Σάββατο 28 Απριλίου 2012

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΟΜΟΥΣ
Παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στην Κρήτη

• Ο Περιφερειάρχης υπέγραψε τη διακήρυξη για έργα προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ
• Αποκατάσταση σε επικίνδυνα σημεία για τη βελτίωση των συνθηκών οδήγησης


Παρεμβάσεις για την οδική ασφάλεια σχεδιάζει να υλοποιήσει η Περιφέρεια Κρήτης. Χθες ο περιφερειάρχης υπέγραψε την διακήρυξη δημοπρασίας του 3ου υποέργου που αφορά την κατασκευή ασφαλτικών έργων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού, προϋπολογισμού 16 εκ. ευρώ.
Οι βελτιώσεις και οι παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν στις Περιφερειακές Ενότητες Ρεθύμνου, Χανίων, Ηρακλείου και Λασιθίου, σε σημεία όπου ο ασφαλτοτάπητας είναι ολισθηρός, καθώς και σε θέσεις με μη επαρκή ή ανάποδη επίκληση σε στροφές.
Ακόμα, η μελέτη περιλαμβάνει την τοποθέτηση αντιολισθητικού τάπητα σε επικίνδυνα σημεία, αποκατάσταση ή αντικατάσταση οδοστρωμάτων και γενικότερα τεχνικά έργα για την βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των οδηγών που κινούνται σε αυτό.


Συνέχεια...

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ
Νέες προοπτικές ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα με την αξιοποίηση της Σχολής Ασωμάτων

Πρότυπο Ερευνητικό Κέντρο Κτηνοτροφίας της Μεσογείου στο Αμάρι

Νέες προοπτικές ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Αμαρίου άνοιξε χθες η υπογραφή του συμφωνητικού παραχώρησης της έκτασης της Σχολής Ασωμάτων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο δήμο Αμαρίου.
Το συμφωνητικό παραχώρησης που προβλέπει αξιοποίηση και εκμετάλλευση της έκτασης 1.500 στρεμμάτων περίπου με σειρά δράσεων όπως είναι η δημιουργία γενετικού σταθμού, σταθμού βελτίωσης, η αξιοποίηση της περιούσιας της Μονής και του μοναστηριού, καθώς και η αναβάθμιση του σταθμού σε Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας με την προώθηση συνεργασιών και ανταλλαγών επιστημόνων από τις παραμεσόγειες χώρες.
Η συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του δήμου, της Περιφέρειας και της Ιεράς Μονής επισφραγίστηκε χθες μετά από πολυετή προσπάθεια και αγώνα μέσα από τη σύμπραξη όλων αυτών των φορέων που τελικά απέφερε καρπούς και άνοιξε το δρόμο για την ουσιαστική αναβάθμιση της περιοχής αυτής.


Συνέχεια...

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΚΑ
Ιδρύεται Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας στο Ρέθυμνο

Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας θα ιδρυθεί στο Ρέθυμνο, με απόφαση της Διεύθυνσης Αναπηρίας και Ιατρικής της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η συγκεκριμένη εξέλιξη γνωστοποιήθηκε χθες στον διευθυντή του ΙΚΑ Ρεθύμνου, Μανώλη Τσουπάκη, σύμφωνα με τον οποίο το ΚΕ.Π.Α. θα τεθεί σε λειτουργία από τη Δευτέρα 7 Μαΐου.
Γεγονός που σημαίνει ότι μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία στο νομό, που από τον Σεπτέμβριο του 2011 που καταργήθηκαν οι κατά τόπους υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας, μετακινούνταν στα Χανιά ή στο Ηράκλειο, για να εξασφαλίσουν την πιστοποίηση της αναπηρίας τους προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδόματα και συντάξεις.
Ο νομός Ρεθύμνου ήταν ο μοναδικός στην Κρήτη στον οποίο δεν ιδρύθηκε εξ αρχής Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας αλλά, έστω και με μερικούς μήνες καθυστέρηση, η εκκρεμότητα επιλύθηκε, καθώς η κεντρική διοίκηση έκανε δεκτό το αίτημα της τοπικής μονάδας ΙΚΑ.

Συνέχεια...

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ ΜΕ 2,059 ΕΥΡΩ ΤΟ ΛΙΤΡΟ Η ΑΜΟΛΥΒΔΗ
Στο Ρέθυμνο η ακριβότερη βενζίνη

• Οι υψηλές τιμές των καυσίμων «καίνε» τις τσέπες των καταναλωτών
• Μεγάλη μείωση στην κατανάλωση καταγράφουν τα πρατήρια του νομού
• Ζητούμενο ο σχεδιασμός για άμεση συγκράτηση και μείωση των τιμών

Την ακριβότερη βενζίνη στην Ελλάδα αγοράζουν από χθες οι καταναλωτές στο Ρέθυμνο, καθώς η αμόλυβδη «έσπασε» το φράγμα των δυο ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σε πρατήρια του νομού η τιμή εκτοξεύτηκε στα 2,059 ευρώ το λίτρο, με αποτέλεσμα το Ρέθυμνο να φιγουράρει στην πρώτη θέση πανελλαδικά.
Η ελάχιστη τιμή στα τοπικά πρατήρια ανήλθε σε 1,819 ευρώ και η μέση τιμή σε 1,902 ευρώ το λίτρο.
Οι συνεχείς αυξήσεις των τελευταίων εβδομάδων «καίνε» τις τσέπες των καταναλωτών, οι οποίοι παρακολουθούν με έντονο προβληματισμό και αμηχανία την τρελή κούρσα των καυσίμων, καθώς την ώρα που τα εισοδήματά τους μειώνονται, βασικές ανάγκες αυξάνονται καθημερινά, με αποτέλεσμα αρκετοί να μην αντέχουν πλέον το υψηλό κόστος των μετακινήσεων με τα οχήματά τους.

Συνέχεια...

ΠΡΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Προσδοκίες για ένταξη τριών σχολείων στο ΕΣΠΑ

Πυρετωδώς εργάζονται οι μηχανικοί του δήμου Ρεθύμνου, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις μελέτες εφαρμογής αλλά και όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικής άδειας για τα τρία σχολικά συγκροτήματα που διεκδικούν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Πρόκειται για το γυμνάσιο-λύκειο Σταυρωμένου και τα δημοτικά σχολεία σε Γεράνι και Ατσιπόπουλο αντίστοιχα, των οποίων οι φάκελοι είναι σχεδόν έτοιμοι για να κατατεθούν τον επόμενο μήνα στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης και να εξασφαλίσουν χρήματα από το ΕΣΠΑ. Σε ότι αφορά το γυμνάσιο-λύκειο Ατσιποπούλου αναμένεται η έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού και η δημοσίευσή του σε ΦΕΚ για να μπορέσει να κατατεθεί προς ένταξη.
Οι νέες σχολικές μονάδες αποτελούν αναγκαιότητα για το μητροπολιτικό δήμου του νομού και ειδικότερα για τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη με τα υπεράριθμα τμήματα μαθητών και την απογευματινή βάρδια να είναι μόνιμη απειλή.

Συνέχεια...

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Μεγάλη μείωση στα έσοδα των Δήμων

• Αδυναμία κάλυψης λειτουργικών δαπανών και επενδυτικών δραστηριοτήτων λόγω άδειων ταμείων

Με οικονομική κατάρρευση απειλούνται πολλοί Δήμοι της χώρας εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των δημοτικών εσόδων. Σύμφωνα με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 50% σε σχέση με το 2009, γεγονός που έχει οδηγήσει σε δεινή οικονομική κατάσταση τους ΟΤΑ, που περιγράφουν με μελανά χρώματα το μέλλον της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σε δύσκολη θέση βρίσκονται και οι Δήμοι του νομού Ρεθύμνου που ακόμη περιμένουν να εισπράξουν την πρώτη δόση του 2012, που αντιστοιχεί στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), συνολικού ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.
Τα άδεια ταμεία προκαλούν δυσλειτουργία στο δημοτικό σύστημα, καθώς υπάρχει αδυναμία κάλυψης λειτουργικών δαπανών, επενδυτικών δραστηριοτήτων και πληρωμών που αφορούν έργα.


Συνέχεια... 

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΜΕΙΩΣΗ 30% ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΤΟΝ ΜΑΪΟ
Χωρίς κρατήσεις τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου

• Με πολύ χαμηλά ποσοστά πληρότητας η έναρξη της νέας σεζόν
• Από Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία οι πρώτοι επισκέπτες στο νομό


Αντιμέτωποι με μια από τις πιο αμφίρροπες σεζόν των τελευταίων ετών βρίσκονται οι άνθρωποι του τουριστικού κλάδου στο νομό Ρεθύμνου. Τον Απρίλιο, που ήταν ένας μήνας με ελάχιστες αφίξεις, πολύ χαμηλά ποσοστά πληρότητας και κλειστά τα περισσότερα ξενοδοχεία, έρχεται σε λίγες μέρες να διαδεχτεί ο Μάιος, που κάθε άλλο παρά καλοκαιρινό μήνα θα θυμίζει.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Ξενοδόχων Ρεθύμνου, ο φετινός Μάιος θα είναι ο χειρότερος των τελευταίων ετών, καθώς εκτιμάται ότι οι αφίξεις θα είναι κατά 20%-30% μειωμένες συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες θα έχουν πληρότητες που, μετά βίας, θα φτάσουν σε ποσοστά 15%-20%.


Συνεχεια... 

ΤΟΝ ΜΑΪΟ Η ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
Εργασίες ανάδειξης στην είσοδο του ενετικού λιμανιού

Την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν οι εργασίες ανάδειξης της εισόδου του ενετικού λιμανιού του Ρεθύμνου. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 11.000 ευρώ, το οποίο θα γίνει με χρήματα του διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου και αποτελεί την τρίτη φάση της μελέτης Ρωμανού για το παραλιακό μέτωπο.
Το μικρό αυτό έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας μεγάλης ζαρντινιέρας και φύτευση φοινίκων. Εν τω μεταξύ τον Μάιο αναμένεται να δημοπρατηθεί και η δεύτερη φάση του έργου ανάπλασης που έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, συνολικού προϋπολογισμού 1.370.000 ευρώ.
Ειδικότερα, πρόκειται για το τμήμα που βρίσκεται μπροστά από τα καταστήματα της παραλιακής. Η μελέτη περιλαμβάνει ξύλινο διάδρομο από την πλευρά της θάλασσας, χρωματιστό ασφαλτοτάπητα στο δρόμο, περιορισμό του πλάτους του οδοστρώματος, διαμόρφωση των πεζοδρομίων από την πλευρά των καταστημάτων και φωτισμό σε ολόκληρο το νότιο τμήμα.

Συνέχεια...

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Γιορτή Κρητικής Διατροφής τον Ιούλιο

Στόχος η ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων

Γιορτή Κρητικής Διατροφής συνδιοργανώνουν την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης σε συνεργασία με το δήμο και την ΚΕΔΗΡ, οι οποίοι από κοινού στοχεύουν στην προβολή, ανάδειξη και προώθηση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.
Πρόκειται επί της ουσίας για μια κοινή δράση και το συνδυασμό της Γιορτής του Κρασιού που επί σειρά ετών διοργάνωνε ο Δήμος Ρεθύμνης και της Έκθεσης Αγροτουριστικής Συνεργασίας που πραγματοποίησε πέρυσι το καλοκαίρι η Αντιπεριφέρεια με την αυτοδιοίκηση α’ και β‘ βαθμού να ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα αποτέλεσμα που αν μη τι άλλο θα είναι προς όφελος του τόπου και των ανθρώπων του.
Χθες, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενημερωτική συνάντηση μεταξύ των υπεύθυνων του δήμου της Αντιπεριφέρειας αλλά και παραγωγούς του Ρεθύμνου, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό που υπάρχει, ενώ αντάλλαξαν απόψεις, προκειμένου το εγχείρημα της διοργάνωσης να είναι επιτυχές.

Συνέχεια...

ΛΟΓΩ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος δεν αποφάσισε για το αιολικό πάρκο που σχεδιάζεται στην Κρήτη

• Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου θετική για την περιοχή της Λαμπινής, αρνητική για την Καλή Συκιά

Οι αντιδράσεις κατοίκων περιοχών και των τεσσάρων νομών της Κρήτης, όπου προβλέπεται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες για το έργο «Αιολικό - αντλητικό - υδροηλεκτρικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 90,1 MW» της εταιρείας «Υδροαιολική Αιγαίου Α.Ε.», υποχρέωσαν την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας να αναβάλλει την γνωμοδότηση επί των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Στη χθεσινή συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Κρήτης, κατατέθηκαν ενστάσεις από δήμους, φορείς και κατοίκους του νησιού που αντιδρούν στη δημιουργία αιολικών πάρκων, με τις διαμαρτυρίες να αφορούν και το νομό Ρεθύμνου, καθώς στη μελέτη του έργου προβλέπεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε βουνοκορφές του Δήμου Αγίου Βασιλείου.
Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος θα πραγματοποιήσουν αυτοψία στις «υποψήφιες» εκτάσεις και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση, προκειμένου η Επιτροπή να λάβει οριστική απόφαση για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Συνέχεια...

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Με «σφραγίδα» Πρωτοδικείου 64 υποψήφιοι στο Ρέθυμνο

• Τριάντα έξι κόμματα πανελλαδικά κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο δήλωση συμμετοχής
• Σε 70.557 ψηφοφόρους ανέρχεται το εκλογικό σώμα της τοπικής Περιφερειακής Ενότητας
• Σε 198 συνολικά εκλογικά τμήματα θα στηθούν οι κάλπες



Εικοσιτέσσερις συνδυασμοί κομμάτων που αριθμούν συνολικά εξήντα τέσσερις υποψηφίους βουλευτές, όπως ανακηρύχθηκαν το Σάββατο το μεσημέρι σε δημόσια έκτακτη συνεδρίαση από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνης, έχουν ριχθεί στη μάχη του σταυρού για την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου.
Κόμματα παλιά και νεοϊδρυθέντα από την άκρα δεξιά έως την άκρα αριστερά, κόμματα μνημονιακά και αντιμνημονιακά, λαϊκά και εθνικοπατριωτικά, έχουν συγκροτήσει και στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου ψηφοδέλτια είτε πλήρη είτε με δυο ή έναν υποψηφίους, ενώ σε δυο περιπτώσεις κατέρχονται και δυο μεμονωμένοι υποψήφιοι.

Συνέχεια... 

ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΜΑΡΟΥΛΑ, ΣΕΛΛΙ, ΜΥΡΘΙΟ
Νέα υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση αποχετευτικών έργων της ΔΕΥΑΡ

Με διορθώσεις θα επανακατατεθεί ο φάκελος στην Περιφέρεια στις 27 Απριλίου

Στην επανακατάθεση δυο προτάσεων που αφορούν αποχετευτικά έργα σε οικισμούς του Δήμου Ρεθύμνου θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες η ΔΕΥΑΡ.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης θα διεκδικήσει την χρηματοδότηση του έργου σύνδεσης του δικτύου του Μαρουλά με τον Βιολογικό Καθαρισμό Ρεθύμνου, καθώς και τη δημιουργία αυτόνομης μονάδας επεξεργασίας λυμάτων σε Μύρθιο και Σελλί.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιχείρησης Στέλιο Παπαδάκη-Πιατά, θα γίνει μια δεύτερη προσπάθεια εξασφάλισης χρηματοδότησης, καθώς στις μελέτες που είχαν υποβληθεί προ μηνών στην Περιφέρεια Κρήτης υπήρχαν ελλείψεις, με αποτέλεσμα οι φάκελοι των έργων να μην εγκριθούν. Μετά από υπόδειξη της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας, η ΔΕΥΑΡ έκανε τις διορθώσεις που κρίθηκαν απαραίτητες και την Παρασκευή 27 Απριλίου θα υποβάλλει εκ νέου πρόταση για την ένταξη των έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Συνέχεια...

ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ
Μοχλός ανάπτυξης για τον τουρισμό οι νέες τεχνολογίες

Το αρνητικό κλίμα μπορεί να αναστραφεί με την αξιοποίηση και σωστή χρήση του διαδικτύου τόνισαν οι τουριστικοί παράγοντες

Οι νέες τεχνολογίες και ειδικότερα το διαδίκτυο μπορούν να αποτελέσουν σημαντική τονωτική ένεση για την ενίσχυση του τουριστικού μας προϊόντος, ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, μιας και η διείσδυση του ίντερνετ σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τέτοια που δίδει τη δυνατότητα αναστροφής ακόμα και του πλέον αρνητικού κλίματος που υπάρχει στη χώρα σε ότι αφορά τη νέα τουριστική περίοδο.
Στη διάρκεια του συνεδρίου που διοργάνωσαν στο Ρέθυμνο γερμανοί τουριστικοί πράκτορες το μεσημέρι του Σαββάτου με θέμα τις νέες τεχνολογίες και τις εφαρμογές τους στον τουρισμό, οι εμπλεκόμενοι φορείς αναφέρθηκαν στα βήματα εκείνα που έχουν ήδη ξεκινήσει αλλά και αυτά που θα πρέπει να ακολουθήσουν, ώστε αφενός να μπει φρένο στον κατήφορο της αρνητικής διαφήμισης της Ελλάδας και αφετέρου να ενισχυθεί η προβολή της χώρας στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Συνέχεια...

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Ε. ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ξεκινά το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών

Οδηγίες και μέτρα προστασίας

Ξεκινά τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, το οποίο περιλαμβάνει ψεκασμούς σε όλους του δήμους του νομού αλλά και ειδική καμπάνια ενημέρωσης όλων των πολιτών, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.
Τα κρούσματα που παρουσιάστηκαν την τελευταία τριετία με νοσήματα που μεταδίδονται από τα κουνούπια έχουν προκαλέσει ανησυχία στους φορείς για αυτό και η πρόληψη είναι απαραίτητη, ώστε να αποφευχθούν τέτοια ενδεχόμενα και να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η δημόσια υγεία.
Η ετοιμότητα των υπηρεσιών αλλά και η αυτοπροστασία των ίδιων των πολιτών αποτελεί το βασικό ζητούμενο για την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, η οποία πολύ έγκαιρα φρόντισε να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο θα ξεκινήσει από σήμερα κιόλας με ενημέρωση των προέδρων των τοπικών διαμερισμάτων του νομού, καθώς επίσης και με διανομή του σχετικού φυλλαδίου, το οποίο με απλά λόγια δίδει οδηγίες και κατευθύνσεις για τα βήματα τα οποία πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε για να προστατευθούμε και να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο δημιουργίας εστιών κουνουπιών.

Συνέχεια...

ΨΗΦΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Κ.Ο.
Παρουσίαση του ψηφοδελτίου με βολές Αλ. Τσίπρα κατά ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Μήνυμα ανατροπής με την ψήφο τους κάλεσε τους Ρεθεμνιώτες να δώσουν στις 6 Μαΐου, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προκειμένου όπως είπε να εκλέξουν έναν βουλευτή του κόμματος στο νέο κοινοβούλιο. Ο Α. Τσίπρας βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Ρέθυμνο όπου πραγματοποίησε προεκλογική ομιλία, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και τους υποψήφιους του συνδυασμού του στο Ρέθυμνο.
Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο απαρτίζεται από τους Ηλία Λουλούδη, μαθηματικό, Ανδρέα Ξανθό, γιατρό, Μύρωνα Ξυδάκη, φιλόλογο και Γιώργο Οικονόμου, τοπογράφο-μηχανικό.
Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα ψηφοδέλτιο νίκης, ένα ψηφοδέλτιο δύναμης και ελπίδας λέγοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς στο Ρέθυμνο πιστεύουμε ότι θα είναι ένα ψηφοδέλτιο ελπίδας και νίκης. Δώστε δύναμη στη δική σας δύναμη. Στηρίξτε το ψηφοδέλτιο της ελπίδας. Δώστε τη μεγάλη έκπληξη το βράδυ των εκλογών.

Συνέχεια...

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ 6ΗΣ ΜΑΪΟΥ
14 συνδυασμοί κομμάτων στο Ρέθυμνο

• Περισσότεροι από 45 υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο των Ρεθυμνιωτών
• Μάχη των πολιτικών αρχηγών να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους


Σε συναγερμό βρίσκονται τα κόμματα ενόψει των εκλογών της 6ης Μαΐου. Ύστερα από πυρετώδεις διεργασίες των επιτελείων τους, που διήρκησαν μέχρι και την εκπνοή της προθεσμίας κατάθεσης υποψηφιοτήτων και που σε πολλές περιπτώσεις εξελίχθηκαν σε διαδικασίες θρίλερ, ολοκλήρωσαν την συγκρότηση των ψηφοδελτίων και μπήκαν στην τελική ευθεία για τη δυσκολότερη αναμέτρηση της μεταπολίτευσης.
Στο Ρέθυμνο, ψηφοδέλτιο πλήρες ή όχι, κατεβάζουν δεκατέσσερα κόμματα, παλιά, νεοϊδρυθέντα, μεγάλα και μικρότερα. Συνολικά, 41 υποψήφιοι βουλευτές διεκδικούν την ψήφο του εκλογικού σώματος του νομού.
Το ΠΑΣΟΚ, προ του αδιεξόδου στο οποίο είχε περιέλθει για την πλήρωση της 4ης θέσης και προκειμένου να δημοσιοποιήσει ψηφοδέλτιο με τρεις υποψήφιους, την τελευταία στιγμή «επιστράτευσε» μέλος της Ν.Ε. του κόμματος για να κλείσει.


Συνέχεια... 

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΩΝ ΜΙΣΙΡΙΩΝ
Κόβουν τους ευκάλυπτους για να... ανοίξουν δρόμο

Τα δέντρα θυσιάζονται ύστερα από ογδόντα χρόνια ζωής


«Θυσία» για τις ανάγκες εκτέλεσης ενός οδικού έργου γίνονται δέντρα μεγάλης ηλικίας στα Μισίρια. Οι πανύψηλοι ευκάλυπτοι που κοσμούν (ή για την ακρίβεια κοσμούσαν) τη λεωφόρο Μάχης Κρήτης και αποτελούσαν για ογδόντα χρόνια μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στην περιοχή, αποτελούν παρελθόν, εξαιτίας των έργων διάνοιξης δρόμου που εκτελεί η ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ, στο πλαίσιο της κατασκευής του νέου κόμβου Αμαρίου.
Στο σημείο όπου βρίσκεται η ταβέρνα «Ζήσης» θα κατασκευαστεί λωρίδα επιτάχυνσης για τα οχήματα που θα οδηγούνται στη συγκεκριμένη έξοδο από την εθνική οδό και προκειμένου να διαπλατυνθεί ο δρόμος, κρίθηκε σκόπιμη η «εξαφάνιση» πέντε εκ των ευκάλυπτων.
Το οικολογικό έγκλημα, όπως το χαρακτηρίζουν κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής που διαμαρτυρήθηκαν στα «Ρ.Ν.», δεν σταματά εκεί, καθώς σχεδιάζεται η κοπή και άλλων ευκάλυπτων. Ήδη έχει γίνει η σχετική διαγράμμιση και απ’ ότι φαίνεται εμπόδιο αποτελούν δυο ακόμα πανύψηλα και παλιά δέντρα, τα οποία είναι πιθανό να αποτελέσουν παρελθόν τις επόμενες μέρες.


Συνέχεια...

ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΡΩΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ
Επίσημη παρουσίαση ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας

Την Τετάρτη 2 Μαΐου στο Σπίτι του Πολιτισμού η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση


Η πρωτιά του κόμματος της Ν.Δ. στις εκλογές της 6ης Μαΐου αποτελεί το βασικό στόχο για την γαλάζια παράταξη στο Ρέθυμνο στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, όπως ανέφερε χθες στη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης του τοπικού ψηφοδελτίου ο αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου Μανόλης Φουρφουλάκης.
Οι τέσσερις υποψήφιοι που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο στο νομό είναι οι Γιάννης Κεφαλογιάννης, δικηγόρος - ποινικολόγος, Κωστής Μαθιουδάκης, δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος, Αγγελική Παπαδάκη, πολιτικός μηχανικός και ο Γιάννης Ταταράκης, γεωπόνος.
Χθες, ο συνδυασμός της Ν.Δ. κατέθεσε μέσω δικαστικού επιμελητή το συνδυασμό στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου και αναμένεται σήμερα η ανακήρυξή του σε δημόσια συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για τις 12:00 το μεσημέρι.


Συνέχεια...

38 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ
Οι εκλογικές αναμετρήσεις της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα

• Από τις ισχυρές δυνάμεις του δικομματισμού στον κατακερματισμό των κομμάτων
• Όλα τα εκλογικά αποτελέσματα πανελλαδικά και στο Ρέθυμνο από το 1974 έως το 2009

Οι εκλογές της 6ης Μαΐου φαίνεται πως δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα μέχρι σήμερα.
Το πολιτικό σύστημα του δικομματισμού που εμφάνιζε μικρές ρωγμές τα τελευταία χρόνια, για πρώτη φορά έχει υποστεί τόσο σοβαρό πλήγμα και για πρώτη φορά φαίνεται πως τα θεμέλια του τρίζουν επικίνδυνα. Το εκλογικό σώμα μοιάζει με κινούμενη άμμο τόσο που οι άλλοτε ισχυροί δημοσκόποι, οι οποίοι προέβλεπαν με σχετική ευκολία τα εκλογικά αποτελέσματα, σήμερα έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά μη επιθυμώντας να ρισκάρουν με τα προγνωστικά τους το πως θα έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σύστημα την 7η Μαΐου. Το μόνο που λένε με βεβαιότητα είναι ότι στη διαδρομή προς τις κάλπες υπάρχει ένα νέο πολιτικό σκηνικό και που πάντως δεν πρόκειται για σκηνικό αυτοδυναμίας.

Συνέχεια...

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΠΡΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΕΣΔΑΚ
Η μελέτη για το ΧΥΤΑ Αμαρίου

• Περιλαμβάνει δημιουργία ΧΥΤΥ, μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, εγκαταστάσεις Βιοαερίου και αποκατάσταση του σημερινού κυττάρου
• Στα 29 εκατ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου
• Εξασφαλισμένη θεωρείται η χρηματοδότηση
 
Κοντά στην εξεύρεση λύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων βρίσκεται ο νομός Ρεθύμνου. Η εταρεία «Αμάρι Α.Ε.» κατέθεσε χθες στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) την τεχνική προμελέτη που έχει εκπονήσει για την αναβάθμιση του ΧΥΤΑ Αμαρίου, ώστε να καταστεί εφικτό στη συνέχεια να δημοπρατηθεί και να χρηματοδοτηθεί το έργο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η μελέτη περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδας μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων, την δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολλειμμάτων (ΧΥΤΥ) και τη δημιουργία Εγκαταστάσεων Βιοαερίου.
Επίσης, στη μελέτη συμπεριλαμβάνονται δυο υποέργα: η αποκατάσταση του κυττάρου του σημερινού ΧΥΤΑ και η βελτίωση των υπάρχοντων εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού.

ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ
Μεικτές περιπολίες για την περιφρούρηση του δακτυλίου

Μεικτά κλιμάκια της Δημοτικής και της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονται καθημερινά στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου προκειμένου να περιφρουρήσουν το ιστορικό κέντρο από τα δίκυκλα και τα ΙΧ και να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου του δακτυλίου που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου.
Μετά από είκοσι και πλέον ημέρες οι οδηγοί στην πλειοψηφία τους φαίνεται να έχουν συμμορφωθεί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών αλλά και την σήμανση που υπάρχει, ωστόσο τις νυχτερινές ώρες καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα από δίκυκλα που αδιαφορούν για την ισχύ του μέτρου και «τρυπώνουν» από τα σοκάκια, πολλές φορές μάλιστα αναπτύσσοντας υψηλές ταχύτητες και «σηκώνοντας στο πόδι» τις γειτονιές.
Το στοίχημα για τη Δημοτική Αρχή είναι, ενόψει και της νέας τουριστικής περιόδου, το ιστορικό κέντρο να «θωρακιστεί» και να μπορούν ντόπιοι αλλά και τουρίστες να απολαύσουν την βόλτα και τον περίπατό τους στην αγορά ή στα μνημεία ανενόχλητοι από την κυκλοφορία των οχημάτων και την ηχορύπανση.

Συνέχεια...

ΞΕΚΙΝΑ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Προοπτική ένταξης του υπόγειου πάρκινγκ στο Jessica

Πρόταση για την εξασφάλιση χρηματοδότησης θα υποβάλλει ο Δήμος Ρεθύμνου 


Θετικές προοπτικές δημιουργούνται για το έργο της κατασκευής του υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων, μετά την έναρξη του προγράμματος Jessica στην Κρήτη.
Στόχος του Δήμου Ρεθύμνου είναι η χρηματοδότηση του μεγαλύτερου ποσοστού του έργου από το Jessica και τους τελευταίους μήνες η δημοτική αρχή ήταν εν αναμονή της έναρξης υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος στην Κρήτη, ώστε να υποβάλλει πρόταση και να διεκδικήσει την ένταξή του.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη, η προετοιμασία για την υποβολή της πρότασης έχει ήδη πραγματοποιηθεί και την Δευτέρα 23 Απριλίου που θα δημοσιοποιηθεί η σχετική προκήρυξη για την υποβολή προτάσεων ένταξης έργων στο πρόγραμμα Jessica από τους Δήμους του νησιού, θα κατατεθεί ο φάκελος του Δήμου Ρεθύμνου, για το έργο κατασκευής υπόγειου πάρκινγκ στους Τέσσερις Μάρτυρες.

Συνέχεια...

Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Κάτοικοι του Δήμου Αγ. Βασιλείου διαμαρτυρήθηκαν για τα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε. Ρεθύμνου καλείται να γνωμοδοτήσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Για το σχέδιο κατασκευής υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που πρόκειται να κατασκευαστεί στην Κρήτη, ανεμογεννήτριες του οποίου προβλέπεται να τοποθετηθούν σε βουνοκορφές του Δήμου Αγίου Βασιλείου, ενημερώθηκε χθες το τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, από τους μελετητές στους οποίους έχει αναθέσει η κατασκευάστρια εταιρεία την μελέτη του έργου.
Ο λόγος της παρουσίασης της μελέτης έγκειται στο γεγονός ότι η Περιφερειακή Ενότητα πρέπει να γνωμοδοτήσει επί του τμήματος του έργου που αφορά το Ρέθυμνο, κάτι που βάσει χρονοδιαγράμματος θα συμβεί την ερχόμενη Τρίτη, οπότε έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.
Πρόκειται για μια τεράστια επένδυση, συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ περίπου, που αφορά και τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, καθώς προβλέπεται η κατασκευή Αιολικού Αντλητικού Υδροηλεκτρικού Συστήματος Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ισχύος 90,1 ΜW.

Συνέχεια...

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Έργα ανάπτυξης και υποδομών στο Ρέθυμνο

• Στα 30 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κρήτης, ποσό 6,3 εκατ. ευρώ στο νομό
• Προτεραιότητα οι παρεμβάσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και η εκπόνηση μελετών


Έργα συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης και των Περιφερειακών Ενοτήτων, που εγκρίθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Φουρφουρά του Δήμου Αμαρίου.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου αντιστοιχεί ποσό 6,3 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, στο οποίο περιλαμβάνονται τόσο τα νέα όσο και τα συνεχιζόμενα έργα. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για βελτιώσεις στο επαρχιακό δίκτυο του νομού αλλά και για την εκπόνηση μελετών, ώστε η Περιφερειακή Ενότητα να είναι προετοιμασμένη για την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο.
Από τον προϋπολογισμό των 6,3 εκατ. ευρώ, ποσό 4,1 εκατ. ευρώ αφορά χρηματοδότηση νέων έργων και ποσό 2,2 εκατ. ευρώ συνεχιζόμενα έργα.



Συνέχεια...

ΣΕ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΣΗΜΕΙΑ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΠΥΡΓΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥ
Την 1η Ιουνίου ναυαγοσώστες στις παραλίες του Δήμου Ρεθύμνου

Τέλος Απριλίου ο διαγωνισμός για την καθαριότητα

Στις παραλίες του Δήμου Ρεθύμνου θα βρίσκονται από την 1η Ιουνίου οι ναυαγοσώστες, καθώς ολοκληρώθηκε ο σχετικός διαγωνισμός. Ανάδοχος του έργου είναι και φέτος η εταιρεία «Αγριμάκης Ιωάννης», που θα αναλάβει την προστασία των λουομένων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 148.000 ευρώ και έχει προθεσμία εκτέλεσης από 01-06-2012 έως 30-09-2012. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Τάσο Παπαδουράκη, η σύμβαση έχει σταλεί για προσυμβατικό έλεγχο και θα υπογραφεί μόλις εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Το ναυαγοσωστικό έργο αφορά τις παραλίες ολόκληρου του «Καλλικρατικού» Δήμου Ρεθύμνου.

Συνέχεια...





 

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ
Αγώνας δρόμου για κόμματα και υποψήφιους

• Στην Κρήτη ο Ε. Βενιζέλος την Παρασκευή, στο Ρέθυμνο το Σάββατο ο Α. Τσίπρας
• Ν.Δ. και ΚΚΕ ανακοίνωσαν τους υποψηφίους τους πανελλαδικά


Προεκλογικός πυρετός επικρατεί στα κομματικά επιτελεία, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Η μέρα που θα στηθούν οι κάλπες δεν είναι πολύ μακριά και τα χρονικά περιθώρια πιέζουν τα κόμματα να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες συγκρότησης των ψηφοδελτίων τους, που σε πολλές περιπτώσεις ανά την Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε μείζον πρόβλημα, αφού είναι πρωτοφανής η απροθυμία ατόμων να συμμετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν τα κόμματα υποψήφιους «δυο ταχυτήτων», καθώς εκείνοι που έχουν αποδεχθεί την υποψηφιότητά τους μέρες τώρα «επικοινωνούν» με το εκλογικό σώμα, ενώ τα άτομα των οποίων η υποψηφιότητα ανακοινώνεται καθυστερημένα θα έχουν πολύ λιγότερο περιθώριο στη διάθεσή τους για τον προεκλογικό τους αγώνα και πρέπει να τρέξουν για να καλύψουν τον χαμένο χρόνο. Εντός της εβδομάδας πάντως τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να ανακοινώσουν τους υποψηφίους τους.


Συνέχεια...

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΙΑΥΓΕΙΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΝΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Αναπλάσεις στους οικισμούς της δημοτικής ενότητας Αρκαδίου

Στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ αναρτήθηκε η απόφαση ένταξης του έργου ανάπλασης οικισμών της δημοτικής ενότητας Αρκαδίου στο πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ. Με την πράξη αυτή θα γίνουν αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων στους οικισμούς (Λούτρας, Μέσης, Χαρκίων, Σκουλουφίων και Αρχαίας Ελεύθερνας) ενώ τον επόμενο μήνα αναμένεται να γίνει και η δημοπράτηση των έργων.
Ποδηλατικές, περιπατητικές διαδρομές με τη σύμφωνη γνώμη της αρχαιολογίας και του πανεπιστημίου Κρήτης, καταγραφή των μνημείων και των στοιχείων της αγροτική κληρονομιάς για τη διάσωσή τους, αποκατάσταση και ανάδειξη των μνημείων, προστασία του κεντρικού δρόμου από την Ελεύθερνα ως την Αρχαία Ελεύθερνα με κατασκευή πεζοδρομίων, δημιουργία χώρων θέασης προς τον αρχαιολογικό χώρο και δημιουργία πολιτιστικών και κοινωνικών υποδομών με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας των περιοχών, είναι κάποιοι από τους άξονες στους οποίους επενδύει ο Δήμος Ρεθύμνου, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, επιδεικνύοντας σε κάθε περίπτωση τον απαιτούμενο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Συνέχεια...

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
Πάσχα λιτά και παραδοσιακά

• Μειωμένη η κίνηση στην αγορά
• Χωρίς τουρισμό φέτος τα ξενοδοχεία στην Κρήτη



Λιτά και παραδοσιακά θα εορταστεί το φετινό Πάσχα στο Ρέθυμνο. Το ψήσιμο του οβελία θα πρωταγωνιστήσει για μια ακόμη χρονιά στις οικογένειες και στις παρέες φίλων, ενώ νόστιμα εδέσματα θα εμπλουτίσουν το πασχαλινό τραπέζι.
Το φετινό Πάσχα, ωστόσο, χαρακτηρίζεται από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουν οι πολίτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων περιόρισαν τα έξοδα, τις αγορές και τις μετακινήσεις τους και επιλέγουν είτε το χωριό είτε κάποιο συγγενικό ή φιλικό τους σπίτι για να εορτάσουν αυτές τις Άγιες Μέρες.

Συνέχεια...

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΧΟΠΡΟΛΗΨΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ένα κερί στη μνήμη των θυμάτων των τροχαίων ατυχημάτων

«Λίγες σκέψεις, η προσευχή μας και η αγάπη μας γι’ αυτούς που έφυγαν άδικα στην άσφαλτο. Η φωνή της σιωπής μας για να μπορέσουμε ν’ αλλάξουμε αυτό το μακελειό που γίνεται σ’ όλο τον κόσμο».
Μηνύματα ζωής, ευθύνης και περισυλλογής, όπως αυτά, έστειλαν χθες τα μέλη της πρωτοβουλίας για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων Ρεθύμνου που συγκεντρώθηκαν χθες Μεγάλη Παρασκευή έξω από το Δημαρχείο Ρεθύμνου, προκειμένου να ανάψουν ένα κεράκι στη μνήμη όλων των θυμάτων των τροχαίων δυστυχημάτων.
Πέντε λεπτά αφιερωμένα στους ανθρώπους εκείνους που θυσιάστηκαν στην άσφαλτο. Τα τελευταία οχτώ χρόνια έχει καθιερωθεί ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής η συμβολική αυτή κίνηση ως ημέρα μνήμης και περισυλλογής για τους ανθρώπους που έφυγαν, αλλά και για όσους έμειναν πίσω. Για τις ευθύνες που έχουμε όλοι όσοι κινούμαστε στο οδικό δίκτυο, αλλά και για τις ευθύνες της ίδιας της πολιτείας για τις υποδομές.

Συνέχεια...

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΨΗΣΙΜΟ ΤΟΥ ΟΒΕΛΙΑ ΚΑΙ ΚΟΚΟΡΕΤΣΙ
Ψησταριές με... δόσεις αγοράζουν οι Ρεθεμνιώτες

Μειωμένες οι πωλήσεις και στα κάρβουνα


Το φετινό Πάσχα θα είναι ίσως πιο φτωχό για τους Έλληνες, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που θα μείνουν πιστοί στις παραδοσιακές συνήθειες και θα ψήσουν τον οβελία. Οικογενειακά ή με καλή παρέα οι Ρεθεμνιώτες θα σουβλίσουν αρνί, θα φτιάξουν κοκορέτσι, θα ανάψουν τις ψησταριές με κάρβουνα και θα εμπλουτίσουν το πασχαλινό τραπέζι με νόστιμα εδέσματα.
Δεν είναι λίγοι, πάντως, εκείνοι που, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, έχουν περιορίσει σημαντικά τα έξοδά τους και επιλέγουν άλλες λύσεις για το ψήσιμο του οβελία.
Στην τοπική αγορά, τα καταστήματα πώλησης ψησταριών καταγράφουν σημαντική μείωση στο τζίρο τους, που φτάνει ακόμα και στο 50% συγκριτικά με το περσινό Πάσχα. Όπως τονίζουν οι επιχειρηματίες, αν και οι τιμές βρίσκονται στα ίδια και σε χαμηλότερα επίπεδα, με προσφορές και τιμές κάτω του κόστους, ο κόσμος δυσκολεύεται να βάλει το χέρι στην τσέπη.
Αρκετοί, μάλιστα, ζητούν από τα καταστήματα διακανονισμό σε δόσεις για την αγορά μια ψησταριάς, καθώς αδυνατούν πληρώσουν μετρητοίς.

Συνέχεια...

ΠΕΝΘΙΜΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ
Περίτεχνος ο στολισμός των Επιταφίων στους ναούς και τις ιερές μονές

Πένθιμη ατμόσφαιρα επικρατούσε από το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής στους ναούς και τις ιερές μονές του Ρεθύμνου. Μετά την ακολουθία της αποκαθήλωσης, άρχισε η προσέλευση των πιστών για το προσκύνημα του Επιταφίου, ενώ οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα, φορτίζοντας το θρησκευτικό συναίσθημα.
Από νωρίς άρχισε στους ναούς ο στολισμός του Επιταφίου, που κοσμούνταν από εντυπωσιακές ανθοσυνθέσεις με ποικιλία από ανοιξιάτικα άνθη και χρώματα. Γυναίκες, κορίτσια και μικρά παιδιά συγκέντρωσαν πολύχρωμα λουλούδια και βρέθηκαν στις εκκλησίες για να συμβάλλουν στο στόλισμα.
Την κορύφωση του Θείου Δράματος βίωσαν, την Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα του απόλυτου πένθους, πολλοί πιστοί στο Ρέθυμνο, που κατέκλυσαν από το πρωί τους ιερούς ναούς, για να παρακολουθήσουν την ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και την Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Το βράδυ εψάλη το «Η ζωή εν τάφω», και το «Ω γλυκύ μου έαρ», ενώ σε κλίμα βαθιάς θρησκευτικής ευλάβειας, έγινε η περιφορά των Επιταφίων στην πόλη και στην ενδοχώρα.

Συνέχεια...

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

ΕΝΩ ΑΡΧΙΣΕ ΕΠΙΣΗΜΑ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 6η ΜΑΪΟΥ
Προεκλογικός πυρετός στα κόμματα

• Αγώνας δρόμου για να κλείσουν τα ψηφοδέλτια
• Την ερχόμενη Τετάρτη καθορίζεται το ανώτατο όριο εκλογικών δαπανών


Τα στενά προεκλογικά χρονικά περιθώρια πιέζουν τα πολιτικά κόμματα να συγκροτήσουν τα ψηφοδέλτιά τους. Μέσα σε ελάχιστες ημέρες τα κεντρικά στελέχη σε συνεργασία με τα κατά τόπους κομματικά όργανα είναι υποχρεωμένα να βρουν τα πρόσωπα με τα οποία θα κατέλθουν στην εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου, υπόθεση όχι και τόσο εύκολη.
Η πολιτικοοικονομικοκοινωνική συγκυρία λειτουργεί ως τροχοπέδη σε πολλές περιπτώσεις για την θετική ανταπόκριση προσώπων, τα οποία καλούνται να κατέλθουν στον προεκλογικό στίβο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αδυνατούν να συγκροτήσουν ψηφοδέλτια σε όλη την χώρα αρκετά κόμματα.


Συνέχεια... 

ΛΟΓΩ ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΝΕΡΟΥ
Μείωση στα εισπραχθέντα έσοδα της ΔΕΥΑΡ

• Δυσκολεύονται οι δημότες να πληρώσουν
• Περίπου 150.000 ευρώ λιγότερα μπαίνουν κάθε μήνα στα ταμεία της επιχείρησης


Μειωμένα είναι τα εισπραχθέντα έσοδα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρεθύμνου, τους πρώτους μήνες του 2012, εξαιτίας της δυσκολίας των καταναλωτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς νερού.
Πολλά νοικοκυριά στο Ρέθυμνο αδυνατούν, λόγω της οικονομικής κρίσης, να ανταποκριθούν ακόμα και στις βασικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί να «λήγουν» και να μένουν απλήρωτοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν αυξηθεί οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί μικρομεσαίας κατηγορίας από 100 ευρώ έως 300 ευρώ, που αφορούν δηλαδή κατοικίες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταστήματα.
Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των μηναίων εσόδων της ΔΕΥΑΡ, αφού από εκεί που το 2011 εισπράττονταν περίπου 350 λογαριασμοί ημερησίως, πλέον εισπράττονται γύρω στους 200.


Συνέχεια...

ΦΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
Αυξημένη κίνηση στην λαϊκή αγορά

Συνωστισμός επικρατούσε χτες στην λαϊκή αγορά του Ρεθύμνου, όπου οι καταναλωτές, με σύμμαχο τον καλό καιρό, έσπευσαν για να πραγματοποιήσουν τα απαραίτητα ψώνια για το πασχαλινό τραπέζι.
Η λαϊκή αγορά αποτελεί καταφύγιο για μισθωτούς και συνταξιούχους που εν μέσω της οικονομικής κρίσης επιλέγουν τα φθηνά αλλά ταυτόχρονα και τα ποιοτικά προϊόντα.
Οι τιμές σε λαχανικά και φρούτα είναι σαφώς μειωμένες συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, γεγονός που παραδέχονται τόσο οι παραγωγοί οσο και οι καταναλωτές.
Ωστόσο, η οικονομική αβεβαιότητα, οι άδειες τσέπες, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις δεν αφήνουν περιθώρια ούτε για αισιοδοξία στους μικροπωλητές, ούτε για περιττά έξοδα στους καταναλωτές.

Συνέχεια...

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ Η ΒΟΥΛΗ - ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΙΣ 6 ΜΑΪΟΥ
Οι κρισιμότερες εκλογές της μεταπολίτευσης

• Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε εξαιρετικής σημασίας εθνικά θέματα
• Επίσημα από σήμερα η συντομότερη προεκλογική περίοδος των 24 ημερών


Επικαλούμενος εξαιρετικής σημασίας εθνικά θέματα της χώρας, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ζήτησε χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, σε συνάντηση που είχαν οι δυο άνδρες, την προκήρυξη εθνικών εκλογών.
Ο Κάρολος Παπούλιας, προχώρησε στην έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών στις 6 Μαΐου, το οποίο θυροκολλήθηκε στις 8:00 το βράδυ στη Βουλή που θα συνεδριάσει ξανά πλέον με τη νέα της σύνθεση, το πρωί της Πέμπτης 17 Μαΐου, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 41 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος.


Συνέχεια...

ΑΠΟ 7,50 ΕΩΣ 8,90 ΕΥΡΩ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΟΒΕΛΙΑ
Συγκρατημένες οι πασχαλινές αγορές

Ανήσυχοι οι έμποροι από την περιορισμένη κίνηση-Επιφυλακτικοί παρά τις προσφορές οι καταναλωτές

Φθηνότερο φαίνεται πως θα είναι φέτος λόγω κρίσης και το πασχαλινό τραπέζι, αφού η τιμή του οβελία υποχώρησε και ξεκινά από 7,5 ευρώ, ενώ ανάλογη είναι και η τιμή για το κατσίκι, τη στιγμή που πέρυσι οι τιμές τους ήταν 8,90 και 9,30 ευρώ αντίστοιχα. Η κίνηση στα κρεοπωλεία προς το παρόν είναι υποτονική, ωστόσο αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες. Ήδη υπάρχουν παραγγελίες και αυξημένο ενδιαφέρον από του καταναλωτές μιας και η κρίση έριξε τις τιμές.
Την ίδια ώρα «ζεσταίνεται» σταδιακά η κίνηση στην πασχαλινή αγορά του Ρεθύμνου, καθώς οι καταναλωτές σπεύδουν για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το εορταστικό τραπέζι αλλά και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τα βαφτιστήρια τους.
Οι εμπορικοί δρόμοι χθες ήταν γεμάτοι από κόσμο, ο οποίος βέβαια στην πλειοψηφία του κατέβηκε στην αγορά για να πραγματοποιήσει έρευνα αγοράς και όχι για να ψωνίσει. Άδειες τσέπες ισοδυναμούν με άδειες τσάντες και καταναλωτές που όσο και να θέλουν τελικά δεν μπορούν ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους και πολύ περισσότερο τις επιθυμίες τους.

Συνέχεια...

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

H TIΜΗ ΤΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ «ΚΑΙΕΙ» ΤΗΝ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΕΞΟΔΟ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ
Ακριβές οι οδικές μετακινήσεις

• Στα 2 ευρώ «σκαρφάλωσε» η αμόλυβδη
• Στις ακριβότερες περιοχές της χώρας ο Νομός Ρεθύμνου


Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι εκδρομείς του Πάσχα, καθώς η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Η εξόρμηση με το αυτοκίνητο στοιχίζει πολύ ακριβά πλέον για μια οικογένεια, αφού για κάθε λίτρο αμόλυβδης βενζίνης απαιτούνται δύο ευρώ, με την Κρήτη να «φιγουράρει» στις πρώτες θέσεις των περιοχών με τα πιο ακριβά καύσιμα.
Με δεδομένο ότι η οικονομική κρίση κάνει σχεδόν απαγορευτική την πασχαλινή εκδρομή με πλοία και αεροπλάνα, λόγω του κόστους των εισιτηρίων, πολλές οικογένειες προσανατολίζονται να ματαιώσουν και τις οδικές μετακινήσεις τους, ενώ δηλώνουν ότι έχουν ήδη μειώσει ακόμα και τις κοντινές βόλτες του σαββατοκύριακου, τις επισκέψεις σε αξιοθέατα και ταβέρνες της ενδοχώρας του νησιού.



Συνέχεια...

ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Λαμπάδες που δημιουργούν ευχάριστη διάθεση σε μικρούς και μεγάλους

Στα περσινά επίπεδα οι τιμές στα τσουρέκια και στα πασχαλινά αυγά

Ο νονός και η νονά πρωταγωνιστούν αυτές τις μέρες στα όνειρα των μικρών παιδιών. Τα βαφτιστήρια περιμένουν με ανυπομονησία την πασχαλινή τους λαμπάδα και οι νονοί ανταποκρίνονται στο ρόλο τους, συνοδεύοντας συνήθως το κερί με ρούχα ή παπούτσια, παιχνίδια, τσουρέκι και αυγό.
Τα καταστήματα του Ρεθύμνου έχουν φορέσει τα γιορτινά τους και με πολλά είδη σε διάφορες τιμές, περιμένουν τους καταναλωτές που θα θελήσουν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους την Μεγάλη Εβδομάδα. Λαμπάδες ζωγραφισμένες στο χέρι, πολύχρωμες, κατασκευασμένες από ανακυκλώσιμα υλικά. Λαμπάδες χειροποίητες, όμορφα διακοσμημένες και κεριά που συνοδεύονται από διαφημιζόμενα παιχνίδια, τα οποία αποτελούν την επιθυμία των περισσότερων παιδιών, στολίζουν αυτές τις μέρες τις βιτρίνες των τοπικών καταστημάτων.

Συνέχεια...

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ
Στο 40% οι πληρότητες των ξενοδοχείων που άνοιξαν για το Πάσχα

Στο 40% κυμαίνεται ο μέσος όρος στις πληρότητες των ξενοδοχείων που τόλμησαν να ανοίξουν την περίοδο του Πάσχα, όπως μας αναφέρουν εμπλεκόμενοι του τουριστικού κλάδου στο Ρέθυμνο, καθώς σε άλλες περιπτώσεις φτάνουν το 50% και σε άλλες αγγίζουν μόλις το 30%.
Κλειστά ξενοδοχεία και άδεια τουριστικά καταλύματα είναι η εικόνα που καταγράφεται αυτή την περίοδο σε ολόκληρη την Κρήτη, καθώς οι ανύπαρκτες κρατήσεις δεν άφησαν επιλογή στους επιχειρηματίες. Μόλις το ένα τρίτο των ξενοδοχείων του νησιού άνοιξαν για το Πάσχα των Καθολικών, ενώ σε τοπικό επίπεδο δεν ξεπερνούν τις δέκα οι μονάδες που είναι ανοιχτές αυτές τις ημέρες, με τις κρατήσεις να καταγράφουν πτώση που φτάνει και το 50% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Ελάχιστοι Άγγλοι, Γερμανοί και Βέλγοι προτίμησαν το Ρέθυμνο για το Πάσχα των καθολικών. Ο εσωτερικός τουρισμός από την άλλη έχει επίσης καταγράψει ραγδαία πτώση, αφού ελάχιστοι είναι οι Έλληνες που θα ταξιδέψουν προς το νησί.

Συνέχεια...

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΠΑΡΑ ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΜΟ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Υποτονική η κίνηση στην πασχαλινή αγορά

• Άδεια τα ταμεία των εμπόρων και οι τσέπες των καταναλωτών

Σε πασχαλινούς ρυθμούς κινείται από χθες η αγορά του Ρεθύμνου, με τους εμπόρους να ευελπιστούν σε προσωρινή οικονομική «ανάσα». Ωστόσο, η κίνηση είναι προς το παρόν υποτονική, καθώς ο κόσμος δεν διαθέτει ούτε χρήματα ούτε διάθεση καταναλωτική. Στοιχεία απολύτως απαραίτητα για να κάνουν τους καταναλωτές να επισκεφθούν τα τοπικά καταστήματα και να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους.
Σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους του Ρεθύμνου, όπως η Γερακάρη, η Αρκαδίου, η Εθνικής Αντιστάσεως και η Κουντουριώτη, τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα ήταν άδεια χθες από κόσμο και σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα, η Μεγάλη Δευτέρα ήταν βροχερή το απόγευμα, γεγονός που απέτρεψε αρκετούς από το να περπατήσουν στην αγορά για να δουν τις βιτρίνες των καταστημάτων, τα οποία θα λειτουργήσουν με εορταστικό ωράριο σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.


Συνέχεια...

ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ανησυχία από τις επιθέσεις-ληστείες εις βάρος ηλικιωμένων

Ανήμποροι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους, αποτελούν τα εύκολα θύματα για εγκληματικές σπείρες, οι οποίες τους διαπράττουν εις βάρος τους ληστείες. Η περιορισμένη σωματική τους δύναμη και άρα η μειωμένη δυνατότητα αντίστασής τους, τους καθιστούν ως τους υπ’ αριθμόν έναν στόχους. Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας ζουν ανά πάσα στιγμή με τον φόβο όχι μόνο να χάσουν τις πενιχρές οικονομίες τους, αλλά να χάσουν ακόμα και τη ζωή τους από δράστες που για ελάχιστα χρήματα μπορεί να τους κακοποιήσουν μέχρι θανάτου.
«Επικίνδυνη ζώνη» θεωρείται πλέον η ενδοχώρα, χωρίς όμως να εξαιρούνται οι αστικές περιοχές ή περιοχές πέριξ αυτών, όπου αφενός η αραιή αστυνομική παρουσία και αφετέρου ο γνωστός στους επίδοξους δράστες τρόπος ζωής των μικρών κοινωνιών τους, τις καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτες.

Συνέχεια...

ΣΕ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Άρχισε η λειτουργία της μονάδας ΟΚΑΝΑ στο Ρέθυμνο

Για απεξάρτηση χρηστών ναρκωτικών ουσιών και παροχή στήριξης σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα αλκοολισμού

Ξεκίνησε τη λειτουργία της η μονάδα ΟΚΑΝΑ στο Ρέθυμνο, η οποία θα εξυπηρετεί χρήστες ναρκωτικών ουσιών, οι οποίοι μέχρι πρότινος αναγκάζονταν να απευθύνονται στους γειτονικούς νομούς, παρέχοντάς τους την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
Η μονάδα θα λειτουργήσει σε κτίριο του νοσοκομείου, εκεί όπου παλιά στεγαζόταν ο βρεφονηπιακός σταθμός και στελεχώνεται από προσωπικό του συμβουλευτικού σταθμού εφήβων.
Το πρωί του Σαββάτου στην μονάδα βρέθηκε η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, η οποία μαζί με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας ξεναγήθηκαν στους χώρους του κτιρίου και ενημερώθηκαν από το προσωπικό για τη λειτουργία της.
Ο σκοπός της μονάδας είναι να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής του Ρεθύμνου δίδοντάς τους τη δυνατότητα θεραπείας στο χώρο διαμονής τους.

Συνέχεια...







ΜΕ 37 ΑΤΟΜΑ ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΕ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Στη μάχη με τις φλόγες 4.000 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης

Τέσσερις χιλιάδες πυροσβέστες σε ολόκληρη τη χώρα ρίχνονται από σήμερα στη μάχη με τις φλόγες ενισχύοντας τη δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος.
Πρόκειται για την υλοποίηση της απόφασης του αρμόδιου υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που έδωσε τέλος στην επαγγελματική ομηρία ανθρώπων που επί σειρά ετών εργάζονταν υπό καθεστώς ανασφάλειας με οκτάμηνες συμβάσεις εργασίας.
Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους χθες πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα τελετές απονομής πτυχίων στους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης.
Στο Ρέθυμνο βρέθηκε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανόλης Όθωνας όπου παρουσία αρχών και φορέων έκανε την απονομή των διπλωμάτων.

Συνέχεια...

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Ζημιά στον αγροτικό και τουριστικό τομέα

• Η Π.Ν.Ο. δεν ικανοποιήθηκε από τις απαντήσεις του υπουργείου και εμμένει στην 48ωρη απεργία Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη
• Eυπαθή προϊόντα της Κρήτης κινδυνεύουν να καταστραφούν, αντί να καταλήξουν στους καταναλωτές
• Με τα εισιτήρια των πλοίων στα χέρια θα μείνουν Έλληνες και τουρίστες που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν


Οικονομική ζημιά στον αγροτικό και τουριστικό τομέα θα επιφέρει στην Κρήτη ο ακτοπλοϊκός αποκλεισμός την Μεγάλη Εβδομάδα. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία επέμεινε χθες στην απόφασή της για 48ωρη απεργία την Μεγάλη Τρίτη και την Μεγάλη Τετάρτη, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.
Ευπαθή προϊόντα, σε περίοδο μάλιστα οικονομικής κρίσης, κινδυνεύουν να σαπίσουν στις αποθήκες, αντί να καταλήξουν στους καταναλωτές. Παράλληλα, εγκλωβισμένες θα μείνουν ελληνικές οικογένειες και δεκάδες τουρίστες που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν από και προς την Κρήτη αυτές τις μέρες.
Να συνεχιστούν οι προσπάθειες, ώστε να βρεθεί λύση, έστω την ύστατη ώρα στο θέμα της απεργίας της ΠΝΟ, ζητά ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος είχε χθες συνάντηση στην Αθήνα με την υπουργό Ανάπτυξης και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου.

Συνέχεια...

ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Εγκρίθηκε η αίτηση εκτέλεσης δρομολογίων του πλοίου «Elli T.» της Cretan Lines

Αρχές Μαΐου θα ξεκινήσει τα ταξίδια στη γραμμή Ρέθυμνο-Πειραιάς

Για το λιμάνι του Ρεθύμνου «σαλπάρει» το «Elli T.», αφού η Cretan Lines εξασφάλισε την έγκριση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.) για τη δρομολόγηση του πλοίου στη γραμμή Ρέθυμνο Πειραιάς. Μετά την αγορά του, η ρεθεμνιώτικη εταιρεία κατέθεσε αίτηση εκτέλεσης δρομολογίων στο Σ.Α.Σ., το οποίο συνεδρίασε χθες στη Νάξο και αποφάσισε ότι το πλοίο είναι αξιόπλοο, διαθέτει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά από το υπουργείο Ναυτιλίας, επομένως είναι σε θέση να εκτελεί δρομολόγια με ασφάλεια.
Σύμφωνα με το πλάνο δρομολογίων που κατέθεσε η Cretan Lines και εγκρίθηκε από το Σ.Α.Σ., το πλοίο «Elli» θα ταξιδεύει καθημερινά από και προς το Ρέθυμνο. Τρεις ημέρες της εβδομάδας θα αναχωρεί από τον Πειραιά, τρεις ημέρες της εβδομάδας θα αναχωρεί από το Ρέθυμνο, ενώ κάθε Κυριακή θα εκτελεί ημερήσιο δρομολόγιο. Συγκεκριμένα, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή θα κάνει το δρομολόγιο Πειραιάς-Ρέθυμνο και Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο το δρομολόγιο Ρέθυμνο-Πειραιάς. Ώρα αναχώρησης θα έχει στις 21:00 το βράδυ και ώρα άφιξης στο λιμάνι προορισμού στις 06:30 περίπου το πρωί.

Συνέχεια...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Διανομή πακέτων με τρόφιμα σε άπορες οικογένειες του νομού

Περισσότερα από τετρακόσια πακέτα με τρόφιμα μοιράστηκαν χθες σε άπορους ανθρώπους και στους πέντε δήμους του νομού Ρεθύμνου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου στο πλαίσιο της επικείμενης λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με τους ανθρώπους που εργάζονται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τους εθελοντές συγκέντρωσαν τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά για τις οικογένειες που έχουν ανάγκη και μετά και την ανταπόκριση αρκετών επιχειρήσεων, ιδιωτών και σχολείων συγκεντρώθηκαν τα τρόφιμα τα οποία παραδόθηκαν σε ανθρώπους άπορους ενόψει και των Άγιων Ημερών του Πάσχα.
Η διανομή αυτή θα συνεχιστεί στους πέντε δήμους του νομού ανά τακτά χρονικά διαστήματα έως ότου ξεκινήσει η λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου στην οδό Ζαμπελίου, η οποία καθυστερεί για γραφειοκρατικούς λόγους, καθώς δεν έχουν ακόμα μετακομίσει οι υπηρεσίες Κοινωνικής Προστασίας (που καταλαμβάνουν δύο αίθουσες στη Διεύθυνση Δημόσιας υγείας) που πλέον είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου Ρεθύμνου.

Συνέχεια...

ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ
Έντονες διαμαρτυρίες των φαρμακοποιών για τον ΕΟΠΥΥ

Προειδοποιούν για δυναμικές κινητοποιήσεις


Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι φαρμακοποιοί του Ρεθύμνου, οι οποίοι πλέον δηλώνουν αδύναμοι να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους του νέου Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.
Τα συσσωρευμένα χρέη των ταμείων που εντάχθηκαν στο ΕΟΠΥΥ από την 1η Ιανουαρίου του 2012 έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση ασφυκτική για τα φαρμακεία, τα οποία, όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες τους, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.
Οι φαρμακοποιοί του Ρεθύμνου πραγματοποίησαν χθες παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στην οδό Μοάτσου, όπου παρέδωσαν στον τοπικό διευθυντή Μανόλη Τσουπάκη ένα υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στο Ηράκλειο.

Συνέχεια...


Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
«Πόλεμος» για την απεργία της Π.Ν.Ο.

• Σήμερα αποφασίζει η ναυτική ομοσπονδία για τη στάση της, καθώς δεν βρέθηκε η «χρυσή τομή» στις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο

Δεν βρέθηκε τελικά χθες η χρυσή τομή στις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Ναυτιλίας με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, προκειμένου να υπάρξει συμβιβαστική λύση και να μην πραγματοποιηθεί η 48ωρη απεργία των ναυτεργατών την Μεγάλη Τρίτη και την Μεγάλη Τετάρτη. Η κρίσιμη απόφαση θα ληφθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ν.Ο., στην οποία θα καθοριστεί η στάση της ως προς το αν θα τηρηθεί η απεργία που έχει εξαγγείλει, στις 10 και 11 Απριλίου.
Εφόσον δεν υπάρξει θετική εξέλιξη, τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και η χώρα θα δεχθεί ένα ακόμα πλήγμα. Η απεργία θα επιφέρει ζημιά στην οικονομία, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στα αγροτικά προϊόντα και στον τουρισμό, όπως υποστηρίζουν ομάδες επαγγελματιών, ξενοδόχοι και Εμπορικά Επιμελητήρια.


Συνέχεια... 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΡΟΔΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΑ ΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Οι πενθήμερες σχολικές εκδρομές των τελειόφοιτων

• Η οικονομική κρίση «χτύπησε» και τις «μαθητικές αποδράσεις» σε όλη τη χώρα


Προορισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό επέλεξαν τα σχολεία του Ρεθύμνου για τις πενθήμερες εκδρομές τους. Οι μαθητές της τρίτη τάξης των λυκείων του νομού, γέμισαν τις βαλίτσες τους με όνειρα, κέφι και καλή διάθεση και άφησαν πίσω τους για λίγες μέρες τα θρανία, το άγχος της καθημερινής μελέτης, για να ζήσουν μια από τις πιο ευχάριστες σχολικές εμπειρίες.
Δημοφιλέστεροι προορισμοί για τα σχολεία του Ρεθύμνου ήταν και φέτος η Θεσσαλονίκη και η Ρόδος, ενώ από τις πόλεις του εξωτερικού, προτιμήθηκε η Πράγα. Τα περισσότερα λύκεια επισκέφθηκαν τον «Λευκό Πύργο», ακολούθησε η πόλη της Ρόδου, ενώ δυο λύκεια θέλησαν να «πετάξουν» εκτός Ελλάδας, επιλέγοντας την Τσεχία και συγκεκριμένα την Πράγα.
Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, πάντως, «χτύπησαν» και τις σχολικές εκδρομές, αφού αρκετές οικογένειες τελειόφοιτων μαθητών δεν μπόρεσαν να αντέξουν τα έξοδα κι έτσι τα παιδιά τους δεν ταξίδεψαν με τους συμμαθητές τους. Μάλιστα, υπήρξαν και σχολεία τα οποία ματαίωσαν την πολυήμερη εκδρομή, για οικονομικούς λόγους.

Συνέχεια...

ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ Ο ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ
Εκλογική προετοιμασία από τους «Αντιμνημονιακούς Πολίτες»

Τοπικά στελέχη, απλοί πολίτες και υποστηρικτές του νέου κινήματος «Αντιμνημονιακοί Πολίτες» συναντήθηκαν χθες το απόγευμα στο Ρέθυμνο, στο πλαίσιο της εκλογικής προετοιμασίας. Ο Νότης Μαριάς, πρόεδρος του πολιτικού κινήματος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, παρουσίασε την ιδρυτική διακήρυξη και τις πολιτικές θέσεις των «Αντιμνημονιακών Πολιτών».
Το κίνημα έχει ήδη εξαπλωθεί σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, όπως τονίστηκε, ενώ πραγματοποιούνται λαϊκές συνελεύσεις από τις οποίες έχει εκλεγεί μια κεντρική Διοικούσα Επιτροπή, όπου συμμετέχει από το Ρέθυμνο ο Δημήτρης Ηλιάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Μαριά, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι επαφές για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων σε όλη τη χώρα. Το ίδιο συμβαίνει και στην περιοχή του νομού Ρεθύμνου, αν και ο πρόεδρος των «Αντιμνημονιακών Πολιτών», τον οποίο πλαισίωναν στο πάνελ οι Ρεθεμνιώτες Σήφης Δρυδάκης και Βασιλική Ηλιάκη, δεν θέλησε να αποκαλύψει ακόμα τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών.

Συνέχεια...

Ο ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΤΗ Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
«Το μοιρολόι προκαλεί μελαγχολία, αλλά λυτρώνει και απελευθερώνει»

Τα μοιρολόγια της Κρήτης θα παρουσιάσει ο Λουδοβίκος των Ανωγείων στο Ρεθεμνιώτικο κοινό, τη Μεγάλη Δευτέρα. Στην εκδήλωση με θέμα «Πού πας, με τέτοιαν άνοιξη καλέ μου...», που θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι του Πολιτισμού στις 21:30 το βράδυ, ο κόσμος θα νιώσει συναισθήματα συγκίνησης, αγάπης, μελαγχολίας. Θα κλάψει και θα ζήσει μια βραδιά κατάνυξης, όπως επιτάσσει το κλίμα των Άγιων ημερών του Πάσχα.
Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων σε χθεσινές του δηλώσεις αναφέρθηκε στα μοιρολόγια και στα συναισθήματα που προκαλούν στον ίδιο αλλά και στο κοινό που τον παρακολουθεί να απαγγέλλει και να τραγουδά χαμηλόφωνα τραγούδια που περιέχουν το στοιχείο του πόνου.
«Τα μοιρολόγια είναι το βαθύ τραγούδι αγάπης. Είναι ο πρώτος δίσκος που έκανα μαζί με τον Μάνο Χατζιδάκι, στον οποίο άρεσε πάρα πολύ, κι έτσι ουσιαστικά ξεκίνησε η καριέρα μου. Το μοιρολόι δεν είναι κάτι που σε θλίβει. Μπορεί να σε μελαγχολεί, αλλά σε λυτρώνει παράλληλα, σε απελευθερώνει. Είναι πολύ μεγάλο ευτύχημα να μπορείς να κλαις.

Συνέχεια...