Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ΟΧΙ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
Αντιδρούν στη μείωση των κλινών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Ρεθύμνου

Τις έντονες αντιδράσεις τους για την πρόταση του υπουργείου Υγείας που προβλέπει τη μείωση του αριθμού των κλινών στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, εξέφρασαν χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου γιατροί και εργαζόμενοι του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Οι ίδιοι εμφανίστηκαν κάθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης του νοσοκομείου προειδοποιώντας ακόμα και με κινητοποιήσεις. Όπως ανέφεραν, μπορεί τα χειρότερα σενάρια για το νοσηλευτικό ίδρυμα να αποφεύχθησαν, ωστόσο επεσήμαναν πως είναι υποστελεχωμένο με ελλείψεις σε υποδομές και αδυνατεί, όπως τόνισαν, να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών.
Χαρακτηριστικά ο διευθυντής της ΜΕΘ Ρεθύμνου Χαράλαμπος Μαρκάκης, είπε: «Πριν 14 χρόνια έγινε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί η μονάδα στο νοσοκομείο. Μια προσπάθεια που έγινε από τρεις γιατρούς μαζί με εμένα και ελάχιστο προσωπικό. Σύντομα είδαμε ότι τέσσερα κρεβάτια ήταν πολύ λίγα και δεν μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες. Παρόλο που δεν υπήρχε προσωπικό καταφέραμε σε δυο μήνες να αυξήσουμε τα κρεβάτια. Έχουμε υποστεί πολλές φορές περικοπές στο προσωπικό και αναγκαστήκαμε να απειλήσουμε πολλές φορές το υπουργείο για να μας στείλει προσωπικό, όμως ποτέ δεν τα κλείσαμε στην ουσία. Είναι δύσκολο να έχεις έναν άρρωστο στο διάδρομο και να λες δεν τον παίρνω επειδή δεν έχω νοσηλευτικό προσωπικό. Ποτέ αυτά τα 14 χρόνια ο αριθμός των νοσηλευομένων δεν ήταν κάτω από 270 άτομα. Είναι τραγικό το πως το 2010, όταν νοσηλεύουμε 310 ασθενείς το υπουργείο να λέει ότι νοσηλεύσαμε 158 και να μου κόβει τρία κρεβάτια. Για εμένα η περικοπή αυτή ισοδυναμεί με λουκέτο στη ΜΕΘ, όταν μπουν δυο περιστατικά που είναι χρόνια για είκοσι μέρες τότε ούτε χειρουργεία μπορούν να μπουν, ούτε οι εμφραγματίες μπορούν να υποστηριχτούν, είναι ουσιαστικά σαν να μηδενίζεται. Εκφράζω μια έκκληση στο υπουργείο να πάρει πίσω την πρόταση και να μην περικόψει ούτε κατά μια τις κλίνες. Για το νομό αυτό είναι ζωτικής σημασίας».

Συνέχεια...