Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΑ ΑΤΟΜΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Ξεκίνησε χθες η απογραφή πληθυσμού και κατοικίας

Αρχές Ιουνίου θα είναι έτοιμα τα αριθμητικά στοιχεία ενώ σε ένα περίπου χρόνο θα δημοσιευθούν αναλυτικά τα επεξεργασμένα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στοιχεία

Δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά στοιχεία θα συγκεντρωθούν από την απογραφή του πληθυσμού της χώρας που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί σε δεκαπέντε ημέρες. Από 10 έως 24 Μαΐου θα καταμετρηθεί ο πληθυσμός στο χώρο μόνιμης κατοικίας του, εκεί δηλαδή που συνήθως διαμένει, ασχέτως εάν είναι εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια άλλης περιοχής ή δεν είναι καν Έλληνας υπήκοος. Τετρακόσια άτομα έχουν αναλάβει το έργο αυτό στο νομό Ρεθύμνου, τον οποίο έχουν χωρίσει σε εκατόν είκοσι τμήματα, τα 39 εκ των οποίων αφορούν στην πόλη. Κάθε τμήμα έχει τον δικό του τομεάρχη που είναι και ο επιβλέπων της απογραφής. Σε κάθε απογραφέα αντιστοιχούν περίπου εκατόν πενήντα κατοικίες.
Από την απογραφή αυτή θα συγκεντρωθούν στοιχεία που έχουν να κάνουν με τον μόνιμο, τον πραγματικό και τον νόμιμο πληθυσμό. Ο μόνιμος πληθυσμός αφορά τους ανθρώπους που κατοικούν για ένα και πλέον χρόνο στην κάθε περιοχή ή έχουν έρθει τον τελευταίο χρόνο και έχουν πρόθεση να μείνουν περισσότερο. Ο πραγματικός πληθυσμός αφορά την συγκεκριμένη περιοχή που βρέθηκε ο απογραφέντας πληθυσμός την μέρα της απογραφής, ενώ ο νόμιμος πληθυσμός αφορά το δημοτολόγιο, δηλαδή το που ψηφίζει κάθε ένας.
Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Κοτσυφάκη, υπεύθυνο για την απογραφή στο νομό Ρεθύμνου και οι τετρακόσιοι άνθρωποι που επιλέχθηκαν, ξεκίνησαν χθες ταυτόχρονα την απογραφή σε όλο το νομό. Τα άτομα που ανέλαβαν το έργο αυτό, επιλέχθηκαν μετά από σχετική αίτηση που κατέθεσαν στο διαδίκτυο με βάση κριτήρια που αφορούν την εντοπιότητα, την ανεργία, την εμπειρία στις απογραφές και το επίπεδο εκπαίδευσης. Θα φέρουν πάνω τους τρία στοιχεία «ασφαλείας»: το καρτελάκι με την σφραγίδα και το τηλέφωνο της υπηρεσίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στο νομό, καθώς και το όνομα και τηλέφωνο του επόπτη τους.

Συνέχεια...