Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ 2015-2016
Οι «κίνδυνοι» που οδηγούν σε νέα μέτρα


• Αντίθετες εκτιμήσεις από αυτές της Κομισιόν και των δανειστών εξέφρασε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών
• «Αν υπάρξει χρηματοδοτικό κενό, θα καλυφθεί aαπό μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και όχι από μειώσεις μισθών, συντάξεων και αύξηση φορολογίας» δηλώνει ο Γ. Στουρνάρας

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει το δημοσιονομικό κενό τη διετία 2015-2016, παρά τις αντίθετες προβλέψεις των εταίρων της, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Reuters, μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της αποκαλυπτικής έκθεσης της Κομισιόν, που «φωτογραφίζει» την επιβολή νέων μέτρων την επόμενη διετία.

Συνέχεια...

ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ
Ανήσυχοι οι κτηνοτρόφοι του νομού από τα κρούσματα ζωοκλοπής

• Ιδρύθηκε «Σύλλογος Παθόντων Ζωοκλοπής»

Τα αυξημένα κρούσματα ζωοκλοπής ανησυχούν έντονα τους κτηνοτρόφους του νομού Ρεθύμνου, καθώς δηλώνουν ανήμποροι να προστατεύσουν τα κοπάδια τους, ειδικά τις νυχτερινές ώρες, ενώ εκφράζουν φόβους ότι το φαινόμενο θα σημειώσει περαιτέρω έξαρση.
Ήδη, ιδρύθηκε Σύλλογος Παθόντων Ζωοκλοπής, του οποίου τα μέλη είναι κτηνοτρόφοι που έχουν πέσει θύματα ζωοκλεφτών και στόχος τους είναι η κατάθεση προτάσεων για από κοινού αντιμετώπιση της θλιβερής κατάστασης την οποία βιώνουν σε σχέση με την απώλεια της ζωικής περιουσίας τους.

Συνέχεια...

ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΡΟΥΣΣΟΣΠΙΤΙΟΥ
Προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σχολικής στέγης στο Ρέθυμνο

Μετά την συμβασιοποίηση των τριών σχολικών συγκροτημάτων και ειδικότερα του Δημοτικού Σχολείου Γερανίου, του Γυμνασίου-Λυκείου Ατσιποπούλου και του Γυμνασίου-Λυκείου Σταυρωμένου, τα οποία βρίσκονται ήδη σε τροχιά υλοποίησης, ο Δήμος Ρεθύμνου αναζητά τώρα χρηματοδοτικό εργαλείο για την κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου Ατσιποπούλου. Τα τρία πρώτα σχολεία είχαν εξασφαλίσει το σύνολο της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ του νησιού στον άξονα που αφορά τα σχολεία, συνολικού ύψους 17 εκ. ευρώ.

Συνέχεια...

Η ΚΡΙΣΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Στροφή των καταναλωτών στον τσαγκάρη και τη μοδίστρα

Για δύο και πλέον δεκαετίες έμειναν στην αφάνεια, καθώς θεωρούνταν επαγγέλματα μιας άλλης εποχής. Στην περίοδο των παχιών αγελάδων και της υπερκατανάλωσης, επαγγέλματα όπως του τσαγκάρη και της μοδίστρας τοποθετήθηκαν στο περιθώριο, καθώς μεγάλο μέρος των καταναλωτών τους γύρισαν την πλάτη. Οι εποχές όμως αλλάζουν, η περίοδος και τα χρόνια της οικονομικής άνεσης έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και οι νέες συγκυρίες ωθούν μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού σε «ξεπερασμένες» και «αναχρονιστικές» για πολλούς συνήθειες. Μπλούζες, φορέματα, παντελόνια και παπούτσια βγαίνουν από την ντουλάπα και τη ναφθαλίνη και δίνονται για τις απαραίτητες τροποποιήσεις και επιδιορθώσεις στους ειδικούς και συγκεκριμένα στον τσαγκάρη και στη μοδίστρα.

Συνέχεια...

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2016 ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 12.000 ΕΥΡΩ
Παρατείνεται η εισφορά αλληλεγγύης

• Από 1% έως 4% ο συντελεστής, ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων, σύμφωνα με την αποκαλυπτική έκθεση της Κομισιόν
• Ανοικτό ενδεχόμενο να συνεχισθεί το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ και το 2014

Η εισφορά αλληλεγγύης είχε θεσπιστεί ως έκτακτο μέτρο, αρχής γενομένης για τα εισοδήματα του 2011 και επιβάλλεται με συντελεστή 1% έως 4%, ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων και για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.Την παράταση για ένα επιπλέον έτος, έως και τα εισοδήματα του 2016, ενώ κανονικά έληγε το 2015, προβλέπει το νέο Μνημόνιο, όπως αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, μαζί με τα αποτελέσματα για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Συνέχεια...

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ
Οι περικοπές κρατικών πόρων «αγκάθι» για τη λειτουργία του Δήμου Ρεθύμνου

Η οικονομική «ασφυξία» στον Δήμο Ρεθύμνου αποτυπώνεται στο Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του, καθώς η μεγάλη μείωση στην κρατική επιχορήγηση είχε ως αποτέλεσμα την τροποποίηση του προϋπολογισμού και τη διαφοροποίηση των οικονομικών στόχων που είχαν τεθεί στην αρχή του 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Οικονομική Υπηρεσία κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) υπάρχει έλλειμμα 738.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Δήμου.

Συνέχεια...

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Για τα προβλήματα του Νοσοκομείου ενημερώθηκε ο διοικητής της ΥΠΕ Κρήτης

• Απέκλεισε το ενδεχόμενο συγχώνευσης του Νοσοκομείου Ρεθύμνου με το Νοσηλευτικό Ίδρυμα των Χανίων

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και επικεντρώνονται κυρίως στην έλλειψη προσωπικού εξέθεσαν χθες η διοίκηση, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στον διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, που βρέθηκε στο Ρέθυμνο. Ο Αντώνης Γρηγοράκης, συνοδευόμενος από την υποδιοικήτρια της ΔΥΠΕ Κρήτης κ. Τριχοπούλου επισκέφτηκαν το Νοσοκομείο, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις ελλείψεις που υπάρχουν αλλά και να ξεναγηθούν στις κλινικές του ιδρύματος, όπου συνομίλησαν με το προσωπικό για τις καθημερινές δυσκολίες που υπάρχουν λόγω απουσίας μεγάλου αριθμού νοσηλευτών.

Συνέχεια...

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Καταργούνται θέσεις εργασίας και οργανισμοί στο Δημόσιο


• Κατατέθηκε τροπολογία από τους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης
• Έρχονται αλλαγές σε δημόσιους φορείς - Προβλέπεται η σύσταση νέων θέσεων προσωπικού, καθώς και η κατάργηση θέσεων που πλεονάζουν ή ακόμα και η μεταφορά υπαλλήλων σε άλλους κλάδους

Με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη έγκριση της Βουλής θα είναι δυνατόν να καταργούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας, οργανισμοί, νομικά πρόσωπα και υπηρεσίες στον δημόσιο τομέα, όπως προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσαν χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνέχεια...

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Υπεγράφη η σύμβαση για την ανέγερση του Γυμνασίου-Λυκείου Ατσιποπούλου

• Την Δευτέρα «πέφτουν» οι υπογραφές και για το Γυμνάσιο -Λύκειο Σταυρωμένου

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ήδη από τις επόμενες ημέρες το έργο κατασκευής του Γυμνασίου -Λυκείου Ατσιποπούλου, το οποίο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Την σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο υπέγραψε χθες ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, καθώς το νέο αυτό σύγχρονο σχολικό συγκρότημα θα «ανακουφίσει» σημαντικά το στεγαστικό πρόβλημα του μαθητικού πληθυσμού του δυτικού Ρεθύμνου.

Συνέχεια...

ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Στο επίκεντρο τα θέματα καθαριότητας και παραβατικότητας στην παλιά πόλη

• Καθαρό ιστορικό κέντρο και αστυνόμευση ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής

Η καθαριότητα και η παραβατικότητα στην παλιά ήταν τα δυο θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προχθές στα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνου. Η εναπόθεση απορριμμάτων στην είσοδο του ενετικού λιμανιού, αλλά και κατά μήκος της παραλιακής οδού, καθώς και η ανεξέλεγκτη ρίψη σκουπιδιών σε σημεία της παλιάς πόλης, όπως και στους δυο βασικούς εμπορικούς δρόμους, στην οδό Αρκαδίου και στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, αποτελεί ζήτημα άμεσης αντιμετώπισης, αφού εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου πλήττεται η εικόνα του τουριστικού Ρεθύμνου.

Συνέχεια...

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ
Ξεκινούν οι εργασίες του αποχετευτικού δικτύου των οικισμών του Φράγματος Ποταμών


• Υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο

Οριστική λύση στο μείζον πρόβλημα της προστασίας των υδάτων του Φράγματος των Ποταμών αναμένεται να δώσει η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης των οικισμών Πατσού, Παντάνασσας, Βολεώνων, Αγίας Φωτεινής και Αποστόλων, έργο για το οποίο υπεγράφη η σχετική σύμβαση του ανάδοχου εργολάβου με τον Δήμο Αμαρίου.
Οι εργασίες του μεγάλου έργου, συνολικού προϋπολογισμού 4 εκ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσουν αμέσως μετά τις γιορτές του Δεκαπενταύγουστου και θα έχουν ολοκληρωθεί σε 18 μήνες. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν δημοπρατηθεί τα 2 εκ. ευρώ και εκκρεμεί η δημοπράτηση των μηχανημάτων των βιολογικών που θα γίνει τον Νοέμβριο.

Συνέχεια...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΡΗΤΩΝ
Η κρίση αυξάνει την επιστημονική μετανάστευση

• Στο εξωτερικό αναζητούν την τύχη τους χιλιάδες Έλληνες πτυχιούχοι

Πληγή στην εγχώρια επιστημονική κοινότητα αποτελεί η μετανάστευση νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Έλληνες πτυχιούχοι αναζητούν εργασία εκτός Ελλάδας, προκειμένου να δείξουν τις δυνατότητές τους, αξιοποιώντας τις γνώσεις και την αγάπη τους για την επιστήμη που επέλεξαν να υπηρετήσουν.

Συνέχεια...

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
«Φτωχότερα» τα νοικοκυριά

• Κατά 6,2% μειώθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων το 2013 - «Βουτιά» 11,1% στις αποδοχές των εργαζομένων
• Παρά τα οικονομικά μέτρα, αυξήθηκε στα 305,3 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του έτους

Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας, οι ριζικές αλλαγές που έχουν επέλθει στην αγορά εργασίας, λόγω της οικονομικής κρίσης, με την μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία να αποτελούν πια συνηθισμένη μορφή απασχόλησης, καθώς και το «ψαλίδισμα» στις αποδοχές των εργαζομένων, μειώνουν κατακόρυφα το εισόδημα των Ελλήνων.

Συνέχεια...

«ΑΓΚΑΘΙ» ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στο «κυνήγι» των εσόδων η Εφορία Ρεθύμνου

• Πρόβλημα η έλλειψη προσωπικού για την ομαλή λειτουργία της τοπικής Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας

Ανάμεσα στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) της χώρας που απέχουν από τους στόχους που έχει θέσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, βρίσκεται η Εφορία Ρεθύμνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, σε 2.711 ανέρχονται οι εκκρεμείς υποθέσεις στην τοπική Δ.Ο.Υ., ενώ ο αριθμός των υποθέσεων που έχουν «κλείσει» μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ελέγχου ποσοστιαία μεταφράζεται σε 4,37%.

Συνέχεια...

ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΧΘΕΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Αξιοπρεπείς συντάξεις και στελέχωση του ΕΟΠΥΥ ζητούν οι συνταξιούχοι

• Προσανατολίζονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις από τον Σεπτέμβριο

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι συνταξιούχοι της χώρας ήδη από το Φθινόπωρο, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των συντάξεων και την υποτυπώδη όπως υποστηρίζουν ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Οι συνεχείς μειώσεις στα εισοδήματα τους, οι ελλείψεις γιατρών στον ΕΟΠΥΥ, που έχουν ως αποτέλεσμα αναγκαστικά να στρέφονται σε ιδιώτες γιατρούς για να καλύψουν τις ανάγκες τους, έχουν επανειλημμένως τεθεί από το τοπικό σωματείο συνταξιούχων, που με παραστάσεις διαμαρτυρίας και πορείες έχει εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα.

Συνέχεια...

ΟΙ ΚΡΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ... 1913-2013
Ξεκίνησαν χθες οι εργασίες του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών

Με κεντρικό θέμα «Οι Κρήτες στον κόσμο... 1913-2013» ξεκίνησε χθες τις εργασίες του στο πνευματικό κέντρο Χανίων, το παγκόσμιο συνέδριο Κρητών. Στο συνέδριο, το οποίο είναι αφιερωμένο στην συμπλήρωση 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα, συμμετέχουν αντιπροσωπείες συλλόγων της Κρήτης, από την Αμερική και τη Γερμανία, μέχρι την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Η καρδιά των απόδημων Κρητών θα χτυπά στα Χανιά μέχρι και την Κυριακή 28 Ιουλίου, καθώς μέλη παγκρήτιων συλλόγων θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα έρευνας, εκπαίδευσης, καινοτομίας και μετανάστευσης.

Συνέχεια...

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
Νέες φορολογικές ποινές από την Εφορία

• Καθιερώνονται αυστηρές διαδικασίες για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών
• Πρόστιμα για παραβάσεις, εκπρόθεσμη καταβολή δήλωσης και φοροδιαφυγή

Υπερψηφίστηκε, επί της αρχής και επί των άρθρων, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει το νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκινά σήμερα.

Συνέχεια...

ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Αποκαταστάθηκε η βλάβη στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης

• Παραμένουν τα προβλήματα σε Τρία Μοναστήρια, Γάλλου και σε άλλες περιοχές

Σε κανονικούς ρυθμούς υδροδότησης επανέρχεται το Ρέθυμνο, μετά την σοβαρή ζημιά που υπέστη ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης, που είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς νερό για περίπου τρεις ημέρες πολλές περιοχές της πόλης. Η βλάβη στον Κόμβο Ατσιποπούλου (στο πρανές της εθνικής οδού), στο ύψος της εκκλησίας του Αγίου Αντωνίου, όπου διαπιστώθηκε ότι τμήμα του αγωγού είχε σπάσει, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια διαρροή ποσοτήτων νερού, αποκαταστάθηκε χθες το πρωί, περίπου στις 08.00, οπότε ολοκληρώθηκε η διαδικασία της συγκόλλησης του σπασμένου τμήματος.

Συνέχεια...

ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ
«Σωσίβιο» για την απασχόληση η τουριστική περίοδος στο Ρέθυμνο


Πτωτική πορεία καταγράφει το ποσοστό ανεργίας στο Ρέθυμνο από την αρχή της τουριστικής περιόδου μέχρι και σήμερα, καθώς αυξήθηκαν οι απασχολούμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις. Στις λίστες του ΟΑΕΔ σύμφωνα με στοιχεία από το τοπικό υποκατάστημα είναι εγγεγραμμένοι κατά τον τρέχοντα μήνα 5.618 άνεργοι, είτε επιδοτούμενοι είτε έχοντες κάρτα ανεργίας.

Συνέχεια...

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
«Όχι» στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και στην κινητικότητα του προσωπικού

Για μια ακόμα φορά απείχαν χθες από τα καθήκοντά τους γιατροί και εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ρεθύμνου, που συμμετείχαν στην χθεσινή πανελλαδική πανυγειονομική απεργία του κλάδου. Τα αιτήματα για στελέχωση του νοσηλευτικού ιδρύματος με ανθρώπινο δυναμικό αλλά και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, βρίσκονται πρώτα στη λίστα, ενώ οι εργαζόμενοι δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι με το μέτρο της κινητικότητας των υπαλλήλων, καθώς όπως υποστηρίζουν, πρόκειται για απόλυση. Επίσης, δηλώνουν αντίθετοι με τις συγχωνεύσεις αλλά και τις αλλαγές χρήσεις των νοσοκομείων, που προωθεί το υπουργείο Υγείας και εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Συνέχεια...

ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
Νέες προοπτικές ανάπτυξης στην πρώην επαρχία Αμαρίου

Νέες προοπτικές ανάπτυξης «ανοίγονται» στο Δήμο Αμαρίου από την έγκριση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την ανάδειξη και αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων, τα οποία θα μετατραπούν σε κέντρα πληροφόρησης για την ευρύτερη περιοχή αλλά και τον Ψηλορείτη ειδικότερα. Κέντρα που θα εκτείνονται από άκρη σε άκρη του Δήμου, δίδοντας την δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει τον ορεινό Δήμο, να μάθει για τις ομορφιές, τα τοπία, την ιστορία και την παράδοσή του.   Ταυτόχρονα δύο κέντρα δημιουργίας και έκθεσης, προβολής και πληροφόρησης φυσικών και ιστορικών στοιχείων του Δήμου σε Ελένες και Λαμπιώτες θα συμβάλλουν καθοριστικά σε μια ουσιαστική γνωριμία και επαφή του επισκέπτη με την περιοχή.

Συνέχεια...

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ
Απαισιοδοξία και προβλέψεις για επιδείνωση της οικονομίας

• Το 98% χαρακτηρίζει «κακή» τη σημερινή κατάσταση και προετοιμάζεται για «χειρότερες μέρες» το επόμενο δωδεκάμηνο
• Υψηλοί φόροι, ανεργία και ακρίβεια τα βασικά προβλήματα, σύμφωνα με νέα έρευνα του ευρωβαρόμετρου

Απογοητευμένοι από την κατάσταση στην εθνική οικονομία, απαισιόδοξοι για το μέλλον, έντονα προβληματισμένοι από τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας και δύσπιστοι απέναντι στο πολιτικό σύστημα της χώρας, εμφανίζονται οι Έλληνες στη νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Συνέχεια...

ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΥΔΡΟΔΟΤΗΘΕΙ ΞΑΝΑ Η ΠΟΛΗ
Τεράστια ζημιά στο κεντρικό δίκτυο ύδρευσης του Ρεθύμνου

Σήμερα εκτιμά η ΔΕΥΑΡ ότι θα αποκατασταθεί η υδροδότηση της πόλης, μετά την σοβαρή ζημιά που υπέστη ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης, που μεταφέρει τεράστιες ποσότητες νερού από την Αργυρούπολη προς το Ρέθυμνο. Πολλές περιοχές, κατοικίες και επιχειρήσεις, στον Κουμπέ, στην Καλλιθέα, σε τμήμα της παραλίας, στην οδό Μοάτσου, στην οδό Κριάρη και στις γύρω γειτονιές, έμειναν χθες για δεύτερο εικοσιτετράωρο χωρίς νερό, γεγονός που προκάλεσε πρωτοφανή ταλαιπωρία στους πολίτες, οι οποίοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας εξέφραζαν την αγανάκτησή τους για την ξαφνική «λειψυδρία».

Συνέχεια...

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΔΗΚ
Τεράστια η καταστροφή στο φετινό ελαιόκαρπο


Μειωμένη η παραγωγή έως και 70%, υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ζητώντας αποζημιώσεις

Μειωμένη έως και 70%  είναι η ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη εξαιτίας της καταστροφής που υπήρξε στα ελαιόδεντρα λόγω των καιρικών συνθηκών, τονίζει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης αναφέροντας πως το οικονομικό πλήγμα για το νησί ανέρχεται στα 200 εκ. ευρώ, ζητώντας παράλληλα να αποζημιωθούν οι παραγωγοί της Κρήτης.

Συνέχεια...

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

ΣΤΕΡΕΨΑΝ ΟΙ ΒΡΥΣΕΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Χωρίς νερό το Ρέθυμνο λόγω σοβαρής βλάβης

• Στο κεντρικό δίκτυο ύδρευσης, μήκους 23 χιλιομέτρων, η ζημιά
• Μέχρι αργά το βράδυ η ΔΕΥΑΡ δεν είχε εντοπίσει το πρόβλημα - Άγνωστο πότε θα αποκατασταθεί
• Έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών για τη «λειψυδρία»

Σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης της πόλης του Ρεθύμνου προέκυψε από νωρίς χθες το μεσημέρι, εξαιτίας βλάβης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης. Δεκάδες κατοικίες και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που προκάλεσε την αγανάκτηση και τις έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις περιοχές που τροφοδοτούνται από τη δεξαμενή του Γάλλου, η οποία άδειασε περίπου στις 12.30 το μεσημέρι.

Συνέχεια...

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Ετεροχρονισμένα εκμισθώνονται τα τμήματα της παραλίας

Η εκ των υστέρων έκδοση της νέας ΚΥΑ για την παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού είχε ως αποτέλεσμα οι διαδικασίες του διαγωνισμού να ολοκληρώνονται λίγο πριν τον Αύγουστο

Μια ανάσα πριν τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού και ενώ οι παραλίες έχουν κατακλειστεί από κόσμο από τον Απρίλιο ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες παραχώρησης τμημάτων αιγιαλού σε ιδιώτες. Η εκ των υστέρων έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που προέβλεπε τους όρους παραχώρησης είχε ως αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στο τέλος Ιουλίου και τότε μόνο να περατώνονται οι διαδικασίες που αφορούν στα τμήματα εκείνα του αιγιαλού για τα οποία η ΚΥΑ προέβλεπε προκήρυξη διαγωνισμού. Σημειώνεται ότι η νέα ΚΥΑ προβλέπει κατά προτεραιότητα την εκμίσθωση τμημάτων της παραλίας σε ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και στη συνέχεια να δημοπρατηθούν για τους ιδιώτες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Συνέχεια...

ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
«Ναυαγεί» και το νέο σχέδιο για οικονομική ενίσχυση της Cretan Lines

• Δικαστική διαδικασία κατάσχεσης του πλοίου κινεί το απλήρωτο πλήρωμα

Λίγες ημέρες πριν την εκπνοή της παράτασης που έχει δώσει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.) για την επαναδρομόληση του «ΕΛΛΗ Τ.» στη γραμμή Ρέθυμνο-Πειραιάς, το οικονομικό αδιέξοδο στην Cretan Lines όχι μόνο παραμένει, αλλά ακόμα και η τελευταία προσπάθεια για την συγκέντρωση χρημάτων πέφτει στο κενό.

Συνέχεια...

ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΕΔΕ ΟΙ ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ
«Όχι στις απολύσεις των εργαζομένων» επιμένουν οι δήμαρχοι της Κρήτης


• Την ακύρωση των άρθρων του νομοσχεδίου που αφορούν στην αυτοδιοίκηση ζητά στο ψήφισμα της η ΠΕΔ Κρήτης

Την προσφυγή στα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας για ακύρωση των άρθρων του πολυνομοσχεδίου που αφορούν στην αυτοδιοίκηση, αποφάσισαν χθες οι δήμαρχοι στη διάρκεια της συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο.
Οι δήμαρχοι του νησιού για μια ακόμα φορά τάχθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων -σχολικών φυλάκων και δημοτικών αστυνομικών- υποστηρίζοντας πως θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια που περνάει από το χέρι τους για να μην επιτρέψουν να γίνει καμία απόλυση.

Συνέχεια...

Αγώνας δρόμου για μια θέση στους παιδικούς σταθμούς

Μέχρι τις 20 Αυγούστου θα έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα των δικαιούχων


Ανακοινώθηκαν χθες Δευτέρα μέσω της ιστοσελίδας της ελληνικής εταιρίας τοπικής ανάπτυξης και αυτοδιοίκησης οι δομές (παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί) στο Νομό Ρεθύμνου, που θα συμμετέχουν στο επιδοτούμενο μέσω του ΕΣΠΑ πρόγραμμα «Δράση εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» για το σχολικό έτος 2013-2014.Η γενικευμένη οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τον προϋπολογισμό μικρομεσαίων οικογενειών και η είσοδος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αποτελέσει μία βαθιά ανάσα για χιλιάδες γονείς. Η αγωνία προκειμένου να δουν τα παιδιά τους να απασχολούνται δωρεάν σε παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό κορυφώνεται.

Συνέχεια...

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
«Ολυμπιακή» τέλος για Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη και Ρόδο!

«Φωτιά» στις αεροπορικές συγκοινωνίες βάζει η απόφαση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η οποία διακόπτει από το Φθινόπωρο τα δρομολόγια από την Αθήνα για το Ηράκλειο, την Θεσσαλονίκη και τη Ρόδο! Από το Φθινόπωρο τα αεροσκάφη της Ολυμπιακής δεν θα εκτελούν κανένα δρομολόγιο προς τους ανωτέρω τουριστικούς προορισμούς σε μια κίνηση που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, για τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της αεροπορικής εταιρείας, αλλά και με σημαντικές επιπτώσεις στο επιβατικό κοινό, καθώς οι επιλογές συρρικνώνονται δραματικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Συνέχεια...

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ
Το ΣΔΟΕ «σαρώνει» την αγορά του Ρεθύμνου

• Στο στόχαστρο η μη έκδοση αποδείξεων και η αδήλωτη εργασία
• Έλεγχοι σε καταστήματα εστίασης και σε τουριστικές επιχειρήσεις, στην πόλη και στην ενδοχώρα του νομού

Ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά παραβατικότητας διαπιστώνει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, κατά τους καλοκαιρινούς ελέγχους που πραγματοποιεί, σε περιοχές της Κρήτης. Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ βρίσκονται επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν μεγάλη τουριστική κίνηση, ενώ οι έλεγχοι επικεντρώνονται κυρίως στην έκδοση αποδείξεων και στην απασχόληση μη ασφαλισμένων εργαζόμενων. Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ Κρήτης «σαρώνουν» το τελευταίο διάστημα και το Νομό Ρεθύμνου, σε μία προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής.

Συνέχεια...

ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΕΣ
Εξοφλούν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ με... δόσεις

Μεγάλη δυσκολία να πληρώσουν ακόμα και τους λογαριασμούς ρεύματος εμφανίζουν δεκάδες νοικοκυριά, καταστήματα και επιχειρήσεις στο Ρέθυμνο. Η οικονομική κρίση πλήττει και τους Ρεθεμνιώτες, με αποτέλεσμα η τακτοποίηση της υποχρέωσης στη ΔΕΗ να έχει εξελιχθεί σε «βραχνά», καθώς οι λογαριασμοί μένουν ανεξόφλητοι και οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι καταναλωτές που σπεύδουν καθημερινά στα γραφεία της ΔΕΗ στο Ρέθυμνο ζητώντας διακανονισμό για την σταδιακή εξόφληση των οφειλών τους, προκειμένου να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση του σπιτιού ή της επιχείρησής τους.

Συνέχεια...

ΣΥΣΣΩΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ
Σκουπίδια και γκράφιτι σε ιστορικά μνημεία «βραχνάς» για το ιστορικό κέντρο

Τη στιγμή που η παλιά πόλη του Ρεθύμνου κρατάει στο πέρασμα των χρόνων τον παραδοσιακό χαρακτήρα της, διατηρώντας στο ακέραιο αρχιτεκτονικά στοιχεία μίας άλλης εποχής, μια μικρή βόλτα στα στενά δρομάκια της περιοχής αποδεικνύει πως ορισμένοι δεν σέβονται τον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης. Από τη μία, βενετσιάνικα κτίρια, νεοκλασικές οικίες, σιντριβάνια και πηγάδια από την τουρκοκρατία και από την άλλη, η σκληρή αντίθεση που προκαλεί θλίψη και ερωτήματα. Σωροί σκουπιδιών, ιστορικά μνημεία μουντζουρωμένα με γκράφιτι και έντονη δυσοσμία, συνθέτουν ένα σκηνικό ντροπής σε αρκετά σημεία του κέντρου της πόλης.

Συνέχεια...

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

NEA ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μερική και εκ περιτροπής απασχόληση για χιλιάδες εργαζόμενους


• Η ολιγόωρη και χαμηλόμισθη εργασία «κερδίζει έδαφος» και στο Ρέθυμνο
• Σε πολύ υψηλά επίπεδα διατηρείται η αδήλωτη εργασία

Ριζικές αλλαγές έχουν επέλθει στην αγορά εργασίας λόγω της οικονομικής κρίσης. Σε μια περίοδο που οι δείκτες ανεργίας χτυπάνε «κόκκινο», η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασία, αποτελούν συνήθη μορφή απασχόλησης, καθώς πολλοί εργαζόμενοι είτε απασχολούνται στην επιχείρηση του εργοδότη κατά πλήρες ωράριο, πλην όμως λιγότερες ημέρες την εβδομάδα, είτε ο μισθωτός απασχολείται μεν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά με μειωμένο ωράριο.

Συνέχεια...

ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
Εργασίες συντήρησης στα σχολεία του Ρεθύμνου με χρήματα από την ΣΑΤΑ

Εκατόν σαράντα πέντε χιλιάδες ευρώ επιπλέον θα διαθέσει το τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου, προκειμένου να προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Μητροπολιτικού Δήμου. Πρόκειται για ένα κονδύλι που προέρχεται από το ΣΑΤΑ και ήδη οι μηχανικοί τού Δήμου, αφού κατέγραψαν τις ανάγκες των σχολικών συγκροτημάτων προχωρούν τις εργασίες για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης. Ήδη σήμερα μηχανικοί θα πιάσουν δουλειά προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος, καθώς οι συγκεκριμένες διαδικασίες έχουν εξελιχθεί σε ιδιαίτερα χρονοβόρες.

Συνέχεια...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ
Διαμαρτυρίες για την «περβόλα» στη γειτονιά της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου

• «Δεν μπορούμε να καταβάλλουμε την αποζημίωση λένε οι κάτοικοι», θέτοντας παράλληλα και ζητήματα ασφαλείας της περιοχής τους
• Ακολουθούνται οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία του 1936 διαδικασίες, τονίζει η δημοτική αρχή

Αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στους κατοίκους γειτονιάς του ιστορικού κέντρου της πόλης του Ρεθύμνου, στους οποίους παραδόθηκαν οι πράξεις ρυμοτομίας και αναλογισμού για την περιοχή τους, σύμφωνα με τις οποίες θα κληθούν να καταβάλλουν αποζημίωση στον ιδιοκτήτη γειτονικής δημευμένης κατοικίας, καθώς σε αυτή περιλαμβάνεται ένα «περβόλι» 2,5 στρεμμάτων που σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 1985 έχει χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστος χώρος -πλατεία.

Συνέχεια...

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Στο όριο της φτώχειας ένα στα πέντε νοικοκυριά

• Απογοητευτικό το επίπεδο διαβίωσης για το 20% του πληθυσμού σε Ελλάδα, Ισπανία, Βουλγαρία και Κροατία
• Τα παιδιά μεγαλύτερα θύματα
• Περισσότερο εκτεθειμένοι οι πολίτες με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης


Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για το επίπεδο διαβίωσης στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, καθώς η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού κοντά στο όριο της φτώχειας. Η Ελλάδα είναι μία από τις πιο φτωχές χώρες της Ε.Ε. και μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών αδυνατούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές υποχρεώσεις τους, αφού τα έξοδα αυξάνονται και τα έσοδα μειώνονται.

Συνέχεια...

ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Την προέλευση ουσίας που κατακλύζει τη θάλασσα αναζητά το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου

• Διαμαρτύρονται οι πολίτες
• Δεν πρόκειται για ρύπανση τονίζει ο λιμενάρχης

Από μια ουσία σκούρου χρώματος, που προκάλεσε την περιέργεια και την ανησυχία ντόπιων και τουριστών, «πλημμύρισε» χθες η θαλάσσια περιοχή του Ρεθύμνου, στο ύψος του κόλπου Αγίου Νικολάου, στον περιφερειακό. Σε μεγάλη επιφάνεια της θάλασσας είχαν σχηματιστεί πυκνές καφέ λωρίδες, ενώ επέπλεε αφρός μπεζ χρώματος και το θέαμα ήταν αποκρουστικό.
Στο σημείο δεν υπήρχαν λουόμενοι, καθώς χθες λόγω του αέρα ο κυματισμός ήταν έντονος, ωστόσο περαστικοί αντίκρισαν αυτές τις εικόνες στη θάλασσα και αναρωτήθηκαν αν πρόκειται για θαλάσσια ρύπανση. Επίσης, αρκετοί ήταν οι τουρίστες που έκαναν βόλτα εκείνη την ώρα στον περιφερειακό δρόμο της πόλης και ρωτούσαν να μάθουν τι συμβαίνει και τι είδους ουσία ήταν αυτή στην επιφάνεια της θάλασσας.

Συνέχεια...

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Η «άγρα πελατών» πληγή για το τουριστικό Ρέθυμνο


• Δυσαρεστημένοι τουρίστες από το «καμάκι»
• Καταγγελίες και για το νεοεμφανιζόμενο «time sharing»

Η άγρα πελατών εξακολουθεί να αποτελεί «ανοιχτή πληγή» για το Ρέθυμνο προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια και τα παράπονα των τουριστών του, πλήττοντας παράλληλα την τουριστική εικόνα του νομού. Ένα φαινόμενο που παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την εξάλειψή του, αλλά και τους συστηματικούς ελέγχους που γίνονται από τη νεοσύστατη υπηρεσία της Τουριστικής Αστυνομίας Ρεθύμνου συνεχίζει να ταλαιπωρεί επισκέπτες που δηλώνουν πλέον φανερά τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στα γνωστά «καμάκια».

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Στα τουριστικά επαγγέλματα οι περισσότερες προσλήψεις


• Εργασία σε ξενοδοχεία και καταλύματα, σερβιτόροι, μάγειρες, πωλητές, υπάλληλοι γραφείων, οι δραστηριότητες με τα υψηλότερα ποσοστά εργασίας
• Πάνω από δέκα χιλιάδες αναγγελίες προσλήψεων τον Ιούνιο στην Κρήτη, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου

Σημαντική είναι η συμβολή του τουρισμού στον τομέα της απασχόλησης, καθώς χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται σε ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, ταξιδιωτικά γραφεία, στις μεταφορές και στο τουριστικό εμπόριο. Η φετινή αύξηση της τουριστικής κίνησης έχει συμβάλλει στην ενίσχυση της απασχόλησης, παρά το γεγονός ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, πολύς κόσμος είτε έχει χάσει τη δουλειά του και προσπαθεί να επανακάμψει στην αγορά εργασίας, είτε δουλεύει με εντελώς διαφορετικά εργασιακά δεδομένα.

Συνέχεια...

ΜΙΚΡΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ
Διαδηλώσεις στο Ρέθυμνο ενάντια στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών

Με δυο διαφορετικές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κατέβηκαν στους δρόμους του Ρεθύμνου διαδηλώνοντας ενάντια στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που μεταξύ άλλων αφορά την κινητικότητα των δημοτικών αστυνομικών, των σχολικών φυλάκων και την αυτοδιοίκηση γενικότερα και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Βουλή. Η συμμετοχή των εργαζομένων στο Ρέθυμνο ωστόσο δεν ήταν ικανοποιητική. Στις 10:00 το πρωί λίγοι ήταν οι εργαζόμενοι, δημοτικοί υπάλληλοι, γιατροί, εκπαιδευτικοί αλλά και ιδιωτικοί υπάλληλοι και συνταξιούχοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Συνέχεια...

Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ
Σε «περιπέτειες» η ΔΕΥΑΡ λόγω της προμήθειας του συστήματος ελέγχου διαρροών


• Ελέγχεται η «συνεργασία» πενήντα δημοτικών επιχειρήσεων με υπάλληλο του υπουργείου Ανάπτυξης
• Η ΔΕΥΑΡ κλήθηκε να αιτιολογήσει τη σχέση εργασίας με τον «μελετητή», έναντι 7.000 ευρώ

Αβέβαιη είναι η προμήθεια του συστήματος τηλεμετρίας με τίτλο: «Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Ρεθύμνου», από τη ΔΕΥΑΡ, μετά τη διαπίστωση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για εκτός υπηρεσία επαγγελματική δραστηριότητα υπαλλήλου του υπουργείου Ανάπτυξης, που περιελάμβανε σύναψη συμβάσεων με ΔΕΥΑ της χώρας, με αντικείμενο τον τηλέλεγχο των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης.
Πρόκειται για την εγκατάσταση προγράμματος με το οποίο η ΔΕΥΑΡ φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διαρροής μεγάλων ποσοτήτων νερού από το δίκτυό της.

Συνέχεια...

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ
Σαρωτικές αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ. με το σχέδιο αναδιάρθρωσης

• Καταργούνται οι κατά τόπους Διευθύνσεις - Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας, ιδρύονται οι Γενικές Διευθύνσεις Ασφάλειας Βορείου και Νοτίου Ελλάδος
• Λέξη δεν αναφέρεται για ΥΠ.ΑΣ.Ε.Κ και ΟΕΑ Κρήτης

Τα πάνω κάτω στην ΕΛΑΣ φέρεται ότι προωθείται με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας το οποίο επίσημα δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο έχουν διαρρεύσει αρκετές από τις αλλαγές που προβλέπει.

Συνέχεια...

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Με απεργία «απαντούν» σήμερα οι εργαζόμενοι

• Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί στο Ρέθυμνο
• Διατηρείται το «λουκέτο» στις υπηρεσίες των δήμων
• Αύριο στην ολομέλεια της βουλής η ψήφιση του νομοσχεδίου, που περιλαμβάνει το μέτρο της διαθεσιμότητας για δημοτικούς υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς


Εν όψει της συζήτησης και της τελικής ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, η σημερινή είναι ημέρα γενικής απεργίας, καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη σημερινή κινητοποίηση ενάντια στις πολιτικές των μνημονίων. Στο Ρέθυμνο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:00 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο, ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί, την ίδια ώρα, στο Δημαρχείο από το ΠΑΜΕ.
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αντιδρώντας στις κυβερνητικές αποφάσεις που προβλέπουν την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας σε εκπαιδευτικούς και δημοτικούς υπαλλήλους και την παράλληλη κατάργηση δομών στους Δήμους και ειδικοτήτων στα επαγγελματικά λύκεια.

Συνέχεια...

ΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ
Ευκαιρία για την Κρήτη οι επενδύσεις στο θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό

• Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν με την αυτοδιοίκηση και τους φορείς τις προοπτικές ανάπτυξης αλλά και την ανάγκη αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων
• Η ωρίμανση μελετών είναι απαραίτητη για την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων από το χρηματοδοτικό εργαλείο που ξεκινά την 1-1-2014

Η απορρόφηση ενός μεγάλου μέρους των ευρωπαϊκών κονδυλίων αποτελεί το στοίχημα-πρόκληση για την Κρήτη, η οποία αν ετοιμαστεί σωστά και ωριμάσει μελέτες θα καταφέρει να επενδύσει και να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός είναι ένας πυλώνας ανάπτυξης, από τον οποίο το νησί μπορεί να αποκομίσει πολλαπλά οφέλη ήδη από την 1η Ιανουαρίου του 2014, που ανοίγει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αρκεί οι φορείς της Κρήτης να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δίδονται από την Ευρώπη.

Συνέχεια...

ΥΠΟΤΟΝΙΚΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Υποτονική η κίνηση στην αγορά στην πρεμιέρα των εκπτώσεων

Πρεμιέρα χθες των θερινών εκπτώσεων στο Ρέθυμνο με τους εμπόρους να προσδοκούν αύξηση των εσόδων τους έπειτα από μία μακρά περίοδο παρατεταμένης ύφεσης στο λιανικό εμπόριο. Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά των εκπτώσεων αγγίζουν σε πολλές περιπτώσεις το 50% η κίνηση χθες στην τοπική αγορά του Ρεθύμνου ήταν υποτονική. Όσοι καταναλωτές βρέθηκαν στους εμπορικούς δρόμους της πόλης αρκέστηκαν σε διερευνητικές ματιές. Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο 31 Αυγούστου και απομένει να διαπιστώσουμε αν θα δώσουν το «φιλί της ζωής» στις δοκιμαζόμενες μέσα σ ένα κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας επιχειρήσεις. Τη στιγμή που ο τουρισμός δεν έχει συνδράμει στην τόνωση της αγοραστικής κίνησης, οι έμποροι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην εκπτωτική περίοδο, προκειμένου να δουν το τζίρο τους να καταγράφει θετικό πρόσημο.

Συνέχεια...

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Τριήμερο «λουκέτο» στους Δήμους της Κρήτης

• «Όχι» στη διαθεσιμότητα δημοτικών αστυνομικών και σχολικών φυλάκων από τους δημάρχους
• Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

Τριήμερο κλείσιμο των Δήμων από τη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη και πραγματοποίηση άμεσης συνάντησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος με τον πρωθυπουργό, αποφάσισε χθες η έκτακτη γενική συνέλευση των δημάρχων, ως απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια για τη διαθεσιμότητα εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στην πλειονότητά τους οι παρευρισκόμενοι δήμαρχοι έθεσαν στη διάθεση του ΔΣ. της ΚΕΔΕ τις παραιτήσεις τους, σε περίπτωση μη αποδοχής από την κυβέρνηση των προτάσεών τους, όπως άλλωστε είχε ειπωθεί και στη διάρκεια της συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Ρέθυμνο.

Συνέχεια...

ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ευ. Βενιζέλος: «Δεν υπήρχε άλλη λύση πέραν του μνημονίου»

• «Για λόγους εθνικής ανάγκης συνυπάρχουμε με τη Νέα Δημοκρατία» απάντησε για την κυβερνητική συνεργασία Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ
• ΒΟΑΚ, τουρισμός, αγροτική παραγωγή και ρευστότητα στην αγορά, τα θέματα που του έθεσαν οι παραγωγικοί φορείς

Για δύσκολη συγκυρία που βιώνουν η χώρα και οι πολίτες τα τελευταία χρόνια, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος από το Ρέθυμνο, όπου βρέθηκε χθες, τονίζοντας ότι η επιλογή του μνημονίου ήταν η μοναδική λύση για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως έχει πλήρη αντίληψη για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, οι νέοι και οι συνταξιούχοι, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει υγιής και ειλικρινής διάλογος με την κοινωνία αλλά και κοινός αγώνας για να έρθει η ανάκαμψη.

Συνέχεια...

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΣΤΑΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ
Ξεκινά το έργο ανάπλασης της οδού Κουρμούλη

• Με ευρωπαϊκά κονδύλια αναβαθμίζονται κεντρικές γειτονιές της πόλης

Θέμα χρόνου είναι σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων η εγκατάσταση του εργολάβου για το έργο ανάπλασης της οδού Κουρμούλη, καθώς μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης οι γραφειοκρατικές διαδικασίες φτάνουν στο τέλος και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στο τέλος του μήνα.

Συνέχεια...

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς

• Όλα τα καταστήματα, μικρά και μεγάλα, θα μπορούν να λειτουργούν επτά Κυριακές το χρόνο
• Έως και 52 Κυριακές ανοικτά τα εμπορικά έως 250 τ.μ.
• Αλλάζει το καθεστώς των εκπτώσεων, καθιερώνονται τέσσερις εκπτωτικές περίοδοι
• Καταργείται ο απαρχαιωμένος αγορανομικός κώδικας του 1946, πιο αυστηρές οι κυρώσεις για τις αγορανομικές παραβάσεις

Συνέχεια...