Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΝΕΟ ΔΙΗΜΕΡΟ «ΛΟΥΚΕΤΟ» ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι Δήμοι

• Δεν έμειναν ικανοποιημένοι οι δήμαρχοι από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, παρά τη διάθεση ποσού ύψους 35 εκ. ευρώ.
• «Κόκκινη γραμμή» η απόδοση 2,7 δισ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους
• Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και κλιμάκιο της Τρόικα


Υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων τάχθηκε σχεδόν το σύνολο των δημάρχων στο χθεσινό έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Η ΚΕΔΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο διήμερο κλείσιμο των Δήμων στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου, ημερομηνίες κατά τις οποίες οι δήμαρχοι προγραμματίζουν να συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών, με το προεδρείο της Βουλής, καθώς και με κλιμάκιο της Τρόικα προκειμένου να τους ενημερώσουν για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξαιτίας των νέων περικοπών στην κρατική χρηματοδότηση κατά 30%.
Μάλιστα, οι δήμαρχοι προσανατολίζονται σε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σύμφωνα με το ψήφισμα που εκδόθηκε, το συνέδριο αποφασίστηκε να παραμείνει ανοικτό, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αξιολόγησης της κατάστασης και να είναι εφικτό ανά πάσα στιγμή να ληφθεί απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, που μπορεί να φθάσουν σε ακραίες μορφές, όπως «λουκέτο» στους Δήμους και παραιτήσεις των αιρετών.


Συνέχεια...

ΗΜΙΤΕΛΕΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΓΩΓΟΥ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ
Μετέτρεψαν το δρόμο σε... χαντάκι στην οδό Νικ. Βαρδινογιάννη

Έσκαψαν αλλά δεν αποκατέστησαν το οδόστρωμα

Ημιτελές παραμένει το έργο κατασκευής αγωγού ομβρίων υδάτων στην οδό Νίκου Βαρδινογιάννη στον Κουμπέ. Παρά το γεγονός ότι ο αγωγός έχει εγκατασταθεί από τις αρχές του καλοκαιριού, ένα τμήμα του δρόμου, περίπου 200 μέτρων, που σκάφτηκε για τις ανάγκες του έργου, δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί.
Ο δρόμος έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο χαντάκι, με αποτέλεσμα η κίνηση των οχημάτων να γίνεται με δυσκολία, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν προκληθεί ατυχήματα, με αυτοκίνητα και δίκυκλα. Δύσκολη έχει γίνει η ζωή και των πεζών που διασχίζουν καθημερινά τον συγκεκριμένο δρόμο.
Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι απευθυνόμενοι στην εφημερίδα μας, ζητούν από το Δήμο να παρέμβει και να επιληφθεί άμεσα του ζητήματος.

Συνέχεια...

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Έτοιμες οι μελέτες τεσσάρων σχολείων για το ΕΣΠΑ

Την υπογραφή του υπουργού Παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλου για την έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος του Γυμνασίου-Λυκείου Ατσιποπούλου, εξασφάλισε ο Δήμος Ρεθύμνου, ο οποίος είναι πλέον έτοιμος να καταθέσει τέσσερις ολοκληρωμένες μελέτες για την ανέγερση σχολείων στη Διαχειριστική Αρχή, ώστε να διεκδικήσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο άξονας του ΕΣΠΑ που αφορά στην κατασκευή σχολικών συγκροτημάτων θα «ανοίξει» μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και η δημοτική αρχή Ρεθύμνου φιλοδοξεί να εντάξει σε αυτό την κατασκευή τεσσάρων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Συνέχεια...

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Καζάνι που βράζει ο χώρος της υγείας

• Οδηγούνται σε μετωπική σύγκρουση με τον ΕΟΠΥΥ, εξαιτίας των οφειλών του Οργανισμού
• Συνεχίζεται, για δεύτερη εβδομάδα, η αναστολή της πίστωσης στα φαρμακεία του Ρεθύμνου
• Σε απόγνωση οι ασφαλισμένοι


Με «καζάνι που βράζει» μοιάζει ο χώρος της Υγείας, καθώς μετά τους φαρμακοποιούς που προχωρούν σε αναστολή της χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από 1η Σεπτεμβρίου και τους συμβεβλημένους γιατρούς που αποφάσισαν αναστολή της συνεργασίας με τον οργανισμό από 3 Σεπτεμβρίου, στο χορό μπαίνουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι απειλούν με σκληρές κινητοποιήσεις αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην περικοπή επιπλέον 8% στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο.
Σε ότι αφορά τους φαρμακοποιούς, οδηγούνται σε μετωπική σύγκρουση με το υπουργείο Υγείας, μετά την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να εξοφλήσει κατά προτεραιότητα τα φαρμακεία που εξακολουθούν να εκτελούν συνταγές για ασφαλισμένους του, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα για ατομική υποβολή των λογαριασμών συνταγών των φαρμακείων και ατομικής πληρωμής τους.


Συνέχεια...

ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Στις 220 κλίνες καταλήγει το υπουργείο για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου

• Αβεβαιότητα για το μέλλον τμημάτων και κλινικών
• Στα τέλη Σεπτεμβρίου η οριστική απόφαση

Με θετικό μάτι φαίνεται πως εξετάζει το υπουργείο Υγείας τον φάκελο του Νοσοκομείου Ρεθύμνου προκειμένου να καταλήξει στην τελική πρόταση για τον οργανισμό, η οποία θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.
Χθες, η επιτροπή του υπουργείου ασχολήθηκε με το τοπικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα μελετώντας προσεχτικά τα αριθμητικά στοιχεία και τα δεδομένα που είχε καταθέσει η διοίκηση του Νοσοκομείου, τα οποία τεκμηρίωναν την πρότασή της για αύξηση του αριθμού των κλινών, αλλά και την ένταξη στον νέο οργανισμό κλινικών που ήδη λειτουργούν άτυπα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το αρμόδιο υπουργείο Υγείας φαίνεται πως θα κάνει δεκτό το αίτημα για αύξηση των κλινών του Νοσοκομείου από 200 που είναι σε σήμερα σε 220, όπως έχει ήδη δημοσιευτεί σε ΦΕΚ από τον Μάρτιο του 2011.

Συνέχεια...

ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Απομάκρυνση πινακίδων από τους κοινόχρηστους χώρους στην οδό Σοφ. Βενιζέλου

• Κρίθηκαν αυθαίρετες οι κατασκευές, έπειτα από εισαγγελική παρέμβαση
• Αντιδρούν οι επιχειρηματίες


Έγγραφο με το οποίο τους καλεί να απομακρύνουν άμεσα τις πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί στον εξωτερικό χώρο που τους έχει παραχωρηθεί, απέστειλε το Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου στους καταστηματάρχες της παραλιακής οδού Σοφοκλή Βενιζέλου.
Σύμφωνα με το Λιμενικό Ταμείο, στον εξωτερικό τους χώρο τα καταστήματα επιτρέπεται να έχουν πινακίδες έως 1,10 ύψος, οι οποίες θα είναι κινητές και θα φυλάσσονται τις νυχτερινές ώρες που δεν λειτουργούν οι επιχειρήσεις.
Ωστόσο, οι περισσότεροι επιχειρηματίες, όπως επισημαίνει το Λιμενικό Ταμείο, έχουν τοποθετήσει σταθερές πινακίδες, μεγάλων διαστάσεων και φωτιζόμενες. Στο έγγραφο που τους απέστειλε πρόσφατα,  τους καλεί να απομακρύνουν τις κατασκευές από τους κοινόχρηστους χώρους, εντός 12 ημερών.

Συνέχεια...

ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Παρεμβάσεις βελτίωσης και αναβάθμισης της μαρίνας Ρεθύμνου

Μια σειρά από δράσεις και έργα που βελτιώνουν και αναβαθμίζουν τη λειτουργία της μαρίνας Ρεθύμνου, ολοκληρώθηκαν. Ο χώρος έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το τελευταίο διάστημα, καθώς μέσω των παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν, έγινε διαχωρισμός του δρόμου διέλευσης οχημάτων από τους χώρους στάθμευσης, δημιουργήθηκε κυκλικός κόμβος, ένα τμήμα καθιερώθηκε ως χώρος περιπάτου, αναψυχής και ανάπτυξης δραστηριοτήτων ήπιας μορφής, εγκαταστάθηκε σύστημα πυρασφάλειας και κατασκευάστηκε χώρος σκίασης για τους επιβάτες, κοντά στο σημείο που δένει το πλοίο.
Σκοπός του Λιμενικού Ταμείου ήταν η υλοποίηση έργων υποδομής και παρεμβάσεων βελτίωσης και ανάπτυξης της μαρίνας, ώστε να καταστεί εφικτό να ενταχθεί η μαρίνα στη λίστα του ΕΟΤ, αποκτώντας το απαιτούμενο σήμα με την ένδειξη «Μαρίνα Ρεθύμνου».

Συνέχεια...

ΣΤΙΣ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ
Στο ΕΣΠΑ το έργο αποκατάστασης κατολισθήσεων στον Καψαλέ Αγ. Βασιλείου

Στον «αέρα» βρίσκεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο αποκατάστασης της κατολίσθησης στην τοποθεσία «Καψαλές» κοντά στο Σπήλι του Δήμου Αγίου Βασιλείου.
Πρόκειται για ένα έργο πολύ σημαντικό για τη νότια περιοχή του Ρεθύμνου, καθώς το συγκεκριμένο σημείο κάθε χειμώνα έρχεται αντιμέτωπο με κατολισθήσεις και καθιζήσεις στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα στις περισσότερες των περιπτώσεων να διακόπτεται η κυκλοφορία στο επαρχιακό οδικό δίκτυο από το ύψος της Μπαλέ μέχρι και την Αγία Γαλήνη.
Η χρηματοδότηση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 930.000 ευρώ εξασφαλίστηκε από το ΕΣΠΑ, ενώ οι μελέτες έγιναν από την Τεχνική Υπηρεσία της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου.

Συνέχεια...





Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

ΑΛΑΛΟΥΜ ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Αγωνία για την μεταφορά των μαθητών

• Αδυναμία να αναλάβουν το έργο εάν δεν τους καταβληθούν οι περυσινές οφειλές δηλώνουν οι διοικήσεις των ΚΤΕΛ Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης
• Πιέσεις στο υπ. Εσωτερικών από τον Στ. Αρναουτάκη για την πληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των χρεών

Δέκα μόλις μέρες πριν ξεκινήσει το νέο σχολικό έτος και η μεταφορά των μαθητών βρίσκεται κυριολεκτικά στον «αέρα». Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εσωτερικών να επιστραφεί η αρμοδιότητα στις περιφέρειες από τους δήμους στους οποίους είχε εκχωρηθεί από τον «Καλλικράτη» οδηγεί την τελευταία στιγμή σε νέο αδιέξοδο για τις μετακινήσεις των παιδιών από και προς στα σχολεία.
Οι διοικήσεις των ΚΤΕΛ Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης εμφανίζονται απρόθυμες να το αναλάβουν, καθώς οι οφειλές της πολιτείας από την περασμένη χρονιά ξεπερνούν τα 15 εκ. ευρώ και οι ίδιοι δηλώνουν πλέον αδυναμία να μπουν εκ νέου σε μια αδιέξοδη και ανώφελη διαδικασία.

Συνέχεια...

ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για να αποφευχθεί η παραχώρηση του λιμανιού

Ψήφισμα με το οποίο αντιτίθεται στα σχέδια του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για την παραχώρηση του λιμανιού Ρεθύμνου σε ιδιώτες, εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση.
Στο περιεχόμενο του κειμένου γίνεται σαφές πως είναι αδιαπραγμάτευτη οποιαδήποτε συζήτηση για παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του λιμένα, καθώς περιλαμβάνει το παραλιακό μέτωπο και το ενετικό λιμάνι, ενώ βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού ιστού της πόλης.
Μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ότι στο ψήφισμα υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στη χερσαία ζώνη, στο λιμάνι και στη μαρίνα, εννοώντας ότι η δημοτική αρχή ουσιαστικά τάσσεται υπέρ της παραχώρησης του λιμανιού και επιχειρεί να προστατεύσει μονάχα το παραλιακό μέτωπο, στο ψήφισμα που κατέθεσε ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, συμπεριλήφθηκε μια ακόμα παράγραφος, στην οποία επισημαίνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά την απόσυρση του λιμένα και της λιμενικής ζώνης, από τον κατάλογο των 23 λιμένων που παραχωρήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση.

Συνέχεια...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2012-2014
Οι στόχοι του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του μητροπολιτικού Δήμου

• Εγκρίθηκε το σχέδιο από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση

Αναπτυξιακές δράσεις, παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών και των επισκεπτών, ενίσχυση του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος, αλλά και του αγροτικού τομέα περιλαμβάνει η α’ φάση του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Δήμου Ρεθύμνου, για την περίοδο 2012-2014, που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στη χθεσινή συνεδρίαση.
Το σχέδιο που εκπόνησε το Τμήμα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Ρεθύμνου, θα τεθεί πλέον σε δημόσια διαβούλευση, θα αναρτηθεί τις επόμενες μέρες στην ιστοσελίδα του Δήμου, ενώ θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημοτικής Διαβούλευσης την ερχόμενη Παρασκευή, με σκοπό τη συζήτηση, την επεξεργασία και την κατάθεση προτάσεων.

Συνέχεια...





ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΟΓΚΟΣ ΣΤΟ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ
Η ΔΕΥΑΡ δημοπράτησε το έργο εκτροπής λυμάτων

Δημοπρατήθηκε χθες το έργο με τίτλο «Εκτροπή Αντλιοστασίου Άρη Βελουχιώτη Προς Ορφανοτροφείο Έργα Π.Μ. », προϋπολογισμού 430.500 ευρώ. Μετά την ανάδειξη ανάδοχου εργολάβου, έπειτα από τον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΕΥΑΡ, θα ακολουθήσει η διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αφού εκπνεύσει και η προθεσμία της κατάθεσης ενστάσεων που δίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις στους ενδιαφερόμενους, θα ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης εκτέλεσης του έργου.
Μέσω του συγκεκριμένου έργου θα αποφορτιστεί το αντλιοστάσιο που βρίσκεται στον Άγνωστο Στρατιώτη, το οποίο δέχεται μεγάλο όγκο λυμάτων. Από το αντλιοστάσιο της Άρη Βελουχιώτη τα λύματα θα φτάνουν στην περιοχή του ορφανοτροφείου, μέσω αγωγών βαρύτητας, και από εκεί θα καταλήγουν στον βιολογικό καθαρισμό, χωρίς να διέρχονται την παραλιακή ζώνη, όπως συμβαίνει σήμερα.

Συνέχεια...

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ
Στα ΑΕΙ και ΤΕΙ 664 νέοι φοιτητές από το Ρέθυμνο

• Επέλεξαν σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας τους
• Περισσότερες επιτυχίες φέτος στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια


Χαμόγελα επιτυχίας σχηματίστηκαν χθες στα πρόσωπα 664 μαθητών και μαθητριών των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων του νομού Ρεθύμνου. Η εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά και Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας έγινε δεκτή με ικανοποίηση αλλά και... ανακούφιση, καθώς τα Ρεθεμνιωτόπουλα είδαν τους κόπους τους να ανταμείβονται και πλέον είναι έτοιμα να ανοίξουν τα φτερά τους προς τη φοιτητική ζωή.
Φέτος οι επιτυχόντες ήταν περισσότεροι συγκριτικά με πέρσι, καθώς το 2011 μπήκαν στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ 472 μαθητές, ενώ φέτος 664. Το ποσοστό της επιτυχίας διαμορφώθηκε στο 67,6%. Η επιτυχία δεν αφορά μονάχα τα λύκεια της πόλης, αλλά και εκείνα της ενδοχώρας του νομού. 


Συνέχεια...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
«Λουκέτο» αύριο στους δήμους για τις περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης

Λουκέτο βάζουν αύριο Τετάρτη οι δήμοι της Κρήτης, όπως αποφάσισαν στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων του νησιού, αντιδρώντας στην οικονομική ασφυξία που έχουν υποστεί εξαιτίας των διαρκών περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης.
Παράλληλα, την Τετάρτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα έχουν τα μέλη της ΚΕΔΕ, ενώ την Πέμπτη τα δημοτικά συμβούλια της Κρήτης ανά νομό θα προχωρήσουν σε συμβολικούς αποκλεισμούς και παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.
Η συνάντηση με τον Α. Σαμαρά γίνεται μετά από αίτημα της ΚΕΔΕ προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και τον κίνδυνο κατάρρευσής τους εξαιτίας των συνεχών περικοπών, οι οποίες τους έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο.


Συνέχεια...

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
Αδιαπραγμάτευτη η παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού του Ρεθύμνου

Συνάντηση χθες με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας

Οποιοδήποτε εγχείρημα αποκρατικοποίησης του λιμανιού δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας είναι καταδικασμένο, ξεκαθάρισε στον γενικό γραμματέα πολιτικής λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας Κ. Μουτζούρη, ο πρόεδρος του διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου, τονίζοντας παράλληλα πως είναι αδιαπραγμάτευτη οποιαδήποτε παραχώρηση αφορά στην χερσαία ζώνη, η οποία εντάσσεται στον ιστό της πόλης που ενέχει αρχαιολογικά μνημεία.
Στη διάρκεια σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, μετά από πρόσκληση του κ. Γιώργου Δεικτάκη, στην οποία δεν παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι αν και είχαν κληθεί, λόγω των διαμαρτυριών και της έντασης που υπήρξε από συγκεντρωμένους που αντιδρούν στις αποκρατικοποιήσεις των λιμανιών, το Ρέθυμνο εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Λ.Τ. Μίνως Αλεφαντινός και η διευθύντρια του Λ.Τ. Αθανασία Δασκαλάκη.


Συνέχεια...

ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟ ΕΝΟΙΚΙΟ
Ξεκίνησε η αναζήτηση φοιτητικής στέγης

Οι τιμές των κατοικιών παρουσιάζουν μικρή πτώση της τάξεως του 10% συγκριτικά με την περυσινή χρονιά


Σε σαφάρι αναζήτησης της νέας τους φοιτητικής κατοικίας έχουν επιδοθεί οι επιτυχόντες στις σχολές του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ρεθύμνου. Αν και τα αποτελέσματα των βάσεων ανακοινώθηκαν μόλις χθες αρκετοί ήταν εκείνοι που είχαν ήδη ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες να ψάχνουν το σπίτι στην πόλη, αφού ήταν βέβαιοι για την επιτυχία τους.
Η χαμηλή τιμή του μισθώματος αποτελεί φέτος τον πρώτο και κυριότερο παράγοντα για την επιλογή του σπιτιού των νέων φοιτητών, καθώς η δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν αφήνει περιθώρια για περιττά έξοδα και οι γονείς προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα διαμέρισμα για τα παιδιά τους συνδυάζοντας την ποιότητα με το φθηνό ενοίκιο.

Συνέχεια...

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ
Ναι μεν... αλλά από την Μέρκελ

• Η Γερμανίδα Καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά ζήτησε τήρηση των δεσμεύσεων
• Για άρση της δυσπιστίας στις σχέσεις των δύο χωρών κάνει λόγο η κυβέρνηση
• Με τον πρόεδρο της Γαλλίας θα συναντηθεί σήμερα ο Πρωθυπουργός
 
Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, με την Γερμανίδα Καγκελάριο να δηλώνει κατηγορηματικά πως είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, τονίζοντας παράλληλα πως η χώρα μας πρέπει να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της.
Μετά το τέλος της συνάντησής της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η κυρία Μέρκελ είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει τα λόγια πράξεις, τονίζοντας ότι «Αν τηρήσετε τις δεσμεύσεις δεν θα κάνουμε βιαστικές κρίσεις και θα περιμένουμε την αξιολόγηση της Τρόικα».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2012-2014
Η νέα αναπτυξιακή στρατηγική του Δήμου Ρεθύμνου

Οι στόχοι και οι προτεραιότητες του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού

Αναπτυξιακές δράσεις, παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών και των επισκεπτών, ενίσχυση του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος, αλλά και του αγροτικού τομέα περιλαμβάνει ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου Ρεθύμνου, για την περίοδο 2012-2014.
Το σχέδιο (α’ φάση) που εκπόνησε το Τμήμα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Ρεθύμνου, υπό την καθοδήγηση του αντιδημάρχου Ματθαίου Τσιμπισκάκη, θα κατατεθεί προς έγκριση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τρίτη και έπειτα θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση, στη θεσμοθετημένη από τον «Καλλικράτη» Επιτροπή Δημοτικής Διαβούλευσης, με σκοπό τη συζήτηση, την επεξεργασία και την κατάθεση προτάσεων.

Συνέχεια...

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
Στο ΕΣΠΑ οι ελπίδες για τον βιολογικό καθαρισμό του Ρεθύμνου

Στο ΕΣΠΑ στρέφονται οι ελπίδες της δημοτικής αρχής για την υλοποίηση του έργου της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού του Ρεθύμνου, το οποίο είναι άκρως απαραίτητο για τον νομό. Το υπάρχον σύστημα βιολογικού καθαρισμού έχει κορεστεί και η επέκταση με την ταυτόχρονη αναβάθμισή  του ώστε να μπορεί να υποδεχτεί τα λύματα των όμορων Δημοτικών Ενοτήτων Ν. Φωκά και Αρκαδίου είναι επιτακτική για να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος.
Οι φάκελοι με τις μελέτες έχουν ήδη κατατεθεί στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να εγκριθούν και αναμένεται τις επόμενες κιόλας ημέρες μια απάντηση που ίσως δώσει λύσει στο χρηματοδοτικό αδιέξοδο.

Συνέχεια...

ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ Η ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΨΗΣ ΔΙΜΗΝΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Περισσότερα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ρεθύμνου

Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εγγραφές

Στη λύση της σύναψης συμβάσεων δίμηνης διάρκειας με εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό προχωράει ο Δήμος Ρεθύμνου για να εξυπηρετηθεί ο αριθμός των αιτήσεων εγγραφών που έχουν υποβληθεί στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε το «πράσινο φως» για τη σύναψη δίμηνων συμβάσεων έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρόσληψης προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς δηλαδή.
Η θετική αυτή εξέλιξη βάζει τέλος στην αγωνία πολλών οικογενειών, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς να φιλοξενήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο νήπια και βρέφη, τα οποία δεν εντάχθηκαν στις λίστες του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής», του ΕΣΠΑ.

Συνέχεια...

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Αξιοποίηση δημοτικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων

Στην αξιοποίηση των δημοτικών εκτάσεων του μητροπολιτικού δήμου που μπορούν να καλλιεργηθούν και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα προσανατολίζεται ο Δήμος Ρεθύμνου.
Χθες μάλιστα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης με εμπλεκόμενους του κλάδου, γεωπόνους, τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ, κτηνιάτρους και γεωλόγους προκειμένου να κατατεθούν απόψεις και προτάσεις για να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κώστα Ηλιάκη, υπάρχουν αρκετά μεγάλες εκτάσεις στην περιουσία του Δήμου περίπου 2-30.000 στρέμματα σε Μαρουλά, Σαϊτούρες, Χάρκια και αλλού που θα επιδιωχθεί να αξιοποιηθούν.

Συνέχεια...

ΓΙΑ ΕΡΓΟ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
Λύση στο πρόβλημα ανεπαρκούς υδροδότησης στα Χάρκια

• Αγωγός 4 χλμ. μεταφέρει το νερό από τη δεξαμενή της Αγίας Τριάδας στον μικρό οικισμό
• Στόχος ο αγωγός να επεκταθεί μέχρι και το Καβούσι

Τέλος στο χρόνιο πρόβλημα ανεπαρκούς υδροδότησης του οικισμού των Χαρκίων της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου, έδωσε το μικρής έκτασης αλλά ζωτικής σημασίας για το χωριό έργο που υλοποίησε η ΔΕΥΑΡ. Η κατασκευή δικτύων και ο αγωγός που ξεκινά από τη γεώτρηση της Αγίας Τριάδας (στο ΒΙΟΠΑ) μέχρι και τον οικισμό, μια απόσταση 4 χλμ., έχει ως αποτέλεσμα την αποτελεσματική υδροδότηση της περιοχής.
Οι κάτοικοι μέχρι πρότινος τους καλοκαιρινούς μήνες υπέφεραν και ταλαιπωρούνταν, αφού αναγκάζονταν να εξυπηρετούνται από βυτία που τους μετέφεραν το νερό. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, όπως λένε, ξόδευαν πολλά χρήματα για να αγοράσουν νερό προκειμένου όχι μόνο να πιουν αλλά και να καλύψουν τις βασικές καθημερινές τους ανάγκες.

Συνέχεια...

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
Διαμαρτυρία εργαζομένων του Νοσοκομείου για τις απλήρωτες εφημερίες

Κατάληψη στο γραφείο του διοικητή του νοσοκομείου Ρεθύμνου πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι του Νοσηλευτικού Ιδρύματος, διαμαρτυρόμενοι για τις απλήρωτες υπερωρίες τους. Οι ίδιοι συζήτησαν για αρκετή ώρα με τον διοικητή, στον οποίο επανέλαβαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην εργασία τους με τις ελλείψεις του προσωπικού και των υγειονομικών υλικών, εξηγώντας του πως πλέον οι αντοχές τους έχουν μειωθεί και η υπομονή τους εξαντλείται.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τις αρχές του έτους, δηλαδή εδώ και οκτώ μήνες για τις εφημερίες και τα νυχτερινά τους μεροκάματα, ενώ ακόμα και οι άδειες αποτελούν πολυτέλεια.

Συνέχεια...

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

5.000 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΙΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Αυξάνεται στην Κρήτη ο αριθμός των άπορων

• Μεγαλώνει η λίστα και στο νομό Ρεθύμνου
• Άνεργοι και οικογενειάρχες στο δίκτυο διανομής τροφίμων

Στα όρια της φτώχειας ζουν δεκάδες οικογένειες στην Κρήτη. Η οικονομική κρίση και η ανεργία είναι παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε απόγνωση πολλούς Κρητικούς, καθώς, εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων, στερούνται ακόμα και τα απολύτως απαραίτητα για να ζήσουν, όπως η τροφή.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Περιφέρειας Κρήτης, τις 5.000 προσεγγίζουν οι άπορες οικογένειες του νησιού, οι οποίες είναι καταγεγραμμένες από τις κοινωνικές υπηρεσίες και ωφελούνται από τη διανομή προϊόντων των Κοινωνικών Παντοπωλείων.
Στο πρωτόγνωρο αυτό νούμερο, συμπεριλαμβάνονται 528 περίπου οικογένειες και μεμονωμένα άτομα που κατοικούν στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και εξυπηρετούνται μέσω του δικτύου διανομής τροφίμων που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες στους Δήμους Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου, Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου και Ανωγείων.

Συνέχεια...

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Αλλαγές στον «Καλλικράτη» σχεδιάζει η κυβέρνηση

• Το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από τους δημάρχους να καταθέσουν τις προτάσεις τους
• Δεν φαίνεται να επηρεάζεται η σημερινή διοικητική διαίρεση της Περιφέρειας Κρήτης


Αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες που προκάλεσε στους Δήμους ο «Καλλικράτης». Ο αρμόδιος υπουργός Ευρυπίδης Στυλιανίδης έχει αποστείλει έγγραφο στους δημάρχους της χώρας, με το οποίο τους ζητά να καταγράψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τις αλλαγές που κρίνουν πως πρέπει να εφαρμοστούν στο μοντέλο διοίκησης του «Καλλικράτη».

Συνέχεια...

ΣΕ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ Η ΝΕΑ ΣΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Η μείωση που αναμένεται στην παραγωγή, φέρνει άνοδο στις τιμές ελαιολάδου

Από 1,85 έως 2,10 ευρώ το κιλό λαδιού στο νησί την τελευταία εβδομάδα

Η μείωση που αναμένεται να υπάρξει στη φετινή παραγωγή, προκαλεί άνοδο στις τιμές του ελαιολάδου. Από τις αρχές Αυγούστου η τιμή του λαδιού στην Κρήτη έχει αρχίσει να διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς απ’ ότι φαίνεται οι εκτιμήσεις για σημαντική μείωση στην παραγωγή έφεραν γρήγορα αποτελέσματα.
Τα ευχάριστα μηνύματα, πάντως, για τους παραγωγούς, ήρθαν νωρίτερα, στις αρχές Ιουλίου, από μια μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά, την Ισπανία, όπου οι τιμές κατέγραψαν άνοδο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), οι τιμές που διαμορφώθηκαν την εβδομάδα 15-21 Αυγούστου στην Ισπανία ήταν 2,22 ευρώ η μέγιστη, 2,17 ευρώ η μέση και 2,10 ευρώ η ελάχιστη, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 16-23%, σε σχέση με τις τιμές που υπήρχαν πριν ένα μήνα.

Συνέχεια...

ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ
Επιστροφή στα θρανία με εργασίες στα σχολεία

*Ελαιοχρωματιστές και ηλεκτρολόγοι του Δήμου επιδιορθώνουν τις αίθουσες και τα κτίρια

Ένα περίπου μήνα πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι και επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές ο Δήμος Ρεθύμνου προσπαθεί με τα κονδύλια των σχολικών επιτροπών, με τα οποία αγοράστηκαν τα απαραίτητα υλικά, να προετοιμάσει τις σχολικές αίθουσες και τα κτίρια προχωρώντας άλλοτε σε ήπιες παρεμβάσεις, προκειμένου οι συνθήκες διδασκαλίας να είναι το δυνατόν οι καλύτερες.
Σημαντικός είναι ο ρόλος των εργαζομένων που προσελήφθησαν με πεντάμηνη σύμβαση στο Δήμο και η μισθοδοσία τους καλύπτεται από το ΕΣΠΑ, οι οποίοι έχουν αναλάβει να συντηρήσουν και να αποκαταστήσουν μικρές ζημιές στα σχολικά κτίρια. Ασχολούνται κυρίως με το βάψιμο και την αντικατάσταση των ηλεκτρικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, όπου έχουν εντοπιστεί προβλήματα σε μια προσπάθεια να σουλουπώσουν τους σχολικούς χώρους.


Συνέχεια...

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΑΕΔ
Ούτε ο τουρισμός περιόρισε την ανεργία στην Κρήτη

• Συνολικά 31.347 ο αριθμός των Κρητικών που αναζητούν εργασία
• Καταγράφηκε αύξηση 2,10% τον τελευταίο μήνα
• Περισσότερο πλήττονται οι νέοι και οι γυναίκες


Στα ύψη διατηρείται το ποσοστό της ανεργίας στην Κρήτη, καθώς ούτε ο κλάδος του τουρισμού μπόρεσε να απορροφήσει, έστω και σταδιακά, μέρος των Κρητικών που έχουν μείνει εκτός αγοράς εργασίας. Μάλιστα, τον Ιούλιο, μήνα κατά τον οποίο υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση και συνήθως καλύπτονται πολλές κενές θέσεις εργασίας, το ποσοστό στο νησί σημείωσε αύξηση κατά 2,10%.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ, τον φετινό Ιούλιο οι άνεργοι στην Κρήτη έφτασαν τους 31.347, ενώ τον προηγούμενο μήνα, τον Ιούνιο, ήταν 30.702. Με βάση τον αριθμό των ανέργων που αναζητούν εργασία και την ποσοστιαία κατανομή του ανά Περιφέρεια, για τον Ιούλιο στην Κρήτη το ποσοστό ανέρχεται σε 3,94%. 


Συνέχεια...

ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΚΠΤΩΣΗΣ 50%
Αναδείχτηκε εργολάβος για την ανάπλαση του βόρειου παραλιακού μετώπου

Προσφέροντας ποσοστό έκπτωσης 50% ένας εργολάβος από τα Χανιά ανέλαβε το έργο ανάπλασης του βόρειου παραλιακού μετώπου του Ρεθύμνου, στη διάρκεια του επαναληπτικού διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε χθες.
Σαράντα περίπου εργολάβοι, τριάντα ένας από την πρώτη φορά και ακόμα εννέα καινούριοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το έργο, συμμετέχοντας στη διαδικασία και καταθέτοντας υψηλά ποσοστά έκπτωσης.
Ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες θα μεσολαβήσει ένα διάστημα στο οποίο οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα κατάθεσης τυχόν ενστάσεων, και στη συνέχεια εάν και εφόσον δεν υπάρξουν, τότε η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και οι εργασίες να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, όπως είναι και ο προγραμματισμός της δημοτικής αρχής και του Λιμενικού Ταμείου, προκειμένου να μην υπάρξει καμία όχληση στους τουρίστες.

Συνέχεια...

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Κενές θέσεις εκπαιδευτικών ενόψει της νέας σχολικής περιόδου

• Με αναπληρωτές και ωρομίσθιους θα καλυφθούν οι ελλείψεις στο Ρέθυμνο
• Μόλις 225 προσλήψεις δασκάλων-καθηγητών ανακοίνωσε το υπουργείο για όλη την Ελλάδα

Με σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών αναμένεται να ξεκινήσει η νέα σχολική περίοδος. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως για το σχολικό έτος 2012-2013 θα προσληφθούν μόλις 225 μόνιμοι καθηγητές, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, κάτι που σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς σημαίνει πως θα υπάρξουν τα κενά ακόμη και σε βασικές ειδικότητες, ενώ θα χαθούν πολύτιμες διδακτικές ώρες.
Οργανικά και λειτουργικά κενά υπάρχουν και στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου, τα οποία είναι αμφίβολο αν θα καλυφθούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου που θα ξεκινήσει η νέα σχολική περίοδος.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις τοπικές διευθύνσεις εκπαίδευσης τα προβλήματα που υπάρχουν στο νομό σε ότι αφορά τις κενές θέσεις εκπαιδευτικών δεν είναι τόσο μεγάλα ώστε να τίθεται ζήτημα ομαλής λειτουργίας των γυμνασίων, λυκείων, δημοτικών και νηπιαγωγείων.

Συνέχεια...

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΕΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μικρές ελπίδες για αλλαγή των όρων του μνημονίου

• Με πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ ο πρωθυπουργός στις κρίσιμες συναντήσεις με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ
• Στο υπουργείο Εργασίας το μεγάλο «βάρος» των νέων περικοπών



Την ώρα που ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς προετοιμάζεται για τις κρίσιμες επαφές που θα έχει στη διάρκεια της εβδομάδας στην Ευρώπη, η Γερμανία αποκλείει κάθε ενδεχόμενο «χαλάρωσης» του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
Η πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης εκφράστηκε με επίσημο τρόπο, μέσω των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Ο κ. Βεστερβέλε τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη πως δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στο Μνημόνιο, επισημαίνοντας ότι «Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στην Αθήνα».

Συνέχεια...

ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό του 76χρονου στον Πλακιά

Τα προσωπικά του αντικείμενα και το αυτοκίνητό του βρέθηκαν στην παραλία «Φωτεινάρι»

Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες των λιμενικών αρχών για τον εντοπισμό του 76χρονου άνδρα, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στην παραλία του Πλακιά και συγκεκριμένα στον όρμο «Φωτεινάρι». Παρά την μεγάλη κινητοποίηση των αρχών με την συνδρομή και ιδιωτών τόσο από ξηράς, από θάλασσας όσο και από αέρος δεν υπήρξε μέχρι αργά χθες το βράδυ κανένα αποτέλεσμα, ενώ σήμερα οπότε και αναμένεται εξασθένιση των ανέμων οι έρευνες θα συνεχιστούν.
Ο 76χρονος άνδρας που κατάγεται από τα Σελλιά του δήμου Φοίνικα και διαμένει μόνιμα στην Αθήνα βρισκόταν στην περιοχή για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Ο ίδιος φέρεται πως την Κυριακή είχε μεταβεί στην περιοχή για να κάνει το μπάνιο του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο άνδρας ήταν μόνος του, ωστόσο δεν υπάρχει καμία μαρτυρία που να οδηγεί με απόλυτη ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι μπήκε στη θάλασσα. Τα προσωπικά του αντικείμενα όμως, τα είδη θαλάσσης, βρισκόταν στην ακτή, ενώ και το αυτοκίνητό του ήταν σταθμευμένο στην περιοχή.

Συνέχεια...

ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΟΥΝ ΜΕΧΡΙ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
«Ανάσα» για την τοπική αγορά οι θερινές εκπτώσεις

Μικρή «ανάσα» για τον εμπορικό κόσμο του Ρεθύμνου αποτελούν οι θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και το τέλος του μήνα.
Τα υψηλά ποσοστά των εκπτώσεων που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 50%, η ποικιλία και το απόθεμα των καταστημάτων ήταν τέτοια που βρήκαν ανταπόκριση στους καταναλωτές σε βαθμό που φαίνεται να ικανοποίησε εν μέρει τους εμπόρους, δεδομένης πάντα και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.
Σε καμία περίπτωση δεν αναφέρονται σε αυξημένη κίνηση που ισοδυναμεί με μεγάλους τζίρους αλλά λαμβάνοντας υπόψιν το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, την κατάσταση σε άλλες περιοχές της χώρας εμφανίζονται σχετικά ικανοποιημένοι από την πορεία των θερινών εκπτώσεων.

Συνέχεια...

ΠΙΣΤΩΘΗΚΑΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ
Οικονομική ενίσχυση σε 2.600 αγρότες του νομού

Συνολικά 5,6 εκατ. ευρώ το ποσό πληρωμής στο Ρέθυμνο

Οικονομική ανάσα αποτέλεσε για τους αγρότες του νομού Ρεθύμνου η πίστωση των λογαριασμών τους με το ποσό που αντιστοιχεί στην εξισωτική αποζημίωση του έτους 2011. Τα χρήματα είναι από χθες διαθέσιμα για ανάληψη από τους δικαιούχους γεωργούς και κτηνοτρόφους, οι οποίοι, εκτός από τις τράπεζες, μπορούν μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), να ενημερώνονται για το ποσό της πληρωμής τους.
Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης αφορά 2.611 δικαιούχους στο νομό Ρεθύμνου, οι οποίοι μοιράστηκαν το συνολικό ποσό των 5.644.551 ευρώ. Στο ποσό καταβολής, το Ρέθυμνο κατέχει την «πρωτιά» στην Κρήτη, καθώς ακολουθούν ο νομός Ηρακλείου με 3.216 δικαιούχους και 4.732.669 ευρώ, ο νομός Χανίων με 1.694 δικαιούχους και 3.888.504 ευρώ και ο νομός Λασιθίου με 905 δικαιούχους και 1.245.213 ευρώ.

Συνέχεια...

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΣΠΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ
Αγωνία για μια θέση στους παιδικούς σταθμούς

• Ραγδαία αύξηση κατά 89% στις αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος στην ΕΕΤΑΑ
• Την απάντηση του υπουργείου για τις προσλήψεις προσωπικού αναμένει ο Δήμος Ρεθύμνου


Με την αγωνία και το άγχος αν θα φιλοξενηθούν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς ζουν πολλές οικογένειες στο Ρέθυμνο. Η απρόσμενη περικοπή θέσεων στους σταθμούς από την ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής», που παρέχει το προνόμιο της δωρεάν φιλοξενίας των παιδιών μέσω πόρων του ΕΣΠΑ, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο πολλούς γονείς, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν άμεσα λύση, καθώς απέμειναν περίπου είκοσι μέρες για την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου.

Συνέχεια...

ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί του Ρεθύμνου

Συνεχίζεται η κινητοποίηση των φαρμακοποιών του Ρεθύμνου, οι οποίοι από την περασμένη Πέμπτη διέκοψαν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Έτσι, οι πολίτες εξακολουθούν να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα που έχουν ανάγκη, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε χρονίως πάσχοντες και άλλους ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονται στον «αέρα».
Το χειρότερο είναι ότι δεν διαφαίνεται λύση άμεσα, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει χρήματα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του στους φαρμακοποιούς. Οι τελευταίοι από την πλευρά τους δεν διατίθενται να αλλάξουν στάση και τονίζουν ότι εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Συνέχεια...

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΙΣΤΩΣΗ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Από την τσέπη τους πληρώνουν τα φάρμακα οι ασφαλισμένοι

• Σοβαρά προβλήματα και διαμαρτυρίες από τους ασθενείς
• «Δεν αντέχουμε άλλο. Μας οφείλονται εκατομμύρια ευρώ» δηλώνουν οι φαρμακοποιοί

Τοις μετρητοίς προμηθεύονται από χθες τα φάρμακά τους οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), στα φαρμακεία του Ρεθύμνου. Ο τοπικός σύλλογος, όπως και οι υπόλοιποι φαρμακευτικοί σύλλογοι της Κρήτης, αποφάσισαν την αναστολή της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση, δηλαδή μόνο με συμμετοχή του ασφαλισμένου και καθολική κάλυψη από τον ασφαλιστικό φορέα του, στους ασφαλισμένους, διαμαρτυρόμενοι για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τον κλάδο τους.
Η αναστολή της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε χρονίως πάσχοντες και άλλους ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονται στον «αέρα» και καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους για να προμηθευτούν φάρμακα τα οποία έχουν ανάγκη.

Συνέχεια...

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Δέλεαρ για τους επενδυτές η μαρίνα, σε «πακέτο» η παραχώρηση για το λιμάνι

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο - Καμιά επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση

Την ώρα που συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής να παραχωρηθεί σε ιδιώτη η διαχείριση και εκμετάλλευση του λιμανιού Ρεθύμνου, η Αντιπεριφέρεια, ο Δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου εξακολουθούν να μην έχουν επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για το σχέδιο που προωθείται.
Το μοναδικό δεδομένο είναι ότι μεταφέρεται στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους (μέσω συμβάσεων παραχώρησης) κάθε δικαιώματος χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 23 λιμένων και τουριστικών λιμένων, μεταξύ των οποίων και του Ρεθύμνου, ωστόσο μετά την ανακοίνωση της συγκεκριμένης απόφασης δεν έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το πως θα υλοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.

Συνέχεια...

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ «ΑΝΑΣΑΝΑΝ» ΤΟΝ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ
Iκανοποίηση για την τουριστική κίνηση του δεκαημέρου

Τονωτική «ένεση» για τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής του Ρεθύμνου αποτέλεσε η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, όπου αρκετοί επισκέπτες βρέθηκαν στο νομό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Ικανοποιητική αλλά σημαντικά μειωμένη σε σχέση με την περυσινή χρονιά και όλες τις προηγούμενες σαιζόν ήταν φέτος η τουριστική κίνηση με τις πληρότητες των ξενοδοχείων να κυμαίνονται σε ποσοστά της τάξεως του 80% με 90%, την ώρα που άλλες χρονιές έφταναν το 100% και τα δωμάτια τέτοιες περιόδους αποτελούσαν είδος πολυτελείας.
Την πρωτιά στην τοπική αγορά κατακτούν φέτος οι Ρώσοι, οι κρατήσεις των οποίων είναι σημαντικά αυξημένες, ενώ μικρή αύξηση καταγράφηκε και στις κρατήσεις από τη Σουηδία που είναι η μοναδική από τις Σκανδιναβικές χώρες που δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στο Ρέθυμνο.

Συνέχεια...

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥΣ
Τουριστική «ανάσα» για το Ρέθυμνο ο Δεκαπενταύγουστος

• Στο 90% η πληρότητα στα ξενοδοχεία - Στα περσινά επίπεδα κυμαίνονται τα τουριστικά καταλύματα
• Με μειώσεις τιμών και προσφορές αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι την πτώση
• Άνω του 50% η μείωση στον εγχώριο τουρισμό - Ευρωπαίοι, Σκανδιναβοί και Ρώσοι «σώζουν» τη σεζόν


Τουριστική «ανάσα» αποτελεί για το νομό Ρεθύμνου η περίοδος του Δεκαπενταύγουστου. Πολύς κόσμος επέλεξε και φέτος τη συγκεκριμένη περίοδο για να κάνει τις διακοπές του, με αποτέλεσμα μικρά και μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια να έχουν διαθέσει το μεγαλύτερο ποσοστό των κλινών τους. Στα περισσότερα ξενοδοχεία του νομού η πληρότητα αγγίζει το 90% και θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα περίπου έως τις 17-20 του μήνα. Ικανοποιητική είναι η εικόνα και στα τουριστικά καταλύματα του Ρεθύμνου, με τις πληρότητες να φτάνουν το 70%-80%.
Σημειώνεται, πάντως, ότι πολλές τοπικές ξενοδοχειακές μονάδες, προκειμένου να προσελκύσουν κόσμο, προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις και δελεαστικές προσφορές, ακόμα και στην «καρδιά» της τουριστικής περιόδου.


Συνέχεια... 

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΧΩΡΑΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Κοντά στα δύο ευρώ η τιμή της αμόλυβδης

Στα ύψη έχουν εκτοξευθεί οι τιμές των καυσίμων στο νησί με την αμόλυβδη να πωλείται κοντά στα δύο ευρώ.
Στο νομό Ρεθύμνου η υψηλότερη τιμή πώλησης της αμόλυβδης είναι στο 1,950 ευρώ, η μέση 1,849 ευρώ ενώ η ελάχιστη στο 1,779 ευρώ, με αποτέλεσμα ο νομός να κατακτά τη δεύτερη θέση της ακρίβειας σε επίπεδο Κρήτης και την πέμπτη θέση σε επίπεδο χώρας.
Η ακριβότερη τιμή σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείο Ανάπτυξης για χθες ήταν στον νομό Κυκλάδων, όπου έφτασε το 1,981 ευρώ και ακολουθούσε ο Πειραιάς με 1,979 ευρώ, το Λασίθι με 1,954 ευρώ και ο νόμος Ρεθύμνου και Έβρου με 1,950 ευρώ.

Συνέχεια...

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Η οικονομική κρίση «λυγίζει» τους Κρητικούς

• Μειώνονται οι απολαβές τους την ώρα που αυξάνεται το κόστος ζωής
• Το 55,9% εκτιμά ότι η ανεργία θα αυξηθεί τους επόμενους δώδεκα μήνες

Απογοητευμένοι από την οικονομική κατάσταση που βιώνουν και απαισιόδοξοι για την μελλοντική πορεία της χώρας είναι οι Κρητικοί. Οι περισσότεροι αμείβονται λιγότερο τους τελευταίους δώδεκα μήνες, δηλώνουν ανικανοποίητοι από το εργασιακό τους περιβάλλον, εκτιμούν ότι το κόστος ζωής θα διαμορφωθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα και πιστεύουν ότι θα αυξηθεί η ανεργία.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την έρευνα που εκπόνησαν το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.), σε συνεργασία με το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη Κρήτης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την χρονική περίοδο 3 Απριλίου με 27 Ιουνίου 2012 και το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 302 άτομα, άνω των 18 ετών.

Συνέχεια...

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

ΝΕΟΙ ΤΡΙΓΜΟΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Συγκρούσεις αρχηγών για τα μέτρα

• Έντονες αντιδράσεις από Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη
• «Τα κοιτάζουμε όλα. Πρέπει να βγάλουμε 11,5 δισ. ευρώ και θα τα βγάλουμε» τονίζει το οικονομικό επιτελείο


Τριγμούς στην κυβέρνηση εξακολουθεί να προκαλεί η εξειδίκευση των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που ζητά η Τρόικα. Τα νούμερα δεν βγαίνουν εύκολα και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο, επιδιώκουν να καταλήξουν σε συμφωνία αναζητώντας «ανώδυνες» λύσεις. Ωστόσο, στις συζητήσεις εξακολουθούν να εκφράζονται διαφωνίες, ενστάσεις και εντάσεις, την ώρα που η Τρόικα πιέζει προκειμένου να επανέλθει σε κανονική τροχιά το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.
Χθες, στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, παρουσιάστηκε εμπλοκή στο ζήτημα της εφαρμογής του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας στο δημόσιο τομέα, πρόταση την οποία διατύπωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 


Συνέχεια...

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΩΝ ΕΤΩΝ
Νέο δάνειο 2,5 εκ. ευρώ από το Δήμο Ρεθύμνου

• Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε υπέρ της υποβολής αιτήματος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
• Προϋπόθεση η περικοπή δαπανών για να εγκριθεί ο δανεισμός

Η «οικονομική ασφυξία» οδηγεί το Δήμο Ρεθύμνου στη λήψη νέου δανείου, ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό προορίζεται για την τακτοποίηση οφειλομένων παρελθόντων ετών, τα οποία όσο μένουν ανεξόφλητα «μπλοκάρουν» τη δραστηριότητα του μητροπολιτικού Δήμου, αφού σύμφωνα με τα ισχύοντα, για να υλοποιηθούν νέες δαπάνες, πρέπει προηγουμένως να έχουν πληρωθεί οι παλιές.
Μετά τον «Καλλικράτη» ο Δήμος Ρεθύμνου κληρονόμησε χρέη πολλών χιλιάδων ευρώ, κυρίως από τον πρώην Δήμο Αρκαδίου, τα οποία καλείται άμεσα να αντιμετωπίσει. Ωστόσο, οι μεγάλες περικοπές από κρατικούς πόρους σε συνδυασμό με την απόκλιση που παρουσιάζουν, σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα, ορισμένα στοιχεία στον προϋπολογισμό του πρώτου εξαμήνου 2012, ωθούν το Δήμο Ρεθύμνου στην υποβολή αιτήματος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τη χορήγηση 2,5 εκατ. ευρώ.

Συνέχεια...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι διακοπές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο Ροδάκινο

Χαλαρός, με την προσοχή του όλη στα δυο παιδιά του, προσιτός και καταδεκτικός με όλους όσους τον αναγνωρίζουν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, περνά τις διακοπές του στο ξενοδοχείο «Πολύριζος» του Ροδάκινου από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.
Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι πως ο κ. Τσίπρας δεν συνοδεύεται και δεν περιστοιχίζεται από αστυνομική φρουρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την άφιξή του στο Ροδάκινο, δεν είχαν καν ενημερωθεί οι τοπικές αστυνομικές αρχές όπως είθισται με τους πολιτικούς.
Με τη σύντροφό του Μπέτυ (Περιστέρα), τα δυο αγοράκια του (τον δυο ετών Παύλο και το μόλις 40 ημερών νεογέννητο αγοράκι του), την μητέρα της Μπέτυς και ένα ακόμα φιλικό τους ζευγάρι που επίσης έχει δυο παιδάκια, ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταλύσει σε ένα ξενοδοχείο μέσου κόστους, χωρίς ιδιαίτερες πολυτέλειες.

Συνέχεια...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Το οικόπεδο της ΧΕΝ εξασφάλισε η δημοτική αρχή

• Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο για το σχολείο Ατσιποπούλου
• Στο Δήμο Ρεθύμνου και τυπικά το οικόπεδο της ΧΕΝ στον Τίμιο Σταυρό

Στο Δήμο Ρεθύμνου ανήκει και τυπικά η έκταση της ΧΕΝ στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού. Εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου της ΧΕΝ βρέθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο Ρέθυμνο και υπέγραψαν με τον δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη το συμβόλαιο ανταλλαγής εκτάσεων, καθώς προκειμένου να αποκτηθεί το οικόπεδο του Τιμίου Σταυρού, ο Δήμος παραχώρησε δυο δημοτικούς χώρους.
Ειδικότερα, ο Δήμος πήρε από τη ΧΕΝ οικόπεδο έκτασης 4.200 τετραγωνικών μέτρων παραδίπλα από το 1ο Γυμνάσιο, το οποίο προορίζεται για την ανέγερση σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρητικότητας 360 μαθητών.
Αντίστοιχα, στην ιδιοκτησία της ΧΕΝ πέρασε οικόπεδο έκτασης ενός στρέμματος, επίσης στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού (κοντά στο 15ο Δημοτικό Σχολείο) και ένα οικόπεδο 12 στρεμμάτων στην περιοχή «Νησί».

Συνέχεια...

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ
Αίτημα για να κηρυχτεί πυρόπληκτος ο Δήμος Αγίου Βασιλείου

Οι πληγέντες δηλώνουν τις ζημιές που υπέστησαν από την μεγάλη φωτιά στο Δήμο Αγίου Βασιλείου

Δέκα μέρες μετά τη νέα καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή του Δήμου Αγίου Βασιλείου στο νότιο Ρέθυμνο και η δημοτική αρχή έχει ξεκινήσει από πλευράς της όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου οι πληγέντες να αποζημιωθούν αλλά και ο δήμος να κηρυχτεί πυρόπληκτος.
Στο γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου προσέρχονται οι δημότες που έχασαν τις περιουσίες και το βιος τους από την πύρινη λαίλαπα που για μια ακόμα φορά έπληξε την περιοχή τους καταστρέφοντας στο πέρασμα της χιλιάδες εκτάσεις γης, ελαιόδεντρα και ζώα, προκειμένου να κάνουν τις σχετικές δηλώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν.
Ωστόσο, οι ενέργειες που ακολουθούν από πλευράς πολιτείας, έως ότου οι άνθρωποι αυτοί αποζημιωθούν είναι χρονοβόρες, όμως παρά ταύτα η δημοτική αρχή θέλει να είναι καλά προετοιμασμένη και να έχει κάνει τα δέοντα, ώστε όταν έρθει η ώρα να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να πάρουν κάποια χρήματα.

Συνέχεια...

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΜΕΣΑ Ή ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ
Τελεσίγραφο από τους Δήμους στην Πολιτεία

• Οδηγούνται σε στάση πληρωμών και σε παύση παροχής βασικών προνοιακών και κοινωνικών υπηρεσιών
• Aδυναμία καταβολής της μισθοδοσίας θα αντιμετωπίσει ο Δήμος Ρεθύμνου από τον Σεπτέμβριο
• Έκτακτο συνέδριο στις 30 Αυγούστου και συνάντηση με τον Πρωθυπουργό αποφάσισε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ


Τελεσίγραφο στέλνουν οι Δήμοι της χώρας στην Πολιτεία, επισημαίνοντας πως αν δεν παρθούν άμεσα αποφάσεις για την οικονομική ενίσχυσή τους, τότε θα καταρρεύσουν. Χθες, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση στην Αθήνα με θέμα συζήτησης τις νέες περικοπές στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι οι Δήμοι μετά τις νέες περικοπές των πόρων τους, οδεύουν προς στάση πληρωμών και σε παύση παροχής βασικών προνοιακών και κοινωνικών υπηρεσιών.
Επίσης, το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας αποφάσισε να ζητήσει την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, για να αλλάξει άρδην η πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. 


Συνέχεια...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Στον «αέρα» ο οργανισμός του νοσοκομείου Ρεθύμνου

Μοναδική δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας η διατήρηση της ψυχιατρικής κλινικής, σε συζήτηση η διατήρηση ή μη του νεφρολογικού και πνευμονολογικού τμήματος


Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στους φορείς του Ρεθύμνου σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο του νομού, καθώς το αρμόδιο υπουργείο Υγείας δεν φαίνεται να αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας, προκειμένου αυτό να γλιτώσει από τις περικοπές και τις καταργήσεις των κλινικών, όπως επιβάλλουν στη χώρα μας η επιταγές της τρόικα.
Οι πιέσεις είναι ασφυκτικές για το χώρο της υγείας με τις μειώσεις κλινών και συγχωνεύσεις τμημάτων στα νοσοκομεία της χώρας, να αποτελούν μονόδρομο. Αυτό ήταν η βασική αρχή του αρμόδιου υφυπουργού υγείας Μάριου Σαλμά, αλλά και του γενικού διευθυντή του υπουργείου Υγείας κ. Πεντέα, καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησής τους με τους δύο βουλευτές του νομού, Γ. Κεφαλογιάννη και Α. Ξανθό, το διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος Γ. Μοσχοβάκη και το δήμαρχο Γ. Μαρινάκη, με τους οποίους συναντήθηκαν χθες.


Συνέχεια...

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ
Το σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων

• Αποκλείεται η μέθοδος της καύσης, δημιουργούνται μονάδες διαχείρισης στις Περιφερειακές Ενότητες
• Στόχος η χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ - Στα 130 εκ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός
• Προβλέπεται κατασκευή Μονάδας Μηχανικής Διαλογής και Επεξεργασίας στο ΧΥΤΑ Αμαρίου

Στην τελική ευθεία μπαίνει ένα από το πιο σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Κρήτη εδώ και πολλά χρόνια, αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η πρόταση για το Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων της Κρήτης (ΠΕΣΔΑΚ) παρουσιάστηκε χθες στην Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας, όπου διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων για τη μελέτη που έχει εκπονηθεί και η οποία πρόκειται να διεκδικήσει χρηματοδότηση από κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Βάσει του σχεδίου αποκλείεται η μέθοδος της καύσης, όπως και η κατασκευή μιας κεντρικής μονάδας για όλη την Κρήτη, καθώς ο κάθε νομός θα αντιμετωπίσει το πρόβλημά του ξεχωριστά. Έτσι, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα θα δημιουργηθούν μονάδες διαχείρισης, οι οποίες θα χωροθετηθούν σε συγκεκριμένα σημεία.

Συνέχεια...