Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Πεντακόσιες χιλιάδες στρέμματα γης έγιναν στάχτη

• Τέσσερις φωτιές στην Κρήτη, στη λίστα με τις 15 μεγαλύτερες στην Ελλάδα
• Δυσμενείς κλιματικές συνθήκες, παθογένειες τους συστήματος δασοπροστασίας και αμέλεια πολιτών, οι αιτίες σύμφωνα με την WWF Ελλάς


Σε βασικό παράγοντα υποβάθμισης και καταστροφής των δασών της χώρας αναδεικνύονται οι πυρκαγιές. Φέτος το καλοκαίρι, περισσότερα από 500.000 στρέμματα δασικής και γεωργικής γης έχουν γίνει στάχτη σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές, με τη μερίδα του λέοντος να κατέχουν 15 μεγάλες πυρκαγιές, οι οποίες ευθύνονται για 407.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων. Η πυρκαγιά της Χίου, στα μέσα Αυγούστου, κατέχει τα θλιβερά πρωτεία, με περίπου 152.000 στρέμματα.
Στη λίστα με τις δεκαπέντε μεγαλύτερες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, συμπεριλαμβάνονται τέσσερις στην Κρήτη. Στο νομό Ρεθύμνου η καταστροφή αφορά για μια ακόμη χρονιά τον Δήμο Αγίου Βασιλείου, όπου κάηκαν χορτολιβαδικές εκτάσεις και εκατοντάδες ελαιόδενδρα στα χωριά Κεραμέ, Λευκόγεια και Γιαννιού. Στην πύρινη λαίλαπα παραδόθηκε δυο φορές η περιοχή της Βιάννου στο νομό Ηρακλείου, ενώ μια μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο νομό Λασιθίου.


Συνέχεια...