Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ
Η ιστορία της τσικουδιάς από τον Α. Σμαραγδή

«Η ρακή είναι η ίδια η Κρήτη, μια μεγάλη αγκαλιά»
 
«Η τσικουδιά είναι το πνεύμα, είναι ο άνθρωπος, είναι η φιλοξενία είναι ή ίδια η Κρήτη, μια μεγάλη αγκαλιά» με τα λόγια αυτά ο γνωστός φωτογράφος Ανδρέας Σμαραγδής δίδει την ερμηνεία του προϊόντος που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Κρήτη.
Ο ίδιος ήταν χθες κεντρικός ομιλητής στην διάρκεια των εκδηλώσεων για την γιορτή του κρασιού στον δημοτικό κήπο της πόλης, όπου αποσταγματοποιοί παρουσίασαν τις τσικουδιές τους.
«Γύρω από το καζάνι υπάρχει το ενδιαφέρον, είναι η μυσταγωγία. Σαν κρητικός τα παιδικά μου χρόνια είχα μόνο μια εικόνα στο μυαλό μου. Ότι κάποιος θα με σταματήσει για να με κεράσει μια ρακή, σήμερα μια τσικουδιά. Είχα μνήμες ότι όταν ένας κρητικός θέλει να σε καλωσορίσει σου προσφέρει μια τσικουδιά, άρα είναι μια αγκαλιά. Αυτές είναι οι μνήμες μου και θέλησα να τιμήσω το προϊόν αυτό που για μένα είναι πνεύμα. Για αυτό και το κατέθεσα μέσα από ένα λεύκωμα, μια έκθεση που παρουσιάζει την ιστορία της απόσταξης. Χρειάζονται αιώνες για να μιλήσει κανείς για την ιστορία, τη ζωντανή ιστορία της τσικουδιάς» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στα «Ρ.Ν.» για τις μνήμες από τα παιδικά του χρόνια, τις οποίες κατάφερε να τις μεταδώσει μέσα από το φωτογραφικό λεύκωμα στο οποίο ξεδιπλώνεται η ιστορία της.

Συνέχεια...