Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
«Ποδαρικό» με νέους φόρους το 2013

• Περίπου 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληρώσουν περισσότερα για τα εισοδήματα του νέου έτους
• Τι αλλαγές προβλέπονται στο σύστημα που θα τεθεί σε ισχύ μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου

Νέο έτος, με νέους φόρους για χιλιάδες φορολογούμενους θα είναι το 2013. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, περίπου 3.000.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήματα του 2013 φόρους κατά πολύ υψηλότερους, εξαιτίας της κατάργησης των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα παιδιά και την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας. Επιπλέον, αυξημένους φόρους θα υποχρεωθούν να καταβάλουν περίπου 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις με ετήσια εισοδήματα μέχρι 55.000 ευρώ, λόγω της επιβολής φόρου 26% στα εισοδήματά τους από το πρώτο ευρώ.

Συνέχεια...

ΕΠΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΚΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΛΑΧΕΙΟ
«Κυνηγούν» την τύχη τους οι Ρεθεμνιώτες

Η μείωση της τιμής του πρωτοχρονιάτικου λαχείου από τα οκτώ στα πέντε ευρώ το ένα, είχε ως αποτέλεσμα περισσότεροι πολίτες να σπεύδουν για να προμηθευτούν το μαγικό χαρτάκι, που ίσως τους αλλάξει ευχάριστα τη ζωή. Επτά εκατομμύρια ευρώ κληρώνει φέτος η πεντάδα του λαχείου. Πιστοί στο έθιμο κυνηγώντας την τύχη τους οι Ρεθεμνιώτες ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο. Άλλωστε το όνειρο είναι δωρεάν.

Συνέχεια...

ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΜΕ ΤΑ ΑΣΠΡΑ ΓΕΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΚΟ
Τι ζητάνε τα παιδιά από τον Άγιο Βασίλη

Λίγες μόνο ημέρες πριν την έλευση του 2013 και η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει με τους πρωταγωνιστές των ημερών αυτών, τα μικρά παιδιά, να δείχνουν πως το διασκεδάζουν περισσότερο από όλους. Τα παιδιά περιμένουν όλη την χρονιά την περίοδο των Χριστουγέννων αγωνιώντας για τον Άγιο με τα μακριά άσπρα μούσια, την κόκκινη στολή και το μεγάλο σάκο με τα δώρα.

Συνέχεια...

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΕ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ
Σημαντικά έργα υποδομής στο νομό Ρεθύμνου





• Στα 38,5 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός τους
• Ανέγερση τριών νέων σχολείων σε Ατσιπόπουλο, Γεράνι και Σφακάκι
• Σε τροχιά υλοποίησης ο βιολογικός του Πλακιά και τα δίκτυα αποχέτευσης στους οικισμούς του Φράγματος Ποταμών

Σημαντικά έργα υποδομής, που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στο νομό Ρεθύμνου και θα συμβάλλουν στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων, εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ. Ο περιφερειάρχης Κρήτης ανακοίνωσε χθες από το Ρέθυμνο την ένταξη νέων έργων προϋπολογισμού 38.580.000 ευρώ στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013» και παράλληλα υπέγραψε συμβάσεις οδικών έργων σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο με προϋπολογισμό 1.630.000 ευρώ, καθώς και παρεμβάσεις στην επαρχιακή οδό Σπηλίου.
Μετά από περίπου τριάντα χρόνια θα κατασκευαστούν νέα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Δήμο Ρεθύμνου (Ατσιπόπουλο και Σφακάκι), ενώ εγκρίθηκε και η κατασκευή ενός δημοτικού σχολείου στο Γεράνι.

Συνέχεια...

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Αναπροσαρμογή των τιμολογίων νερού από τη ΔΕΥΑΡ

• Σχεδιασμός για την «ελάφρυνση» των καταναλωτών στην πόλη του Ρεθύμνου
• Εξορθολογισμός των τελών ύδρευσης στις Δημοτικές Ενότητες Αρκαδίου, Λαππαίων και Νικ. Φωκά


Στη μείωση των τιμολογίων του νερού προσανατολίζεται η ΔΕΥΑΡ. Η διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης επεξεργάζεται σχέδιο για την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής στους λογαριασμούς ύδρευσης, που θα προβλέπει την μείωση των τελών σε τμήματα της Δημοτικής Ενότητας Ρεθύμνου και τον εξορθολογισμό του κόστους στις Δημοτικές Ενότητες Αρκαδίου, Νικηφόρου Φωκά και Λαππαίων. Τον σχεδιασμό της ΔΕΥΑΡ γνωστοποίησε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος τόνισε ότι μετά την μείωση της συμμετοχής των ΔΕΥΑ στα συγχρηματοδοτούμενα έργα του ΕΣΠΑ, δίνεται η οικονομική δυνατότητα στη δημοτική επιχείρηση Ρεθύμνου να προχωρήσει στη μείωση των τιμολογίων.

Συνέχεια...

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
Υποτονική κίνηση στην αγορά του Ρεθύμνου

• Τρόφιμα και παιδικά είδη ψηλά στις προτιμήσεις των Ρεθεμνιωτών
• Μειωμένος κατά 30% ο τζίρος των επιχειρήσεων σύμφωνα με την ΕΣΕΕ
• Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή

Υποτονική είναι η κίνηση στην αγορά του Ρεθύμνου, παρά το εορταστικό κλίμα και τις δελεαστικές προσφορές των εμπορικών καταστημάτων. Τις παραμονές των Χριστουγέννων, οι Ρεθεμνιώτες πραγματοποίησαν αγορές με μέτρο, καθώς περιορίστηκαν στα απολύτως απαραίτητα που σχετίζονται είτε με την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είτε με την αγορά δώρων μικρής αξίας για συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα.
Σύμφωνα με τους εμπόρους, παρά το γεγονός ότι στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους του Ρεθύμνου κυκλοφορούσε αρκετός κόσμος τις προηγούμενες ημέρες, ειδικά την παραμονή των Χριστουγέννων, οι περισσότεροι καταναλωτές είχαν διάθεση μόνο για βόλτα και όχι για αγορές, κάτι που οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητας.

Συνέχεια...

ΣΤΗ Δ.Ο.Υ. ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ
«Παροπλίζουν» τα αυτοκίνητά τους λόγω των τελών κυκλοφορίας


• Καταθέτουν τις πινακίδες γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος συντήρησης των ΙΧ τους
Πολλοί είναι οι Ρεθεμνιώτες που σπεύδουν τις τελευταίες μέρες στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία προκειμένου να παραδώσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους για να γλιτώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Χθες, πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά τα Χριστούγεννα, στη Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου σχηματίστηκαν ουρές από φορολογούμενους, οι οποίοι αποφάσισαν να «παροπλίσουν» τα αυτοκίνητά τους, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα «τσουχτερά» ποσά που αντιστοιχούν στα τέλη κυκλοφορίας του 2013.

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

«ΠΑΓΩΜΕΝΗ» Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑ ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ
Φθηνότερο εορταστικό τραπέζι, λιγότερη κατανάλωση

• Υποτονική η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα του Ρεθύμνου - Στα απολύτως απαραίτητα περιορίζονται οι αγορές των καταναλωτών
• Αυξημένη η κατανάλωση στα κρεοπωλεία - σημαντική μείωση στα αρτοζαχαροπλαστεία


Υποτονική είναι η κίνηση στην αγορά του Ρεθύμνου, παρά το εορταστικό κλίμα που επικρατεί στην πόλη, τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και τις δελεαστικές προσφορές των περισσότερων εμπορικών καταστημάτων. Ελλείψει χρημάτων οι καταναλωτές εξακολουθούν να πραγματοποιούν συντηρητικές αγορές και οι καταστηματάρχες βλέπουν την εορταστική περίοδο να φτάνει στην κορύφωσή της, χωρίς να γεμίζουν τα ταμεία τους.
Η δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα καταστήματα έχει αναγκάσει αρκετούς επιχειρηματίες να ρίξουν τις τιμές των εμπορευμάτων τους, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν φτηνές λύσεις για τα δώρα και τις προσωπικές τους αγορές.
 
Συνέχεια...

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΟΕΚ Ν. ΚΟΥΛΟΧΕΡΗ
Παραδόθηκαν 33 σπίτια στις Εργατικές Κατοικίες Περάματος

Τριάντα τρία παραχωρητήρια για τις Εργατικές Κατοικίες Περάματος του Δήμου Μυλοποτάμου, σε οικογένειες που επελέγησαν με τη διαδικασία της κλήρωσης, παρέδωσε χθες ο πρώην πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΟΕΚ Νίκος Κουλοχέρης. Μετά από μεγάλη καθυστέρηση και ιδιαίτερα χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες τα προβλήματα επιλύθηκαν και 33 οικογένειες θα μπορούν αμέσως μετά τις γιορτές να εγκατασταθούν στα σπίτια τους.

Συνέχεια...

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ
«Η πρόληψη σώζει ζωές»

Εκδήλωση στο Ρέθυμνο με στόχο τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων

Σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιούν οι οδηγοί, να αλλάξουν οδική συμπεριφορά όταν πιάσουν το τιμόνι στο χέρι, αλλά και να κατανοήσουν τη σημασία της χρήσης κράνους, της ζώνης ασφαλείας και της τήρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η «Πρωτοβουλία Πολιτών Ρεθύμνου για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων», σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μοτοσυκλετιστών Ρεθύμνου (ΣΥΜΟΡΕ) και τους Εθελοντές Σαμαρείτες, διοργάνωσαν εκδήλωση που περιελάμβανε σειρά δράσεων.
Όσοι βρέθηκαν στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, ενήλικες και παιδιά, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες, να δημιουργήσουν χάρτινες κατασκευές (καραβάκια-αεροπλανάκια κ.λπ.), να κατασκευάσουν εορταστικές κάρτες με μηνύματα πρόληψης ενώ αγόρια και κορίτσια έφτιαξαν όμορφες ζωγραφιές στα καβαλέτα που είχαν στηθεί στην πλατεία.

Συνέχεια...

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΑΦΙΞΕΩΝ
Αισιόδοξα τα πρώτα μηνύματα για τη νέα τουριστική χρονιά


• Εφικτός ο στόχος των 17 εκατ. τουριστών το 2013, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ
• Άνοδος 20% στις κρατήσεις από Αγγλία και Γερμανία
• Για «τουριστική αναγέννηση» της Ελλάδας κάνουν λόγο μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί του εξωτερικού 
Ένα εκατομμύριο περισσότεροι τουρίστες αναμένονται το 2013, σύμφωνα με τα πρώτα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές. Οι εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για την επόμενη τουριστική χρονιά είναι αρκετά αισιόδοξες, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία ο στόχος των 17 εκατομμυρίων τουριστών για το 2013 είναι πολύ πιθανό να επιτευχθεί, ενώ το 2012 οι αφίξεις έφτασαν στα 16 εκατομμύρια.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, τα δείγματα από τις κρατήσεις στις κύριες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό, δίνουν τάση ανόδου στις αφίξεις, οι οποίες συνολικά μπορεί και να ξεπεράσουν τα 17 εκατομμύρια τουρίστες. 
 

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Οκταετής επιμήκυνση δανείων του Δήμου Ρεθύμνου

• Οικονομική «ανάσα» η χρηματοδότηση 4 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών

Την οκταετή επιμήκυνση τεσσάρων δανείων που έχει λάβει τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος Ρεθύμνου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στη χθεσινή συνεδρίαση. Λαμβάνοντας υπόψη την ταμειακή διευκόλυνση και την αύξηση ρευστότητας που θα προσφέρει στο δημοτικό ταμείο η παράταση των δανείων, η δημοτική αρχή έκανε την εισήγηση και τα μέλη του Δ.Σ. ψήφισαν υπέρ της οκταετούς επιμήκυνσης τεσσάρων δανείων που έχουν ληφθεί με επιτόκιο 5,9% και τριών δανείων που έχουν ληφθεί με επιτόκιο 7,02%.
Ωστόσο, δυο από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, η «Λαϊκή Συσπείρωση» και η «Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών» εξέφρασαν την αντίρρησή τους, καθώς η επιμήκυνση των δανείων εκτός από ταμειακή διευκόλυνση, θα φέρει και επιπλέον επιβάρυνση σε τόκους.

Συνέχεια...

ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Εγκρίθηκε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της διετίας 2013-2014


Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Ρεθύμνου στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Η Β’ Φάση του σχεδίου, που αφορά την αναπτυξιακή στρατηγική του μητροπολιτικού Δήμου για την επόμενη διετία (2013-2014) περιλαμβάνει την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την προώθηση της τοπικής και εσωτερικής ανάπτυξης του Δήμου, την υλοποίηση κοινωνικών δράσεων που θα συμβάλλουν στην συνοχή του κοινωνικού ιστού, καθώς και δράσεις ενίσχυσης του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος, αλλά και του αγροτικού τομέα. Το σχέδιο δράσης που εκπόνησε το Τμήμα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου, και το οποίο παρουσίασαν αναλυτικά τα «Ρ.Ν.» σε δημοσίευμα της 21ης Δεκεμβρίου, περιλαμβάνει τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της επόμενης διετίας, τα έργα που έχουν δρομολογηθεί ή διεκδικούν την ένταξή τους στα ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και τις μελέτες έργων που είτε έχουν ήδη εξασφαλίσει έγκριση είτε είναι ώριμες και γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Συνέχεια...

Πρωτοβουλίες ανθρωπιάς για την ενίσχυση των άπορων μαθητών


Υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε λίγους μήνες οι οικογένειες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα 
Ένα χέρι βοηθείας σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οικογένειες των οποίων αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις βασικές τους ανάγκες για σίτιση, δίδει ο Δήμος Ρεθύμνου. Μια πρωτοβουλία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά συγκυρία, που δεκάδες συνάνθρωποί μας δοκιμάζονται καθημερινά στερούμενοι ακόμα και τα απαραίτητα, έρχεται να απαλύνει τον πόνο και την δυστυχία που βιώνουν οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, άνθρωποι που ζουν ανάμεσά μας.

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ
Η νέα αναπτυξιακή στρατηγική του Δήμου Ρεθύμνου

• Οι προτεραιότητες, οι στόχοι, τα έργα και οι δράσεις της περιόδου 2013-2014
• Σήμερα τίθεται προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, η προώθηση της τοπικής και εσωτερικής ανάπτυξης του Δήμου, η υλοποίηση κοινωνικών δράσεων που συμβάλλουν στην συνοχή του κοινωνικού ιστού, καθώς και οι δράσεις ενίσχυσης του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος, αλλά και του αγροτικού τομέα, αποτελούν την αναπτυξιακή στρατηγική του Δήμου Ρεθύμνου για την επόμενη διετία.
Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, ο Στρατηγικός Σχεδιασμός (Β’ Φάση) του Επιχειρησιακού Προγράμματος του μητροπολιτικού Δήμου, για την περίοδο 2012-2014, τίθεται σήμερα προς συζήτηση και έγκριση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συνέχεια...

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΜΕ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Άνω-κάτω οι νέοι προϋπολογισμοί των Δήμων

• Αυστηροί όροι ως προς την κατάρτιση και την εφαρμογή τους το οικονομικό έτος 2013

Σαρωτικές αλλαγές στους προϋπολογισμούς των Δήμων επιβάλλουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Με επείγουσα εγκύκλιο που απεστάλη χθες στους Δήμους του νομού Ρεθύμνου, και η οποία υπογράφεται από τους υπουργούς Ε. Στυλιανίδη και Χ. Σταϊκούρα, παρέχονται οδηγίες για την κατάρτιση των προϋπολογισμών του οικονομικού έτους 2013, που περιλαμβάνουν αυστηρούς όρους για την εφαρμογή τους.
Οι Οικονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ καλούνται να συντάξουν τους προϋπολογισμούς του επόμενου έτους με συγκεκριμένες διατάξεις, με τροποποιήσεις σε κωδικούς εσόδων-εξόδων και με νέες κατηγορίες που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. 

Συνέχεια...

ΕΙΣΕΠΡΑΞΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ
Τριάντα δυο εκατ. ευρώ στους αγρότες του Ρεθύμνου

Σημαντική οικονομική «ανάσα» για 21.364 δικαιούχους του νομού

Σημαντική οικονομική «ανάσα» πήραν 21.364 αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Ρεθύμνου, καθώς τους καταβλήθηκε το υπόλοιπο 50% των αγροτικών επιδοτήσεων για το έτος 2012. Από νωρίς χθες το πρωί οι δικαιούχοι έσπευσαν στα καταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας, προκειμένου να εισπράξουν το ποσό που τους αναλογεί, το οποίο ανέρχεται συνολικά στα 32.217.374 ευρώ. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική «ένεση» ρευστότητας σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, καθώς χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της κρίσης.

Συνέχεια...

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ
Απεργιακή κινητοποίηση με μικρή συμμετοχή στο Ρέθυμνο

Με πολύ μικρή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες στο Ρέθυμνο η απεργιακή συγκέντρωση που είχαν προγραμματίσει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής κινητοποίησης, ενάντια στο Μνημόνιο, στο μέτρο της διαθεσιμότητας των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων, καθώς και στο φορολογικό νομοσχέδιο που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους φορολογούμενους.

Συνέχεια...

ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ
«Η δόση δεν αρκεί, η χώρα έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις»

Η οικονομική ενίσχυση των 52,5 δισ. ευρώ, οι πολιτικές εξελίξεις και η μετεκλογική στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς

Η ανάγκη να επανέλθει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να υπάρξουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην έξοδο από την οικονομική κρίση, ήταν τα ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Δημοκρατική Αριστερά στο Ρέθυμνο, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις, λίγες μέρες μετά την απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 52,5 δισ. ευρώ.

Συνέχεια...

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ-ΜΑΜΟΥΘ
Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

• Στόχος των πολιτικών αρχηγών η επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας
• Αποκλείστηκε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού - Διαβεβαίωση ότι αυτά τα μέτρα είναι τα τελευταία

Οι εξελίξεις στο Eurogroup, η ανάπτυξη στην χώρα, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η λειτουργία και η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης των πολιτικών αρχηγών, στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγες μέρες μετά την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 52,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Συνέχεια...

«ΣΤΡΟΦΗ» ΣΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Εγκατέλειψε την οικοδομή και κατασκευάζει κρητικές κατσούνες

Την λύση της αλλαγής επαγγέλματος επιλέγουν όλο και περισσότεροι οικοδόμοι, αναζητώντας λύση στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει. Η «καθίζηση» που έχει υποστεί η οικοδομική δραστηριότητα στο νομό Ρεθύμνου την τελευταία τριετία έχει αναγκάσει το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων να εγκαταλείψουν τον χώρο της οικοδομής και να στραφούν σε άλλα επαγγέλματα, για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητας.

Συνέχεια...

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Στους δρόμους οι συνταξιούχοι του νησιού ενάντια στα νέα μέτρα

Στους δρόμους κατέβηκαν χθες οι συνταξιούχοι της Κρήτης διαμαρτυρόμενοι για τα νέα οικονομικά μέτρα και τις περικοπές των συντάξεών τους, που όπως λένε, τους έχουν κυριολεκτικά γονατίσει. Με τη συμμετοχή των σωματείων συνταξιούχων όλων των ασφαλιστικών ταμείων της Κρήτης πραγματοποιήθηκε στις 10:00 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Γενική Συνέλευση, όπου τέθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας και αποφάσισαν να στείλουν σχετικό ψήφισμα στον πρωθυπουργό.

Συνέχεια...

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Τριάντα δύο χιλιάδες Κρητικοί χωρίς δουλειά

• Η Περιφέρεια Κρήτης στην τρίτη θέση της λίστας με την μεγαλύτερη αύξηση
• Πάνω από 12.000 νέες αιτήσεις στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ στο νησί

Μεγαλώνει η λίστα της ανεργίας στην Κρήτη. Περισσότεροι από τριάντα χιλιάδες Κρητικοί έχουν μείνει εκτός αγοράς εργασίας και προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της σημερινής δύσκολης καθημερινότητας, έχοντας ως μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας που εισπράττουν κάθε μήνα από τον ΟΑΕΔ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, για τον μήνα Νοέμβριο, οι άνεργοι ανέρχονται σε 32.728 και καταγράφεται αύξηση 7,05% από τον περασμένο Οκτώβριο που ήταν 30.573.

Συνέχεια...

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ JESSICA
Προοπτική υλοποίησης του υπόγειου πάρκινγκ στο Ρέθυμνο

• Κίνητρο για τους υποψήφιους επενδυτές η εξασφάλιση των 7 από τα 12,4 εκατ. ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού του έργου
• Εγκρίθηκαν τρία επενδυτικά σχέδια στο νησί

Ελκυστικό για τους υποψήφιους επενδυτές γίνεται το έργο της κατασκευής του υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων, μετά την εξασφάλιση μεγάλου μέρους της χρηματοδότησης που απαιτείται για την υλοποίησή του, από το πρόγραμμα Jessica.

Συνέχεια...

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
Στο πρόγραμμα Jessica το υπόγειο πάρκινγκ του Ρεθύμνου

• Θετικά αξιολογήθηκε ο φάκελος από την Επιτροπή - Συμπεριλαμβάνεται στα πρώτα έργα της Κρήτης που εξασφαλίζουν έγκριση
• Στα 12.400.000 ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός - Αισιοδοξία στη δημοτική αρχή για την υλοποίησή του

Θετικές εξελίξεις αναμένονται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που φιλοδοξεί να κατασκευάσει ο Δήμος Ρεθύμνου, αυτό του υπόγειου σταθμού πάρκινγκ στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων. Παρότι το έργο έχει περάσει από «χίλια κύματα» την τελευταία πενταετία, η επιμονή της δημοτικής αρχής φαίνεται πως αποδίδει καρπούς, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη Δευτέρα, στην συνεδρίαση της Επενδυτικής Επιτροπής του Ταμείου Jesica Κρήτης, κατά την οποία θα εγκριθούν οι πρώτες χρηματοδοτήσεις έργων από το πρόγραμμα, μέσα σε αυτά θα βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα και το πάρκινγκ των Τεσσάρων Μαρτύρων.

Συνέχεια...

ΜΕ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Βρέθηκε λύση για τα σφαγεία Ρεθύμνου

• Στο υπουργείο Εσωτερικών χθες η αντιπεριφερειάρχης και οι βουλευτές του νομού

Βρέθηκε λύση για την ομαλή λειτουργία των σφαγείων του νομού Ρεθύμνου, κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η σφαγή των ζώων και ο κρεοσκοπικός έλεγχος θα γίνει υπό την επίβλεψη κτηνιάτρων που θα αποσπαστούν από υπηρεσίες των Χανίων και του Ηρακλείου, για την εορταστική περίοδο. Δυο κτηνίατροι από τα Χανιά θα καλύψουν τις ανάγκες των σφαγείων της πόλης και της ενδοχώρας του Ρεθύμνου και ένας ακόμα κτηνίατρος, από υπηρεσία του Ηρακλείου, θα πραγματοποιεί τους ελέγχους στο σφαγείο των Λιβαδίων. Σε αυτούς προστίθεται, βεβαίως, και ο ένας κτηνίατρος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Συνέχεια...

ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ
Στο «σκοτάδι» οι ενέργειες τoυ Δ.Σ. της Cretan Lines

Το Ελεγκτικό Συμβούλιο, με επιστολή του, ζητάει να λάβει γνώση για τους όρους της συμφωνίας με τον πλοιοκτήτη

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στους 2.500 μετόχους της Cretan Lines η άρνηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου να παρέχουν επίσημη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στον συνεταιρισμό, καθώς και για την συμφωνία με τον πλοιοκτήτη σύμφωνα με την οποία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. προ δεκαπέντε ημερών, υπήρξε σύγκλιση απόψεων ανάμεσα στις δυο πλευρές για την επαναδρομολόγηση του πλοίου ΕΛΛΗ Τ. στη γραμμή Ρέθυμνο-Πειραιάς.
Τόσο οι μέτοχοι όσο και ευρύτερα οι πολίτες του Ρεθύμνου αναρωτιούνται τι μέλλει γενέσθαι με το ακτοπλοϊκό εγχείρημα, καθώς εδώ και μέρες δεν υπάρχει κανένα νεότερο, ενώ στο «σκοτάδι» παραμένουν οι όροι της συμφωνίας μεταξύ της Cretan Lines και του Δ. Τζανετάτου.

Συνέχεια...

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP
Εξασφαλίστηκε η πολυπόθητη δόση των 52,5 δισ. ευρώ


• Τα 34,3 δισ. θα δοθούν την επόμενη εβδομάδα, τα 16 δισ. θα κατευθυνθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 7 δισ. προς την οικονομία - Το υπόλοιπο ποσό στα ελληνικά ταμεία έως τον Μάρτιο
• Δέσμευση του πρωθυπουργού ότι το δημόσιο θα ξεχρεώσει όλα όσα χρωστάει στους πολίτες

Μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα εξέπεμψε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός αναλύοντας τα οφέλη της απόφασης του Eurogroup για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων προς την Ελλάδα. Ο Αντώνης Σαμαράς εξειδίκευσε την κατανομή της δόσης-μαμούθ των 52,5 δισ., ευχαρίστησε με θέρμη τους δύο κυβερνητικούς εταίρους και επιτέθηκε σε όσους καταλόγισαν έλλειψη διαπραγμάτευσης στην κυβέρνηση.

Συνέχεια...

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΜΕΛΕΤΗ
Αναθεωρείται ο χωροταξικός σχεδιασμός της Κρήτης

• Στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα θα στηριχτεί η ανάπτυξη του νησιού
• Αναγκαίος κρίνεται ο εκσυγχρονισμός βασικών υποδομών προσπελασιμότητας
• Σε διαβούλευση από την Περιφέρεια το νέο σχέδιο

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός της Κρήτης. Μια δεκαετία μετά την εκπόνηση του τελευταίου σχεδίου για τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις του νησιού, προχωρούν οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του προηγούμενου πλαισίου και την εφαρμογή ενός νέου που θα αναδείξει την Κρήτη σε νησί πρότυπο ανάπτυξης με πυλώνες την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, την έρευνα και καινοτομία, την εξωστρέφεια, την ποιότητα ζωής των κατοίκων της και την πράσινη ανάπτυξη, ώστε να καταστεί τα επόμενα χρόνια ισχυρός πόλος επιχειρηματικών επενδύσεων.

Συνέχεια...

ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ
Ορατός ο κίνδυνος του «λουκέτου» στα σφαγεία Ρεθύμνου

• Δεν δέχονται να αποσπαστούν στην τοπική υπηρεσία κτηνίατροι από άλλους νομούς
• Στο υπουργείο Εσωτερικών σήμερα η αντιπεριφερειάρχης Μ. Λιονή

Ορατός είναι ο κίνδυνος της αναστολής λειτουργίας των σφαγείων του νομού Ρεθύμνου, εξαιτίας της έλλειψης κτηνιάτρων. Παρότι απέμειναν ελάχιστες μέρες έως τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, λύση δεν έχει ακόμα βρεθεί και δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί πρόβλημα με την σφαγή και την τροφοδοσία κρέατος στην αγορά. Επιπλέον, η έλλειψη κτηνιάτρων δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ενώ δεν εξυπηρετούνται οι ανάγκες των κτηνοτρόφων και των πολιτών.

Συνέχεια...

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ - ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΣΑΚΑΡΑΚΕΣ
Θρηνούν η Κρήτη και το ΕΚΑΒ

• Ο διευθυντής του Κέντρου Άμεσης Βοήθειας Δημήτρης Βουρβαχάκης από την Καρωτή Ρεθύμνου και ο διασώστης Βαγγέλης Κελαράκης από το Θραψανό, που σκοπό της ζωής τους είχαν να βοηθούν τον συνάνθρωπο, «έφυγαν» αβοήθητοι στον δρόμο για το καθήκον
• Αδιευκρίνιστα τα αίτια και οι συνθήκες που προκάλεσαν το μοιραίο τροχαίο

Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος του νησιού που δήθεν αποκαλείται Εθνική Οδός, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε τέρας που καταπίνει ότι κινείται πάνω του και η άθλια κατάσταση του οποίου συζητείται μόνον εξ αφορμής κάποιου τραγικού γεγονότος αλλά η βελτίωσή του ουδέποτε στα τριάντα τελευταία χρόνια τέθηκε ως προτεραιότητα αιρετών και διορισμένων αξιωματούχων του κεντρικού κράτους ή της αυτοδιοίκησης, ο ίδιος αυτός δρόμος που το προσωπικό του ΕΚΑΒ, διανύει καθημερινά πολλά χιλιόμετρα, με οχήματα σε εξίσου άθλια κατάσταση με το οδικό δίκτυο, έμελλε να μην έχει επιστροφή για δυο μέλη του Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.

Συνέχεια...

ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΔΟΧΟ ΕΡΓΟΛΑΒΟ
Ξεκινούν οι εργασίες ανάπλασης στην παραλία του Ρεθύμνου

• Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση από το Δελφίνι μέχρι και το Λύκειο Ελληνίδων
• Στόχος η ολοκλήρωση του έργου πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες στο παραλιακό μέτωπο του Ρεθύμνου. Η σύμβαση για το έργο ανάπλασης της παραλίας από το ύψος του Λυκείου Ελληνίδων μέχρι και το Δελφίνι υπογράφτηκε χθες μεταξύ Δήμου, Λιμενικού Ταμείου και ανάδοχου εργολάβου. Πρόκειται για ένα έργο το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 1,5 εκ. ευρώ και το οποίο έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου.

Συνέχεια...

ΝΕΑ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ
Κλειστά τα φαρμακεία του Ρεθύμνου Δευτέρα και Τρίτη

• Συνεχίζεται η αναστολή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Σκληραίνουν τη στάση τους οι φαρμακοποιοί και προχωρούν σε νέα 48ωρη απεργία την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, μετά την κόντρα που έχει ξεσπάσει με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο. Όπως αποφάσισε χθες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) στις 17 και 18 Δεκεμβρίου όλα τα φαρμακεία της χώρας θα βάλουν λουκέτο, ενώ θα συνεχισθεί επ αόριστον η αναστολή χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Κάτι που σημαίνει ότι οι ασθενείς θα συνεχίσουν, άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα, να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους.

Συνέχεια...

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΒΑΖΕΙ «ΦΩΤΙΑ» ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Αυξήσεις σοκ σχεδιάζει από το νέο έτος η ΔΕΗ

• Στο 24,9% η συνολική προτεινόμενη αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος - Έως 48,7% μπορεί να φτάσει το ποσοστό αναλόγως την τιμολογιακή κλίμακα
• Σε τρία στάδια, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2013, η αλλαγή του κόστους στα τιμολόγια
• Η ΡΑΕ επεξεργάζεται τα κοστολογικά στοιχεία, το ΥΠΕΚΑ θα λάβει την τελική απόφαση

Αυξήσεις σοκ σχεδιάζει για τους καταναλωτές η ΔΕΗ από την 1η Ιανουαρίου 2013, όπως επιβεβαίωσε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η μεσοσταθμική αύξηση που ζητά η εταιρεία, στο πλαίσιο και της μνημονιακής υποχρέωσης για απελευθέρωση των τιμολογίων χαμηλής τάσης, είναι 24,9% και σε κάποιες κατηγορίες κατανάλωσης εκτινάσσεται στο 48,7%.
Η ΡΑΕ θα εξετάσει τα κοστολογικά στοιχεία της ΔΕΗ και από κει και πέρα θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να εισηγηθεί στην πολιτική ηγεσία του Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που θα λάβει την τελική απόφαση για το ύψος των αυξήσεων του νέου έτους.

Συνέχεια...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
Παρεμπόδισαν την εκτέλεση βολών στους Αρμένους

Σε επιφυλακή βρέθηκαν και χθες οι κάτοικοι των Αρμένων προκειμένου να αποτρέψουν τις προγραμματισμένες βολές του 547ΑΤΠΖ στην περιοχή τους. Από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν στο πεδίο βολής με τα αυτοκίνητά τους και δημιούργησαν ένα οδόφραγμα, προκειμένου να εμποδίσουν τους στρατιώτες, που έφτασαν στο σημείο με σκοπό να πραγματοποιήσουν βολές στο πλαίσιο της άσκησής τους.
Συνέχεια...

ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
Ενέργειες του ΣΕΔΗΚ για την στήριξη και την προώθηση του ελαιολάδου

Σε συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης θα τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα στον τομέα της ελαιοκομίας

Οι εξελίξεις στις τιμές του ελαιολάδου, η συμβολή του ΣΕΔΗΚ στην διαφάνεια της αγοράς, καθώς και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την προώθηση της ονομασίας ΠΟΠ, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ρέθυμνο. Σε μια χρονιά που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά η παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη, καθώς οι ελαιώνες του νησιού βρίσκονται σε πλήρη καρποφορία, οι τιμές παραγωγού αν και κινούνται ανοδικά τους τελευταίους μήνες, απέχουν σημαντικά από τις αντίστοιχες των ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών χωρών.

Συνέχεια...

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο ΙΓΜΕ

Στο Ρέθυμνο χθες ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων

Σοβαρά λειτουργικά προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και του κουτσουρεμένου προϋπολογισμού αντιμετωπίζει το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι σε αυτό. Το ερευνητικό ίδρυμα έχει αποδυναμωθεί μετά τις συγχωνεύσεις που έγιναν, με αποτέλεσμα πλέον να μην μπορεί να επιτελέσει το ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε.
Εκατόν τριάντα εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στην εφεδρεία, ενώ σαράντα συνταξιοδοτήθηκαν, με αποτέλεσμα προγράμματα που είχαν εξασφαλίσει χρηματοδότηση συνολικού ύψους 17 εκ. ευρώ να είναι πλέον στον αέρα, αφού το υπάρχον προσωπικό δεν μπορεί να τα υλοποιήσει.

Συνέχεια...

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ
«Φρένο» στην αδειοδότηση έργων ΑΠΕ στην Κρήτη

• Ζητούμενο η ύπαρξη χωροταξικού και ενεργειακού σχεδιασμού για τα έργα που θα κατασκευαστούν στο νησί
• Σταματάει κάθε διαδικασία παραχώρησης άδειας για επενδυτικά σχέδια που προωθούνται εν αγνοία της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών

«Στοπ» στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Κρήτη βάζει η Περιφέρεια. Δίχως χωροταξικό και ενεργειακό σχεδιασμό, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, τα θεσμικά όργανα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο εξής δεν θα είναι δυνατή η ανάπτυξη των ΑΠΕ στο νησί, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί το περιβάλλον και οι περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Συνέχεια...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Αισιόδοξες εκτιμήσεις για την επόμενη τουριστική σεζόν


Οι προοπτικές της επόμενης τουριστικής σεζόν και οι ενέργειες που έχουν γίνει σε τοπικό επίπεδο για την προώθηση του προορισμού «Ρέθυμνο» στο εξωτερικό, τέθηκαν επί τάπητος στην συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης. 
Οι εκτιμήσεις των εκπροσώπων των επαγγελματικών κλάδων του τουρισμού είναι αισιόδοξες για το 2013, έτος κατά το οποίο αναμένεται να επανακάμψει ο τουρισμός μετά από μια χρονιά με «σκαμπανεβάσματα» εξαιτίας της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας που επικράτησε στη χώρα μας, στα μέσα του 2012.

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί στο Ρέθυμνο

Ελλείψεις τις τελευταίες μέρες στα φάρμακα υψηλού κόστους

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, οι οποίοι καλούνται για δεύτερη συνεχή εβδομάδα να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα φάρμακά τους. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αποφάσισε την συνέχιση της πανελλαδικής αναστολής της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), επισημαίνοντας ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμών του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα και δεν έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος με τα αρμόδια υπουργεία για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο (θεσμικά, χρηματοδότηση ΕΟΠΥΥ κλπ.).

Συνέχεια...

ΤΥΧΕΡΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΖΟΚΕΡ ΣΕ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ 36.000 ΕΥΡΩ
«Παίζουν με την τύχη τους οι Ρεθεμνιώτες»

«Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία». Η παροιμία αυτή φαίνεται πως ταιριάζει απόλυτα στις μέρες μας, καθώς αν και η οικονομική κρίση οδηγεί καθημερινά σε αδιέξοδο δεκάδες πολίτες που μετά βίας τα βγάζουν πέρα, ωστόσο είναι πολλοί εκείνοι που ποντάρουν στην τύχη από το υστέρημά τους περιμένοντας να τους χαμογελάσει. Ένα απλό δελτίο του Λόττο ή του Τζόκερ που στοιχίζει από 50 λεπτά έως και 2,5 ευρώ είναι για τους περισσότερους η ελπίδα που έχει απομείνει για να αλλάξει, όπως λένε, η καθημερινότητά τους, να έρθουν καλύτερες ημέρες και να μπορέσουν να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Συνέχεια...

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

ΣΕ ΔΕΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Στον «αέρα» η μισθοδοσία στους Δήμους

• Η ΚΕΔΕ ζητά άμεσα την εκταμίευση των πόρων που οφείλονται από το κράτος
• Προειδοποιεί ότι δεν θα πληρωθούν οι δημοτικοί υπάλληλοι την περίοδο των εορτών

Στον «αέρα» βρίσκεται η μισθοδοσία χιλιάδων δημοτικών υπαλλήλων, καθώς οι Δήμοι δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, εξαιτίας της μη καταβολής πόρων από το κράτος. Μάλιστα, χθες η ΚΕΔΕ προειδοποίησε το υπουργείο Οικονομικών ότι σε περίπτωση που δεν εκταμιευθούν μέσα στον μήνα τα ποσά που οφείλονται από ΣΑΤΑ και παρακρατηθέντα, τότε οι Δήμοι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων την περίοδο των Χριστουγέννων.

Συνέχεια...

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ ΛΟΓΩ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ
Σε «ελεύθερη πτώση» η αγορά αυτοκινήτου στο Ρέθυμνο

• Μείωση 66% στις πωλήσεις των αγροτικών τον τελευταίο χρόνο 
• Τα οχήματα μικρού κυβισμού μονοπωλούν το ενδιαφέρον των καταναλωτών
• Ρεθεμνιώτες αγοράζουν μεταχειρισμένα με... 700 ευρώ

Μεγάλη μείωση παρουσιάζουν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων στο νομό Ρεθύμνου. Παρά τις προσφορές των αντιπροσωπειών και τις μειώσεις τιμών λόγω του μέτρου της απόσυρσης, η αγορά έχει υποστεί «καθίζηση», καθώς οι πωλήσεις των αυτοκινήτων περιορίζονται όλο και περισσότερο, χρόνο με το χρόνο. Στο εντεκάμηνο του 2012, οι πωλήσεις αγροτικών αυτοκινήτων παρουσιάζουν μείωση 66%, ενώ καθοδική πορεία ακολουθούν και οι πωλήσεις των καινούριων επιβατικών οχημάτων.

Συνέχεια...

Ο ΝΕΑΡΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΟΤΟ
«Μπορούμε να καθιερώσουμε την τσικουδιά σε όλη την Ευρώπη»

«Η νέα γενιά Κρητικών, στην οποία ανήκω και εγώ, έχει την διάθεση να αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όταν ένας Κρητικός θέλει, μπορεί» λέει ο Ανδρέας Καραγιάννης στα «Ρ.Ν.»

Πολλές φορές έχουμε πει πως αυτή εδώ η περίοδος οικονομικής κρίσης της χώρας μας μπορεί ως ένα βαθμό να αντιμετωπιστεί σε ατομικό ή οικογενειακό επίπεδο με την αξιοποίηση της πλούσιας γης μας. Είναι ευκαιρία για να γίνει ο πρωτογενής τομέας μοχλός ανάπτυξης μέσα όμως από καινοτόμες δράσεις. Κι η Κρήτη, είναι ένας τόπος ευλογημένος στον τομέα αυτό με πολλές δυνατότητες. 

Συνέχεια...

ΣΤΙΣ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Συστήματα ασφαλείας στο λιμάνι του Ρεθύμνου

• Με χρηματοδότηση 900.000 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ τοποθετείται κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης

Στις 28 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η προκήρυξη του διαγωνισμού προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού και συστημάτων ασφαλείας στο εμπορικό λιμάνι του Ρεθύμνου. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, συνολικού προϋπολογισμού 900.000 ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ δίδοντας έτσι στο λιμάνι του Ρεθύμνου τη δυνατότητα να ανταποκριθεί με επάρκεια στις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές ασφαλείας, που θέτει ο διεθνής κώδικας προστασίας λιμενικών χώρων (ISPS).

Συνέχεια...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Ανακατανομή αρμοδιοτήτων για τους σχολικούς φύλακες του Δήμου Ρεθύμνου

• Στην απογευματινή βάρδια ένα άτομο θα έχει υπό την εποπτεία του τρία σχολεία

Προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας του Ρεθύμνου για την φύλαξη των σχολείων, τα οποία συχνά βρίσκονται στο στόχαστρο διαρρηκτών ή βανδαλιστών. Οι 18 φύλακες που διαθέτει ο Δήμος Ρεθύμνου για τα 83 συνολικά σχολεία του είναι αριθμός ιδιαίτερα μικρός, που δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των σχολικών μονάδων.

Συνέχεια...

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

ΕΙΣΕΠΡΑΞΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΦΠΑ 37,7 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Έξι χιλιάδες αγρότες από την Κρήτη στα «δίχτυα» του ΣΔΟΕ

• Πολλές υποθέσεις έχουν αποσταλεί για καταλογισμό στις Δ.Ο.Υ. του νησιού
• Εκτός από τα εικονικά τιμολόγια, ελέγχονται και για παράνομες επιδοτήσεις

Στα «δίχτυα» του ΣΔΟΕ πιάστηκαν 6.274 αγρότες στην Κρήτη, οι οποίοι εισέπραξαν παράνομες επιστροφές ΦΠΑ συνολικού ύψους 37,7 εκατ. ευρώ. Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ έφεραν στο φως τις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Εντοπίστηκαν 6.274 αγρότες στην Κρήτη οι οποίοι έλαβαν επιστροφές ΦΠΑ άνω των 3.000 ευρώ ο καθένας, συνολικού ύψους 37,7 εκατ. ευρώ. Οι επιστροφές βασίστηκαν σε πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Μέχρι σήμερα 254 υποθέσεις έχουν αποσταλεί για καταλογισμό στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. Με την εποπτεία των Εισαγγελικών Αρχών Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου συνεχίζονται οι σχετικοί έλεγχοι.

Συνέχεια...

ΘΕΤΙΚΗ Η ΠΡΩΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Σχεδιασμός ανάπλασης στην περιοχή της Σοχώρας


• Ο Δήμος Ρεθύμνου διεκδικεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την υλοποίησή του
• Προβλέπονται παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν αισθητικά και λειτουργικά την περιοχή με παράλληλη μείωση της μέσης θερμοκρασίας της περιοχής

Θετικές είναι οι εξελίξεις για τον φάκελο του έργου των βιοκλιματικών αναπλάσεων στην περιοχή της Σοχώρας, ο οποίος αξιολογήθηκε θετικά και στην δεύτερη φάση του ελέγχου από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Περιβάλλοντος εξασφαλίζοντας έτσι μια προτεραιότητα στα υπό οριστική ένταξη έργα στο ΕΣΠΑ.
Μέχρι το τέλος του χρόνου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα υπάρχει η τελική απόφαση του υπουργείου για την έγκριση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για το μεγάλο για την πόλη του Ρεθύμνου έργο με τίτλο «Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Ανοικτών Χώρων Δ. Ρεθύμνης (Δυτικό Παραλιακό Μέτωπο)».

ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος χωρίς «χαράτσι»

Αυξάνονται οι Ρεθεμνιώτες που δεν καταβάλλουν το ειδικό τέλος ακινήτων

Λογαριασμούς ρεύματος χωρίς την επιβάρυνση από το χαράτσι πληρώνουν καθημερινά όλο και περισσότεροι καταναλωτές. Μετά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε παράνομη την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών, τις τελευταίες μέρες αυξάνονται εκείνοι που ζητούν από το υποκατάστημα της ΔΕΗ στο Ρέθυμνο να πληρώσουν μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Συνέχεια...

ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΧΘΕΣ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Διαμαρτυρία εργαζομένων του ΙΚΑ για την υποστελέχωση του ιδρύματος

Κλειστές έμειναν χθες οι διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Ρεθύμνου, καθώς οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του ιδρύματος διαμαρτυρόμενοι για τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, που όπως υποστηρίζουν καθιστούν την λειτουργία του οριακή και την εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων ιδιαίτερα δύσκολη.


Συνέχεια...