Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

AYΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΝΕΡΟΥ - ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ
Μεγάλη μείωση στα έσοδα της ΔΕΥΑΡ

• Λιγότερα κατά 20% τα χρήματα στο ταμείο της επιχείρησης το πρώτο τετράμηνο του 2012
• Εισπρακτικά μέτρα επιβάλλει η επιχείρηση για να συγκεντρώσει τα οφειλόμενα


Μεγάλη μείωση παρουσιάζουν τα έσοδα της ΔΕΥΑΡ, το πρώτο τετράμηνο του 2012. Η δυσκολία των καταναλωτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς νερού έχει αντίκτυπο στα ταμεία της επιχείρησης, καθώς οι μηνιαίες εισπράξεις παρουσιάζουν διαρκώς αρνητικό πρόσημο. Συγκεκριμένα, τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, τα έσοδα της ΔΕΥΑΡ είναι μειωμένα κατά 400.000 ευρώ, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, που μεταφράζεται σε 20% ποσοστιαία μείωση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο έχουν αυξηθεί οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί μικρομεσαίας κατηγορίας, από 100 έως 300 ευρώ, που αφορούν δηλαδή κατοικίες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταστήματα.


Συνέχεια... 

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ (ΚΟΙΣΠΕ)
Αμειβόμενες θέσεις εργασίας για ψυχικά πάσχοντες

Η δυνατότητα επανένταξης και προσφοράς στην τοπική κοινωνία μέσω εργασίας δίδεται στους ψυχικά πάσχοντες με τη δημιουργία του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης, ο οποίος επιχειρείται να υλοποιηθεί στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για την υλοποίηση της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Υγείας για την επανένταξη ατόμων με ψυχικά προβλήματα και διαταραχές και ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός αποτελεί μια πρωτοποριακή δομή, η οποία θα συμβάλλει καθοριστικά όχι μόνο στην ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας του τόπου, αλλά κυρίως θα δώσει την ευκαιρία σε ανθρώπους που μέχρι σήμερα δεν είχαν κάποια απασχόληση να εργαστούν, να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους και τον χρόνο τους και να νιώσουν χρήσιμοι.

Συνέχεια...

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΤΗΣ 17ΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Λιγότεροι συνδυασμοί και υποψήφιοι

• Ανακηρύχθηκαν χθες από το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου
• Στη νέα εκλογική αναμέτρηση κατέρχονται 49 υποψήφιοι έναντι 64 του Μαΐου
• Μικρές αλλαγές στα ψηφοδέλτια του νομού


Κατά 15 είναι λιγότεροι οι υποψήφιοι βουλευτές του Ρεθύμνου που κατέρχονται στην εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου, αφού λιγότεροι κατά επτά είναι και οι συνδυασμοί που θα συγκροτήσουν ψηφοδέλτια στην τοπική Εκλογική Περιφέρεια.
Ειδικότερα, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, χθες, κατόπιν του απαραίτητου ελέγχου για τυχόν ύπαρξη κωλύματος, ανακήρυξε υποψήφιους βουλευτές της εκλογικής Περιφέρειας Ρεθύμνου, 49 άτομα που συγκροτούν τα ψηφοδέλτια 19 συνδυασμών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός μεμονωμένου ανεξάρτητου. Δυο από τους συνδυασμούς δεν είχαν «κατεβάσει» ψηφοδέλτιο στις εκλογές του Μαΐου. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου, οι υποψήφιοι ήταν 64, που αποτελούσαν τα ψηφοδέλτια 26 συνδυασμών, συμπεριλαμβανομένων δυο μεμονωμένων ανεξάρτητων.


Συνέχεια... 

ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΚΡΗΤΗ
Έλεγχοι για τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης

Αύξηση 15% στο Ρέθυμνο τις τελευταίες μέρες της προθεσμίας διάθεσης του καυσίμου

Αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε όσους έσπευσαν να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης τις τελευταίες μέρες του Απριλίου, ετοιμάζεται να εξαπολύσει το ΣΔΟΕ στην Κρήτη.
Τις τελευταίες εβδομάδες, πριν τη λήξη της περιόδου διακίνησης του καυσίμου, κι ενώ όλο το χειμώνα οι πωλήσεις των πρατηρίων κυμαίνονταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, παρατηρήθηκε ξαφνική αύξηση στην κατανάλωση, καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας μετακινήθηκαν τεράστιες ποσότητες, με τους αποδέκτες να προσπαθούν να επωφεληθούν από τις συγκριτικά χαμηλότερες τιμές, αφού από τις 15 Οκτωβρίου 2012 το πετρέλαιο θα είναι κατά 0,40 ευρώ ακριβότερο, διότι θα διατίθεται με το νέο αυξημένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Συνέχεια...

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ
Αγανάκτηση με την παράνομη βόσκηση και υλοτομία

• Δύο οι κατηγορούμενοι για την περσινή καταστροφική πυρκαγιά, στην ανάκριση η υπόθεση

Σχεδόν ένας χρόνος συμπληρώνεται από την περσινή πυρκαγιά που κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς ότι πράσινο υπήρχε στην Κρύα Βρύση και την ευρύτερη περιοχή του δήμου Αγίου Βασιλείου. Σε Πλατανέ, Κεντροχώρι, Ορνέ, Σαχτούρια, Μέλαμπες, χιλιάδες στρέμματα γης είχαν παραδοθεί στις φλόγες κι έγιναν στάχτη μέσα σε λίγες ώρες, ενώ οι κάτοικοι είχαν γλιτώσει από θαύμα.
Αυτή η εγκληματική πυρκαγιά είχε και ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς. Δυο άτομα παραπέμπονται στην Δικαιοσύνη, ένας εκ των οποίων κάτοικος της περιοχής και ο άλλος Αλβανός υπήκοος. Εις βάρος τους υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία για πρόκληση πυρκαγιάς όχι εξ αμελείας αλλά από δόλο.


Συνέχεια... 

Ο πρωτογενής τομέας «αντίδοτο» στην ανεργία

• Kερδίζουν έδαφος οι εναλλακτικές καλλιέργειες και οι σύγχρονες μέθοδοι παραγωγής


Η οικονομική κρίση αναγκάζει όλο και περισσότερους νέους σήμερα να στραφούν στα παραδοσιακά επαγγέλματα. Το χωράφι και οι εναλλακτικές καλλιέργειες είναι μια από τις λύσεις που αρκετοί θεωρούν ως αντίδοτο στην κρίση, αναζητώντας σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές, μέσω των οποίων θα προκύψουν μεγάλες ποσότητες ποιοτικής παραγωγής.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, ο Δήμος Ρεθύμνου διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή ημερίδα με θέμα «Εναλλακτικές καλλιέργειες: Διέξοδος ή ανάγκη;».
Στο Σπίτι του Πολιτισμού βρέθηκαν αρκετοί Ρεθεμνιώτες, νέοι και παλαιοί αγρότες, καλλιεργητές και άνθρωποι που σκέφτονται την επιστροφή στην ύπαιθρο και την ενασχόληση τους με τις αγροτικές εργασίες.

Συνέχεια... 

ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΔΥΣΜΕΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Μικρά τα περιθώρια κατασκευής του υπόγειου πάρκινγκ

• Πρόταση στο πρόγραμμα Jessica υποβάλλει ο Δήμος Ρεθύμνου
• Αρνητική η αντιπολίτευση

Την υποβολή πρότασης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Jessica, με σκοπό την κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ στο δημοτικό οικόπεδο Τεσσάρων Μαρτύρων, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου στη χθεσινή του συνεδρίαση.
Έπειτα από εισήγηση του δημάρχου Γιώργου Μαρινάκη, ο φάκελος του έργου θα κατατεθεί προς αξιολόγηση, ωστόσο η δημοτική αρχή εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την εφαρμογή του προγράμματος και κατά συνέπεια για την τύχη του έργου, εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα.
Ωστόσο, επειδή η υλοποίηση του Jessica ξεκίνησε στην Περιφέρεια Κρήτης πριν από περίπου ένα μήνα, και με δεδομένο ότι η μελέτη του έργου είναι ώριμη, ο Δήμος θα διεκδικήσει τις πιθανότητες εξασφάλισης μέρους των χρημάτων (περίπου 7 εκατ. ευρώ) από το πρόγραμμα και σε περίπτωση που το έργο εγκριθεί, τότε μέσω διαγωνισμού θα αναζητηθεί ανάδοχος εργολάβος, που θα έχει την υποχρέωση της διάθεσης επιπλέον ποσού της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ περίπου, καθώς το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 12.400.000,00 ευρώ (πλην Φ.Π.Α.).

Συνέχεια...  

ΕΝΩ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ
Καθυστερεί ο καθαρισμός των ακτών στο Ρέθυμνο

Τις επόμενες μέρες η παραλαβή του τρακτέρ για να ξεκινήσει η απομάκρυνση των απορριμμάτων από την αμμουδιά

Σημαντική καθυστέρηση παρατηρείται στον καθαρισμό των παραλίων στο δήμο Ρεθύμνου εξαιτίας της μη παραλαβής των απαραίτητων μηχανημάτων αλλά και του λιγοστού προσωπικού που υπάρχει στην υπηρεσία καθαριότητας. Αν και οι παραλίες εδώ και ενάμιση μήνα έχουν γεμίσει ασφυκτικά από δεκάδες λουόμενους που έχουν σπεύσει να απολαύσουν τον καλοκαιρινό ήλιο και την θάλασσα εν τούτοις ο καθαρισμός που έχει γίνει μέχρι στιγμής είναι ανεπαρκής και ιδιαίτερα πρόχειρος, όπως παραδέχεται και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.
Γραφειοκρατικούς λόγους στη διαδικασία παραλαβής επικαλείται η δημοτική αρχή, η οποία πριν ένα μήνα περίπου είχε παραλάβει το αμμοκαθαριστικό μηχάνημα, ωστόσο αυτό ποτέ δεν λειτούργησε, καθώς απαραίτητο για αυτό ήταν το τρακτέρ του οποίου η οριστική παραλαβή αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.

Συνέχεια...

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΖΗΤΑ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Κρήτης

• Για καθυστέρηση στις σεισμικές έρευνες έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης
• Στο στάδιο της αξιολόγησης εξακολουθούν να βρίσκονται οι προσφορές διεθνών εταιρειών

Σε μια από τις σημαντικότερες αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, αναδεικνύεται η αξιοποίηση και εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, στις οποίες σχεδιάζεται να διενεργηθούν σεισμικές έρευνες.
Τα άμεσα και έμμεσα οφέλη για το δημόσιο, την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, καθώς και τις κοινωνίες των περιοχών όπου θα ανακαλυφθούν, όπως ελπίζεται, κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου, θα είναι πολλά και με γνώμονα το εθνικό και περιφερειακό συμφέρον, τον άνθρωπο και το περιβάλλον, η Περιφέρεια Κρήτης ζητά την επίσπευση των διαδικασιών για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, εφόσον επιβεβαιωθεί και επιστημονικά η ύπαρξή τους στα νότια του νησιού.

Συνέχεια...

ΣΤΟ ΚΑΣ ΠΡΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Προοπτικές ανάδειξης και αξιοποίησης του σπηλαίου Γερανίου μέσω ΕΣΠΑ

Αυτοψία στο χώρο χθες από αρχαιολόγους-σπηλαιολόγους


Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία με τις μελέτες για την ανάδειξη και αξιοποίηση του σπηλαίου Γερανίου, με απώτερο στόχο αυτό να αποκατασταθεί και να καταστεί επισκέψιμο. Οι μελέτες έχουν κατατεθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προς έγκριση και αναμένεται το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι ενέργειες που απαιτούνται και ο φάκελος του έργου να κατατεθεί προς ένταξη στο ΕΣΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτό χθες η κυρία Ελένη Παναγοπούλου προϊσταμένη της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδας με τους συνεργάτες της αρχαιολόγους, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο της περιοχής και κατοίκους του Γερανίου έκαναν αυτοψία στο χώρο του σπηλαίου, το οποίο κατά κοινή ομολογία κρύβει ένα τεράστιο αρχαιολογικού και σπηλαιολογικού ενδιαφέροντος πλούτο.


Συνέχεια...

ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
Προσπάθεια συσπείρωσης επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ

• Κ. Σκανδαλίδης: Θα επιστρέψουμε με αποφασιστικότητα στη βάση του κινήματος, πρέπει να μας ξανακούσουν οι πολίτες
• Σ. Δανέλλης: Στην διαφαινόμενη αλλαγή ρότας του ευρωπαϊκού καραβιού, η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται μέσα

«Πρέπει να μας ξανακούσει ο κόσμος, να μας ξανακούσουν οι πολίτες. Και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να ακουστεί η φωνή μας» τόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης χθες από το Ρέθυμνο, όπου βρέθηκε ως υπεύθυνος του εκλογικού αγώνα στην Κρήτη, μαζί με τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπύρο Δανέλλη, και μίλησαν σε ευρεία σύσκεψη τοπικών στελεχών του κινήματος, στο πλαίσιο της προσπάθειας συσπείρωσης της εκλογικής βάσης εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου.
Το άσχημο αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Mαΐου, είναι φανερό ότι σόκαρε και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τα κομματικά στελέχη που ξεκινούν περιοδείες σε όλη την Ελλάδα για να κινητοποιήσουν τα μέλη τους προκειμένου από την πλευρά τους να έρθουν σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες σε κάθε πόλη, σε κάθε περιοχή της ενδοχώρας προκειμένου να πείσουν τον κόσμο που για χρόνια ψήφιζε ΠΑΣΟΚ ότι το κόμμα παραμένει ένα κίνημα αρχών και αξιών, ότι παραμένει η μόνη σταθερή και υπεύθυνη δύναμη που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να την οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο.


Συνέχεια...

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΖΗΤΑ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Μέτρα για την ανεργία των νέων

• Ένας στους πέντε έως 25 ετών αδυνατεί να βρει δουλειά
• Το 22% αγγίζει η νεανική ανεργία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Την άμεση λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων ζητεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Προγράμματος Επενδύσεων» για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η ανακατανομή των διαρθρωτικών ταμείων σε προγράμματα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας περιλαμβάνονται στις προτάσεις ψηφίσματος που υιοθέτησε το Σώμα.
Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, προτείνεται μεταξύ άλλων η δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Προγράμματος Επενδύσεων» με στόχο να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας, η ανακατανομή των διαρθρωτικών ταμείων σε προγράμματα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για νέους και η θέσπιση της λεγόμενης «Εγγύησης Νέων» που θα διασφαλίζει ότι κανένας δεν θα μένει άνεργος για περισσότερο από τέσσερις μήνες.

Συνέχεια...

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Διάλογος για το κτιριολογικό πρόγραμμα της μαρίνας

Απαραίτητοι οι όροι δόμησης για την ολοκλήρωση των τευχών δημοπράτησης της μελέτης της λιμενολεκάνης

Με κύριο στόχο την άμεση δημοπράτηση των δυο μελετών που αφορούν στην αναβάθμιση της λιμενολεκάνης του Ρεθύμνου, για τις οποίες έχουν εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια Κρήτης χρήματα ύψους 871.000 ευρώ, ξεκίνησε χθες ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινή πρόταση, η οποία και θα αφορά τους όρους δόμησης του έργου.
Η κλίμακα, το μέτρο των όποιων υποδομών αναπτυχθούν στην περιοχή, δηλαδή το κτιριολογικό πρόγραμμα είναι απαραίτητο για να συμπληρωθούν και να ολοκληρωθούν τα τεύχη δημοπράτησης που έχουν γίνει από το διαδημοτικό λιμενικό ταμείο, ώστε στο δυνατόν συντομότερο διάστημα να ακολουθήσει η δημοπράτηση των μελετών που αφορούν στην αναβάθμιση και προστασία του λιμανιού η μία και η άλλη στο κομμάτι της κρουαζιέρας.


Συνέχεια...

ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΡΕΥΜΑ ΕΝΑΛΛΑΞ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Εργασίες συντήρησης στη γέφυρα Πετρέ

Τέλος καλοκαιριού στην κυκλοφορία η κεντρική αρτηρία στον Κόμβο Αμαρίου


Εργασίες συντήρησης και βελτίωσης στη γέφυρα Πετρέ, θα εκτελέσει η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ). Συγκεκριμένα, οι εργασίες προβλέπουν αντικατάσταση του ασφαλτικού τάπητα, κατασκευή νέων αρμοκαλύπτρων, αντικατάσταση των ελαστομεταλλικών εφεδράνων και στεγανοποίηση, προκειμένου αφενός η γέφυρα να γίνει πιο ασφαλής και αφετέρου να βελτιωθούν οι συνθήκες οδήγησης στο συγκεκριμένο τμήμα του οδικού άξονα.
Για τις ανάγκες του έργου, μέχρι τις 10 Ιουνίου θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το ένα ρεύμα και η κίνησή τους θα γίνεται εναλλάξ, από το άλλο ρεύμα κυκλοφορίας.


Συνέχεια...

ΣΤΟ ΤΖΑΜΙ ΚΑΡΑ ΜΟΥΣΑ ΠΑΣΑ
Παρουσιάστηκαν τα παλαιολιθικά εργαλεία που ανακαλύφθηκαν στον Πλακιά

Τα παλαιολιθικά εργαλεία που ανακαλύφθηκαν στον Πλακιά παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για ευρήματα που χρονολογούνται τουλάχιστον 130.000 χρόνια πριν από τη σημερινή εποχή και τα οποία πηγαίνουν πολύ πίσω την ιστορία της ναυσιπλοΐας στην Κρήτη. Ένα νησί που δεν έχει πρόσβαση από τη στεριά εδώ και πέντε εκατομμύρια χρόνια, επομένως συμπεραίνεται ότι οι κατασκευαστές των συγκεκριμένων έφτασαν στην περιοχή μέσω θαλάσσης.
Η Κρήτη αποτέλεσε έκπληξη ακόμα και για τους ερευνητές, όπως δηλώνουν οι ίδιοι. Η Δρ. Ελένη Παναγοπούλου, διευθύντρια της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Ν. Ελλάδας και μια από τους διευθυντές της έρευνας στον Πλακιά, αναφέρθηκε στα παλαιολιθικά αντικείμενα: «Τα παλαιά εργαλεία που έχουμε βρει στον Πλακιά χρονολογούνται τουλάχιστον στα 130.000 χρόνια πριν από σήμερα και αποτελούν τις πρωιμότερες ενδείξεις ενός θαλάσσιου ταξιδιού στη Μεσόγειο.

Συνέχεια...

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ
Η πολιτική αστάθεια εντείνει την ανησυχία

• Καταβάλλονται προσπάθειες καθησυχασμού της διεθνούς κοινής γνώμης

Πρωτοβουλίες για την τόνωση του τουρισμού λαμβάνουν οι φορείς του κλάδου, διαπιστώνοντας καθημερινά τη δραματική μείωση που καταγράφεται στα έσοδα και στις κρατήσεις. Μετά τους ξενοδόχους και τους τουριστικούς πράκτορες, που τονίζουν την ανάγκη να ληφθούν μέτρα από το ελληνικό κράτος, προκειμένου να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση, ότι η επιλογή των τουριστών να επισκεφθούν τη χώρα μας, δεν ενέχει κανενός είδους «κινδύνους» ή «απειλές», σειρά πήρε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο οποίος σε μια προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος, απέστειλε ανακοίνωση σε όλα τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα παραμένει ένας από τους ελκυστικότερους προορισμούς και προτρέπει τους τουρίστες να επισκεφτούν τη χώρα μας, διότι τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για τις διακοπές τους.

Συνέχεια... 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ
Από την τσέπη τους θα πληρώνουν τα φάρμακα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Νέα ταλαιπωρία περιμένει από σήμερα τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξασφαλίσουν τα φάρμακά τους, καθώς οι φαρμακοποιοί μετά την χθεσινή τους απεργία κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους διακόπτοντας την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων.
Οι ίδιοι δηλώνουν πως πλέον δεν έχουν άλλη επιλογή, καθώς τα συσσωρευμένα χρέη του εθνικού οργανισμού παροχής υπηρεσιών υγείας έχουν φτάσει στο απροχώρητο και τους έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο.
Χαρακτηριστικά ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου επισημαίνει πως τα χρέη για τα φαρμακεία του νομού ανέρχονται στα 4,5 εκ. ευρώ χωρίς σε αυτά να συνυπολογίζονται οι οφειλές των τελευταίων δύο μηνών.

Συνέχεια...

ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΧΘΕΣ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ομαλά κυλά η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων στον νομό

Ανακοινώθηκαν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα λόγω των εκλογών

Χωρίς προβλήματα συνεχίστηκαν χθες οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε τέσσερα μαθήματα γενικής παιδείας (Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Ιστορία, Φυσική και Βιολογία). Ευκολότερα από τις προηγούμενες χρονιές χαρακτηρίζονται τα θέματα στα Μαθηματικά τα οποία είναι σημαντικό και κρίσιμο μάθημα για εκείνους που επιδιώκουν την εισαγωγή τους σε οικονομικά τμήματα.
Στην Βιολογία, όμως σύμφωνα με κάποιους καθηγητές, και από βιολόγους κρίθηκε ως αμφιλεγόμενο και πιθανολογείται ότι μπορεί να δυσκόλεψε πολλούς μαθητές. Στην Ιστορία και τη Φυσική, τα θέματα ήταν αναμενόμενης δυσκολίας και δεν παρουσίασαν προβλήματα ή ασάφειες.
Στα εξεταστικά κέντρα Ανωγείων και Πανόρμου αλλά και στο 3ο γυμνάσιο που λειτουργεί ως ειδικό εξεταστικό κέντρο για προφορικές εξετάσεις βρέθηκε χθες το πρωί ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Απόστολος Κλινάκης, ο οποίος διαπίστωσε από κοντά την εύρυθμη λειτουργία της διαδικασίας εξέτασης και συνομίλησε με τους μαθητές.

Συνέχεια...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 2012 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Σε 18 ακτές του νομού απονεμήθηκε η «γαλάζια σημαία»

• Στο Δήμο Ρεθύμνου βραβεύτηκαν εννέα παραλίες, στο Δήμο Αγίου Βασιλείου πέντε και στο Δήμο Μυλοποτάμου τέσσερις
• Στη 2η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα με 394 βραβευμένες ακτές και εννέα μαρίνες

Με 18 «γαλάζιες σημαίες» βραβεύτηκαν για το έτος 2012 οι ακτές του νομού Ρεθύμνου, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). Στο Δήμο Ρεθύμνου βραβεύτηκαν συνολικά εννέα ακτές, από την παραλία της πόλης έως την περιοχή της Σκαλέτας, στο Δήμο Αγίου Βασιλείου πέντε ακτές και στο Δήμο Μυλοποτάμου τέσσερις ακτές.
Φέτος, με 394 βραβευμένες ακτές και εννέα μαρίνες, η Ελλάδα κατέχει και πάλι τη δεύτερη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 48 χώρες, καθώς η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 3.179 ακτές και 659 μαρίνες σε όλο τον κόσμο.
Στην Κρήτη απονεμήθηκαν συνολικά 97 γαλάζιες σημαίες, γεγονός που την κατατάσσει για μια ακόμη χρονιά στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις περιφέρειες της χώρας, που έχουν τις περισσότερες καθαρές παραλίες.

Συνέχεια...

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΣΠΑ
Ανάπλαση περιβάλλοντα χώρου του Παλαιοντολογικού Μουσείου

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η οριστική ένταξη του έργου ανάπλασης και αναβάθμισης του περιβάλλοντα χώρο του Παλαιοντολογικού Μουσείου που εξασφαλίζει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ενώ τον επόμενο μήνα αναμένεται και η έγκριση δημοπράτησής του.
Πρόκειται για την ανάπλαση-διαμόρφωση παρόδιων χώρων περιμετρικά του Παλαιοντολογικού Μουσείου, το οποίο αποτελεί μια βασική πολιτιστική υποδομή της πόλης και το συγκεκριμένο έργο συνολικού προϋπολογισμού 1,680.000 ευρώ έχει ως στόχο την ανάδειξή του και τη βελτίωση της προσπελασιμότητάς του.
Ταυτόχρονα εργολάβος έχει αναδειχτεί και για το κτίριο Κοινωνικής Μέριμνας στον Μασταμπά, ο οποίος μέχρι τα τέλη του μήνα θα υπογράψει τη σχετική σύμβαση για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Τα δύο αυτά έργα έχουν ενταχθεί στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αστικής ανάπλασης.

Συνέχεια...

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Απένταξη έργων στην Κρήτη

• Η ολιγωρία των Ο.Τ.Α. οδήγησε στη διακοπή χρηματοδότησης
• 158 έργα στο νησί, παρελθόντων ετών, είτε δεν ξεκίνησαν ποτέ, είτε ξεκίνησαν και σταμάτησαν
• Πάνω από 25 τα απενταγμένα στο νομό Ρεθύμνου


Η ολιγωρία, η αδιαφορία και η αδυναμία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης να υλοποιήσουν αναπτυξιακά έργα, αναδεικνύεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο σε έγγραφο του υπουργείου Ανάπτυξης, στο οποίο γίνεται εκκαθάριση του αρχείου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από ανενεργά έργα, παρελθόντων ετών.
Σε περιόδους που στην Ελλάδα δινόταν πακτωλός χρημάτων για επενδύσεις, μεγάλα ή μικρά έργα υποδομών, οδοποιίας, τουριστικής, αθλητικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, ουδείς γνωρίζει για ποιο λόγο δεν ξεκίνησαν ποτέ, ούτε μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί ξεκίνησαν, αλλά μετά από λίγο, σταμάτησαν με ευθύνη των δημάρχων και των νομαρχών. Σήμερα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας απεντάσσονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων περίπου 8.000 ανενεργά έργα, που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τους ΟΤΑ, περιόδου πριν από το 2008.



Συνέχεια...

ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑ
Στο στόχαστρο των αρχών η άγρα πελατών

Ποινικές και διοικητικές κυρώσεις στους παραβάτες


Αποφασισμένη να δώσει τέλος στο φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια πλήττει τις κατεξοχήν τουριστικές περιοχές της πόλης, όπως είναι το ενετικό λιμάνι και η παραλιακή και δεν είναι άλλο από την άγρα πελατών, εμφανίζεται η Λιμενική Αρχή Ρεθύμνου. Οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις επί σειρά ετών με τους επαγγελματίες δεν απέδωσαν καρπούς και το λόγο τώρα έχουν οι πράξεις και ειδικότερα οι συλλήψεις και η βεβαίωση παραβάσεων.
Ήδη, άνδρες του λιμεναρχείου έχουν προχωρήσει σε τρεις συλλήψεις για άγρα πελατών, εκ των οποίων η μία αφορούσε εργαζόμενο στην παραλία και οι άλλες δυο υπαλλήλους του ενετικού λιμανιού, οι οποίοι κατελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να πιάσουν κυριολεκτικά από το χέρι περαστικούς προκειμένου να επιλέξουν το κατάστημά τους για καφέ ή φαγητό.


Συνέχεια...

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
Μονόδρομος το ΕΣΠΑ για την ανέγερση τεσσάρων σχολείων

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι μελέτες για τα τέσσερα σχολικά συγκροτήματα του Ρεθύμνου, τα οποία η δημοτική αρχή φιλοδοξεί να εντάξει στο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για δύο δημοτικά σε Γεράνι και Ατσιπόπουλο καθώς για τα δύο γυμνάσια-λύκεια σε Σταυρωμένο και Ατσιπόπουλο αντίστοιχα.
Θέμα ελάχιστων ημερών είναι η έκδοση οικοδομικής άδειας για τα τρία από αυτά, όπως ενημέρωσαν οι μελετητές του δήμου τους αρμόδιους της δημοτικής αρχής, ενώ σε συνάντηση που είχαν με τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων οι φάκελοι θα είναι έτοιμοι σε δέκα περίπου ημέρες και μόλις ανοίξει ο σχετικός άξονας του ευρωπαϊκού προγράμματος θα κατατεθούν προς έγκριση στην Διαχειριστική Αρχή. Σε ότι αφορά όμως το γυμνάσιο-λύκειο Ατσιποπούλου αναμένεται η έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού και η δημοσίευσή του σε ΦΕΚ για να μπορέσει να κατατεθεί προς ένταξη.

Συνέχεια...

ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Στις αρχές Ιουνίου ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση τμημάτων αμμουδιάς

Τους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού για την εκμίσθωση τμημάτων στον Καλλικρατικό Δήμο Ρεθύμνου, ενέκρινε στη χθεσινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή. Στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες θα δημοπρατηθούν περισσότερες από τριάντα θέσεις για ομπρελοκαθίσματα, θαλάσσια σπορ και καντίνες, ενώ για τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες που θα θελήσουν να διεκδικήσουν την ενοικίαση χώρου, η διάρκεια της μίσθωσης θα ανέρχεται σε ένα χρόνο.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Τάσο Παπαδουράκη, ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκμίσθωση τμημάτων αμμουδιάς, στις παραλίες ανατολικά και δυτικά του Καλλικρατικού Δήμου Ρεθύμνου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Συνέχεια...

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ EUROSTAT
Υψηλή φορολογία, άδεια ταμεία

• Ο συντελεστής που επιβάλλεται στα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη

Στις πρώτες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για τις αυξήσεις των συντελεστών φορολόγησης των πολιτών της, βρίσκεται η Ελλάδα. Την ώρα που τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει αγγίξει «ταβάνι», η υψηλή φορολογική επιβάρυνση δεν έχει θετική επίπτωση στα δημόσια έσοδα αφού άδεια ταμεία, μειωμένες εισπράξεις και προεκλογική απροθυμία, χαρακτηρίζουν τη ροή των εσόδων, επιτείνοντας την αβεβαιότητα για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κράτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το 2012 στην Ελλάδα, ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής που επιβάλλεται στα φυσικά πρόσωπα έφτασε στο 45%, κι αν προστεθεί και ο ανώτατος συντελεστής 4% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, τότε η ανώτατη φορολογική επιβάρυνση στα φυσικά πρόσωπα φτάνει στο 49%.


Συνέχεια... 

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
644 υποψήφιοι διαγωνίστηκαν στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας

Με το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας άνοιξε χθες η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων. Εξακόσιοι σαράντα τέσσερις μαθητές διαγωνίστηκαν στο νομό εκ των οποίων δέκα τρεις εξετάστηκαν προφορικά από ειδική επιτροπή. Οι εξετάσεις ξεκίνησαν κανονικά λίγο μετά τις 8:30 το πρωί, ενώ δεν παρουσιάστηκαν καθυστερήσεις ή άλλα κωλύματα.
Στους μαθητές δόθηκε ένα δοκίμιο της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ από το έργο της «Πολιτισμός και Ελληνισμός-Προσεγγίσεις» που αναφέρεται στην τέχνη και οι υποψήφιοι κλήθηκαν να αναπτύξουν τις απόψεις τους και τις θέσεις τους για την προσφορά της στους νέους.
Οι μαθητές της τρίτης λυκείου κατά την έξοδό τους από τα εξεταστικά κέντρα εμφανίστηκαν στην πλειοψηφία τους ικανοποιημένοι από την απόδοσή τους, χαρακτηρίζοντας το θέμα βατό και αναμενόμενο.

Συνέχεια...

ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Στα περσινά επίπεδα το κόστος εκμίσθωσης τμημάτων αμμουδιάς

Την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας καλείται να εγκρίνει η Οικονομική Επιτροπή


Τους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού για την εκμίσθωση τμημάτων στον Καλλικρατικό Δήμο Ρεθύμνου, καλείται να αποφασίσει στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή. Στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες θα δημοπρατηθούν περισσότερες από τριάντα θέσεις για ομπρελοκαθίσματα, θαλάσσια σπορ και καντίνες, ενώ για τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες που θα θελήσουν το προσεχές διάστημα να διεκδικήσουν, μέσω διαγωνισμού, την ενοικίαση χώρου, η διάρκεια της μίσθωσης θα ανέρχεται σε ένα χρόνο.
Η Οικονομική Επιτροπή θα επεξεργαστεί σήμερα την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου και μετά την απόφαση που θα λάβει, θα προχωρήσει στη διαδικασία της προκήρυξης πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση τμημάτων αμμουδιάς, στις παραλίες ανατολικά και δυτικά του Καλλικρατικού Δήμου Ρεθύμνου.

Συνέχεια...

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
«Θρίλερ» με την πρόταση Μέρκελ για δημοψήφισμα

• Η μυστηριώδης διάψευση της γερμανικής κυβέρνησης για την πρόταση της Καγκελαρίου στον Κάρολο Παπούλια
• Επιμένει η Αθήνα στο περιεχόμενο της συνομιλίας


Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στο εσωτερικό της Ελλάδας η είδηση που αφορά την πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, έστω σαν σκέψη και όχι ως αίτημα, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, σχετικά με την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ, παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές. Πρόταση που όταν τον περασμένο Οκτώβρη την κατέθεσε ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός, η ίδια η κ. Μέρκελ είχε πρώτη σπεύσει να κατακεραυνώσει και να απειλήσει με έξοδο από το ευρώ την Ελλάδα.
Τα πολιτικά κόμματα στο σύνολο τους αντέδρασαν άμεσα στην παρέμβαση αυτή της κ. Μέρκελ για να ακολουθήσει από πλευράς Βερολίνου και ειδικότερα από την εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, διάψευση της πληροφορίας.


Συνέχεια... 

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ
Εκπρόσωπος της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» στο Ρέθυμνο

Νέα συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας «Κτηματολόγιο Α.Ε.» είχε ο Δήμος Ρεθύμνου, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει ξεκινήσει για την αναθεώρηση του κτηματολογίου και τη συνολική διόρθωση της θέσης και των ορίων των γεωτεμαχίων του νομού, στα κτηματολογικά διαγράμματα.
Χθες, βρέθηκε στο Ρέθυμνο το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, Γιάννης Μπέκος και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, είχε επαφές και συζητήσεις με εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, του Συλλόγου Τοπογράφων και προέδρους τοπικών κοινοτήτων, οι οποίοι επεδίωξαν με συγκεκριμένα στοιχεία να του καταδείξουν το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει στο Ρέθυμνο.
Η «Κτηματολόγιο Α.Ε.» γνωρίζει για την πληθώρα λαθών στα τοπικά κτηματολογικά διαγράμματα και έχει εκφράσει την επιθυμία για διόρθωσή τους, ωστόσο βασική προϋπόθεση για τους Δήμους που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αναθεώρησης κτηματολογίου, είναι η άρτια τεχνικά και επιστημονικά τεκμηρίωση του μεγέθους του προβλήματος, από όπου να προκύπτει ότι οι λανθασμένες εγγραφές υπερβαίνουν σε ποσοστό το 30%.

Συνέχεια...

ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΤΡΟΦΕΙΑ
Ξεκινούν τη Δευτέρα οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ρεθύμνου

Την ερχόμενη Δευτέρα 21 Μαΐου ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων εγγραφών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Ρεθύμνου, για τη σχολική περίοδο 2012-2013. Οι ενδιαφερόμενες οικογένειες μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους, σταθμούς πρώτης προτίμησης, έως τις 15 Ιουνίου.
Στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Ρεθύμνου φιλοξενούνται περίπου 365 παιδιά ενώ, όπως πέρσι έτσι και φέτος, θα υπάρξει ένας αριθμός παιδιών που θα φοιτήσουν δωρεάν, μέσω του ΕΣΠΑ. Μόλις ανοίξει εκ νέου το πρόγραμμα, οι εργαζόμενες μητέρες θα καταθέσουν απευθείας στο ΕΣΠΑ τις αιτήσεις τους και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, δεν θα επιβαρυνθούν με την καταβολή τροφείων την επόμενη σχολική περίοδο, καθώς το πρόγραμμα χρηματοδοτεί δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Συνέχεια...

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

«ΒΟΥΤΙΑ» 50% ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Δραματική μείωση κρατήσεων στον τουρισμό

• Σήμα κινδύνου εκπέμπουν ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες
• Χαμηλά ποσοστά πληρότητας στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου


Δραματική είναι η μείωση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στις τουριστικές κρατήσεις, γεγονός που οφείλεται στην πολιτική αβεβαιότητα και τα κινδυνολογικά σενάρια που κυκλοφορούν στις διεθνείς αγορές για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και το ευρώ. Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου και την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που οδήγησε τη χώρα εκ νέου στις κάλπες, ο ρυθμός των κρατήσεων που εισάγονται στα συστήματα των ελληνικών ξενοδοχείων παρουσιάζει σημαντική υστέρηση, σε σχέση με το προ των εκλογών διάστημα, που κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50%.
Σε τοπικό επίπεδο, η εικόνα είναι εξίσου αποθαρρυντική. Τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου, τον Μάιο έχουν πληρότητες που μετα βίας φτάνουν το 20%-30%, ενώ καταγράφεται μείωση στις αφίξεις τουριστών κατά 35% περίπου.


Συνέχεια... 

ΓΟΝΙΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟ «ΞΕΝΙΑ»
Ο ρόλος του κοινωνικού επιστήμονα στην εποχή της κρίσης

• Κυκλοφόρησε το επιστημονικό περιοδικό του Πανεπιστημίου Κρήτης «Κοινωνικές Επιστήμες»


Εκδήλωση για τον ρόλο του κοινωνικού επιστήμονα στην εποχή της κρίσης, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία», με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους του νέου επιστημονικού περιοδικού, «Κοινωνικές Επιστήμες».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην έκδοση από το Πανεπιστήμιο Κρήτης του πρώτου περιοδικού κοινωνικών επιστημών, μεταφρασμένου σε τρεις γλώσσες, σε δύσκολες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, το οποίο όπως επισημάνθηκε έχει στόχο να διαφωτίσει το ρόλο των κοινωνικών επιστημών και τη συμβολή του κοινωνικού επιστήμονα στη διαμόρφωση του κοινωνικο- πολιτικού γίγνεσθαι.


Συνέχεια...

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Ο Π. ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ
Mε υπηρεσιακή κυβέρνηση στις κάλπες

• Σήμερα το πρωί στις 10.00 ορκίζεται το νέο υπουργικό σχήμα
• Μία ώρα αργότερα η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις 6 Μαΐου


Καθήκοντα πρωθυπουργού ανέλαβε χθες ο Παναγιώτης Πικραμμένος, μετά την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 17 Ιουνίου.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και υπηρεσιακός πρωθυπουργός πλέον, ορκίστηκε το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμου, ενώ η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί σήμερα το πρωί στις 10:00 και οι βουλευτές που εξελέγησαν στις 6 Μαΐου θα ορκιστούν, στη συνέχεια, ενώπιον του υπηρεσιακού πρωθυπουργού στις 11:00 το πρωί.
Μετά την ορκωμοσία, ο κ. Πικραμμένος κατευθύνθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο για να παραλάβει από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο νέος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες ηρεμίας και μετριοπάθειας.


Συνέχεια... 

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Εντατικοί έλεγχοι από μικτό κλιμάκιο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου

Ελέγχθηκαν 73 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν 17 παραβάσεις το τελευταίο τρίμηνο

Συστηματικούς ελέγχους στην αγορά της πόλης του Ρεθύμνου και της ενδοχώρας πραγματοποιεί μικτό κλιμάκιο της Περιφερειακής Ενότητας. Στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει για την προστασία του καταναλωτή, το μικτό κλιμάκιο Ελέγχου Τροφίμων Ζωικής και Φυτικής Προέλευσης, έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο τρίμηνο 73 ελέγχους σε εργαστήρια αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, καταστήματα εστίασης, ιχθυοπωλεία και κρεοπωλεία.
Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν και βεβαιώθηκαν 17 παραβάσεις ενώ έγιναν, επίσης, συστάσεις σε 12 επιχειρήσεις, στις οποίες θα πραγματοποιηθεί επανέλεγχος.
Σύμφωνα με το διευθυντή Ανάπτυξης της Π.Ε.Ρ., Μιχάλη Δαράκη, οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν αφορούν παραβίαση υγειονομικού και αγορανομικού κώδικα, ενώ οι τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι (μετά από καταγγελίες) θα καθιερωθούν σε μόνιμη βάση, πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες.

Συνέχεια...

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΩΓΕΙΩΝ
Σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας στους δήμους

Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης με δώδεκα δήμους του νησιού


Η βελτίωση του τρόπου διαχείρισης της ενέργειας αλλά και της ενεργειακής αποδοτικότητας με την εφαρμογή σύγχρονων ευρωπαϊκών ενεργειακών πρακτικών αποτελούν το αντικείμενο ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα μέσω της Περιφέρειας Κρήτης, με απώτερο στόχο οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης να έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ευρωπαϊκά χρήματα για την υλοποίηση τέτοιων μεθόδων.
Δώδεκα δήμοι του νησιού, ανάμεσά τους ο Δήμος Ρεθύμνου και Ανωγείων συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και χθες ο προϊστάμενος του Ενεργειακού Κέντρου Περιφέρειας Κρήτης έκανε την πρώτη παρουσίαση στους δήμους της Δυτικής Κρήτης για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να αποκτήσουν ενεργειακό σχέδιο.
Πρόκειται για μια οργανωμένη μεθοδολογία την οποία καλούνται οι δήμοι να ακολουθήσουν εφαρμόζοντας συγκεκριμένες πρακτικές, οι οποίες στη συνέχεια θα τους διασφαλίσουν την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Συνέχεια...

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

MEΤΑ ΤΗΝ ΑΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
Στις κάλπες και πάλι η χώρα

• Σήμερα ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης
• Στις 10 ή 17 Ιουνίου οι επικρατέστερες ημερομηνίες για τη νέα εκλογική αναμέτρηση


Δέκα μέρες μετά τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες κάλπες. Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι πια αναπόφευκτη δεδομένου ότι χωρίς κατάληξη για τον σχηματισμό κυβέρνησης ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαβούλευσης των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Κάρολο Παπούλια.
Η χθεσινή κρίσιμη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, μεταξύ των αρχηγών της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ, διεξήχθη σε ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα, με έντονες αντιπαραθέσεις.
Μετά το αδιέξοδο, το επόμενο βήμα είναι να αναθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε έναν από τους επικεφαλής των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων (Άρειος Πάγος, Συμβούλιο της Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο) τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.


Συνέχεια... 

ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ 2012-2013 ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Μεταβολές σχολικών μονάδων στο νομό Ρεθύμνου

• Συγχωνεύεται μικρός αριθμός δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων στην ενδοχώρα
• Παραμένουν αυτόνομα τα γυμνάσια Κράνας και Συβρίτου
• Ανεξαρτητοποιούνται οι λυκειακές τάξεις Πανόρμου


Νέες μεταβολές σχολικών μονάδων θα υλοποιηθούν στο νομό Ρεθύμνου ενόψει της νέας χρονιάς 2012-2013, με απόφαση του υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, υποβιβάζονται τρία δημοτικά σχολεία στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου, συγχωνεύεται ένα νηπιαγωγείο και καταργείται ένα επίσης νηπιαγωγείο.
Ειδικότερα, το Δημοτικό Σχολείο Μυριοκεφάλων από 2θέσιο υποβιβάζεται σε 1θέσιο. Το Δημοτικό Σχολείο Γαράζου υποβιβάζεται από 3θέσιο σε 2θέσιο και το Δημοτικό Σχολείο Μελιδονίου υποβιβάζεται από 2θέσιο σε 1θέσιο. Επίσης, συγχωνεύονται το 1θέσιο νηπιαγωγείο Ακουμίων με το 1θέσιο νηπιαγωγείο Σπηλίου και δημιουργείται ένα 2θέσιο νηπιαγωγείο με έδρα το Σπήλι του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Στη λίστα με τις καταργήσεις, συμπεριλαμβάνεται το 3ο 1θέσιο νηπιαγωγείο Περάματος, το οποίο δεν λειτουργούσε.



Συνέχεια...

ΘΑ ΜΙΣΘΩΣΟΥΝ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ
Απομακρύνεται για φέτος το ενδεχόμενο λειτουργίας παραρτήματος του ΕΠΑΛ

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο λειτουργίας παραρτήματος του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου τη φετινή χρονιά, καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει ασφυκτικά και η πολιτική αστάθεια αποτελεί εχθρό στον προγραμματισμό της δημοτικής αρχής, καθώς οι διαδικασίες που απαιτούνται για τη μίσθωση κατάλληλου χώρου είναι χρονοβόρες.
Το έγγραφο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης με την υπογραφή του διευθυντή Απόστολου Κλινάκη έδωσε στην τοπική Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το πράσινο φως για να προτείνει ως λύση την ενοικίαση χώρου προκειμένου να λειτουργήσει ένα σχολείο.
Πρόκειται για την απάντηση σε ερώτημα που είχε θέσει ο Δήμος Ρεθύμνου προκειμένου να εξευρεθεί τρόπος αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος που υπάρχει στο επαγγελματικό λύκειο της πόλης λόγω της αυξημένης ζήτησης των μαθητών για τεχνολογική εκπαίδευση.

Συνέχεια...

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ
Μικρές ελπίδες για κυβέρνηση προσωπικοτήτων

• Nέα συνάντηση σήμερα του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων πλην Μιχαλολιάκου


Εν μέσω αλληκατηγοριών μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, των αρχηγών και των στελεχών τους, κι ενώ τα βλέμματα όλης της Ευρώπης είναι επικεντρωμένα στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας, η Ελλάδα φαίνεται να οδεύει προς νέες εκλογές ύστερα από το αδιέξοδο των πολιτικών συνομιλιών που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, μετά το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της 6ης Μαΐου.
Το ναυάγιο των διερευνητικών εντολών για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, όπως και το ναυάγιο της προσπάθειας του προέδρου της Δημοκρατίας για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, οδήγησαν τον Κάρολο Παπούλια σε μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο πολιτικό αδιέξοδο της χώρας, προκειμένου να αποφευχθεί νέα προσφυγή στις κάλπες, συγκαλώντας χθες βράδυ συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών τεσσάρων κομμάτων, της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ (ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση), όπου τους πρότεινε τον σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων, την οποία θα στηρίξουν κοινοβουλευτικά.

Συνέχεια... 

ΣΕ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Σε οικονομικό αδιέξοδο το νοσοκομείο Ρεθύμνου

Στα 10 εκ. ευρώ τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς το νοσηλευτικό ίδρυμα-Τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά


Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγείται το νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπως καταγγέλλουν γιατροί, εργαζόμενοι αλλά και η διοίκηση του ιδρύματος. Τα χρέη από ασφαλιστικά ταμεία έχουν συσσωρευτεί και αγγίζουν τα 10 εκ. ευρώ την ίδια στιγμή που και το νοσοκομείο οφείλει στους προμηθευτές του 7,5 εκ. ευρώ.
Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο τη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος, καθώς οι ελλείψεις σε υλικά είναι τεράστιες μιας και οι εταιρίες δεν εκπληρώνουν πια τις παραγγελίες. Σχετικό έγγραφο έχει ήδη αποστείλει ο διοικητής του Γ.Ν.Ρ. τόσο στον υπουργό Υγείας όσο και στον υποδιοικητή της ΔΥΠΕ όπου τους ενημερώνει για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν και ζητά την άμεση επιχορήγηση του νοσοκομείου.


Συνέχεια...

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Τιμήθηκε ο Χρίστος Μακρής για την προσφορά του στην Παλιά Πόλη

Ημερίδα για την παλιά πόλη του Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Ωδείο. Το Ρέθυμνο τους χθες και του σήμερα, το ιστορικό κέντρο από τον 20ο στον 21ο αιώνα, η λειτουργία της παλιάς πόλης και η εξυπηρέτηση των κατοίκων, των επισκεπτών και των χρηστών της, αποτέλεσαν το περιεχόμενο των εισηγήσεων που πραγματοποιήθηκαν, σε μια εκδήλωση κατά την οποία το κοινό αναπόλησε στιγμές του παρελθόντος, γνώρισε την ιστορία της παλιάς πόλης, έκανε συγκρίσεις ανάμεσα στην παλαιότερη και στην τωρινή εποχή και προβληματίστηκε για ορισμένες από τις καταστάσεις που επικρατούν σήμερα.
Η χθεσινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον καθηγητή Χρίστο Μακρή, η συνολική διαδρομή του οποίου είναι συνδεδεμένη με το Ρέθυμνο και ιδιαίτερα με την διατήρηση της Παλιά Πόλης.

Συνέχεια...

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

ME NAYAΓΙΟ ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΝΤΟΛΩΝ
Στο αδιέξοδο απάντηση με κάλπες (;)

• Ύστατη προσπάθεια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης η σύγκληση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων υπό τον Κάρολο Παπούλια


Χωρίς αποτέλεσμα έληξε χθες και η διερευνητική εντολή του Ε. Βενιζέλου για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, την οποία θα παραδώσει σήμερα το μεσημέρι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έτσι, ο κύκλος των τριών διερευνητικών εντολών, που άρχισε τη Δευτέρα, έκλεισε με ναυάγιο, αφού οι αρχηγοί των κομμάτων δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό σημείο πλεύσης.
Η διενέργεια νέων εκλογών φαίνεται πως είναι πλέον αναπόφευκτο γεγονός, εκτός και αν η διαδικασία που απομένει, όπως την ορίζει το Σύνταγμα, δηλαδή η σύγκλιση υπό τον Κάρολο Παπούλια των πολιτικών αρχηγών, των κομμάτων που εξασφάλισαν την είσοδό τους στην Βουλή, ευοδώσει πράγμα όμως που κρίνεται ελάχιστα πιθανόν.
Την ευθύνη λοιπόν άρσης του πολιτικού αδιεξόδου θα αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει γνωστή αύριο την απόφασή του για την ημέρα και ώρα συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο των κυρίων Σαμαρά, Τσίπρα, Βενιζέλου, Καμμένου, Παπαρήγα, Κουβέλη είτε όλων μαζί είτε κατ’ ιδίαν με τον καθένα.


Συνέχεια...

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 550.000 ΕΥΡΩ
Δράσεις αναζωογόνησης εντάσσει ο Δήμος Ρεθύμνου στο «Πράσινο Ταμείο»

Ολοκλήρωση πλατειών, αναμόρφωση παιδικής χαράς Δημοτικού Κήπου, κατασκευή διαβάσεων πεζών


Τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου στο πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015» του «Πράσινου Ταμείου» ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο στην προχθεσινή συνεδρίαση. Το Τμήμα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης προετοίμασε μια πρόταση που αφορά παρεμβάσεις που μπορούν να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο των αξόνων προτεραιότητας: αναβάθμιση αστικών υποδομών, προστασία και ανάδειξη φυσικού περιβάλλοντος και ενίσχυση ελκυστικότητας των πόλεων.
Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στις 550.000 ευρώ, ως καταληκτική ημερομηνία έχει οριστεί η 30η Μαΐου, ενώ τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στις 30 Οκτωβρίου.
Ο φάκελος που θα υποβάλλει ο Δήμος φέρει τον τίτλο «Δράσεις αστικής αναζωογόνησης Δ. Ρεθύμνης» και η πρόταση για χρηματοδότηση αφορά τις εξής δράσεις:


Συνέχεια...

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Στον αέρα» η λειτουργία παραρτήματος του 1ου ΕΠΑΛ

Στενεύουν πλέον ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για τις διαδικασίες που ο Δήμος Ρεθύμνου πρέπει να ακολουθήσει προκειμένου να δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το επαγγελματικό λύκειο της πόλης, το οποίο πλέον αδυνατεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση των μαθητών για τεχνολογική εκπαίδευση.
Το θέμα της ενοικίασης χώρου για τη λειτουργία του 2ου ΕΠΑΛ θα συζητηθεί στη διάρκεια της συνεδρίασης της δημοτικής επιτροπής παιδείας την ερχόμενη Τρίτη, όποτε και αναμένεται να έχει φτάσει σχετικό έγγραφο από την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Κρήτης, το οποίο θα δίδει ή όχι το πράσινο φως για την μίσθωση χώρου, προκειμένου εκεί να στεγαστεί το παράρτημα του 1ου ΕΠΑΛ.

Συνέχεια...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ
«Ασυμφωνία» μεταξύ οικοπεδούχων και ΒΙΟΠΑΡ Α.Ε.

Νέα παράμετρος φαίνεται να προστίθεται στην κόντρα των ιδιοκτητών οικοπέδων στο Βιοτεχνικό Πάρκο Ρεθύμνου με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΒΙΟΠΑΡ Α.Ε., σε σχέση με τα χρήματα που θα πρέπει να καταβάλλουν οι πρώτοι για την πληρωμή κοινοχρήστων δαπανών της εταιρείας. Μετά τα προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας της αντίδρασης των οικοπεδούχων για το ποσό που καλούνται ετησίως να πληρώνουν για έξοδα φύλαξης και άλλα, χωρίς οι επιχειρήσεις τους να έχουν εγκατασταθεί στο χώρο, οι ίδιοι απευθύνθηκαν σε δικηγορικό γραφείο του Ρεθύμνου, προκειμένου να αποφασίσουν πως θα κινηθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει νομικό πλαίσιο το οποίο προβλέπει ότι από το σύνολο των κοινόχρηστων δαπανών της ΒΙΟΠΑΡ Α.Ε., το 85% θα πρέπει να καταβάλλουν οι εγκατεστημένες στο Βιοτεχνικό Πάρκο επιχειρήσεις και το υπόλοιπο 15% βαρύνει τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων, που δεν έχουν προχωρήσει ακόμα σε εγκατάσταση της επιχείρησής τους.

Συνέχεια...

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

O ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ 75ΧΡΟΝΗ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟ
Φόβος και τρόμος των φοιτητριών στο Ρέθυμνο

• Πως η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας έφτασε στην ταυτότητα του δράστη
• Σε διάστημα ενός χρόνου, 16 νεαρές γυναίκες βίωσαν εφιαλτικές στιγμές στα χέρια του
• Σε τρεις περιπτώσεις «χτύπησαν» από κοινού με τον 28χρονο Ρεθυμνιώτη, συνεργό του στην ανθρωποκτονία
• Μέχρι και λίγες μέρες πριν τη σύλληψή τους, έκαναν επιθέσεις και λήστευαν


Οι επιτυχείς έρευνες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου για την εξιχνίαση του εγκλήματος που διαπράχθηκε τον Ιανουάριο στον Σταυρωμένο του πρώην δήμου Αρκαδίου και οδήγησαν στην ταυτότητα των δραστών, οι οποίοι λήστεψαν και δολοφόνησαν την 75χρονη Ελένη Πολιουδάκη, έδωσαν παράλληλα στους αξιωματικούς και τέτοια στοιχεία που έφεραν αλυσιδωτές αποκαλύψεις εγκληματικών πράξεων που αποτελούσαν για την τοπική ΕΛΑΣ μεγάλο πονοκέφαλο αλλά και μεγάλο στοίχημα για την εξιχνίασή τους.

Συνέχεια...

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΑΜΠΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΤΑ ΜΙΣΙΡΙΑ
Ανέβηκαν οι τόνοι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου

• Ίση μεταχείριση ζήτησαν κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής
• «Έγινε ότι προβλέπει η μελέτη» τόνισε η δημοτική αρχή

Ανέβηκαν οι τόνοι στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου, στη διάρκεια της συζήτησης για τα έργα ανάπλασης στην Παλαιά Εθνική Οδό στα Μισίρια. Κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής, ορισμένοι εξ αυτών συνοδευόμενοι από τους δικηγόρους τους, παραβρέθηκαν στο Δημαρχείο και εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τις ράμπες που έχουν κατασκευαστεί στα πεζοδρόμια των οδών Παχλά και Μάχης Κρήτης, θεωρώντας ότι η δημοτική αρχή και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, που έχει την αρμοδιότητα για την εκτέλεση του έργου, προχώρησαν επιλεκτικά στη δημιουργία ειδικών εσοχών και ραμπών στις προσόψεις καταστημάτων.
Όπως ανέφεραν, μετά από τροποποίηση της μελέτης του έργου ανάπλασης της περιοχής, ο Δήμος προχώρησε στην κατασκευή επιπλέον ραμπών και χθες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εμφανίστηκαν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στα Μισίρια, οι οποίοι, σε υψηλούς τόνους, επεσήμαναν πως δεν έτυχαν της ίδιας αντιμετώπισης και παροχής, συγκριτικά με άλλες περιπτώσεις καταστημάτων στην ίδια περιοχή. Κάτι που όπως ανέφεραν, έχει ως αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται οι πελάτες τους και οι επιχερήσεις τους να αντιμετωπίζουν ζητήματα βιωσιμότητας.

Συνέχεια...

ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
Κινητοποιήσεις εργαζομένων στην Ε.Α.Σ.

Δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου αλλά και στην Ανώνυμη Συνεταιριστική Εταιρία Ανάπτυξης διεκδικώντας την άμεση υπογραφή των κλαδικών τους συμβάσεων.
Οι εργαζόμενοι από τις 10:00 μέχρι και τις 12:00 το πρωί έκαναν συμβολική κατάληψη των εγκαταστάσεων στην περιοχή Τρία Μοναστήρια, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την έντονη διαμαρτυρία τους για τους νόμους των συνεταιριστικών οργανώσεων που όπως υποστήριξαν τους οδηγούν στην εξαθλίωση.
Στη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας οι εργαζόμενοι απαγόρευαν την είσοδο των οχημάτων στις εγκαταστάσεις της ένωσης και διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια για την κινητοποίησή τους.

Συνέχεια...

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

ΑΚΑΡΠΗ ΚΑΙ Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΤΣΙΠΡΑ
Ναυαγεί η κυβέρνηση συνεργασίας

• Απομένει η ύστατη προσπάθεια που προβλέπει το Σύνταγμα για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας
• Επαναληπτικές εκλογές εκτός εξαιρετικού απροόπτου



Άκαρπη όπως όλα δείχνουν απέβη, μετά τη διερευνητική Σαμαρά, και η διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης  του  επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα την «επιστρέψει» σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να πάρει τη σκυτάλη ο αρχηγός του τρίτου σε δύναμη κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, που επίσης εκτιμάται ότι δεν έχει καμία πιθανότητα να συνεννοηθεί με τα άλλα κόμματα για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ χθεσινοβραδινές πληροφορίες έφεραν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να  παραιτείται της διερευνητικής άμεσα, όταν τον καλέσει ο κ. Παπούλιας.
Το, εκτός απροόπτου, ναυάγιο των τριών διερευνητικών, θα διαδεχθεί η ύστατη προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της Ελλάδας, να συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που εξελέγησαν από τις εκλογές της Κυριακής και εξασφάλισαν την είσοδό τους στην Βουλή, και να τους ζητήσει να εξετάσουν από κοινού -έστω και την ύστατη ώρα- τη δυνατότητα σχηματισμού εθνικής ενότητας.


Συνέχεια...

ΕΦΤΑΣΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΠΛΟΙΟ ΜΕ 498 ΕΠΙΒΑΤΕΣ
Αναμένονται 15 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων

• Δεν έδεσε στο λιμάνι λόγω μεγάλου μήκους
• Με λέμβους μεταφέρθηκαν οι επιβάτες στη μαρίνα

Ένα ακόμα κρουαζιερόπλοιο κατέπλευσε χθες στο λιμάνι του Ρεθύμνου. Το «Amadea», με σημαία από τις Μπαχάμες, έφτασε νωρίς το πρωί στο Ρέθυμνο, μεταφέροντας 498 επιβάτες, οι οποίοι περιηγήθηκαν μέχρι το απόγευμα στην παραλία, στο ιστορικό κέντρο και σε κεντρικά σημεία της πόλης.
Πάντως, εξαιτίας του μεγάλου μήκους του, 192 μέτρα, ο πλοίαρχος αποφάσισε ότι δεν ήταν δυνατή η πρόσδεση στο λιμάνι, κι έτσι το πλοίο έμεινε αγκυροβολημένο στη μέση της θάλασσας, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να μεταφερθούν με λέμβους στην μαρίνα, περίπου στις 09:30 το πρωί.
Οι 498 επιβάτες, οικογένειες, νέοι και ηλικιωμένοι, ουκρανικής, ρωσικής, ιταλικής, αυστριακής και αμερικανικής καταγωγής, έκαναν βόλτα στα καταστήματα και στα αξιοθέατα της πόλης, από τις 10:00 περίπου το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα, οπότε το κρουαζιερόπλοιο απέπλευσε για το λιμάνι της Ρόδου.

Συνέχεια...