Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ
Αδύναμοι απέναντι στη βία οι εκπαιδευτικοί

• Γονείς και καθηγητές του Πολυκλαδικού κάνουν λόγο για διαρκώς ογκούμενο κύμα κατευθυνόμενης βίας

Η βία σε σχολεία της Β’βάθμιας Εκπαίδευσης του Ρεθύμνου, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Αυτό είναι και το συμπέρασμα της συζήτησης που είχαν χθες οι διευθυντές των Λυκείων και Γυμνασίων της πόλης και ο προϊστάμενός τους.
Για κάποιους μαθητές δε, που δεν είναι λίγοι, η βία τείνει να γίνει -αν δεν έχει ήδη συμβεί αυτό-το «παιχνίδι» της καθημερινότητάς τους. Ένα παιχνίδι όμως επικίνδυνο που μάλλον τα παιδιά δεν μπορούν να υπολογίσουν τις συνέπειές του.
Μαθητές που στην εφηβεία τους, είτε επηρεασμένοι από την υφιστάμενη πολιτικοκοινωνική κατάσταση στη χώρα υιοθετούν τη βία ως τρόπο αντίδρασης και μέσον επιβολής είτε, πολύ χειρότερα, επιλέγονται και καθοδηγούνται από τρίτους οι οποίοι τους πείθουν, άγνωστο με ποια επιχειρήματα, να συνταχθούν με την ιδεολογική τους οργάνωση, να δημιουργήσουν στα σχολεία τους «ομάδες κρούσης», όπως τις ονομάζουν, και να αντιπαρατίθενται όχι με διάλογο αλλά με τη βία έναντι όσων θεωρούν ιδεολογικά αντιπάλους τους.


Συνέχεια...

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.Τ.Α.Α.
Νέες προτάσεις για την ένταξη τριών έργων στο ΕΣΠΑ

Προβλέπεται ανάπλαση στις οδούς Κριάρη, Αποστολάκη και στο ανατολικό παραλιακό μέτωπο

Νέες προτάσεις για την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ, κατέθεσε ο Δήμος Ρεθύμνου στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για τον άξονα «Αειφόρος Ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Περιφέρεια Κρήτης», που αφορά σε ολοκληρωμένες αστικές αναπλάσεις ευρείας κλίμακας.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ρεθύμνου διεκδικεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τα έργα:
- «Διαμόρφωση Πλέγματος Πεζοδρομίων και Ανάπλασης Κοινοχρήστων Χώρων Οδών Κουρμούλη και Κριάρη Δήμου Ρεθύμνης (Τμήμα Οδού Κριάρη)» με προϋπολογισμό 1.100.000,00 ευρώ.

Συνέχεια...

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ
Φόβος στην εκπαιδευτική κοινότητα Ρεθύμνου

• Άγριο επεισόδιο χθες το μεσημέρι στην πόρτα Λυκείου μεταξύ αντίπαλων ιδεολογικά ομάδων
• Συνάντηση σήμερα όλων των Διευθυντών υπό τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος


Τα όσα συνέβησαν χθες το μεσημέρι στην είσοδο του Πολυκλαδικού Λυκείου, την ώρα που σχολούσαν οι μαθητές, τα όσα έχουν καταγγελθεί το τελευταίο διάστημα στην Β’Βάθμια Εκπαίδευση και κυρίως όσα φοβούνται πως θα συμβούν πολύ σύντομα μέσα στα σχολεία τους, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους εκπαιδευτικούς Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης, καθώς και στην προϊσταμένη τους αρχή.
Στη 1:15 χθες το μεσημέρι σημειώθηκε στην αυλόπορτα του Πολυκλαδικού, συμπλοκή μεταξύ ομάδων νεαρών που οι μαρτυρίες τους θέλουν μέλη της Χρυσής Αυγής από την μία και μέλη της πρωτοεμφανιζόμενης στο Ρέθυμνο ομάδας ΑΔΡΕ (Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου) ενώ στο περιστατικό ενεπλάκησαν και μαθητές του σχολείου.


Συνέχεια...

ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ
300.000 ευρώ επιπλέον για τη σίτιση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Περιμένουν και τις έγγραφες διαβεβαιώσεις του υπουργείου για την έγκριση της τροποποίησης του προϋπολογισμού

Αυξάνεται κατά 300.000ευρώ το κονδύλι που θα διαθέσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την σίτιση των φοιτητών του, προκειμένου να καλύψει τα δύο τρίτα των αναγκών του. Σύμφωνα με τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση των μελών της Συγκλήτου, έγινε τροποποίηση του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου, στο κομμάτι που αφορά τη σίτιση υπερδιπλασιάζοντας το προηγούμενο ποσό που ήταν μόλις 260.000 ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να μπορέσει να εξυπηρετήσει το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών.
Για την τροποποίηση του προϋπολογισμού δεν υπάρχουν έγγραφες διαβεβαιώσεις από πλευράς υπουργείου, ωστόσο όπως αναφέρουν οι ακαδημαϊκοί υπάρχει προφορική δέσμευση για την έγκρισή του για να μπορέσει τελικά το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του νησιού να καλύψει τη σίτιση των δύο τρίτων των φοιτητών.

Συνέχεια...

ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Επιλέγουν δεκαετίες το Ρέθυμνο για τις καλοκαιρινές διακοπές τους

• Εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα τουρισμού από το Δήμο και το Σύλλογο Ξενοδόχων

Οι άνθρωποι που επιλέγουν μόνιμα το Ρέθυμνο ως προορισμό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ήταν οι πρωταγωνιστές στη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Ρεθύμνου, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ξενοδόχων, στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας τουρισμού.
Στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο, «έσμιξαν» άνθρωποι από διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις, με αλλιώτικη κουλτούρα, με άλλες συνήθειες και ενδιαφέροντα, αλλά με ένα κοινό χαρακτηριστικό: εδώ και πάρα πολλά χρόνια, άλλοι δεκαπέντε, άλλοι είκοσι και άλλοι τριάντα, έρχονται πάντα στο Ρέθυμνο το καλοκαίρι. Σε μια πόλη την οποία πλέον αισθάνονται «δική τους», καθώς έχουν δημιουργήσει τις παρέες τους, έχουν τους φίλους τους, τα «στέκια» τους και απολαμβάνουν τη ρεθεμνιώτικη φιλοξενία, την κρητική κουζίνα, τον ήλιο και τη θάλασσα.

Συνέχεια...

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΛΗΘΟΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΕΙΠΑΝ «ΟΧΙ» ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Μεγάλη πορεία στο Ρέθυμνο κατά των νέων μέτρων

• Συμμετείχαν εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, φοιτητές και συνταξιούχοι
• Κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά της κυβέρνησης, της τρόικας και του μνημονίου


Μεγάλη σε όγκο ήταν η χθεσινή συγκέντρωση και η πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, καθώς εκατοντάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, φοιτητές και συνταξιούχοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και έδωσαν δυναμικό «παρόν» στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.
Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία διαμαρτυρίας από το Εργατικό Κέντρο, διέσχισαν την λεωφόρο Κουντουριώτη και μέσω της οδού Δημητρακάκη έφτασαν στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ζητώντας αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο νομό. Η πορεία κατέληξε στη Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου, όπου πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη.


Συνέχεια...

ΔΕΚΤΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
Ο Δήμος Ρεθύμνου εξασφάλισε την πρώτη έγκριση για το δάνειο των 2,5 εκατ. ευρώ

Το ποσό θα διατεθεί για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών παρελθόντων ετών

Στη λήψη νέου δανείου προκειμένου να καλύψει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του προς τρίτους, προχωράει ο Δήμος Ρεθύμνου. Η Ελεγκτική Επιτροπή, που συνεδρίασε στο υπουργείο Εσωτερικών στα μέσα Σεπτεμβρίου, εξέτασε και ενέκρινε το αίτημα του Δήμου για τη χορήγηση δανείου ύψους 2.498.026,83 ευρώ και πλέον το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων καλείται να λάβει την τελική απόφαση για την εκταμίευση των χρημάτων.
Το ποσό αντιστοιχεί αποκλειστικά σε χρέη που έχουν προκύψει μέχρι τις 31.12.2011, τα οποία όσο μένουν ανεξόφλητα «μπλοκάρουν» τη δραστηριότητα του μητροπολιτικού Δήμου, αφού σύμφωνα με τα ισχύοντα, για να υλοποιηθούν νέες δαπάνες, πρέπει προηγουμένως να έχουν πληρωθεί οι παλιές.

Συνέχεια...

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»
Προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση της Σχολής Ασωμάτων

Η διευθέτηση διαδικαστικών ζητημάτων απομένει για να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που έχει συσταθεί για την αξιοποίηση της Σχολής Ασωμάτων, ώστε να τεθεί στη συνέχεια σε εφαρμογή το πλάνο που έχει εκπονηθεί. Η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Οργανισμού «ΕΛΓΟ Δήμητρα», Βασίλη Γκίκα, με τον οποίο πιθανότατα θα συναντηθεί έως το τέλος της εβδομάδας στην Αθήνα, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του διοικητικού σχήματος, που αποτελείται από την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Αμαρίου και τον «ΕΛΓΟ Δήμητρα».

Συνέχεια...

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΣΥΝΠΟΛΙΣ»
«Πλημμύρισε» ανθρωπιά και αλληλεγγύη ο δημοτικός κήπος

• Συγκεντρώθηκαν δεκάδες τσάντες με τρόφιμα που θα διατεθούν στο Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητρόπολης

Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των ρεθεμνιωτών στο κάλεσμα του συλλόγου ΣΥΝΠΟΛΙΣ για την συγκέντρωση τροφίμων που θα διατεθούν στο Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνου.
Δεκάδες ήταν οι συμπολίτες μας που χθες απέδειξαν για μια ακόμα φορά, σε πείσμα των καιρών τα συναισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης που τους διακατέχουν.
Αμέτρητες τσάντες με τρόφιμα κάθε λογής από συνανθρώπους μας, γέμισαν τέσσερα με πέντε αγροτικά φορτηγά. Ρύζι, μακαρόνια, όσπρια, λάδι και γάλα περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων στις νάιλον σακούλες, όπου άνθρωποι κάθε ηλικίας παρέδιδαν από νωρίς χθες το απόγευμα στα μέλη του συλλόγου «ΣΥΝΠΟΛΙΣ» στην είσοδο του δημοτικού κήπου.

Συνέχεια...

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΑΔΕΔΥ
Γενική απεργία σήμερα κατά των νέων μέτρων

• Δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Ρέθυμνο, στις 10.00 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο και στο Δημαρχείο

Γενική 24ωρη απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, πραγματοποιείται σήμερα μετά από απόφαση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο πακέτο μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση. Οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις προχωρούν σε κινητοποιήσεις κατά των μέτρων που είναι πιθανό να επιφέρουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ ετοιμάζουν κλιμάκωση των αντιδράσεων, την περίοδο συζήτησης των μέτρων στη Βουλή.
Τα συνδικάτα του Ρεθύμνου απευθύνουν κάλεσμα σε όλους του εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί για τις 10:00 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο, καθώς και στην πορεία διαμαρτυρίας που θα ακολουθήσει και θα τερματίσει στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου. 


Συνέχεια...

Ο Β. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Ανασύσταση με νέα πρόσωπα επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ

Προβληματισμός στη διάρκεια της πρώτης παγκρήτιας συνάντησης των στελεχών για την ανασυγκρότηση του κόμματος

Μέσα σε κλίμα προβληματισμού και ανησυχίας για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Κυριακής η πρώτη συνεδρίαση της περιφερειακής επιτροπής Ανασύστασης του Κόμματος στην Κρήτη, όπου ο συντονιστής στο νησί Σπύρος Παπασπύρου ανακοίνωσε τη γραμματεία πολιτικής ανασύστασης.<br/>
Επικεφαλής της επιτροπής ορίστηκε ο μοναδικός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ συμμετέχουν ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης ως αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, οι πρώτοι σε σταυρούς υποψήφιοι βουλευτές από κάθε νομό, οι γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών, ο γραμματέας της περιφερειακής επιτροπής, καθώς και τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ.

Συνέχεια...

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΔΕΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΛΟΓΩ ΒΛΑΒΗΣ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ
Εκτός δρομολογίων το «ELLI T.» για ένα μήνα

Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά θα παραμείνει για περίπου ένα μήνα το πλοίο «ELLI T.» της Cretan Lines, εξαιτίας της βλάβης που υπέστη στη μηχανή του. Ομάδα εμπειρογνωμόνων μηχανικών και επιθεωρητών που εξέτασαν το πλοίο για να προσδιορίσουν το μέγεθος του προβλήματος, διαπίστωσαν πως η ζημιά στη δεξιά μηχανή είναι σοβαρή και απαιτείται αρκετός χρόνος έως ότου επισκευαστεί, καθώς απαραίτητη είναι η προμήθεια νέων ανταλλακτικών, τα οποία πρέπει να αναζητηθούν στην αγορά και αφού εντοπιστούν, να αγοραστούν και στη συνέχεια να τοποθετηθούν στη μηχανή.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Cretan Lines Γιάννη Νικολούδη, η διαδικασία της επισκευής της βλάβης θα διαρκέσει τουλάχιστον 20-25 μέρες, επομένως όλο αυτό το διάστημα το «ELLI T.» δεν θα μπορεί να εκτελεί δρομολόγια στη γραμμή Ρέθυμνο-Πειραιάς.

Συνέχεια...

ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ
«Με ποδήλατο ή πεζοί επιλέγουμε μια καλύτερη ζωή»

Την ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο τίμησαν οι μαθητές του Ρεθύμνου, που από νωρίς το πρωί του Σαββάτου ξεχύθηκαν στους δρόμους μαζί με τα ποδήλατά τους συμμετέχοντας στην ποδηλατοβόλτα που είχε διοργανώσει ο Δήμος Ρεθύμνου, στο πλαίσιο του εορτασμού.
Με σύνθημα «Με ποδήλατο ή πεζοί επιλέγουμε μια καλύτερη ζωή» τα παιδιά ανακάλυψαν κάθε γωνιά του ιστορικού κέντρου και απόλαυσαν τις ομορφιές της παλιάς και της νέας πόλης κάνοντας ποδήλατο.
Η ιδέα που ξεκίνησε από το 13ο Δημοτικό Σχολείο και τον γυμναστή του κ. Ανδρέα Μπενάκη και αγκαλιάστηκε από την πλειοψηφία των σχολείων του Ρεθύμνου. Έτσι, το πρωί από διαφορετικές κατευθύνσεις της πόλης, από αυλές σχολείων και σπιτιών, ομάδες μικρών και μεγάλων ποδηλατιστών και με τη βοήθεια της ΕΛ.ΑΣ. και της Δημοτικής Αστυνομίας κατέκλεισαν τους δρόμους.

Συνέχεια...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ
Ορκίστηκαν 149 νέοι αστυφύλακες στη σχολή του Ρεθύμνου

Εκατόν σαράντα εννέα νέοι αστυφύλακες αποφοίτησαν την περασμένη Κυριακή από το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου. Στις αστυνομικές σχολές της χώρας ονομάσθηκαν συνολικά 936 νέοι αστυφύλακες.
Η τελετή ξεκίνησε με δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου. Τα πτυχία στους νέους αστυφύλακες επέδωσαν ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Κρήτης υποστράτηγος κ. Εμμανουήλ Παραβολιδάκης, ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου ταξίαρχος κ. Παντελής Μουρτζανός και ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων αστυνομικός διευθυντής κ. Εμμανουήλ Πετράκης.

Συνέχεια...

ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Διεθνές συνέδριο για τη «Διακυβέρνηση για μια βιώσιμη ανάπτυξη»

Επιστήμονες απ’ όλη την Ευρώπη έθεσαν στο τραπέζι του διαλόγου το θέμα της διακυβέρνησης για μια βιώσιμη ανάπτυξη, αναζητώντας ρεαλιστικούς τρόπους και προοπτικές, ώστε να επέλθει η βιώσιμη ανάπτυξη ακόμα και σε περίοδο κρίσης.
Στη διεθνή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο «Σπίτι του Πολιτισμού» και διοργανώθηκε από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με την περιφέρεια Κρήτης (Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου), το Δήμο Ρεθύμνου και το Σύλλογο Μεταπτυχιακών Φοιτητών με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών από την Πολωνία, τη Γερμανία, την Αγγλία και τη Γαλλία συζητήθηκαν μέσα από ένα ευρύ φάσμα επιστημών, οι τρόποι και οι μέθοδοι που μπορούν να ακολουθηθούν προκειμένου να επιτευχθεί αποτελεσματικά βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς να είναι απαραίτητη η αύξηση του κόστους.

Συνέχεια...

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΜΑΤΩΔΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΤΑΧΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ
Ραγδαία η αύξηση των απόρων στο Ρέθυμνο

• Επτακόσιες οικογένειες που αριθμούν τουλάχιστον 1.400 άτομα χωρίς κανένα εισόδημα, έχουν καταγράψει οι κοινωνικές υπηρεσίες
• Συντηρούνται από τις προσφορές εθελοντών ιδιωτών και επιχειρηματιών


Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο της φτώχειας στο Ρέθυμνο. Ο νομός που στο πρόσφατο παρελθόν κατείχε, αν όχι την πρώτη, μια από τις πρώτες θέσεις πανελλαδικά στον πίνακα των περιοχών με την μεγαλύτερη συμμετοχή τόσο στο ΑΕΠ της χώρας όσο και σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και η ανεργία ήταν σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα, σήμερα βρίσκεται στην ίδια θέση με περιοχές όπου παραδοσιακά εμφάνιζαν ποσοστά φτώχειας.
Το Ρέθυμνο που τη δεκαετία 1990-2000 και μέχρι το 2007 γνώρισε μια πρωτόγνωρη οικονομική ευμάρεια και έκανε εκατοντάδες κατοίκους του νεόπλουτους, τα τελευταία τρία χρόνια μη αντέχοντας στην οικονομική κρίση πέρασε στην άλλη όχθη μεταβάλλοντας εκατοντάδες ανθρώπους σε νεόπτωχους.


Συνέχεια...

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Καθυστερεί η δημοπράτηση των μελετών του έργου αναβάθμισης του λιμανιού

Μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται στη δημοπράτηση των δυο μελετών που αφορούν στο έργο προστασίας και αναβάθμισης του λιμανιού του Ρεθύμνου. Αν και τα χρήματα συνολικού ύψους 871.000 ευρώ έχουν εξασφαλιστεί από το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης εδώ και ένα χρόνο και συγκεκριμένα από τον περασμένο Αύγουστο, εν τούτοις μέχρι σήμερα δεν κατέστη εφικτό να προκηρυχθούν.
Το θέμα έχει «κολλήσει» από τον περασμένο Μάιο όποτε και ξεκίνησε ο διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για το κτιριολογικό πρόγραμμα της μαρίνας, (δηλαδή της όποιας δόμησης αναπτυχθεί στην περιοχή), καθώς η 28η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων και η Εφορία Νεώτερων Αρχαιοτήτων δεν έχουν ακόμα αποστείλει τις εκθέσεις τους στο αρμόδιο υπουργείο.

Συνέχεια...

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Πεντακόσιες χιλιάδες στρέμματα γης έγιναν στάχτη

• Τέσσερις φωτιές στην Κρήτη, στη λίστα με τις 15 μεγαλύτερες στην Ελλάδα
• Δυσμενείς κλιματικές συνθήκες, παθογένειες τους συστήματος δασοπροστασίας και αμέλεια πολιτών, οι αιτίες σύμφωνα με την WWF Ελλάς


Σε βασικό παράγοντα υποβάθμισης και καταστροφής των δασών της χώρας αναδεικνύονται οι πυρκαγιές. Φέτος το καλοκαίρι, περισσότερα από 500.000 στρέμματα δασικής και γεωργικής γης έχουν γίνει στάχτη σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές, με τη μερίδα του λέοντος να κατέχουν 15 μεγάλες πυρκαγιές, οι οποίες ευθύνονται για 407.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων. Η πυρκαγιά της Χίου, στα μέσα Αυγούστου, κατέχει τα θλιβερά πρωτεία, με περίπου 152.000 στρέμματα.
Στη λίστα με τις δεκαπέντε μεγαλύτερες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, συμπεριλαμβάνονται τέσσερις στην Κρήτη. Στο νομό Ρεθύμνου η καταστροφή αφορά για μια ακόμη χρονιά τον Δήμο Αγίου Βασιλείου, όπου κάηκαν χορτολιβαδικές εκτάσεις και εκατοντάδες ελαιόδενδρα στα χωριά Κεραμέ, Λευκόγεια και Γιαννιού. Στην πύρινη λαίλαπα παραδόθηκε δυο φορές η περιοχή της Βιάννου στο νομό Ηρακλείου, ενώ μια μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο νομό Λασιθίου.


Συνέχεια...

ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Κατατίθενται οι μελέτες για την κατασκευή των τεσσάρων σχολείων

Μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης των 15 εκ. ευρώ του ΕΣΠΑ διεκδικεί ο Δήμος Ρεθύμνου

Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν κατατεθεί στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης οι φάκελοι με τις μελέτες που αφορούν στην κατασκευή τεσσάρων νέων σχολικών συγκροτημάτων στην περιφέρεια του μητροπολιτικού δήμου.
Οι μελέτες των σχολικών μονάδων είναι ήδη έτοιμες εδώ και καιρό, ωστόσο από πλευράς Δήμου τις τελευταίες μέρες γίνεται ένας εξονυχιστικός επανέλεγχος προκειμένου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την κατάρτιση και την αρτιότητα των φακέλων.
Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που άνοιξε στις 10 Σεπτεμβρίου και αφορά στην ανέγερση σχολικών κτιρίων είναι συνολικού προϋπολογισμού 15 εκ. ευρώ και το Ρέθυμνο φιλοδοξεί να διεκδικήσει ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ανέγερση σχολείων, τα οποία κρίνονται άκρως απαραίτητα για τον Δήμο, στον οποίο έχει να κατασκευαστεί σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εδώ και 33 χρόνια.

Συνέχεια...

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΣΦΥΚΤΙΚΩΝ ΠΙΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ
Στην τελική ευθεία για τα νέα μέτρα

• «Κλειδώνει» μέχρι την Κυριακή το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών
• Επιταχύνει τις διαβουλεύσεις η κυβέρνηση
• Αύριο νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών


Στενεύουν τα περιθώρια για την οριστικοποίηση του νέου πακέτου μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση επιδιώκει επιτάχυνση των διαβουλεύσεων τόσο μεταξύ των κυβερνώντων κομμάτων όσο και με την Τρόικα.
Χθες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε νέα πολύωρη συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με στόχο να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των υπουργείων, αλλά και των συγκυβερνώντων κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, εκπρόσωποι των οποίων πηγαινοέρχονται στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να προετοιμαστεί η σύσκεψη του κ. Σαμαρά με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.


Συνέχεια...

ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Μετά τις εκπτώσεις, προσφορές στην τοπική αγορά

Μπορεί η θερινή περίοδος των εκπτώσεων να έχει λήξει τυπικά εδώ και είκοσι μέρες, ωστόσο στην αγορά του Ρεθύμνου εξακολουθούν να υπάρχουν δελεαστικές προσφορές και υψηλά ποσοστά εκπτώσεων, που φτάνουν ακόμα και στο 60-70%, σε κάποιες περιπτώσεις. «Δεκαήμερο προσφορών», «Ξεπούλημα», «Όλα μισή τιμή» αναγράφουν οι βιτρίνες των καταστημάτων, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να ψωνίσουν προϊόντα που έχουν ανάγκη, σε πολύ χαμηλές τιμές.
Οι μεγαλύτερες προσφορές αφορούν τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, τα καταστήματα πώλησης παιδικών ρούχων, ενώ αρκετά μειωμένες είναι οι τιμές και στα καταστήματα που πωλούν είδη δώρων και σπιτιού.

Συνέχεια...

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ
Υπερβαίνουν τους 30.000 οι άνεργοι στην Κρήτη

• Ούτε ο κλάδος του τουρισμού περιόρισε το ποσοστό της ανεργίας
• Η λίστα θα μεγαλώσει τους επόμενους μήνες, με τους εποχικούς εργαζόμενους


Ακόμα και τους μήνες υψηλής τουριστικής κίνησης, η ανεργία στην Κρήτη διατηρήθηκε στα ύψη. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο κλάδος του τουρισμού δεν «αντέχει» πια να απορροφήσει τον αριθμό των εργαζομένων παρελθόντων ετών, με αποτέλεσμα πολλοί Κρητικοί να μένουν χωρίς δουλειά εδώ και μήνες και να δυσκολεύονται να επανακάμψουν στην αγορά εργασίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ, τον φετινό Αύγουστο οι άνεργοι στην Κρήτη έφτασαν τους 31.192, αριθμός οριακά μειωμένος συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, τον Ιούλιο, που ήταν 31.347. Με βάση τον αριθμό των ανέργων που αναζητούν εργασία και την ποσοστιαία κατανομή ανά Περιφέρεια, για τον Αύγουστο στην Κρήτη, το ποσοστό ανέρχεται σε 3,96%.


Συνέχεια...

ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ
«Έβρεξε» προβλήματα στο Ρέθυμνο

• Πλημμύρισαν δρόμοι, σπίτια και καταστήματα
• Καταγγελίες πολιτών για βουλωμένα φρεάτια
• «Όλα λειτούργησαν σωστά» υποστηρίζει η ΔΕΥΑΡ

Μισής ώρας βροχή ήταν αρκετή για να προκληθεί πανικός στην πόλη του Ρεθύμνου. Η πρώτη φθινοπωρινή καταιγίδα που εκδηλώθηκε στις 9:00 περίπου το βράδυ της Κυριακής σήμανε συναγερμό στις αρμόδιες αρχές. Δεκάδες κλήσεις δέχτηκαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Αστυνομία για πλημμυρισμένους δρόμους, υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων. Αστυνομικοί, πυροσβέστες και συνεργεία της ΔΕΥΑΡ για μια και πλέον ώρα έτρεχαν και δεν έφταναν για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ αρκετές ήταν και οι περιπτώσεις όπου οι πολίτες με τις σκούπες και τις σφουγγαρίστρες προσπαθούσαν να απομακρύνουν τα νερά από τα σπίτια και τα καταστήματά τους.
Λίγα λεπτά νεροποντής ήταν αρκετά για να μετατραπούν οι δρόμοι σε ποτάμια, να παρασυρθούν αυτοκίνητα και να ακινητοποιηθούν από τον όγκο του νερού, να μπλοκάρει η κυκλοφορία, ενώ πολλές ήταν και οι περιπτώσεις κατοικιών που γέμισαν νερά.

Συνέχεια...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ
Ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ στο νομό

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία εκατοντάδων ασφαλισμένων του Ρεθύμνου, οι οποίοι εδώ και ένα μήνα βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους εξαιτίας της κινητοποίησης των φαρμακοποιών.
Αν και η απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο ήταν να εκτελούνται κανονικά οι συνταγές με πίστωση από χθες Δευτέρα, εν τούτοις ο τοπικός Φαρμακευτικός Σύλλογος διαχώρισε τη θέση του.

Συνέχεια...

ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΚΤΕΛ ΚΡΗΤΗΣ
Κανονικά το έργο της μεταφοράς των μαθητών

Την παράταση των συμβάσεων μεταφοράς των μαθητών, μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και των ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου και Χανίων-Ρεθύμνου, για τη σχολική χρονιά 2012-2013, αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση.
Οι νέες συμβάσεις θα είναι μειωμένες κατά 17% συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, όπως προβλέπεται σε νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών. Το ύψος του τελικού ποσού, ωστόσο, θα προκύψει μετά τον καθορισμό του αριθμού των μαθητικών δρομολογίων, καθώς ο σχεδιασμός βρίσκεται σε εκκρεμότητα, παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά.

Συνέχεια...

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ EUROGROUP ΚΑΙ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κερδίζει έδαφος η επιμήκυνση

• Η Κριστίν Λαγκάρντ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα
• Διάσταση απόψεων στην Τρόικα για τα μέτρα που εφαρμόζονται στη χώρα
• Μετά τα μέσα Οκτωβρίου οι αποφάσεις



Το Eurogroup, που συνήλθε χθες στη Λευκωσία, καθώς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χαιρέτισαν την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα στον τομέα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και την κάλεσαν να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για ένα πρόγραμμα σταθερότητας.
Όπως διαφάνηκε, κερδίζει έδαφος η επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος καθώς «ανοικτή» σε αυτό το ενδεχόμενο εμφανίστηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Η διάθεση περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα για να υλοποιήσει το πρόγραμμα προσαρμογής είναι ένα ενδεχόμενο που πρέπει να εξεταστεί», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που συμμετείχε στο Eurogroup στη Λευκωσία. 

Συνέχεια...

ΣΕ 114 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΑΝ 106 ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ
Eλεγχοι σε επιχειρήσεις του Ρεθύμνου από μικτό κλιμάκιο

Στόχος η τήρηση αγορανομικών και υγειονομικών διατάξεων

Συστηματικούς ελέγχους στην πόλη και στην ενδοχώρα, πραγματοποιεί το μικτό κλιμάκιο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Τους τελευταίους εννέα μήνες διενεργήθηκαν συνολικά 114 έλεγχοι σε καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, σε ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία, κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ, όπου διαπιστώθηκαν 106 παραβάσεις αγορανομικών και υγειονομικών διατάξεων.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των ελέγχων διαπιστώθηκαν πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεων ποτών και τροφίμων που «τεμαχίζουν» τα πακέτα προσφορών και πωλούν μεμονωμένα τα προϊόντα στους καταναλωτές. Επίσης, διαπιστώθηκε έλλειψη σε ταμπελάκια που περιγράφουν τα στοιχεία ή τα χαρακτηριστικά του προϊόντος και αναγράφουν τις τιμές πώλησης.

Συνέχεια...

Ο ΔΥΝΑΤΟΣ ΑΕΡΑΣ ΕΥΝΟΗΣΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
Εστίες φωτιάς χθες σε περιοχές του νομού Ρεθύμνου

Πύρινα μέτωπα σε αρκετά σημεία του νομού Ρεθύμνου ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Ο δυνατός αέρας ευνόησε την εκδήλωση πυρκαγιών, όμως, όλες οι εστίες αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα οι απώλειες να περιοριστούν σε στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.
Έντονο προβληματισμό, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι από το πρωί έως το βράδυ εκδηλώθηκαν τρεις πυρκαγιές, σε κοντινές περιοχές της πόλης του Ρεθύμνου. Η πρώτη νωρίς το πρωί στην εθνική οδό, στο ύψος που βρίσκονται τα Τρία Μοναστήρια, η δεύτερη προς το μεσημέρι, στην περιοχή του Κουμπέ και η τρίτη, περίπου στις 21:30 το βράδυ, και πάλι στην εθνική οδό, στο ύψος του δάσους Ευληγιά.

Συνέχεια...

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Καταδικάστηκαν σε κάθειρξη o ειδικός ταμίας και o πρώην δήμαρχος

• Δεκαεννέα και δεκατρία χρόνια αντίστοιχα τους επέβαλλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων
• Ομόφωνα αθώες οι τρεις γυναίκες κατηγορούμενες
• Η συμπληρωματική, αποκαλυπτική απολογία του ειδικού ταμία έφερε ανατροπή στην υπόθεση
• Αλληλοκατηγορίες αντάλλαξε με τον πρώην δήμαρχο σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση


Μετά από τριήμερη ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση του ταμειακού ελλείμματος του Δήμου Ρεθύμνου, ποσού ύψους 963.360,85 ευρώ που δημιουργήθηκε τα έτη 2002-2003, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων, χθες το απόγευμα ανακοίνωσε την απόφασή του για τους πέντε κατηγορούμενους.
Το Δικαστήριο, ομόφωνα κήρυξε ένοχους τον πρώην δήμαρχο Ρεθύμνου Δημήτρη Αρχοντάκη και τον πρώην ειδικό ταμία Γιάννη Γυπαράκη.
Ειδικότερα, ένοχος για την κακουργηματική πράξη της απιστίας εις βάρος ΟΤΑ κρίθηκε ο πρώην δήμαρχος και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών.


Συνέχεια...

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟ
Βραδιά για την «ΑΓΑΠΗ» από τον Όμιλο Grecotel

Ο Ξενοδοχειακός Όμιλος της Grecotel που τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια είναι πολύτιμος αρωγός στο κοινωνικό έργο του Συλλόγου «Αγάπη» στο Ρέθυμνο, διοργανώνει και φέτος την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωσή του για την οικονομική ενίσχυση της μονάδας.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7:00 το βράδυ της Δευτέρας 17 Σεπτεμβρίου στο χώρο του Δημοτικού Κήπου της πόλης. Οι Ρεθεμνιώτες καλούνται για μια ακόμα φορά να επιδείξουν το ήδη αναγνωρισμένο τους κοινωνικό πρόσωπο και την ευαισθησία για τον Σύλλογο «Αγάπη» που την φετινή χρονιά φιλοξενεί 22 ενήλικες προσφέροντας εκπαιδευτικά και ψυχολογικά προγράμματα.

Συνέχεια...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗ ΦΟΡΤΕΤΖΑ ΤΟΝ «ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΣΠΡΟΚΟΡΑΚΑ»
Προσφορά μαθητών του Πειραματικού Σχολείου στο Κοινωνικό Παντοπωλείο

• Καλούν τους Ρεθεμνιώτες να κρατούν τρόφιμα μακράς διάρκειας, τα οποία θα δοθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο

Το θεσμό του κοινωνικού θεάτρου φιλοδοξούν να καθιερώσουν οι μαθητές του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου του Ρεθύμνου, οι οποίοι αποφάσισαν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του νομού παρουσιάζοντας την θεατρική παράσταση «Ο τελευταίος Ασπροκόρακας».
Η θεατρική παράσταση με πρωταγωνιστές τα παιδιά θα δοθεί την Κυριακή στις 20:30 στο θέατρο Ερωφίλη στην Φορτέτζα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και οι μαθητές απλά ζητούν από τους Ρεθεμνιώτες να κρατούν τρόφιμα μακράς διάρκειας, τα οποία στη συνέχεια θα δοθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Συνέχεια...

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τα μέτρα

• Οι «κόκκινες γραμμές» και οι απαιτήσεις της Τρόικα
• Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης απορρίπτουν αλλαγές στα εργασιακά και απολύσεις στο Δημόσιο
• Θα υπάρξει και νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό


«Μαραθώνια» ήταν η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, σε μια νέα προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή τομή» ανάμεσα στις «κόκκινες γραμμές» που έχουν θέσει και στις απαιτήσεις της Τρόικα, για τα μέτρα που θα περιληφθούν στο πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ.
Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, καθώς Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης θα συναντηθούν εκ νέου για να καταλήξουν στο νέο πακέτο μέτρων που καλείται να ψηφίσει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποδεσμευθεί η επόμενη δόση από τους Ευρωπαίους εταίρους.


Συνέχεια...

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΟΣΗ ΔΕΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ
Δεν ικανοποιήθηκαν τα οικονομικά αιτήματα των Δήμων

• Με τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών συναντήθηκαν εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ
• Κλειστά και σήμερα τα Δημαρχεία στο νομό Ρεθύμνου

Με «άδεια χέρια» έφυγαν οι εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος από τη χθεσινή συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα, αφού ο υπουργός Οικονομικών δεν ικανοποίησε τα οικονομικά τους αιτήματα, λέγοντάς τους ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση πριν την αξιολόγηση της τρόικας και την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, τον Νοέμβριο. Ο κ. Στουρνάρας δεσμεύτηκε ότι μετά την εκταμίευση της δόσης θα συζητήσει με την ΚΕΔΕ αναλυτικά και κατά προτεραιότητα για όλα τα ζητήματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ από την πλευρά τους, ενημέρωσαν τον υπουργό Οικονομικών ότι ήδη 14 Δήμοι της χώρας δεν κατέβαλαν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών τους μισθούς των εργαζομένων και ότι αρκετοί δυσκολεύτηκαν πολύ να τους καταβάλουν.

Συνέχεια...

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
Προβληματισμός για την εγκληματικότητα στην τρίτη ηλικία

Νηφαλιότητα, ψυχραιμία και λήψη μέτρων προφύλαξης συνιστούν οι αστυνομικοί στους ηλικιωμένους που συχνά αποτελούν εύκολους στόχους για επίδοξους ληστές διαρρήκτες που σε πολλές περιπτώσεις δεν διστάζουν ακόμα και να κακοποιήσουν ή και να σκοτώσουν.
Η αύξηση κατά 10% των περιστατικών των ληστειών στον νομό τα τελευταία τρία χρόνια σε συνδυασμό με το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που βιώνουν στην πλειοψηφία τους οι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι, έχουν προκαλέσει την ανησυχία των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.
Στην διάρκεια της χθεσινής ημερίδας, που διοργάνωσαν τα σωματεία των συνταξιούχων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίων Υπαλλήλων και Σωμάτων Ασφαλείας) υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, με θέμα την εγκληματικότητα στην τρίτη ηλικία δόθηκαν συμβουλές απλές και χρήσιμες προκειμένου να αποφεύγουν οι ηλικιωμένοι τυχόν επιθέσεις σε βάρος τους.

Συνέχεια...

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Νέα μείωση στην οικοδομική δραστηριότητα

• Εκδόθηκαν 25% λιγότερες άδειες τον τελευταίο χρόνο
• «Βουτιά» 50% την τριετία 2009-2012
• Σε αδιέξοδο ο κατασκευαστικός κλάδος


Συνεχή μείωση καταγράφει τα τελευταία χρόνια η οικοδομική δραστηριότητα στο νομό Ρεθύμνου. Η ανέγερση νέων οικοδομών καθώς και οι πωλήσεις ακινήτων, έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο με αποτέλεσμα ο κλάδος να εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα.
Η «βουτιά» συνεχίζεται και το τρέχον έτος, καθώς ήδη καταγράφεται μείωση της τάξης του 25% στην έκδοση νέων οικοδομικών αδειών, συγκριτικά με το 2011. Σύμφωνα με στοιχεία της Πολεοδομίας Ρεθύμνου, μέχρι τις 31 Αυγούστου εκδόθηκαν συνολικά 130 οικοδομικές άδειες, ενώ κατά το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα είχαν εκδοθεί 174.


Συνέχεια...

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΔΙΚΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΚΔΟΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι για το ταμειακό έλλειμμα

• «Με εντολή δημάρχου έδινα χρήματα σε εργολάβους και προμηθευτές, το μηχανογραφικό σύστημα ήταν διάτρητο» είπε στην απολογία του ο ειδικός ταμίας
• «Δεν μπορούσα να προβλέψω την εξέλιξη, δεν είχα καμία δυνατότητα να τον ελέγξω» ανέφερε ο πρώην δήμαρχος


Mε την ολοκλήρωση της εξέτασης των μαρτύρων του κατηγορητηρίου αλλά και τις απολογίες των πέντε κατηγορουμένων, συνεχίστηκε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων η δίκη για την υπόθεση του ταμειακού ελλείμματος του δήμου Ρεθύμνου, την περίοδο του 2003, ποσού ύψους 963.360,85 ευρώ.
Η ακροαματική διαδικασία διεκόπη στις 3 το μεσημέρι και θα συνεχιστεί την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, με τις αγορεύσεις των συνηγόρων.
Ο βασικός κατηγορούμενος, δηλαδή ο ειδικός ταμίας του δήμου της περιόδου που δημιουργήθηκε η «μαύρη τρύπα» στο δημοτικό ταμείο, που σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα έβλαψε τον Δήμο με ζημία που υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ για ίδιον όφελος, στην απολογία του παραδέχτηκε ότι το έλλειμμα ήταν πραγματικό και όχι λογιστικό όπως επέμενε στην προδικασία, ανέλαβε την ευθύνη διότι όπως ανέφερε ήταν ταμίας και όφειλε να προστατεύει την περιουσία του δήμου, υποστήριξε όμως ότι δεν ιδιοποιήθηκε εκείνος τα χρήματα, ότι δεν γνωρίζει ποιος και με ποιο τρόπο μπορεί να τα πήρε.

Συνέχεια...

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΤΡΙΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Χωρίς ιδιαίτερα κενά ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά

• «Αγκάθι» η κουτσουρεμένη κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων υποστηρίζει η σχολική κοινότητα
• Σε ελλείψεις σε τεχνικές ειδικότητες και μαθηματικούς για τα γυμνάσια και τα λύκεια του Ρεθύμνου αναφέρεται η ΕΛΜΕΡ

Με σαφώς λιγότερα προβλήματα από κάθε άλλη χρονιά ξεκίνησε χθες το νέο σχολικό έτος στο Ρέθυμνο. Το πρώτο κουδούνι ήχησε στην πλειοψηφία των σχολείων του νομού και εκατοντάδες μαθητές επέστρεψαν στα θρανία, αφήνοντας πίσω τους τις καλοκαιρινές διακοπές, το παιγνίδι και τη χαλάρωση. Ωστόσο σήμερα ο μαθητικός πληθυσμός θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει σήμερα οι εκπαιδευτικοί -24ωρη απεργία οι δάσκαλοι και τρίωρες στάσεις εργασίας οι καθηγητές αντιδρώντας στις περικοπές των μισθών τους και στις αλλαγές στο εργασιακό τους καθεστώς.
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ρεθύμνου, σύμφωνα με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών τα κενά προσωπικού επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, ενώ χθες κλειστό παρέμεινε το ειδικό νηπιαγωγείο και τα νηπιαγωγεία σε Απλαδιανά και Δροσιά Μυλοποτάμου λόγω έλλειψης νηπιαγωγών.

Συνέχεια...

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Απεργούν σήμερα οι νοσοκομειακοί και οι ιδιώτες γιατροί

• Τρίωρη στάση εργασίας από τους εργαζομένους στο Γ.Ν.Ρ. και συμβολική κατάληψη στα ταμεία του Νοσηλευτικού Ιδρύματος

Αναβρασμός επικρατεί στο χώρο της υγείας. Τα δημόσια νοσοκομεία κατεβάζουν σήμερα «ρολά», καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία τους, διαμαρτυρόμενοι για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια υγεία, όπως λένε χαρακτηριστικά.
Στο πλευρό των νοσοκομειακών γιατρών και οι ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι συμμετέχουν στη σημερινή κινητοποίηση διεκδικώντας αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς, αλλά και αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας για τους ασθενείς.
Παράλληλα, αναζωπυρώνονται οι αντιδράσεις για τις απλήρωτες εφημερίες, για τις ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά, για τα «ψαλιδισμένα» προγράμματα εφημεριών, αλλά και για τις συγχωνεύσεις κλινικών.

Συνέχεια...

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΗΜΕΡΑ ΑΓΙΑΣΜΟΣ - ΑΥΡΙΟ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
«Πρώτο κουδούνι» με κινητοποιήσεις στα σχολεία

• Με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς καλύπτονται οι θέσεις στα γυμνάσια, λύκεια και δημοτικά του νομού
• Διανεμήθηκαν εγκαίρως φέτος τα σχολικά βιβλία


Με κινητοποιήσεις ξεκινάει σήμερα η νέα σχολική χρονιά. Δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές «καλωσορίζουν» την έναρξη της σχολικής περιόδου 2012-2013 με απεργίες και απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με δραματικές περικοπές στους μισθούς τους και με σοβαρές αλλαγές στο εργασιακό τους καθεστώς. Ειδικότερα, οι δάσκαλοι έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για αύριο Τετάρτη, ενώ την ίδια μέρα θα πραγματοποιήσουν τρίωρες στάσεις εργασίας και οι καθηγητές.
Αν εξαιρεθούν, πάντως, οι αυριανές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, σήμερα θα πραγματοποιηθεί κανονικά ο αγιασμός στα σχολεία του νομού Ρεθύμνου, καθώς είναι ελάχιστες οι κενές θέσεις νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών.


Συνέχεια...

ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ
Διευκρινίσεις από την υπουργό Τουρισμού για την παραχώρηση του λιμανιού

«Η συζήτηση αφορά τη χερσαία ζώνη της μαρίνας» ξεκαθάρισε η Όλγα Κεφαλογιάννη

Διαβεβαιώσεις για το τμήμα της μαρίνας, το οποίο τίθεται προς παραχώρηση από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προς τρίτους έδωσε από το Ρέθυμνο, όπου βρέθηκε το Σάββατο η υπουργός τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Η ίδια ξεκαθάρισε πως το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και δήλωσε πως ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αναθεώρηση της χωροθέτησης, η οποία όπως σημείωσε δεν αφορά τη χερσαία ζώνη λιμένος Ρεθύμνου (δηλαδή από την περιοχή Κιουλούμπαση μέχρι και την μαρίνα, όπως διατυπώνεται), αλλά αφορά μόνο τη χερσαία ζώνη της μαρίνας και το χώρο γύρω από αυτήν.
Η κυρία Κεφαλογιάννη θέλησε να καθησυχάσει όλους εκείνους που αντιδρούν στην παραχώρηση των λιμενικών εγκαταστάσεων, ενώ για μια ακόμα φορά επανέλαβε πως καμία παραχώρηση δεν πρόκειται να προχωρήσει χωρίς διαβούλευση και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.

Συνέχεια...

Ο ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΕΣΤΙΑΣΗΣ-ΑΝΑΨΥΧΗΣ
Το 23% Φ.Π.Α. αύξησε τη φοροδιαφυγή

• Κερδισμένο ή χαμένο το κράτος;
• Αύξηση των τιμών και μείωση των πελατών, έκαναν τις αποδείξεις δυσεύρετα «χαρτάκια», παραδέχονται οι επιχειρηματίες

Η φοροδιαφυγή στους τουριστικούς προορισμούς, νησιά δηλαδή κυρίως, ήταν ένα από τα τακτικά καλοκαιρινά δημοσιογραφικά θέματα. Σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση, το ΣΔΟΕ, ανακήρυσσε και μια νησιωτική πόλη, διαφορετική κάθε φορά, πρωταθλήτρια της φοροδιαφυγής. Και φυσικά, τα στοιχεία του ήταν οι παραβάσεις που κατέγραφαν τα κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών στη διάρκεια των ελέγχων τους σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, κλαμπ. Το «κυνήγι» εστιαζόταν φυσικά στις αποδείξεις που έκοβαν ή... μάλλον δεν έκοβαν οι παραπάνω επιχειρήσεις στους πελάτες τους.
Στη σχετική λίστα, είδαμε και το Ρέθυμνο, δυο ή τρείς φορές το καλοκαίρι. Εκτός του ΣΔΟΕ όμως, υπήρχαν και παράπονα πολιτών-πελατών που «καυτηρίαζαν» την κατάσταση που οι ίδιοι αντιμετώπισαν. Είτε στο Ρέθυμνο είτε στη Σαντορίνη, είτε στην Ρόδο.

Συνέχεια...

ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΡ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΔΟΧΟ ΕΡΓΟΛΑΒΟ
Ξεκινούν οι εργασίες για το αποχετευτικό εννέα οικισμών του Βρύσινα

Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου εννέα οικισμών του Βρύσινα. Η σχετική σύμβαση έργου, το οποίο έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, υπεγράφη χθες μεταξύ της ΔΕΥΑΡ και του ανάδοχου εργολάβου. Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση που θα δώσει λύσει σε ένα καίριο πρόβλημα των συγκεκριμένων περιοχών που έχει να κάνει με το περιβάλλον, καθώς τα λύματα των οικισμών θα καταλήγουν πλέον στον κεντρικό Βιολογικό Καθαρισμό του Ρεθύμνου.
Το έργο αφορά τους οικισμούς Χρωμοναστήρι, Ρουσσοσπίτι, Μύλους, Κάστελλο, Κούμους, Άγιο Γεώργιο, Φωτεινού, Σωματά και Αρμένους, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο σε εξέλιξη βρίσκονται οι μελέτες και για τους υπόλοιπους οικισμούς για τους οποίους επίσης θα διεκδικηθεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Συνέχεια...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 7:00 ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ημερίδα για την εγκληματικότητα στην τρίτη ηλικία

Ενημερωτική ημερίδα για την εγκληματικότητα στην τρίτη ηλικία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, στις 7:00 το απόγευμα στο Σπίτι του Πολιτισμού. Πρόκειται για μια εκδήλωση που διοργανώνουν τα συνεργαζόμενα Σωματεία Συνταξιούχων του νομού Ρεθύμνης (ΙΚΑ-ΟΑΕΕ - Δημοσίων Υπαλλήλων-Σωμάτων Ασφάλειας) και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και στόχο έχει να υπάρξει πληροφόρηση από ειδικούς για τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου βίας με θύματα ηλικιωμένους.
Τα αυξανόμενα κρούσματα εγκληματικότητας με θύματα ανθρώπους τρίτης ηλικίας έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία των ηλικιωμένων, οι οποίοι επιδιώκουν να ενημερωθούν για τους τρόπους προφύλαξης και τα μέτρα ασφαλείας που μπορούν επιπλέον να λάβουν, αλλά ταυτόχρονα να γνωρίσουν και τον σωστό τρόπο αντίδρασής τους σε ενδεχόμενη επίθεσή τους από κακοποιούς που τυχόν βάλουν στο μάτι το κομπόδεμά τους και τη σύνταξή τους.

Συνέχεια...

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
«Καμπανάκι» από την Περιφέρεια για τα έργα του ΕΣΠΑ

• Με άμεση απένταξη κινδυνεύουν όσα δεν έχουν απορροφητικότητα
• Στόχος να ενταχθούν 500 έργα στο ΠΕΠ μέχρι το τέλος του χρόνου
• «Η Κρήτη δεν μπορεί να χάνει κοινοτικούς πόρους» τόνισε ο Σ. Αρναουτάκης


Επιτάχυνση των διαδικασιών ωρίμανσης μελετών, ένταξης και υλοποίησης έργων μέσω της απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, ζήτησε ο περιφερειάρχης από τους φορείς της Κρήτης. Ο Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας στην τεχνική συνάντηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, για την πορεία υλοποίησης των έργων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, εμφανίστηκε αισιόδοξος, αλλά και αποφασισμένος για συγκρούσεις, αναφορικά με τα έργα που θα ενταχθούν αλλά και αυτά που θα απενταχθούν.
Όπως τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, η Περιφέρεια Κρήτης στοχεύει, τα έργα που θα έχουν ενταχθεί στο ΠΕΠ μέχρι το τέλος του χρόνου, να φτάνουν τα 500.

Συνέχεια...

ΣΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΚΗ
Εξετάστηκαν οι πρώτοι μάρτυρες για το ταμειακό έλλειμμα του Δήμου

• Για πρώτη φορά ο ειδικός ταμίας αναγνώρισε το έλλειμμα ως πραγματικό, δήλωσε όμως άγνοια για το πως συνέβη
• Η ακροαματική διαδικασία διεκόπη και θα συνεχιστεί το πρωί της Τρίτης


Άρχισε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων η δίκη για το ταμειακό έλλειμμα του Δήμου Ρεθύμνου ποσού ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ περίπου, με κατηγορούμενους για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος τον πρώην δήμαρχο Δημήτρη Αρχοντάκη, τον πρώην ταμία του Δήμου, δυο υπαλλήλους της οικονομικής υπηρεσίας και ένα υπάλληλο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Οι κατηγορίες με τις οποίες παραπέμφθηκαν με Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών να δικαστούν, είναι:
Ο πρώην δήμαρχος, οι δυο υπάλληλοι της Οικονομικής Υπηρεσίας και ο υπάλληλος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, για: απιστία εις βάρος ΟΤΑ και υπεξαίρεση στην υπηρεσία.

Συνέχεια...

ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΡ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΔΟΧΟ ΕΡΓΟΛΑΒΟ
Εν αναμονή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τον Βιολογικό

Τη σύμβαση του έργου επέκτασης και αναβάθμισης του Βιολογικού Καθαρισμού του Ρεθύμνου, ώστε αυτός να μπορεί να δεχτεί τα λύματα των όμορων δήμων αλλά και του μεγαλύτερου μέρους του νομού, υπέγραψε χθες η ΔΕΥΑΡ με τον ανάδοχο εργολάβο, εκπρόσωπο της Κοινοπραξίας «Εργοδομή Α.Ε.» - «Λάμδα Τεχνική Α. Ε.» - ΜΥΒΑ Α. Ε.
Η χρηματοδότηση του έργου όμως μέχρι στιγμής βρίσκεται στον «αέρα», καθώς από το 2005 ο Βιολογικός του Ρεθύμνου είναι ενταγμένος στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που δεδομένης και της οικονομικής συγκυρίας είναι αβέβαιο αν θα βρεθούν τα χρήματα, για αυτό και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες, ώστε η χρηματοδότησή του να μεταφερθεί στο ΕΣΠΑ.
Όλες οι μελέτες έχουν ήδη κατατεθεί στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου αυτό να εξασφαλίσει ευρωπαϊκά κονδύλια και αναμένεται η απάντησή της, τις επόμενες κιόλας ημέρες.

Συνέχεια...

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΚΤΕΛ
Στην Περιφέρεια το έργο μεταφοράς των μαθητών

• Κατά 17% μειώνεται το κόστος των διαδρομών
• Μέρος των οφειλομένων, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, καταβάλλει το κράτος στο ΚΤΕΛ Δυτικής Κρήτης

Αίσιο τέλος για τις μετακινήσεις εκατοντάδων μαθητών της Κρήτης από τα σπίτια τους στα σχολεία και αντίστροφα, είχαν τελικά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών, της Περιφέρειας και των Διοικήσεων των δύο ΚΤΕΛ του νησιού, καθώς υπήρξε υπουργική δέσμευση για την καταβολή 1.700.000 εκ. ευρώ στο ΚΤΕΛ Δυτικής Κρήτης και 1.300.000 ευρώ για το ΚΤΕΛ Ανατολικής Κρήτης, για την αποπληρωμή μέρους του χρέους της πολιτείας προς τους λεωφορειούχους.
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της μεταφοράς των μαθητών την επόμενη εβδομάδα από τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης αντίστοιχα, καθώς οι οδηγοί ικανοποιήθηκαν αρχικά από το ποσό που τους δόθηκε ως προκαταβολή, ευελπιστώντας βέβαια ότι η ροή της χρηματοδότησης θα συνεχιστεί, για να μπορέσουν και οι ίδιοι, όπως υποστηρίζουν, να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους.

Συνέχεια...

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ
Υψηλά ποσοστά κακοποίησης ανηλίκων στο Ρέθυμνο

• Θύματα κυρίως τα αγόρια 11 έως 16 ετών
• Ο ρόλος της οικογένειας στην προστασία του παιδιού

Υψηλά ποσοστά κακοποίησης ανηλίκων στο νομό Ρεθύμνου καταγράφει έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας Παιδιών. Θύματα είναι παιδιά ηλικίας 11 έως 16 ετών, τα οποία έχουν υποστεί ανεπιθύμητες σεξουαλικές εμπειρίες, με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά τα αγόρια.
Αν και στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης, η αναλογία των κακοποιημένων αγοριών και κοριτσιών είναι ένα προς ένα, στο Ρέθυμνο διαπιστώθηκε ότι η κακοποίηση αφορά κυρίως τα παιδιά γένους αρσενικού, καθώς η αναλογία των αγοριών έναντι των κοριτσιών, είναι δύο προς ένα.

Συνέχεια...

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ
Σχολικά ειδή για όλα τα πορτοφόλια

• Με βασικό κριτήριο την τιμή και την ποιότητα η επιλογή της σχολικής τσάντας

Πολύχρωμες τσάντες με σούπερ ήρωες, πριγκίπισσες και καρτούν, κασετίνες σε διάφορα σχέδια και μεγέθη, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές και μολύβια φιγουράρουν στις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων, τα οποία έχουν την τιμητική τους τις ημέρες αυτές, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της σχολικής χρόνιάς έχει ξεκινήσει.
Μέχρι στιγμής η κίνηση είναι υποτονική και οι περισσότεροι καταναλωτές πραγματοποιούν έρευνα αγοράς, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των βιβλιοπωλείων, οι οποίοι φέτος όπως λένε παρατηρούν γονείς επιφυλακτικούς και προβληματισμένους να πραγματοποιούν συγκρατημένες αγορές.

Συνέχεια...

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΟΡΒΗΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΙΣ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Θετικές προοπτικές για τον εντοπισμό πετρελαίου

• Αισιοδοξία στο υπουργείο για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων
• Τεράστια τα οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευσή τους
• Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαδικασίας


Ξεκινούν άμεσα οι σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο, για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. Χθες, το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε ότι η εταιρεία Petroleum Geo-Services (PGS) προκρίθηκε κατά τη διαγωνιστική διαδικασία για την αξιολόγηση του πετρελαϊκού δυναμικού στην Ελλάδα, με σεισμικές ερευνητικές εργασίες.
Η πρώτη φάση, που είναι μια ήπια διαδικασία ερευνητικού τύπου, θα έχει τρίμηνη διάρκεια και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχει ολοκληρωθεί η συλλογή δεδομένων. Το επόμενο εξάμηνο, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2013, θα ακολουθήσει η φάση της επεξεργασίας των δεδομένων και εάν από την έρευνα προκύψει ότι υπάρχουν τα αποθέματα τα οποία αναμένονται, η διαδικασία θα περάσει στη δεύτερη φάση, που θα αφορά τον εντοπισμό και την εξόρυξη των υδρογονανθράκων.


Συνέχεια...