Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΓΝΩΝ, ΕΠΟΧΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Η κρητική διατροφή χαρίζει μακροζωία

Αυξάνονται τα ποσοστά παχυσαρκίας των κρητικών λόγω της αλλαγής στις διατροφικές τους συνήθειες
«Ασπίδα προστασίας» για την αποφυγή σοβαρών νοσημάτων, όπως ο καρκίνος, το έμφραγμα, το εγκεφαλικό, η παχυσαρκία αποτελεί η κρητική διατροφή. Τα οφέλη από την καθημερινή χρήση αγνών, ντόπιων και εποχιακών προϊόντων είναι σημαντικά, καθώς μειώνονται τα ποσοστά θνησιμότητας και αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης των κρητικών, οι οποίοι ωστόσο έχουν αλλάξει διατροφικές συνήθειες τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να καταγράφονται μεγάλα ποσοστά παχυσαρκίας σε ενήλικες, αλλά και παιδιά καθώς και θάνατοι από καρδιαγγειακά και άλλα νοσήματα που μπορούν να καταπολεμηθούν με τη σωστή διατροφή. Στο 2ο συνέδριο με θέμα «Κρητική Διατροφή και Υγεία» που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο, διακεκριμένοι επιστήμονες ανέπτυξαν και ανέλυσαν τα οφέλη της κρητικής διατροφής στην καθημερινότητά μας και αναφέρθηκαν παράλληλα σε μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, από τις οποίες προέκυψε η διαπίστωση ότι αυτός τρόπος διατροφής έχει «χαρίσει» μεταβολές στη μείωση της συχνότητας καρδιαγγειακών νοσημάτων της τάξης του 80%, μείωση κατά 90% στη συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη, μείωση 25% καρκίνου του παχέος εντέρου σε άνδρες και γυναίκες, μείωση 15% των περιπτώσεων καρκίνου μαστού, καθώς και μείωση 10% των περιπτώσεων καρκίνου προστάτη και παγκρέατος. Ακόμα, όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, εξαιτίας της κρητικής δίαιτας παρατηρείται μειωμένη συχνότητα στη εμφάνιση και στη θνησιμότητα από τις νόσους Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ.

Συνέχεια...