Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

ΣΤΙΣ 820.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Εντείνονται οι προσπάθειες για τη χρηματοδότηση έργων ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων

Στόχος η ταχύτερη εξασφάλιση των αδειοδοτήσεων για να κατατεθεί ολοκληρωμένος ο φάκελος προς ένταξη στο ΕΣΠΑ

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου προκειμένου να επισπεύσει και να βάλει σε τροχιά υλοποίησης διαδικασίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ωρίμανση των μελετών που αφορούν σε λιμενικά έργα του νομού δίδοντας προτεραιότητα σε υποδομές που θα εξασφαλίσουν τον απόπλου και κατάπλου κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της πόλης.
Τα είκοσι εκατομμύρια ευρώ στο Περιφερειακό Ταμείο του νησιού μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για λιμενικές υποδομές αποτελούν ένα σημαντικό στόχο για το Ρέθυμνο το οποίο φιλοδοξεί να απορροφήσει ένα μεγάλο κομμάτι από την πίτα που αναλογεί στην Κρήτη. Με έτοιμο το μάστερ πλαν της λιμενολεκάνης, που έχει κάνει ο ειδικός σύμβουλος του Λ.Τ. Γιάννης Σιώρης, προχωρούν πλέον με ταχύτατους ρυθμούς οι ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις των μελετών, μια διαδικασία χρονοβόρα καθώς σε αυτήν εμπλέκονται αρκετοί φορείς (Περιβάλλον, Ναυτιλία, Αρχαιολογία κτλ.). Αυτή την περίοδο το Λιμενικό Ταμείο περιμένει να παραλάβει την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μια οικονομοτεχνική μελέτη, οι οποίες αποτελούν βασικά εργαλεία, καθώς, αφού υπάρξουν οι σχετικές άδειες, θα είναι στη συνέχεια εφικτή η υποβολή του φάκελου προς ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Τα έργα που είναι απαραίτητα για να μπορέσει το λιμάνι της πόλης να υποδεχτεί μεγάλα κρουαζιερόπλοια χωρίζονται σε δύο μέρη. Το ένα αφορά στην προστασία και αναβάθμιση του εμπορικού λιμένα και το δεύτερο στην προβλήτα και στο κανάλι για τον ελλιμενισμό των κρουαζιερόπλοιων.

Συνέχεια...