Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ
Κυβερνητική κρίση μετά το «τέλος» των διαπραγματεύσεων

• Η εσπευσμένη δήλωση Σαμαρά για την συμφωνία με την Τρόικα προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ
• «Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν μας βρίσκει σύμφωνους» τόνισε ο Φ. Κουβέλης
• Ευ. Βενιζέλος: «Το λιγότερο ατυχής η δήλωση»


Κυβερνητική κρίση προκάλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού να ανακοινώσει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, αιφνιδιάζοντας τους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά, ήρθε σε μια στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη οι συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι ηγεσίες των οποίων αναζητούν τρόπους για να πειστούν τα στελέχη των κομμάτων τους που διαφωνούν ή επιφυλάσσονται για το νέο πακέτο μέτρων.
Η «μονομερής» ανακοίνωση της λήξης των διαπραγματεύσεων προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ΔΗΜΑΡ και την ακόμη οξύτερη του Ευάγγελου Βενιζέλου, που μίλησε για εσπευσμένη και «τουλάχιστον ατυχή» ανακοίνωση.


Συνέχεια...

ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΙΜΩΝ
Πληθαίνουν οι ελλείψεις φαρμάκων στο Ρέθυμνο

Άδεια τα ράφια των φαρμακείων - Μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών


Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ασθενών στο νομό Ρεθύμνου, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων στα φάρμακα. Οι φαρμακευτικές εταιρείες εξακολουθούν να μην τιμολογούν τα προϊόντα τους με βάση το νέο δελτίο τιμών που ανακοίνωσε προ ημερών το υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα οι παραγγελίες των φαρμακαποθηκών να μην εκτελούνται και τα ράφια των φαρμακείων να μένουν άδεια.
Η κατάσταση στο Ρέθυμνο επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα, καθώς παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες φαρμάκων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου, υπάρχει έλλειψη σε σκευάσματα που απευθύνονται σε καρκινοπαθείς, σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και σε χρόνια πάσχοντες, οι οποίοι ακολουθούν θεραπείες που στοιχίζουν ακριβά.

Συνέχεια...

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη


Λακκούβες, καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα καθημερινότητας με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι περισσότεροι πολίτες του Ρεθύμνου, οι οποίοι διαμαρτύρονται είτε για την καθυστέρηση ικανοποίησης των αιτημάτων τους είτε για την μη υλοποίησή τους. Τα παράπονα που φτάνουν καθημερινά είναι δεκάδες από απογοητευμένους δημότες που εκτιμούν ότι είτε δεν εισακούγονται, είτε «εγκλωβίζονται» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας είτε ακόμα εισπράττουν όπως λένε την αδιαφορία, αφού δεν μπορούν να βρουν τον εκάστοτε υπεύθυνο ή αρμόδιο του δήμου για κάθε θέμα που τους απασχολεί, με αποτέλεσμα αυτό να παραμένει άλυτο.

Συνέχεια...

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Σε αδιέξοδο έμποροι και καταναλωτές

• Να ρίξουν τις τιμές καλεί τους εμπόρους η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου
• Δεν υπάρχουν περιθώρια μειώσεων τονίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου
• Οι περικοπές στους μισθούς και οι φορολογικές επιβαρύνσεις περιορίζουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών


Σε αδιέξοδο βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος που εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Στην αγορά του Ρεθύμνου ο τζίρος των επιχειρήσεων ακολουθεί συνεχή καθοδική πορεία, μετά τις παρατεταμένες καλοκαιρινές εκπτώσεις και τις προσφορές που ακολούθησαν, με συνέπεια πολλοί επιχειρηματίες να αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και στα λειτουργικά έξοδα των καταστημάτων τους.
Το χειρότερο είναι ότι οι εκτιμήσεις για τη χειμερινή περίοδο είναι δυσοίωνες, με τους ανθρώπους της αγοράς να κάνουν λόγο για «βουτιά» του κύκλου εργασιών των εμπορικών καταστημάτων κατά 50%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.


Συνέχεια...

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Έβαλαν φωτιές... ενώ έπνεαν ισχυροί άνεμοι!

«Εγκληματική» χαρακτηρίζει την ενέργεια ο διοικητής της Π.Υ. Ρεθύμνου

Συναγερμός σήμανε από νωρίς χθες το πρωί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου με δεκάδες εστίες φωτιάς να εκδηλώνονται η μία μετά την άλλη και τους πυροσβέστες να έχουν επιδοθεί σε ένα άνισο αγώνα με το χρόνο και τις καιρικές συνθήκες για να προλάβουν τα χειρότερα.
Με «σύμμαχο» τους θυελλώδεις νότιους ανέμους έως και οκτώ μποφόρ που έπνεαν στον νομό, οι πυρκαγιές έπαιρναν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και οι πυροσβέστες έδιναν κυριολεκτικά μάχη με τις φλόγες να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα, προτού αυτή επεκταθεί σε κατοικημένες περιοχές.


Συνέχεια...

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Σε αστυνομικό κλοιό η παρέλαση στο Ρέθυμνο

Με τυμπανοκρουσίες και συνθήματα κατά του μνημονίου η πορεία διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕΡ

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, πρωτοφανή για τα δεδομένα του Ρεθύμνου, γιορτάστηκε την Κυριακή η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου. Από πολύ νωρίς το πρωί η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ήταν έντονη, ενώ οι αστυνομικοί είχαν φροντίσει να αποκλείσουν όλους τους δρόμους γύρω από το κέντρο απαγορεύοντας τη διέλευση των οχημάτων και σε πολλές περιπτώσεις και των πολιτών, οι οποίοι φέτος παρακολούθησαν την παρέλαση από απόσταση.
Στις 11:00 το πρωί οπότε και είχε δώσει ραντεβού η ΕΛΜΕΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ στην τοποθεσία «Κολωνάκι» για να πραγματοποιήσουν «αντιπαρέλαση» βρισκόταν δυνάμεις των ΜΑΤ προκειμένου να αποτρέψουν την πορεία πριν την λήξη της παρέλασης. Παρών ήταν και ο εισαγγελέας Ρεθύμνου.


Συνέχεια...

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΕ
Εναλλακτική πολιτική για το περιβάλλον προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Εναλλακτική πολιτική για τα περιβαλλοντικά ζητήματα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας στο επίκεντρο τον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις βουνοκορφές της Κρήτης.
Στην παρουσίαση των θέσεων του κόμματος για τον τομέα του περιβάλλοντος, το περασμένο Σάββατο στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο, διατυπώθηκαν διαφωνίες σχετικά με τον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και για την λύση που προωθείται για το νομό Ρεθύμνου.


Συνέχεια...

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
«Πράσινο φως» για τη νέα μελέτη

• Καταργούνται δύο αντλιοστάσια στη Σκαλέτα και μεταφέρονται άλλα δύο εκτός αιγιαλίτιδας ζώνης
• Αισιοδοξία για την επανεκκίνηση του έργου - Είχε επιβληθεί πρόστιμο 145.000 ευρώ από τους ελεγκτές του υπουργείου 


Από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) εξαρτάται πλέον η συνέχιση του αποχετευτικού έργου στην περιοχή της Σκαλέτας του Δήμου Ρεθύμνου, μετά τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία στην προχθεσινή της συνεδρίαση, άναψε το «πράσινο φως», ώστε να προχωρήσει για τελική έγκριση η τροποποιημένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησε προ τριετίας η πρώην δημοτική αρχή Αρκαδίου, αλλά διακόπηκε με απόφαση του αρμόδιου υπουργείου, καθώς από τους ελεγκτές περιβάλλοντος διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβάσεις της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, εξαιτίας της κατασκευής αντλιοστασίων εντός της παραλίας ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα, στην περιοχή της Σκαλέτας.


Συνέχεια...

ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΑΤΕ
Μ. Σάλλας: «Θα ξεπεραστεί σύντομα η οικονομική κρίση»

• Η Κρήτη δεν έχει τα προβλήματα που συναντούμε σε άλλες περιοχές

Στο Ρέθυμνο βρέθηκε χθες ο πρόεδρος του Ομίλου ΑΤΕ-Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποίησε το τελευταίο διήμερο στην Κρήτη. Ο κ. Σάλλας επισκέφθηκε τα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας στην πόλη, συναντήθηκε με τους διευθυντές και τους εργαζομένους, ενώ συνομίλησε για λίγο με πολίτες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα εντός των καταστημάτων για τις συναλλαγές τους.
Στο σύντομο πέρασμά του από το Ρέθυμνο, σε μια περίοδο που η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στο επίκεντρο των οικονομικών εξελίξεων μετά την εξαγορά της Αγροτική Τράπεζας, ο κ. Σάλλας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η χώρα θα ξεπεράσει σύντομα την οικονομική κρίση, επεσήμανε την αναγκαιότητα να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ αναφερόμενος στην εξαγορά της ΑΤΕBank, δήλωσε πως έγινε με γνώμονα την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την στήριξη του πρωτογενούς τομέα.


Συνέχεια...

ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
Προσφυγή στο ΣτΕ για την αποκρατικοποίηση του λιμανιού

• Γ. Βλαστός: «Βήμα για να ανατραπεί το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου»

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα της αποκρατικοποίησης του λιμανιού του Ρεθύμνου κατέθεσε η δημοτική παράταξη της Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών ζητώντας από την Διυπουργική Επιτροπή την ακύρωση της σχετικής απόφασης. Η προσφυγή που φέρει σύμφωνα με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης τόσο την υπογραφή του τοπικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθού όσο και αυτοδιοικητικών βρίσκεται ήδη στο Ανώτατο Δικαστικό Όργανο, το οποίο καλείται να την εξετάσει.
Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου χθες ο Γ. Βλαστός, επικεφαλής της Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών, τόνισε πως μπορεί οι νομικές διαδικασίες να μην αποτελούν λύση στο πρόβλημα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, είναι, όμως, όπως είπε, ένα βήμα για να αποτραπεί αυτό και για να ξεκινήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.


Συνέχεια...

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στο Ρέθυμνο

• Σε απόγνωση πλέον οι ασθενείς - Αδυναμία να τους εξυπηρετήσουν δηλώνουν οι φαρμακοποιοί

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των ασθενών στον νομό Ρεθύμνου, καθώς λίγο καιρό μετά τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, οι οποίοι δεν προμήθευαν επί πιστώσει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, τώρα έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων. Μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας ότι από την 1η Νοεμβρίου θα τεθεί σε ισχύ το νέο δελτίο τιμών, στην αγορά του φαρμάκου επικράτησε αλαλούμ, καθώς οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν σημαντικές ελλείψεις σκευασμάτων και οι εταιρείες «μπλοκάρουν» το νέο τιμοκατάλογο, εξαιτίας των μειώσεων που επιφέρει σε 12.500 φάρμακα.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν τιμολογούν τα προϊόντα τους με βάση το νέο δελτίο, κάνοντας λόγο για αστοχίες σε ότι αφορά τις τιμές των σκευασμάτων, με αποτέλεσμα οι παραγγελίες των φαρμακαποθηκών να μην εκτελούνται και τα ράφια των φαρμακείων να μένουν άδεια.


Συνέχεια...

31 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ 21.000 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ
Οικονομική «ανάσα» για τους αγρότες του νομού Ρεθύμνου

Πληρώθηκαν το 50% των κοινοτικών επιδοτήσεων

Οικονομική «ανάσα» πήραν χθες 21.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Ρεθύμνου, καθώς τους καταβλήθηκε το 50% των κοινοτικών επιδοτήσεων. Από νωρίς χθες το πρωί οι δικαιούχοι έσπευσαν στα καταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας προκειμένου να εισπράξουν το ποσό που τους αναλογεί, το οποίο ανέρχεται συνολικά στα 31 εκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, πολλοί δικαιούχοι βρέθηκαν προ εκπλήξεως διότι εξαιτίας της απεργίας των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, τα υποκαταστήματα της ΑΤΕ είχαν έλλειψη χρημάτων και στους αγρότες δόθηκε ένα ποσό έναντι της επιδότησης. Από σήμερα, πάντως, εκτιμάται ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και θα συνεχιστεί κανονικά η καταβολή των χρημάτων.


Συνέχεια...

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΧΘΕΣ Η ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Με ηλεκτρονική ψήφος οι εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης

Με ηλεκτρονική ψήφο θα διεξαχθούν τελικά οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Πρυτανικό Συμβούλιο.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης διαφώνησε και μειοψήφησε ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων Κώστας Τζανάκης, ο οποίος πρότεινε τη λύση της επιστολικής ψήφου. Για τη διαδικασία αυτή ενημερώθηκαν χθες τα μέλη της Συγκλήτου στη διάρκεια συνεδρίασης, όπου υπήρξαν διφορούμενες απόψεις.


Συνέχεια...

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΣΤΟ 36,5% Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
«Αγώνας δρόμου» για εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ

• Υψηλή απορροφητικότητα εμφανίζει η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου
• Τι αναφέρει στα «Ρ.Ν.» η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Μ. Κασωτάκη


Το «στοίχημα» της απορρόφησης πόρων μέσω του ΕΣΠΑ και της υλοποίησης σημαντικών έργων υποδομής στο νησί, στοχεύει να κερδίσει η Περιφέρεια Κρήτης. Η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέχρι στιγμής, κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ ο πήχης έχει ανέβει ψηλά σε ότι αφορά τις εντάξεις έργων μέχρι το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στις εργασίες της 4ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, έχει προχωρήσει στην ένταξη 338 έργων στους τέσσερις νομούς του νησιού, από τα τέλη του 2009 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012.


Συνέχεια...

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Στο επίκεντρο οι μεταβολές σχολικών μονάδων

Τρεις προαγωγές νηπιαγωγείων και ιδρύσεις δύο σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης περιλαμβάνονται στις προτάσεις των δύο διευθύνσεων

Ενέκρινε τις προτάσεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου σχετικά με τις μεταβολές των σχολικών μονάδων η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, στη διάρκεια της χθεσινής της συνεδρίασης. Οι προτάσεις αυτές που αφορούν το επόμενο σχολικό έτος 2013-2014 δεν αφορούν σε συγχωνεύσεις ή καταργήσεις, αντιθέτως, περιλαμβάνουν τρεις προαγωγές νηπιαγωγείων και τη δημιουργία δύο μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ειδικότερα, για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας ενέκρινε: α) την προαγωγή του Νηπιαγωγείου Γερανίου από μονοθέσιο σε διθέσιο (στο υπάρχον κτίριο). 


Συνέχεια...

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ
Προβλήματα για τους εργαζόμενους της «Σύμπραξης Φορέων Ρεθύμνου»

Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας στο Ρέθυμνο, καθώς όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, είναι απλήρωτοι, ανασφάλιστοι και επιπλέον ενδέχεται να τους παρακρατηθούν ημερομίσθια, επειδή έκαναν χρήση δεκαήμερης άδειας όπως δικαιούνταν, σύμφωνα τουλάχιστον με τους αρχικούς όρους τους προγράμματος.
Συγκεκριμένα, οι 343 ωφελούμενοι, που έχουν συνάψει συμβάσεις εργασίας πεντάμηνης διάρκειας με φορείς του νομού, μέσω της εταιρείας, «Σύμπραξη Φορέων Ρεθύμνου για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση», τονίζουν ότι ενώ εργάζονται από την 1η Ιουλίου, έχουν πληρωθεί με μεγάλη καθυστέρηση μόνο για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.


Συνέχεια...

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2012
Στην Κρήτη 746.000 αφίξεις τουριστών

• Μικρή πτώση στο νησί σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής
• Σημαντική μείωση κατά 9% στο σύνολο της χώρας - Καθοριστικές οι δυο εκλογικές αναμετρήσεις


Στα περσινά επίπεδα διατηρήθηκε το ποσοστό των αφίξεων τουριστών στην Κρήτη το πρώτο εξάμηνο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Παρά το γεγονός ότι κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο εσωτερικό της χώρας υπήρξε μεγάλη αβεβαιότητα εξαιτίας των δυο συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων (τον Μάιο και τον Ιούνιο), ο αριθμός των κατοίκων του εξωτερικού που έφτασαν στο νησί μας μέσω των αεροδρομίων του Ηρακλείου και των Χανίων, είναι ελάχιστα μειωμένος συγκριτικά με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2011.
Ειδικότερα, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2012 στα δυο αεροδρόμια αφίχθησαν 746.858 τουρίστες.


Συνέχεια...

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Cretan Lines


Τα ίδια πρόσωπα σε διαφορετικούς ρόλους - Πρόεδρος ο Νίκος Σιλιγάρδος

Με νέο διοικητικό σχήμα θα πορευτεί στο εξής η Cretan Lines, καθώς τα ερωτηματικά που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα σε σχέση με ζητήματα διαφάνειας, αξιοπιστίας και διαχείρισης, προκάλεσαν την εσπευσμένη αναδιάρθρωση του Διοικητικού Συμβουλίου του συνεταιρισμού.
Σε έκτακτη κοινή συνεδρίαση που πραγματοποίησαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας το Διοικητικό και το Εποπτικό Συμβούλιο, αποφασίστηκε η απομάκρυνση του Γιάννη Νικολούδη από τη θέση του προέδρου, καθώς στο προεδρείο της διοίκησης καταλογίστηκαν λάθη και παραλείψεις τόσο για τη διαδικασία ναύλωσης του ΕΛΛΗ Τ. όσο και για τους χειρισμούς που έγιναν κατά το δίμηνο που το πλοίο εκτελούσε δρομολόγια στη γραμμή Ρέθυμνο-Πειραιάς.


ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ΑμεΑ για τα Κέντρα Πιστοποίησης

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, καθώς αναγκάζονται, όπως υποστηρίζουν, να περιμένουν μέχρι και οκτώ μήνες στις λίστες αναμονής των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) για να μπορέσουν να πάρουν το επίδομα, το οποίο για πολλούς αποτελεί και το μοναδικό πόρο για τη διαβίωσή τους.
Άτομα με αναπηρίες, συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στην είσοδο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ στην οδό Μοάτσου, όπου στεγάζεται το ΚΕΠΑ, συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση διαμαρτυρίας, που είχε προκηρύξει η Εθνική Συνομοσπονδία τους, καθώς αντίστοιχες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε τριάντα επτά πόλεις της χώρας.


Συνέχεια...

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Η οικονομική κρίση «γονατίζει» τους Κρητικούς

• Απαισιόδοξο το 87% των κατοίκων του νησιού
• «Ψαλιδίζονται» οι αποδοχές τους - Μεγαλώνει η ανασφάλεια για το μέλλον
• Εκτιμήσεις ότι η ανεργία θα αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους δώδεκα μήνες



Απαισιόδοξοι είναι οι Κρητικοί για την μελλοντική πορεία της χώρας και απογοητευμένοι για την οικονομική κατάσταση που βιώνουν. Οι περισσότεροι τονίζουν ότι η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς, εμφανίζονται ανικανοποίητοι από το εργασιακό περιβάλλον και τις αποδοχές τους, θεωρούν ότι η ανεργία θα αυξηθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό δηλώνει ανασφάλεια σε σχέση με την οικονομική κατάσταση για το μέλλον.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την έρευνα που εκπόνησαν το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.), σε συνεργασία με το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη Κρήτης.

Συνέχεια...
 

ΣΤΑ ΑΚΡΑ Η ΚΟΝΤΡΑ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Αρνείται τις κατηγορίες ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Cretan Lines

• Ανυπόστατα χαρακτηρίζει όσα του αποδόθηκαν ο Γ. Νικολούδης
• Σε οικονομικό αδιέξοδο η εταιρεία - Επαφές στην Αθήνα για την εξεύρεση χρημάτων από ιδιώτες ή τράπεζες μετά το τελεσίγραφο του πλοιοκτήτη για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών


Σε οικονομικό μαρασμό και αδιέξοδο βρίσκεται ο συνεταιρισμός της Cretan Lines, και ο κίνδυνος το πλοίο ΕΛΛΗ Τ να χαθεί είναι πλέον περισσότερο από ορατός, όπως παραδέχτηκε το προεδρείο της Διοίκησης.
Η κόντρα ανάμεσα στο προεδρείο της εταιρίας και το Εποπτικό Συμβούλιο οδηγείται στα άκρα με τα πυρά εκατέρωθεν που αφορούν σε θέματα κακοδιαχείρισης να κυριαρχούν.
Σημειώνεται μάλιστα ότι τόσο τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου όσο και παραιτηθέντα μέλη της εταιρίας που ενημερώθηκαν για την συνέντευξη τύπου το μεσημέρι του Σαββάτου παραβρέθηκαν στα γραφεία, με αποτέλεσμα ο χώρος να μετατραπεί σε «αρένα» ανταλλάσσοντας βολές και αιχμηρά σχόλια για λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στο σημερινό σημείο την εταιρία, η οποία προσπαθεί τώρα στο και πέντε να περισώσει το πλοίο και να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις που «τρέχουν».


Συνέχεια...

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ
Ξεκινάει η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης

• Από σήμερα οι παραγγελίες των καταναλωτών - Μηδενική η ζήτηση στα πρατήρια του Ρεθύμνου
• «Φωτιά» η τιμή του καυσίμου - Στο 1,40 ευρώ αναμένεται το λίτρο


Την έναρξη της διανομής πετρελαίου θέρμανσης από σήμερα Σάββατο αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, λαμβάνοντας υπόψη, όπως επισημαίνει, τις ανάγκες των καταναλωτών και των ευπαθών ομάδων, καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδος.
Από την προηγούμενη εβδομάδα οι πρατηριούχοι είχαν αποφασίσει να μην διανέμουν πετρέλαιο, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και της εξίσωσής του με το πετρέλαιο κίνησης.
Σύμφωνα με την Ένωση Πρατηριούχων Ρεθύμνου, τα τοπικά πρατήρια θα ξεκινήσουν δειλά-δειλά να προμηθεύονται πετρέλαιο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. 


Συνέχεια...

15 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ Ο ΔΗΜΟΣ
Κατατέθηκαν οι μελέτες για τρία σχολεία του Ρεθύμνου

Το σύνολο του ποσού του προγράμματος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης, που αφορά στην κατασκευή σχολείων και ανέρχεται σε 15 εκ. ευρώ, φιλοδοξεί να εξασφαλίσει ο Δήμος Ρεθύμνου, προκειμένου να κατασκευάσει τρία σχολικά συγκροτήματα. Οι φάκελοι με τις μελέτες κατατέθηκαν χθες, που ήταν και η καταληκτική ημερομηνία, στη Διαχειριστική Αρχή, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Πρόκειται για το Γυμνάσιο-Λύκειο σε Σταυρωμένο και Ατσιπόπουλο, καθώς και για το Δημοτικό Σχολείο Γερανίου.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, τονίζοντας πως το Ρέθυμνο δικαιούται να λάβει τα χρήματα αυτά στο σύνολό τους αφενός για να αποκατασταθεί μια αδικία σε βάρος του Ρεθύμνου, όπου δεν έχει χτιστεί σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εδώ και 33 χρόνια και αφετέρου διότι όπως είπε έχει ολοκληρωμένες και ώριμες μελέτες.


Συνέχεια...

ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ Ή ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ
Αναβλήθηκαν ξανά οι εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Αναβλήθηκαν για δεύτερη ημέρα χθες οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για την ανάδειξη των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι φοιτητές δεν επέτρεψαν να στηθούν κάλπες ούτε στα εκλογικά τμήματα του Ρεθύμνου ούτε και του Ηρακλείου, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την έντονη αντίδρασή τους για το νέο νόμο πλαίσιο.
Σύμφωνα με τις δικλείδες ασφαλείας που έχει θέση το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας για τη διεξαγωγή των εκλογών θα ακολουθηθεί η διαδικασία της ηλεκτρονικής ή της επιστολικής ψήφου σε ό,τι αφορά την ανάδειξη των εσωτερικών μελών διοίκησης. Ο τρόπος της ψηφοφορίας θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη.


Συνέχεια...

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ
«Φρένο» στην άναρχη χωροθέτηση Β-ΑΠΕ στην Κρήτη

• Η Περιφέρεια ανέθεσε στο Πολυτεχνείο την εκπόνηση μελέτης για την βιώσιμη εγκατάσταση μεγάλων μονάδων
• Θεσμοθετούνται ζώνες απαγόρευσης για την προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού τοπίου του νησιού


«Φρένο» στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βάζει η Περιφέρεια Κρήτης. Με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, τη διάσωση της χλωρίδας-πανίδας, την προστασία της αγροτικής παραγωγής και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, η Περιφέρεια αποφάσισε να προχωρήσει στην σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Πολυτεχνείο Κρήτης, προκειμένου να διερευνηθούν επιστημονικά οι χωροταξικές δυνατότητες της Κρήτης, για την βιώσιμη εγκατάσταση μονάδων φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών μεγάλης ισχύος.

Συνέχεια... 

ΗΧΗΡΟ ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του Ρεθύμνου στο συλλαλητήριο

Στους δρόμους κατέβηκαν χθες εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα του Ρεθύμνου εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την έντονη αντίδρασή τους στα νέα οικονομικά μέτρα. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 10:00 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο του Ρεθύμνου, ενώ την ίδια ώρα έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες συναντήθηκαν στο επιμελητήριο Ρεθύμνου.
Οι δύο πλευρές πραγματοποίησαν από κοινού πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και διασχίζοντας την κεντρική λεωφόρο Κουντουριώτη έφτασαν στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, όπου παρέδωσαν ψήφισμα στην Μαίρη Λιονή. Η συμμετοχή στην πορεία διαμαρτυρίας ήταν μεγάλη, ενώ χαρακτηριστική στην κινητοποίηση ήταν η παρουσία των οδηγών βυτιοφόρων και των οδηγών ταξί.


Συνέχεια...

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟ ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ορκωτός ελεγκτής και εκλογές στην Cretan Lines

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστεί ορκωτός ελεγκτής που θα αναλάβει να «ξεσκονίσει» τα οικονομικά στοιχεία της Cretan Lines. Το Εποπτικό Συμβούλιο του συνεταιρισμού είχε χθες συνεργασία με εκπρόσωπο γραφείου ορκωτών ελεγκτών του Ηρακλείου, στον οποίο παραδόθηκαν στοιχεία για την δραστηριότητα του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς μετά την θυελλώδη σύσκεψη της περασμένης Κυριακής, καταλογίστηκαν από το Εποπτικό στη διοίκηση της εταιρείας, λάθη και παραλείψεις τόσο για τη διαδικασία ναύλωσης του ΕΛΛΗ Τ. όσο και για τους χειρισμούς του Δ.Σ., το δίμηνο που το πλοίο εκτελούσε δρομολόγια στη γραμμή Ρέθυμνο-Πειραιάς.

Συνέχεια...

ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Οι φοιτητές παρεμπόδισαν τις εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης

Σε περίπτωση νέας αναβολής θα ακολουθηθεί η διαδικασία της ηλεκτρονικής ψήφου


Αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες για την Τετάρτη εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς ομάδες φοιτητών τόσο στο Ρέθυμνο όσο και στο Ηράκλειο που επιχειρήθηκε να στηθούν κάλπες, παρεμπόδισαν τη διαδικασία, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την έντονη αντίδρασή τους για τον νέο νόμο πλαίσιο.
Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν και σήμερα, που έχει προγραμματιστεί ξανά η εκλογική διαδικασία με σκοπό να την αποτρέψουν εκ νέου. Σε περίπτωση που αυτό γίνει, θα ακολουθηθεί η διαδικασία της ηλεκτρονικής ή της επιστολικής ψήφου. Σε περίπτωση νέας αποτυχίας προβλέπεται ότι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου θα οριστούν οι αρχαιότεροι καθηγητές, σύμφωνα με τις δικλείδες ασφαλείας που είχε λάβει το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να εξασφαλίσει την εφαρμογή του έχοντας υπόψιν του τις αντιδράσεις.

Συνέχεια...

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
«Πράσινο» φως για την επέκταση του βιολογικού Ρεθύμνου

• Με τον Σ. Αρναουτάκη συναντήθηκαν χθες Μ. Λιονή και Γ. Μαρινάκης
• Από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί το έργο της επέκτασης


«Πράσινο» φως άναψε η Περιφέρεια Κρήτης για το έργο επέκτασης και αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού Ρεθύμνου. Στη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, μεταξύ του περιφερειάρχη, της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, του δημάρχου Ρεθύμνου, της προϊσταμένης της Διαχειριστικής Αρχής και της διοίκησης της ΔΕΥΑΡ, συμφωνήθηκε το έργο να ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Κρήτης και να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Προκειμένου να συμβεί αυτό απαιτείται να γίνει αναθεώρηση του προγράμματος, καθώς μέχρι σήμερα η Περιφέρεια δεν μπορεί να εντάξει στο ΠΕΠ έργα βιολογικών καθαρισμών για οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων. 


Συνέχεια...

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Θέμα χρόνου η δημοπράτηση των μελετών για το έργο αναβάθμισης του λιμανιού

Αναμένεται το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τα τεύχη δημοπράτησης και την προγραμματική σύμβαση

Θετικές είναι οι εξελίξεις για τις μελέτες που αφορούν στο έργο αναβάθμισης και προστασίας του λιμανιού του Ρεθύμνου, οι οποίες εκτός απροόπτου θα δημοπρατηθούν πριν το τέλος του χρόνου. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα βασικό έργο υποδομής με σύγχρονες προδιαγραφές, το οποίο χαρακτηρίζεται καθοριστικής σημασίας για τον τόπο και την τουριστική του ανάπτυξη.
Οι εκθέσεις των αρχαιολογικών υπηρεσιών, που είχαν ζητηθεί αναφορικά με το κτιριολογικό πρόγραμμα της μαρίνας (δηλαδή της όποιας δόμησης αναπτυχθεί στην περιοχή), ολοκληρώθηκαν και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες δεν εμπεριέχουν αρνητικές εισηγήσεις. Τόσο η Εφορία ΚΕ Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, όσο και η 28η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων και η Εφορία Νεώτερων Αρχαιοτήτων εισηγήθηκαν θετικά προς το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ και τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα.


Συνέχεια...

ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΣΟΔΕΙΑ
Αναμένεται αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου στην Κρήτη

Σε δύσκολη θέση οι παραγωγοί, προσδοκούν σε άνοδο των τιμών

Σημαντικά αυξημένη αναμένεται η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη. Μετά από μια χρονιά χαμηλής παραγωγής, η σοδειά εκτιμάται ότι θα επιστρέψει σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς οι ελαιώνες του νησιού βρίσκονται σε πλήρη καρποφορία.
Παράλληλα, ελπιδοφόρες είναι οι προοπτικές σε ότι αφορά την τιμή πώλησης του ελαιολάδου. Η άνοδος της παραγωγής στην Κρήτη αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα, σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση που αναμένεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών, κάτι που αποτελεί ζητούμενο για τους παραγωγούς, οι οποίοι δηλώνουν έντονα προβληματισμένοι, καθώς τα τελευταία χρόνια είναι πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο ελαιοκομικός τομέας.


Συνέχεια...

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟ ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ
Eρωτηματικά για την πορεία της Cretan Lines

• Προβληματισμός και από τους θεσμικούς φορείς - Ζητούν άμεσο έλεγχο από ορκωτούς ελεγκτές και έκτακτη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης
• Τι αναφέρει στην έκθεσή του το Εποπτικό Συμβούλιο, που δημοσιεύουν σήμερα τα «Ρ.Ν.»


Πολλά ερωτηματικά προκύπτουν για την πορεία της Cretan Lines, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας, μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, του Εποπτικού Συμβουλίου και των θεσμικών φορέων του νομού.
Στη σύσκεψη κυριάρχησαν ζητήματα διαφάνειας, αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης και διαχείρισης, καθώς στη διοίκηση της εταιρείας καταλογίστηκαν λάθη και παραλείψεις τόσο για τη διαδικασία ναύλωσης του ΕΛΛΗ Τ. όσο και για τους χειρισμούς του Διοικητικού Συμβουλίου, το δίμηνο που το πλοίο εκτελούσε δρομολόγια στη γραμμή Ρέθυμνο-Πειραιάς.


Συνέχεια...

ΑΠΟ ΤΙΣ 22 ΕΩΣ ΤΙΣ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Η καρδιά του Ρεθύμνου θα χτυπά στο Στρασβούργο

Στόχος η προβολή του κρητικού πολιτισμού και η ανάδειξη του Ρεθύμνου σε ευρωπαϊκό και διεθνή τουριστικό προορισμό

Η καρδιά του Ρεθύμνου θα χτυπά στο Στρασβούργο για μια ολόκληρη εβδομάδα. Από τις 22 έως και τις 27 Οκτωβρίου το Ρέθυμνο ως τιμώμενη πόλη στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος e-cite, θα προβάλλει τον κρητικό πολιτισμό, την κουλτούρα, την κρητική διατροφή, την παράδοσή του, ενώ θα εκπροσωπήσει και τη χώρα σε μια προσπάθεια αναστροφής της αρνητικής εικόνας που σήμερα επικρατεί στην Ευρώπη.
Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η τουριστική προβολή της Κρήτης και του Ρεθύμνου με σκοπό την ανάδειξή του ως ευρωπαϊκό και διεθνή τουριστικό προορισμό. Στην πλατειά Δημαρχείου του Στρασβούργου σε μια έκταση 550 τ.μ. θα μεταφερθεί η εικόνα ολόκληρου του νησιού. 


Συνέχεια...

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Δόθηκαν πιστώσεις για συμβασιούχους διδάσκοντες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

«Αν και μειωμένες κατά 10% αποτελούν «ανάσα» για τη λειτουργία του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος του νησιού» υποστηρίζει ο αντιπρύτανης Κ. Τζανάκης

Σημαντική ανάσα για αρκετά τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης, τα οποία αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού αποτελούν οι προσλήψεις συμβασιούχων, οι οποίοι θα ξεκινήσουν άμεσα τα μαθήματα. Αν και καθυστερημένα το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας προχώρησε τελικά στην κατανομή πιστώσεων για τους συμβασιούχους διδάσκοντες, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα ΑΕΙ της χώρας με βάση του ΠΔ/407.
Οι πιστώσεις αυτές για το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανέρχονται σε 35 και είναι κατά 10% λιγότερες συγκριτικά με την περυσινή ακαδημαϊκή περίοδο. Οι κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών το προηγούμενο διάστημα με τη στήριξη των βουλευτών και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης φαίνεται πως είχαν κάποιο αποτέλεσμα.


Συνέχεια...

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Η παραδοσιακή κεραμική τέχνη στο Ρέθυμνο


Αφιερωμένη στην κεραμική τέχνη ήταν η πολιτιστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου, στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού «Παντέχνου πυρός σέλας-Λαμπερές ιστορίες φωτιάς».
Στην γεμάτη από κόσμο αίθουσα του μουσείου, το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την ιστορία της κεραμικής στο Ρέθυμνο, να θαυμάσει, μέσω οπτικού υλικού, πολύτιμα αντικείμενα, όπως πιθάρια, σκεύη της εποχής, δίσκους, αγγεία και άλλα κεραμικά κομψοτεχνήματα που διασώζονται έως σήμερα, να μάθει για τα εργαστήρια και τους τεχνίτες που διατήρησαν (και συνεχίζουν να διατηρούν) ζωντανή την παράδοση επί πολλές δεκαετίες. Άλλωστε, παραδοσιακά αγγειοπλαστεία, μόνιμα ή περιστασιακά, λειτούργησαν στην ύπαιθρο του Ρεθύμνου, όπως στις Μαργαρίτες, στο Ατσιπόπουλο, στην Καρωτή και σε άλλες περιοχές.

Συνέχεια...

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΝΑ
Πρoσφυγές στο ΣτΕ για τις «φαστ τρακ» Β-ΑΠΕ

• Υπογράφουν 1.275 πολίτες, δέκα δημοτικά συμβούλια, δύο πανελλήνιοι φορείς, τέσσερις παγκρήτιοι φορείς και 78 επαγγελματικοί, περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί φορείς απ’ όλο το νησί

Υποβλήθηκαν χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι προσφυγές του Παγκρητίου Δικτύου Αγώνα κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ, εναντίον των υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Οικονομικών, Εξωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Πολιτισμού και Τουρισμού, και της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.), για τα τρία έργα Β-ΑΠΕ στην Κρήτη που εντάχθηκαν στο Φαστ-Τρακ, με αίτημα την ακύρωση των αποφάσεων που υπέγραψαν.

Συνέχεια...

ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΧΘΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΜΕ 480 ΕΠΙΒΑΤΕΣ
Επτά κρουαζιερόπλοια αναμένονται το επόμενο εικοσαήμερο

Ένα Γερμανικό κρουαζιερόπλοιο κατέπλευσε χθες στο λιμάνι του Ρεθύμνου. Το πλοίο έφτασε το πρωί στο Ρέθυμνο, μεταφέροντας 480 επιβάτες, οι οποίοι περιηγήθηκαν μέχρι αργά το απόγευμα στην παραλία, στο ιστορικό κέντρο και σε κεντρικά σημεία της πόλης. Επίσης, περίπου 200 από τους επιβάτες πραγματοποίησαν εκδρομή στην Ιερά Μονή Αρκαδίου και στην Κνωσσό.
Πάντως, εξαιτίας του μήκους του κρουαζιερόπλοιου, ο πλοίαρχος αποφάσισε ότι δεν ήταν εφικτή η πρόσδεση στο λιμάνι, κι έτσι το πλοίο έμεινε αγκυροβολημένο στη μέση της θάλασσας, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να μεταφερθούν με λέμβους στη μαρίνα. Οι 480 επιβάτες γερμανικής καταγωγής, οικογένειες, νέοι και ηλικιωμένοι, έκαναν βόλτα στα καταστήματα και στα αξιοθέατα της πόλης, από τις 11:00 περίπου το πρωί έως τις 20:00 περίπου το βράδυ, οπότε το κρουαζιερόπλοιο απέπλευσε για άλλον προορισμό.


Συνέχεια...

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ Η ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ
Νέο δίκτυο ύδρευσης εγκατέστησε η ΔΕΥΑΡ σε τμήμα της πόλης

• Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα στις οδούς Ασκούτση, Σκουλά και Μυλοποτάμου
 
Νέο δίκτυο ύδρευσης για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας σε περιοχές της πόλης του Ρεθύμνου, εγκατέστησε η ΔΕΥΑΡ. Μετά την επέμβαση που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στον κεντρικό αγωγό που μεταφέρει νερό από την περιοχή του Γάλλου έως τα Καστελλάκια, οι κάτοικοι των οδών Ασκούτση, Σκουλά, Μυλοποτάμου και άλλων σημείων στην ευρύτερη περιοχή, είδαν μετά από πολλούς μήνες, να τρέχει και πάλι νερό στις βρύσες τους, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες που υπήρχε σοβαρή έλλειψη.
Ειδικότερα, το συνεργείο της ΔΕΥΑΡ απομόνωσε τη γεώτρηση της οδού Ασκούτση, που τροφοδοτούσε με νερό τη γύρω περιοχή, περίπου από τις 07:00 το πρωί έως τις 23:00 το βράδυ, και εγκατέστησε ένα νέο δίκτυο ύδρευσης 400 μέτρων, μέσω του οποίου τροφοδοτούνται πλέον τα νοικοκυριά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Συνέχεια...

ΕΚΑΤΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΟΑΔΥΚ
Στην τελική ευθεία για την αποκατάσταση της βλάβης της λιμνοδεξαμενής Ανωγείων

Σ. Κεφαλογιάννης: «Πρέπει οπωσδήποτε το έργο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα»


Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί ο Δήμος Ανωγείων προκειμένου να αποκαταστήσει τη σοβαρή ζημιά που υπέστη τον περασμένο Μάρτιο η λιμνοδεξαμενή της περιοχής, από την οποία υδρεύεται ο καλλικρατικός δήμος.
Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας που η αντιμετώπισή του δεν χωρά καθυστερήσεις, καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο πρέπει να εξασφαλιστεί οπωσδήποτε η ομαλή και απρόσκοπτη υδροδότηση του χωριού το επόμενο καλοκαίρι.
Με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών μάλιστα διατίθεται κονδύλι ύψους 50.000 ευρώ προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημία, ωστόσο τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν. Σύμφωνα με την μελέτη που παρέδωσε πριν δυο ημέρες ο ΟΑΔΥΚ στον δήμο το κόστος του έργου ανέρχεται στις 100.000 ευρώ.

Συνέχεια...
 

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
Εφιάλτης για την Κρήτη η ανεργία

• Στο 22,8% το ποσοστό στο νησί τον Ιούλιο
• Χωρίς δουλειά δεκάδες Κρητικοί ακόμα και σε περίοδο υψηλής τουριστικής κίνησης
• Πλήττονται κυρίως οι νέοι και οι γυναίκες



Στα ύψη διατηρείται το ποσοστό της ανεργίας στην Κρήτη ακόμα και στην «καρδιά» του καλοκαιριού. Τον Ιούλιο, μήνα δηλαδή υψηλής τουριστικής κίνησης, κατά τον οποίο αναπτύσσουν πλήρη δραστηριότητα τα ξενοδοχεία, τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής, τα καταστήματα πώλησης τουριστικών ειδών, δεκάδες Κρητικοί παρέμειναν χωρίς δουλειά, καθώς ούτε ο κλάδος του τουρισμού μπόρεσε να τους «απορροφήσει», έστω και σταδιακά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον Ιούλιο του 2012 το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 22,8% και είναι κατά πολύ υψηλότερο συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του περσινού έτους (Ιούλιος 2011), οπότε η ανεργία ανήλθε στο 14,6%. Μέσα σε ένα χρόνο, δηλαδή, το ποσοστό των ανέργων στο νησί αυξήθηκε κατά 8,2%.

Συνέχεια...

Η ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.
Επιπλέον οικονομικό φορτίο για τους Δήμους

Επιπλέον οικονομική επιβάρυνση υφίστανται οι Δήμοι της χώρας, μετά την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να διακόψει τη χρηματοδότηση για τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Σύμφωνα με το καθεστώς που ίσχυε από την ίδρυση των ΚΕΠ, οι Δήμοι και οι πρώην νομαρχίες, είχαν από το κράτος εξασφαλισμένη χρηματοδότηση τόσο για τα ενοίκια των κτιρίων όσο και για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Ωστόσο, στην τελευταία κατανομή ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) του μηνός Σεπτεμβρίου, το υπουργείο με οδηγία του προς τους Δήμους, τους διαμηνύει ότι το συγκεκριμένο ποσό αφορά και τη μισθοδοσία των υπαλλήλων των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Συνέχεια...

Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Εκατό θέσεις εργασίας για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες

Η δράση περιλαμβάνει τρία στάδια, συμβουλευτική, κατάρτιση, απασχόληση

Η ανεργία καλπάζει τον τελευταίο χρόνο στην Κρήτη με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του ΟΑΕΔ να αποδεικνύουν με αριθμούς την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Για το μήνα Ιούλιο τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες δείχνουν ποσοστό της τάξης του 25,1% σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ για την Κρήτη το ποσοστό διαμορφώνεται στο 22,8%. Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη Ν. Ρεθύμνου με την επωνυμία «Δίκτυο Αλληλεγγύης» δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Αντιπεριφέρειας σε συνεργασία με τον Α.Κ.Ο.Μ.Μ. Ψηλορείτης, ο οποίος και ορίστηκε ως συντονιστής εταίρος, τους δήμους του νομού, το σωματείο ΑΜΕΑ, τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Εναλλακτικού Τουρισμού, το Εργατικό Κέντρο, το ΚΕΚ Ανάπτυξης Κρήτης το ΚΕΚΑΠΕΡ και τον τοπικό Σύλλογο Ξενοδόχων, προκειμένου να εφαρμόσει δράσεις αντιμετώπισης της ανεργίας και ειδικότερα για την ένταξη στην αγορά εργασίας κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.

Συνέχεια...

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
«Όχι» στην αποψίλωση του Ρεθύμνου

• Πανεπιστήμιο, Στρατόπεδο και Σχολή Αστυφυλάκων στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης
• Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης Βιομηχανικών ΑΠΕ



Το ζήτημα της επιχειρούμενης αποψίλωσης του Ρεθύμνου τέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου. Τα οικονομικά προβλήματα που έχουν φέρει σε δεινή θέση το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η αναστολή λειτουργίας της Σχολής Αστυφυλάκων και το πιθανό «λουκέτο» στο Κέντρο Νεοσυλλέκτων, απασχόλησαν το Σώμα, το οποίο εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στη Σύγκλητο και στο σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, ενώ επιφυλάχθηκε για την έκδοση ψηφίσματος που θα αφορά τη Σχολή Αστυφυλάκων και το Στρατόπεδο.

Συνέχεια...

ΑΝΑΔΕΙΧΤΗΚΕ ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Προς υλοποίηση το έργο συντήρησης του οδικού δικτύου Αγίου Βασιλείου

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το έργο της συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Προσωρινή μειοδότρια επιχείρηση για το έργο «Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου τέως επαρχίας Αγίου Βασιλείου», προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, αναδείχτηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης, η «Επιλογή Α.Ε.», με έκπτωση 48%.
Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου και πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, Μαρία Λιονή, μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού, απομένει η υπογραφή της σύμβασης, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου. Προβλέπεται να γίνει συντήρηση και επισκευή σε προβληματικά σημεία του δρόμου, γεγονός που θα αναβαθμίσει το οδικό δίκτυο της περιοχής του Αγίου Βασιλείου και θα βελτιώσει τις συνθήκες οδήγησης.


Συνέχεια...

ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, ΕΛ.ΑΣ. ΚΑΙ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ
Εκατοντάδες προϊόντα μαϊμού κατασχέθηκαν το φετινό καλοκαίρι

«Το Ρέθυμνο είναι μια καθαρή πόλη σε ότι αφορά το παρεμπόριο» τονίζει ο Γ. Κουνδουράκης


Με την επιβολή αυστηρών προστίμων και την κατάσχεση τεράστιων ποσοτήτων προϊόντων μαϊμού το φετινό καλοκαίρι η Δημοτική Αστυνομία στο Ρέθυμνο σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση και το Λιμεναρχείο κατάφερε να απαλλάξει την πόλη του Ρεθύμνου από το παρεμπόριο.
Οι κατασχέσεις αφορούν ότι είδους προϊόντα μπορεί να φανταστεί κανείς από γυαλιά ηλίου, μπιζού, παιγνίδια και αξεσουάρ κινητών τηλεφώνων, σεντόνια μέχρι και γλάστρες με καλλωπιστικά φυτά. Ένας μέρος αυτών έχει ήδη καταστραφεί, ενώ μεγάλη ποσότητα παραμένει σε αποθηκευτικούς χώρους του δήμου προκειμένου να καταστραφεί το προσεχές διάστημα στο ΧΥΤΑ Αμαρίου.

Συνέχεια...

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΩΝ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
Ξεκίνησε ο εμβολιασμός παιδιών Ρομά από το Κοινωνικό Ιατρείο

• Σημαντικά αυξημένη η προσέλευση αλλοδαπών και Ελλήνων - ανέργων, ανασφάλιστων για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας


Τα πρώτα πέντε από τα είκοσι παιδιά οικογενειών Ρομά που μένουν στον καταυλισμό του Τσεσμέ βρέθηκαν χθες το απόγευμα μαζί με τους γονείς τους στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκειμένου να εμβολιαστούν. Οι οικογένειες των αθίγγανων ανταποκρίθηκαν χωρίς δισταγμό στην πρόσκληση του Ερυθρού Σταυρού, οι νοσηλεύτριες του οποίου τις επισκέφτηκαν πρόσφατα συστήνοντάς τους την αναγκαιότητα του εμβολιασμού των παιδιών τους. Εξάλλου, είναι πολύ ζεστή η σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των οικογενειών Ρομά και των νοσηλευτριών του Ερυθρού Σταυρού, καθώς εκείνες έχουν συχνές επαφές με τις οικογένειες των Ρομά. Έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, καθώς τους προσφέρουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης όπως επίσης και παιγνίδια.

Συνέχεια...

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΚΟΙΝΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ME TO ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Σε δεινή θέση το Πανεπιστήμιο Κρήτης

• Αδυνατεί να λειτουργήσει χωρίς προσλήψεις συμβασιούχων διδασκόντων και διορισμό εκλεγμένων μελών ΔΕΠ
• Στο πλευρό των πανεπιστημιακών τα κόμματα και η τοπική αυτοδιοίκηση


Σε δεινή θέση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσής του με τα συσσωρευμένα πλέον προβλήματα, όπως υποστηρίζει η πρυτανεία, να οδηγούν σε αδυναμία λειτουργίας την πλειοψηφία των τμημάτων του τόσο στο Ρέθυμνο όσο και στο Ηράκλειο.
Η απουσία πιστώσεων για την πρόσληψη συμβασιούχων διδασκόντων που καλύπτουν ανελαστικές διδακτικές ανάγκες το φετινό ακαδημαϊκό έτος, η μη προκήρυξη νέων θέσεων και η μη πλήρωση αυτών που εκκενώνονται, έχουν οδηγήσει σε ραγδαία συρρίκνωση το μόνιμο διδακτικό προσωπικό, με την αναλογία φοιτητών-διδασκόντων, όπως έχει διαμορφωθεί, να καθιστά αδύνατη ακόμα και την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών στον προβλεπόμενο χρόνο.


Συνέχεια...

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Σε τροχιά υλοποίησης το σχέδιο ψυχοκοινωνικής παρέμβασης στο Ρέθυμνο

• Εξειδικευμένοι επιστήμονες θα ασχοληθούν με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της παρενόχλησης ανηλίκων


Μετά από καθυστέρηση περίπου επτά μηνών, σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής παρέμβασης στην πόλη του Ρεθύμνου, που έχει στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων. Παρά το γεγονός ότι από τον περασμένο Μάρτιο είχε υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του προγράμματος και είχε εξασφαλιστεί το απαιτούμενο κονδύλι ύψους 500.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα την έναρξή του.
Προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή είχε χθες συνάντηση στο υπουργείο Υγείας με τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής και την αρμόδια τμηματάρχη του υπουργείου, αναφορικά με την πορεία του σχεδίου.

Συνέχεια...

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Επίσκεψη Μέρκελ με απαγόρευση «συναθροίσεων»

• Έντονες αντιδράσεις σε κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις για την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις
• Πρωτοφανή αστυνομικά μέτρα - Επτά χιλιάδες αστυνομικοί στην πρωτεύουσα



Στην βαριά σκιά της αστυνομικής απαγόρευσης των δημόσιων συναθροίσεων και των συλλαλητηρίων σχεδόν σε όλο το κέντρο της Αθήνας, που έχει προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις σε κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις, αναμένεται σήμερα το μεσημέρι στην Ελληνική πρωτεύουσα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Τα μέτρα ασφαλείας για την προσκεκλημένη του Έλληνα πρωθυπουργού θα είναι πρωτοφανή για την χώρα μας προκειμένου να αποφευχθεί οτιδήποτε δυσάρεστο κατά τις ώρες παραμονής της στην Αθήνα, ενώ εκτός της Ελληνικής κυβέρνησης, εξαιρετικά ανήσυχη φέρεται να είναι και η Γερμανική κυβέρνηση, καθώς και τα Γερμανικά ΜΜΕ.

Συνέχεια...

ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
Έντονος προβληματισμός για τα οικονομικά των δήμων του νησιού

• Αποφασισμένοι να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό για τη διεκδίκηση των θεσμοθετημένων πόρων οι δήμαρχοι
• Τηρούν στάση αναμονής μέχρι την υπογραφή του πακέτου μέτρων για να επανακαθορίσουν τη στάση τους


Δραματική εξακολουθεί να είναι η οικονομική κατάσταση των δήμων της χώρας με το χρέος της κεντρικής πολιτείας προς την τοπική αυτοδιοίκηση για το έτος 2011 να έχει εκτοξευθεί στο 1 δισ. ευρώ, με ότι αυτό συνεπάγεται με την αποτελεσματική λειτουργία των δημοτικών συστημάτων και την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο κυριάρχησαν τα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα της αυτοδιοίκησης με τους δημάρχους να δηλώνουν εκ νέου απογοητευμένοι και αδύναμοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με τις συνεχείς περικοπές να τους οδηγούν, όπως υποστήριξαν, σε αδιέξοδα.


Συνέχεια...