Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

«ΨΑΛΙΔΙ» ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Υπερψηφίστηκε ο εφαρμοστικός νόμος στη Βουλή

• Με 202 ψήφους υπέρ, 80 κατά και 1 «παρών»
• Ποιοί διαγραφέντες των δύο μεγάλων κομμάτων είπαν «ναι» στη χθεσινή ψηφοφορία
• Από τις 14 Φεβρουαρίου σε αναδρομική ισχύ το νέο καθεστώς στα εργασιακά



Υπερψηφίστηκε χθες αργά το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής, με 202 ψήφους υπέρ, 80 κατά και 1 «παρών», ο εφαρμοστικό νόμος του Μνημονίου 2 που περιέχει «ψαλίδι» σε μισθούς-συντάξεις και αλλαγές στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.
Παράλληλα, αναδρομικά από τις 14 Φεβρουαρίου και μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, θα ισχύει το νέο μισθολογικό καθεστώς.
Τα μειωμένα κατά 22% σε σχέση με την ισχύουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κατώτερα όρια μισθών και ημερομισθίων, τίθενται σε ισχύ με πράξη του υπουργικού συμβουλίου, η οποία εγκρίθηκε στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα.

Συνέχεια...

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ
Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά κύματα

Εικόνες απείρου κάλλους καταγράφηκαν για μια ακόμα φορά στο εμπορικό λιμάνι του Ρεθύμνου το οποίο πλημμύρισε. Η έντονη και ακατάπαυστη βροχόπτωση σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους εντάσεως δέκα μποφόρ στο Ρέθυμνο είχε ως αποτέλεσμα τα τεράστια κύματα να παρασύρουν τρία αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στο πάρκινγκ του εμπορικού λιμανιού, ενώ οκτώ αυτοκίνητα στο εμπορικό λιμάνι και δύο ακόμα στο πάρκινγκ, που βρίσκεται δίπλα σε αυτό, υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τα ορμητικά νερά.
H ολιγωρία και η αδιαφορία των τοπικών αρχών των πολλών προηγούμενων ετών για τα μέτρα ασφαλείας στο λιμάνι φάνηκε με την εικόνα που παρουσίασε η περιοχή από τη χθεσινή κακοκαιρία, όπου η απουσία των απαραίτητων υποδομών είχε ως αποτέλεσμα η θάλασσα να υπερχειλίσει και να γίνει ένα με τη στεριά.


Συνέχεια...

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

TO ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Καρναβάλι με κέφι και αισιοδοξία

• Δεκαπέντε χιλιάδες καρναβαλιστές, 42 ομάδες, 30 άρματα
• Μειωμένη η επισκεψιμότητα, στο 65% η πληρότητα στα ξενοδοχεία
• Αυξημένα μέτρα για μια ασφαλή διοργάνωση


Δεκαπέντε χιλιάδες καρναβαλιστές, χιλιάδες θεατές και επισκέπτες, σαράντα δυο ομάδες και τριάντα άρματα είναι έτοιμη να υποδεχτεί η πόλη του Ρεθύμνου, στην κορύφωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων. Η οικονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε το «Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι», καθώς η επισκεψιμότητα θα είναι μικρότερη φέτος, με την πληρότητα στα ξενοδοχεία να αγγίζει το 65%.
Ωστόσο, το κέφι, η χαρά, ο χορός και η μουσική δεν θα λείπουν για μια ακόμη χρονιά από το Ρέθυμνο, το οποίο θα βρεθεί στο επίκεντρο της Κρήτης και της υπόλοιπης χώρας.


Συνέχεια...

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
Το σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Η οικονομική κρίση, η κατήφεια και ο προβληματισμός, δίνουν τη θέση τους στο κέφι, στη χαρά και στην καλοπέραση. Το τριήμερο της αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας προσφέρεται, έστω και προσωρινά, για ξεγνοιασιά και διασκέδαση και οι Ρεθεμνιώτες προετοιμάζονται ήδη όχι μόνο για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις αλλά και για το σαρακοστιανό τραπέζι.
Ωστόσο, οι περικοπές μισθών, συντάξεων, η ανεργία, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το μέλλον είναι στοιχεία που κάνουν τους καταναλωτές επιφυλακτικούς και διστακτικούς ως προς τις αγορές τους.
Παρά το γεγονός ότι στην αγορά του Ρεθύμνου οι τιμές σε βασικά προϊόντα έχουν μείνει στα περσινά επίπεδα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, στα αρτοποιεία, στα οπωροπαντοπωλεία και στα ιχθυοπωλεία, ο τζίρος είναι μειωμένος και οι επιχειρηματίες δηλώνουν απαισιόδοξοι για την αγοραστική κίνηση των ημερών.

Συνέχεια...

ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Κρητική καντάδα στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου

Πλημμύρισαν χθες το ιστορικό κέντρο οι κανταδόροι του Κέντρου Νέων Ρεθύμνου που ταξίδεψαν σε μουσικά μονοπάτια επαγγελματίες και περαστικούς που βρέθηκαν στους εμπορικούς δρόμους της πόλης.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2012 δάσκαλοι και μαθητές του Κέντρου Νέων ξεκίνησαν από την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη και γεμάτοι κέφι αναβίωσαν την παραδοσιακή κρητική καντάδα. Οι επαγγελματίες τους επεφύλαξαν θερμή υποδοχή και τους καλωσόρισαν με μια ρακή και με ένα χειροκρότημα. Οι καταναλωτές που είχαν κατέβει βόλτα στην αγορά σταματούσαν για να φωτογραφίσουν την αναβίωση του εθίμου και παρασύρθηκαν στις κρητικές μελωδίες.


Συνέχεια...

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΕΚΤΑΣΗ 1.500 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΙΟΥ
Παραχώρηση και αξιοποίηση της Σχολής Ασωμάτων

• Η προγραμματική σύμβαση θα υπογραφεί στο Ρέθυμνο από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη
• Προβλέπεται η δημιουργία Πρότυπου Ερευνητικού Κέντρου και Σχολής Αγροτών


Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και στο Δήμο Αμαρίου παραχωρείται για αξιοποίηση έκταση στη Σχολή Ασωμάτων, 1.500 στρεμμάτων περίπου, καθώς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συμφώνησε χθες στο αίτημα που του είχαν θέσει τοπικοί φορείς.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης είναι έτοιμος να υπογράψει την παραχώρηση της έκτασης, ιδιοκτησίας του υπουργείου, καθώς σε συνάντηση που είχε χθες στο γραφείο του με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα, την αντιπεριφερειάρχη Μαίρη Λιονή, τον δήμαρχο Αμαρίου Στέφανο Σημαντήρα, την θεματική αντιπεριφερειάρχη Θεανώ Βρέντζου και τον Μητροπολίτη Ειρηναίο, του κατατέθηκε ένα ολοκληρωμένο μάστερ πλαν, αξιόπιστο και οικονομικά αιτιολογημένο, στο οποίο περιγράφονται με ακρίβεια οι δράσεις και τα έργα που πρόκειται να γίνουν με σκοπό να αξιοποιηθεί αναπτυξιακά ο χώρος.


Συνέχεια...

ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΛΑΒΗΣ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ
Εκτός λειτουργίας το μικροβιολογικό εργαστήριο του ΙΚΑ

• Στο νοσοκομείο εξυπηρετούνται προσωρινά οι ασφαλισμένοι

Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ σε ότι αφορά μικροβιολογικά ζητήματα, καθώς εκτός λειτουργίας έχει τεθεί τις τελευταίες μέρες το μικροβιολογικό εργαστήριο του πρώην ΙΚΑ. Το τμήμα οδηγήθηκε σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας, εξαιτίας της έλλειψης αναλώσιμων υλικών αλλά και βλάβης στο μηχάνημα που χρησιμοποιείται για τις μικροβιολογικές εξετάσεις.
Πρόκειται για ένα ακόμα από τα πολλά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, πρώην ΙΚΑ, ωστόσο το πρόβλημα με το μικροβιολογικό εργαστήριο δεν φαίνεται να έχει τοπικό αλλά πανελλαδικό χαρακτήρα, καθώς σύμφωνα με διευθυντή του ΕΟΠΥΥ στο Ρέθυμνο Μανώλη Τσουπάκη, συνολικά 47 νομοί στη χώρα βρίσκονται στην ίδια θέση, καθώς έληξε η σύμβαση με την προμηθεύτρια εταιρεία και η κεντρική διοίκηση δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τις διαδικασίες για την προκήρυξη νέου διαγωνισμού.


Συνέχεια... 

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι

Η αντίστροφη μέτρηση για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι έχει ξεκινήσει και οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις τόσο για τη νυχτερινή παρέλαση όσο και για την μεγάλη παρέλαση της Κυριακής, όπου σαράντα δύο ομάδες με τριάντα άρματα και περίπου 15.000 καρναβαλιστές θα ξεφαντώσουν στους δρόμους και τα καταστήματα της πόλης αφήνοντας για λίγο στην άκρη τις δυσκολίες της καθημερινότητας.
Επτά ομάδες θα συμμετέχουν στη φετινή θεματική «Η Οδύσσεια του Νεοέλληνα», οι οποίες θα προηγηθούν όλων των υπολοίπων στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση.
Χθες, πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων αστυνομίας, τροχαίας, πυροσβεστικής, λιμεναρχείου, δημοτικής αστυνομίας, δημοτικής κοινότητας, των καρναβαλιστών, επαγγελματιών, ΚΤΕΛ αλλά και εθελοντών Σαμαρειτών, προκειμένου να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες για την ασφάλεια της διοργάνωσης.


Συνέχεια...

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΙΟΒΕ ΚΑΙ ΣΕΤΕ
Δυσοίωνες προβλέψεις για τον τουριστικό κλάδο

• Aπαισιόδοξες οι ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις, που διαπιστώνουν ότι η ζήτηση υποχωρεί και η κατάσταση επιδεινώνεται
• Το 50% των επιχειρηματιών εκτιμά ότι το 2012 θα κινηθεί πτωτικά συγκριτικά με το 2011


Απαισιόδοξες είναι οι ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες διαπιστώνουν ότι η κατάσταση στον κλάδο τους επιδεινώνεται διαρκώς. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας οικονομικής συγκυρίας που πραγματοποίησαν το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), καθώς σημαντική υποχώρηση παρουσιάζει ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τις επιχειρήσεις του τουρισμού, το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2011.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 71 και 48 μονάδες για τις ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις αντίστοιχα, παρουσιάζοντας πτώση κατά 35 και 22 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση.


Συνέχεια...

Ο ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
Προοπτικές ένταξης των σχολείων Σταυρωμένου και Ατσιποπούλου στο ΕΣΠΑ

Ξεμπλοκάρουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τις μελέτες των σχολικών συγκροτημάτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ο δήμος Ρεθύμνου επιδιώκει να εντάξει στο ΕΣΠΑ. Χθες το υπουργείο Παιδείας έδωσε το πράσινο φως για την υπογραφή του κτιριολογικού προγράμματος του γυμνασίου-λυκείου Ατσιποπούλου και πλέον ο φάκελος κατατίθεται στην πολεοδομία για να εξασφαλίσει οικοδομική άδεια. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον δήμαρχο Ρεθύμνου αναμένεται σήμερα κιόλας και η σχετική υπογραφή της γεωλογικής μελέτης για το γυμνάσιο-λύκειο Ατσιποπούλου και η αισιοδοξία είναι πλέον διάχυτη ότι στον επόμενο μήνα ο φάκελος θα είναι έτοιμος να κατατεθεί στην περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να διεκδικήσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Συνέχεια...

ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΑΝ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Αναβλήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη Συμβουλίου Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χθες εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς φοιτητές και καθηγητές από τις 8:30 το πρωί απέκλεισαν συμβολικά το κτίριο της πρυτανείας, προκειμένου η εφορευτική επιτροπή να μην εισέλθει στην αίθουσα της Συγκλήτου όπου θα στήνονταν οι κάλπές.
Ανάλογη κινητοποίηση έγινε σε Βούτες και Κνωσσό στο Ηράκλειο, καθώς στην γενική συνέλευση των φοιτητών είχε ληφθεί σχετική απόφαση για παρεμπόδιση της εκλογικής διαδικασίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εφαρμογή του νέου νόμου του υπουργείου Παιδείας με τον οποίο η φοιτητική κοινότητα είναι άκρως αντίθετη.


Συνέχεια...

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΔΟΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
«Καμπάνα» σε 25 πρατήρια του Ρεθύμνου

• Ποσό ύψους 2 εκατ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι βενζινοπώλες του νομού, για παρατυπίες στο σύστημα «Ήφαιστος»

Πρόστιμα σε 25 πρατήρια του Ρεθύμνου, για παραβάσεις στη διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης, επέβαλλε το ΣΔΟΕ Κρήτης. Το συνολικό ύψος των προστίμων ανέρχεται συνολικά σε περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ και αφορά λανθασμένες ή εκπρόθεσμες δηλώσεις αγορών-πωλήσεων καυσίμων στο σύστημα «Ήφαιστος», του υπουργείου Οικονομικών.
Τα 25 πρατήρια δραστηριοποιούνται στην πόλη και στην ενδοχώρα του νομού Ρεθύμνου και τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα τα οποία ξεκινούν από τις 2.000 ευρώ και φτάνουν ακόμη και τις 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα περισσότερα τοπικά πρατήρια συγκαταλέγονται στη λίστα του ΣΔΟΕ για εκπρόθεσμες καταχωρήσεις στο σύστημα «Ήφαιστος», για ποσότητες καυσίμων από 15.000 έως 258.000 λίτρα.


Συνέχεια...

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ
Τροποποίηση της μελέτης της Ε.Ο. για το τμήμα Βρύσσες - Ατσιπόπουλο

Θετικά ανταποκρίθηκαν καταρχήν οι μελετητές της ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ στο αίτημα του δήμου Ρεθύμνου για τοπικές παραλλαγές στη μελέτη που αφορά το εθνικό οδικό δίκτυο και ειδικότερα το τμήμα του ΒΟΑΚ στο ύψος της Επισκοπής και του Γερανίου.
Συγκεκριμένα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ, όπως άλλωστε είχε προγραμματιστεί, παρουσία του αρμόδιου για την Δημοτική Ενότητα Λαππαίων αντιδημάρχου Νίκου Κονταξάκη, του τεχνικού σύμβουλου του δήμου Γιώργου Οικονόμου, εκπροσώπων του τοπικού συμβουλίου της Επισκοπής και του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Γερανίου αλλά και κάτοικων τέθηκε υπόψιν των μελετητών του έργου το σχέδιο του δήμου για επαναχάραξη του δρόμου στα συγκεκριμένα τμήματα προκειμένου να μην καταπατηθούν εκτάσεις που προορίζονται για τουριστική ή οικιστική ανάπτυξη, όπως έχουν οριοθετηθεί τα ΣΧΟΑΠ του δήμου Λαππαίων.


Συνέχεια...

ΣΕ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΧΟΡΕΥΕΙ Η ΠΟΛΗ
Λιγότεροι φέτος οι επισκέπτες του καρναβαλιού

• Μειωμένο το ενδιαφέρον από την υπόλοιπη χώρα

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου εν όψει του τριημέρου της Αποκριάς, το οποίο είθισται να αποτελεί τονωτική ένεση τόσο για τους ίδιους όσο και για τους επαγγελματίες στο χώρο εστίασης και αναψυχής.
Η φετινή διοργάνωση του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από την οικονομική κρίση και τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και αυτό αποδεικνύεται από το ενδιαφέρον των επισκεπτών μας για κρατήσεις στα ξενοδοχεία της πόλης, καθώς φέτος η προσέλευση εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά μειωμένη.


Συνέχεια...

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
Νέος οργανισμός λειτουργίας στη ΔΕΥΑΡ

• Συγκροτείται υπηρεσία Περιβάλλοντος, γραφείο ελέγχου και τμήμα μελετών - επίβλεψης έργων
• Μειωμένος ο αριθμός του προσωπικού της επιχείρησης, συγκριτικά με τα 110 άτομα που προβλέπονται


Νέο οργανισμό λειτουργίας των εσωτερικών της υπηρεσιών, διαθέτει εδώ και λίγες ημέρες η ΔΕΥΑΡ, μετά τη δημοσίευση του στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρεθύμνου συγκροτείται συνολικά από τέσσερις υπηρεσίες: Γενική Διεύθυνση, Οικονομική και Διοικητική Υπηρεσία, Τεχνική Υπηρεσία και Υπηρεσία Περιβάλλοντος, ενώ όλες οι υπηρεσίες τελούν κάτω από την εποπτεία και την καθοδήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρεθύμνου.
Στόχος της διοίκησης είναι να δοθεί έμφαση στον τομέα του περιβάλλοντος και σε αυτή την κατεύθυνση συγκροτήθηκε η υπηρεσία Περιβάλλοντος, από την οποία απορροφήθηκαν τα τμήματα Βιολογικού Καθαρισμού και αναλύσεων νερού, τα οποία μέχρι πρότινος ήταν ενταγμένα στην υπηρεσία Ανάπτυξης.


Συνέχεια...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΑΔΥΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΠΟΤΑΜΩΝ
Λύση στο ενεργειακό πρόβλημα του Ρεθύμνου

• Το εργοστάσιο θα χρησιμοποιεί δυο ανανεώσιμες πήγες ενέργειας, τον αέρα και το νερό για να παράγει ρεύμα 50mw και θα καλύψει τα δύο τρίτα του νομού Ρεθύμνου

Το μεγαλόπνοο και πρωτοποριακό έργο του ΟΑΔΥΚ που αφορά στην ενεργειακή αξιοποίηση του φράγματος των ποταμών Αμαρίου, σε συνδυασμό με το έργο της κατασκευής του υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, παρουσιάστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης στο Ρέθυμνο με κύριο στόχο να ενημερωθούν οι πολίτες τόσο για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου όσο και για τα πολλαπλά οφέλη του στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη αλλά και στο περιβάλλον.
Πρόκειται για μια επένδυση που ξεπερνάει τα 200 εκατομμύρια ευρώ, σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο για τη χώρα. Η Τέρνα κοστολογεί το ύψος της επένδυσης στα 230 εκατομμύρια ευρώ, με την εταιρεία να συμμετέχει με 25% ίδια κεφάλαια και το υπόλοιπο 75% θα προέρχεται από δανεισμό. 


Συνέχεια...

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

ΑΠΟ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
«Στροφή» στον εναλλακτικό τουρισμό

• Kατατέθηκαν 93 επενδυτικά σχέδια στο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 11 εκατομμυρίων ευρώ
• Στα 101 εκατ. ευρώ οι 785 προτάσεις από όλη τη χώρα
• Στόχος η διαφοροποίηση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος


«Στροφή» στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού κάνουν πολλές κρητικές επιχειρήσεις, επιδιώκοντας αφενός να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και αφετέρου να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα του κλάδου τους. Συνολικά 93 επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου στο νησί, επέλεξαν ως χρηματοδοτικό εργαλείο το πρόγραμμα «Εναλλακτικός Τουρισμός», του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ενώ η ολοκλήρωση της προθεσμίας υποβολής ένταξης στη δράση, βρήκε 785 επιχειρηματίες του κλάδου από όλη την Ελλάδα να έχουν υποβάλλει επιχειρηματικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 101 εκατομμυρίων ευρώ.

Συνέχεια... 

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΝΑ «ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΕΙ» ΤΟ ΕΡΓΟ
Νέα περιβαλλοντική μελέτη για τα αντλιοστάσια της Σκαλέτας

Τρόπους προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» το έργο της κατασκευής των αντλιοστασίων στην περιοχή της Σκαλέτας, αναζητούν ο Δήμος Ρεθύμνου και η ΔΕΥΑΡ. Χθες, στα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη για το θέμα, στην οποία αποφασίστηκε η εκπόνηση νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία θα επιχειρήσει να δώσει λύση στα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί και τα οποία έχουν οδηγήσει σε διακοπή των εργασιών, εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο.
Μετά την ολοκλήρωση του διαγράμματος των γραμμών αιγιαλού, όπου φαίνεται η θέση των αντλιοστασίων, ο μελετητής στον οποίο θα ανατεθεί η περιβαλλοντική μελέτη, θα λάβει υπόψιν του τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, τους όρους που έχει θέσει η Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (Ε.Υ.ΠΕ.), καθώς και τις εργασίες που έχουν ήδη εκτελεστεί, έτσι ώστε η μελέτη να φτάσει σε οριστικό επίπεδο και να καταφέρει να πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις.


Συνέχεια...

ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ
Με κέφι και φαντασία η κατασκευή των τριάντα αρμάτων

Mία περίπου εβδομάδα έμεινε πριν την μεγάλη παρέλαση του ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού με την συμμετοχή 42 ομάδων και περισσότερων από 15.000 καρναβαλιστών και οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις. Θεματική του φετινού καρναβαλιού η «Οδύσσεια του νεοέλληνα».
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις ομάδες του καρναβαλιού, οι οποίες έχουνε επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσουν τις κατασκευές των αρμάτων τους που και φέτος αναμένεται να κλέψουν την παράσταση. Το τσουχτερό κρύο, η χαμηλή θερμοκρασία δεν εμποδίζουν τους καρναβαλιστές, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες είναι πιστοί στο καθημερινό ραντεβού τους στις αποθήκες των αρμάτων.


Συνέχεια...

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Οικονομική ενίσχυση στους Δήμους

• Συνολικό ποσό 283 εκατ. ευρώ από τους Κ.Α.Π. για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών δαπανών
• Στο νομό Ρεθύμνου αντιστοιχούν 2 εκατ. ευρώ, σε όλη την Κρήτη 12,4 εκατ. ευρώ


Σημαντική ενίσχυση, εν μέσω ιδιαίτερα δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, λαμβάνουν οι δήμοι της χώρας, μετά την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να αποδώσει την πρώτη δόση του 2012, που αντιστοιχεί στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Οι ΟΤΑ θα ενισχυθούν με το συνολικό ποσό των 213.875.000 ευρώ, εκ των οποίων περίπου 12,4 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για τους δήμους της Κρήτης.
Στο νομό Ρεθύμνου, τα ταμεία των πέντε δήμων θα ενισχυθούν κατά περίπου 1,9 εκατομμύρια ευρώ, αφού ο Δήμος Ρεθύμνου λαμβάνει 973.635,97 ευρώ, ο Δήμος Μυλοποτάμου 385.810,00 ευρώ, ο Δήμος Αγίου Βασιλείου 256.113,84 ευρώ, ο Δήμος Αμαρίου 209.629,04 ευρώ και ο Δήμος Ανωγείων 85.346,16.


Συνέχεια...

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΛΑΠΠΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ
Αίτημα για τη δημιουργία κόμβου στην Επισκοπή

• Ζητούν νέα χάραξη και σχεδιασμό του δρόμου


Τις έντονες αντιδράσεις τους για τις μελέτες της ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ που αφορούν στο κομμάτι του εθνικού οδικού δικτύου στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Λαππαίων εκφράζουν οι κάτοικοι, οι οποίοι ζητούν νέα χάραξη και σχεδιασμό, έτσι ώστε, όπως λένε, να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα η ζώνη υψηλής παραγωγικότητας και η τουριστική ζώνη της περιοχής τους.
Όπως υποστηρίζουν στην υπάρχουσα μελέτη δεν έχει ληφθεί υπόψιν ο χωροταξικός σχεδιασμός και το ΣΧΟΑΠ της περιοχής, με αποτέλεσμα αυτή να πλήττεται ανεπανόρθωτα.
Επιπλέον οι κάτοικοι εξέφρασαν την αγωνία τους για την κατάσταση του οδικού δικτύου στο ύψος της Επισκοπής ζητώντας επιτακτικά την δημιουργία ενός κόμβου, ο οποίος θα εξασφαλίσει την ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών, αίτημα το οποίο συμμερίζεται η Αντιπεριφέρεια και ο δήμος Ρεθύμνου, οι οποίοι ήδη το απέστειλαν στο αρμόδιο υπουργείου Υποδομών.

Συνέχεια...
 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ
Πιέσεις στον εργολάβο για την ολοκλήρωση του έργου στον κόμβο Αμαρίου


Σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται για μια ακόμα φορά στο έργο κατασκευής του ανισόπεδο κόμβου Αμαρίου που τείνει να εξελιχτεί σε γιοφύρι της Άρτας για το Ρέθυμνο. Τόσο η υπηρεσία της ΕΥΔΕ /ΒΟΑΚ όσο και η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στον εργολάβο, προκειμένου να επισπεύσει τις εργασίες και το έργο να ολοκληρωθεί μέσα στο 2012.
Όπως τόνισαν πλέον οι λόγοι άλλης αναβολής και χρονοτριβής δεν υφίστανται, καθώς το έργο έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και η πληρωμή του αναδόχου γίνεται απρόσκοπτα, καθώς ο εργολάβος έχει πληρωθεί για τις εργασίες που έχει εκτελέσει.

Συνέχεια...

ΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΣΕ ΜΟΝΟΨΗΦΙΟ ΝΟΥΜΕΡΟ
Σε απόγνωση οι επαγγελματίες από τον αυξημένο ΦΠΑ στην εστίαση

• Πτώση του τζίρου τους κατά 30%

Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι επιχειρήσεις εστίασης στο Ρέθυμνο εξαιτίας της εκτόξευσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στο 23%, καθώς έξι μήνες μετά την εφαρμογή του νέου μέτρου οι επαγγελματίες βλέπουν το τζίρο τους να έχει καταγράψει πτώση της τάξεως του 30%. Επτά περίπου επιχειρήσεις της πόλης του Ρεθύμνου έχουν βάλει ήδη λουκέτο, ενώ οι συνέπειες για τους ιδιοκτήτες τους, όπως τουλάχιστον οι ίδιοι υποστηρίζουν, είναι τραγικές.
Από τη μια αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα λειτουργικά τους έξοδα, από την άλλη χάνονται θέσεις εργασίας, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που η αύξηση του ΦΠΑ μετακυλά στην τσέπη του καταναλωτή.
Μισοάδεια εστιατόρια και καφετέριες, και ακόμα πιο άδειες ταμειακές μηχανές είναι η εικόνα που καταγράφεται καθημερινά στις επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης.


Συνέχεια...

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΕΛΕΤΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
Όχι στην μεταφορά του Τμήματος Ψυχολογίας

• Άμεση αντίδραση από την τοπική κοινωνία, αντίθετοι σύσσωμοι οι φοιτητές
• Ψήφισμα διαμαρτυρίας παρέδωσαν στον Αντιπρύτανη 46 φορείς του νομού



Η συζήτηση που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα για μεταφορά του τμήματος Ψυχολογίας από το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο, έχει προκαλέσει την εύλογη ανησυχία όχι μόνο στους φοιτητές της Σχολής και τις οικογένειές τους αλλά και στην κοινωνία του Ρεθύμνου, που βλέπει να μεθοδεύεται κάθε τόσο, με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, η υποβάθμιση της Πανεπιστημιούπολης του Γάλλου.
Το ενδεχόμενο της μεταφοράς του τμήματος Ψυχολογίας, δεν είναι μια φημολογία χωρίς βάση αλλά είναι μια σκέψη μερίδας των καθηγητών της ίδιας της σχολής. Σκέψη που άρχισαν να διατυπώνουν ψιθυριστά σε συζητήσεις τόσο με συναδέλφους τους όσο και με φοιτητές.

Συνέχεια...

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Σ. ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ
Λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Κρήτης εντός εξαμήνου

• Η συμφωνία για τον περιφερειακό σχεδιασμό δεν προβλέπει μονάδα καύσης, αλλά μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας
• Στο νομό Ρεθύμνου, προωθείται η πρόταση για τη δημιουργία ΧΥΤΥ στο Αμάρι


Οριστική λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Κρήτης πρόκειται να υπάρξει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2012. Αυτή τουλάχιστον τη διαβεβαίωση έδωσε χθες ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, αναφερόμενος στη συμφωνία που κατέληξε από κοινού με τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Αθανάσιο Καρούντζο και τον πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ, Γιάννη Κουράκη.
Η συμφωνία για το νέο περιφερειακό σχεδιασμό δεν προβλέπει μονάδα καύσης, αλλά μονάδα μηχανικής, βιολογικής επεξεργασίας, ενώ θα υπάρξουν σημεία συγκέντρωσης και διαχείρισης απορριμμάτων στο Ρέθυμνο, στα Χανιά, στο Ηράκλειο και στο Λασίθι.


Συνέχεια...

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ «ΑΣΦΑΛΗ ΚΡΗΤΗ»
Μέτρα για την οδική ασφάλεια

• Στόχος η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση παιδιών και ενηλίκων για τη μείωση των τροχαίων στο νησί
• Από το 2000 έως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους στην άσφαλτο 1.484 άνθρωποι
• Αλκοόλ, ταχύτητα και χρήση κινητού τηλεφώνου τα αίτια πρόκλησης ατυχημάτων


Να σταματήσει η άσφαλτος της Κρήτης να βάφεται με αίμα, επιθυμούν η κοινωνία, οι κάτοικοι και οι φορείς του νησιού. Η οδική ασφάλεια έχει αποτελέσει πολλές φορές αντικείμενο συζήτησης και σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα τροχαία ατύχηματα, η Περιφέρεια Κρήτης ξεκινά εκστρατεία με τίτλο «Ασφαλής Κρήτη». Στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών ενώ η εκστρατεία έχει ως επίκεντρο τα παιδιά και στοχεύει στην εμπέδωση ασφαλούς οδικής συμπεριφοράς, ώστε να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα γίνουν ενημερωτικές ημερίδες στα σχολεία, ενώ θα κυκλοφορήσει σχετικό έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό. Ως κυριότερα αίτια για την πρόκληση ατυχημάτων, εμφανίζονται το αλκοόλ, η ταχύτητα και η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.


Συνέχεια...

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2 ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Προσφυγή στις κάλπες τον Απρίλιο

• Πιθανότερη ημερομηνία εκλογών η 29η του μήνα
• Μεταβλήθηκε ο συσχετισμός των κομματικών δυνάμεων
• Μίνι ανασχηματισμός από τον Λ. Παπαδήμο


Η άρνηση 45 συνολικά βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI, οι διαγραφές, οι παραιτήσεις και οι ανεξαρτητοποιήσεις που ακολούθησαν, το ισχυρό αντιμνημονιακό μπλοκ και ο νέος συσχετισμός των κομμάτων που διαμορφώθηκε στην Βουλή από χθες τα ξημερώματα, που καμία σχέση δεν έχει με την εικόνα που γνωρίζαμε, άνοιξαν τον δρόμο για τη διενέργεια εκλογών μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Η ψηφοφορία για το Μνημόνιο 2 επιταχύνει την προσφυγή στις κάλπες και η πλέον πιθανή ημερομηνία διενέργειας των εθνικών εκλογών είναι η 29η Απριλίου. Το γεγονός αυτό μάλλον δεν επιτρέπει στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό και το πλέον πιθανό είναι πως θα αντικαταστήσει μικρό αριθμό υπουργών τις αμέσως επόμενες ώρες ή μέρες.


Συνέχεια...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Χωροθέτηση των Α.Π.Ε. στην Κρήτη

Μελέτη - οδηγός με στόχο να πληρούνται συγκεκριμένα χωροταξικά και περιβαλλοντικά κριτήρια


Η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Κρήτη βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας. Η χωροθέτηση των σχεδιαζόμενων ΑΠΕ στο νησί είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει προκαλέσει πολύ συζήτηση και έντονο προβληματισμό σε φορείς, επιστήμονες και κατοίκους του νησιού, οι οποίοι τονίζουν ότι η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση εγκυμονεί κινδύνους στο περιβάλλον και στην κοινωνία της Κρήτης.
Η τοποθέτηση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, ανεμογεννητριών και τα σχέδια για την κατασκευή υβριδικών σταθμών τεράστιων μεγεθών, αλλά πολύ περισσότερο η μέθοδος με την οποία επιχειρείται η διείσδυση των ΑΠΕ, εξακολουθούν να προκαλούν έντονες αντιδράσεις, γεγονός που κάνει επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης λύσης.

Συνέχεια...

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2 ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ
Σε μια κλωστή η κυβέρνηση Παπαδήμου

• Δραματικό μήνυμα του πρωθυπουργού για να ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση και να αποτραπεί η χρεοκοπία
• Απέσυρε την στήριξή του το ΛΑΟΣ, παραιτήθηκαν οι υπουργοί του κόμματος
• Εκτός κυβερνητικού σχήματος και δύο υπουργοί του ΠΑΣΟΚ
• Εικόνα κατάρρευσης στο πολιτικό σκηνικό


Σε μια κλωστή φαίνεται να κρέμεται η τύχη της κυβέρνησης Παπαδήμου, καθώς αφ’ ενός πρώτον απέσυρε τη στήριξή του το ΛΑ.Ο.Σ. και παραιτήθηκαν οι τέσσερις υπουργοί του, δεύτερον παραιτήθηκαν δυο υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, και αφ’ ετέρου το σοβαρό ενδεχόμενο αρνητικής στάσης μεγάλου αριθμού βουλευτών στην ψηφοφορία για το Μνημόνιο 2, ίσως αποτελέσει την αιτία κατάρρευσής της.
Μπορεί η κυβέρνηση να στηρίζεται επισήμως από δυο κόμματα πλέον, το ΠΑΣΟΚ και την Ν.Δ. και ο πρωθυπουργός να έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που παραιτήθηκαν ή ακόμα και να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, ωστόσο το πρόβλημα μετατοπίζεται στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή του νέου Μνημονίου που αν δεν λάβει την ψήφο της πλειοψηφίας του κοινοβουλευτικού σώματος, αφού δεκάδες βουλευτές προειδοποιούν ότι δεν προτίθεται να το ψηφίσουν, η δανειακή σύμβαση της χώρας δεν πρόκειται να υπογραφεί, με ότι αυτό συνεπάγεται.


Συνέχεια...

ΑΝΩ ΤΟΥ 30% Η ΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Μεγάλη μείωση τζίρου, παρά τα υψηλά ποσοστά εκπτώσεων

• Συντηρητικές αγορές από τους καταναλωτές
• Σε αδιέξοδο τα εμπορικά καταστήματα


Αντιμέτωπες με μια από τις χειρότερες εκπτωτικές περιόδους των τελευταίων ετών είναι οι εμπορικές επιχειρήσεις του Ρεθύμνου. Παρά τις δελεαστικές προσφορές και τα πολύ υψηλά ποσοστά εκπτώσεων, οι καταναλωτές εξακολουθούν να πραγματοποιούν συντηρητικές αγορές, γεγονός που οδηγεί αρκετά καταστήματα σε αδιέξοδο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εμπορικού Συλλόγου, η φετινή χειμερινή εκπτωτική περίοδος είναι μειωμένη κατά 30%-40% συγκριτικά με την περσινή, ωστόσο υπάρχουν επιχειρηματίες που δηλώνουν ότι η πτώση στο τζίρο τους αγγίζει ακόμα και το 50%.


Συνέχεια...

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ
«Εφιάλτης» η ανεργία για δεκάδες Ρεθεμνιώτες

• Στο 19,4% «εκτοξεύτηκε» το ποσοστό στην Κρήτη, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή
• Ξεπέρασαν το 1 εκατ. οι άνεργοι σε όλη τη χώρα
• Στο 48% το ποσοστό στους νέους ηλικίας 15-24 ετών


Κατά δεκάδες σπεύδουν οι Ρεθεμνιώτες στο τοπικό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ για να εισπράξουν την πολυπόθητη επιταγή πληρωμής, που αντιστοιχεί στο μηνιαίο επίδομα. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, νέοι, σαραντάρηδες και πενηντάρηδες, με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, έχουν μείνει χωρίς δουλειά τους τελευταίους μήνες και προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητας, έχοντας ως μοναδικό εισόδημα τα περίπου 420 ευρώ του επιδόματος ανεργίας.

Συνέχεια...

ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Προς αναθεώρηση το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης

• Η Περιφέρεια Κρήτης θα κληθεί να δώσει το «πράσινο φως» για την έγκρισή του
 
Στα χέρια του δήμου Ρεθύμνου θα βρίσκονται στις αρχές της εβδομάδας τα τελικά σχέδια για το αναθεωρημένο γενικό πολεοδομικό σχέδιο, τα οποία θα κατατεθούν προς έγκριση στην Περιφέρεια Κρήτης, η υπογραφή της οποίας θα είναι αυτή που θα ανάψει το πράσινο φως για την πολεοδόμηση περιοχών της πόλης, δίδοντας τέλος σε ένα σοβαρό πρόβλημα που είχε να κάνει με την οικιστική της ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ρεθύμνου προτού τα σχέδια κατατεθούν στην Περιφέρεια, θα προηγηθεί διαβούλευση με το δημοτικό σύστημα για μια τελική ενημέρωση της μελέτης, η οποία πρέπει να εγκριθεί και από την αρμόδια για θέματα Χωροταξίας και Πολεοδομίας Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στη συνέχεια να αποσταλεί στην Περιφέρεια, η οποία καλείται να το εγκρίνει για να μπορέσει στη συνέχεια αυτό να υλοποιηθεί και να είναι εφικτή η επέκταση του σχεδίου πόλης.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ
Τον Απρίλιο ολοκληρώνονται οι μελέτες για τα σχολεία σε Ατσιπόπουλο και Σταυρωμένο

• Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης κατατέθηκε προς έγκριση το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο για τη μελέτη του γυμνασίου-λυκείου Ατσιποπούλου

Μέχρι το Πάσχα θα είναι πλήρεις και ολοκληρωμένες οι μελέτες των δύο σχολικών συγκροτημάτων σε Ατσιπόπουλο και Σταυρωμένο αντίστοιχα, προκειμένου να κατατεθούν στην περιφέρεια και να διεκδικήσουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Χθες, ο δήμος Ρεθύμνου κατέθεσε στο γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης προς έγκριση, το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο για την ανέγερση γυμνασίου -λυκείου στο Ατσιπόπουλο, καθώς το οικόπεδο είναι εκτός σχεδίου πόλεως και το οποίο μόλις εξασφαλίσει την σχετική υπογραφή θα μπορούν στη συνέχεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση οικοδομικής άδειας.


Συνέχεια...

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Προοπτικές ανόδου της τιμής του ελαιολάδου

• Αμφίβολη η συμμετοχή της Κρήτης στο πρόγραμμα, καθώς δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες λαδιού αποθηκευμένες
• Από 1,85 έως 1,90 ευρώ πωλούν οι ελαιοπαραγωγοί το κιλό
• Μειωμένη κατά 30%-40% αναμένεται η φετινή σοδειά στο νησί


Θετικές επιπτώσεις στην αγορά του ελαιολάδου αναμένεται να φέρει το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, το οποίο θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η αποθεματοποίηση «παρθένου» και «εξαιρετικού παρθένου» ελαιολάδου, από ιδιωτικές επιχειρήσεις και συνεταιριστικές οργανώσεις, συνήθως επιφέρει άνοδο στις τιμές, γεγονός που δίνει αισιοδοξία στους ελαιοπαραγωγούς του Ρεθύμνου και του νησιού γενικότερα, οι οποίοι βλέπουν την αξία του προϊόντος να μειώνεται όλο και περισσότερο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, οι τιμές παραγωγού έχουν «κατρακυλήσει» κάτω από τα 2 ευρώ, καθώς το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 0.3 βαθμών πωλείται από 1,85 ευρώ έως 1,90 ευρώ το κιλό, ενώ κατά περιπτώσεις η τιμή είναι ακόμα χαμηλότερη.


Συνέχεια...

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
Ξεκινά το Μάρτιο τη λειτουργία της η «Αγροδιατροφική Σύμπραξη»

• Παρουσίαση χθες στο Ρέθυμνο από την θεματική αντιπεριφερειάρχη Θεανώ Βρέτζου
• Στόχος η προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων με κοινή ονομασία «Κρήτη»



Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για τη σύσταση της νέας μη κερδοσκοπικής εταιρίας με τίτλο «Αγροδιατροφική Σύμπραξη», η οποία στοχεύει στην προώθηση και προβολή των αγροτικών προϊόντων του νησιού.
Το νέο εργαλείο αυτό που θα έχει ως αποκλειστικό σκοπό την αναβάθμιση του πρωτογενή τομέα και τη στόχευση σε ελληνικές και ξένες αγορές θα μπορεί να λειτουργήσει σε ένα περίπου μήνα, έχοντας στο δυναμικό του έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη, γνώστες τόσο της παραγωγής όσο και της επιχειρηματικότητας που θα μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στον τομέα της εξαγωγής που μέχρι σήμερα υστερεί το νησί.

Συνέχεια...

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΙΕΡΩΝ ΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΝΑΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού στο νομό Ρεθύμνου

Τη δυνατότητα να αναπτύξουν τουριστικές διαδρομές θρησκευτικού ενδιαφέροντος δίνει το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ρεθύμνου, σε επιχειρήσεις και τουριστικά πρακτορεία. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε ένας πλήρης κατάλογος, ο οποίος θα λειτουργήσει ως «εργαλείο» για τους ενδιαφερόμενους, καθώς περιέχει στοιχεία για τις ιερές μονές και τις εκκλησίες του Ρεθύμνου, για τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα, τις συνεδριακές αίθουσες, τα θέατρα, τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, που βρίσκονται στους οικισμούς των πέντε δήμων του νομού.
Ο στόχος είναι να αποκτήσουν τα πρακτορεία και οι επιχειρήσεις τη δυνατότητα να δημιουργήσουν πακέτα θρησκευτικού τουρισμού και παράλληλα οι επισκέπτες, να μπορούν να γνωρίζουν σε ποιες περιοχές θα απευθυνθούν και τι θα συναντήσουν στις διακοπές τους.


Συνέχεια...

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Οξεία αντιπαράθεση για τις εφημερίες

• Αντιδρούν οι γιατροί στην απόφαση του διοικητή για ελέγχους παρουσίας και πειθαρχικές κυρώσεις
• Εμμένει ο Γ. Μοσχοβάκης στην απόφασή του


Ένα έγγραφο του διοικητή του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, προς την Ιατρική Υπηρεσία και το Επιστημονικό Συμβούλιο, για την απόφασή του να διασφαλίσει το πρόγραμμα εφημεριών των γιατρών, παρακολουθώντας ο ίδιος προσωπικά την τήρησή του με καθημερινούς ελέγχους παρουσίας εφημερευόντων, αφήνοντας κατά πληροφορίες ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει και την βοήθεια του εισαγγελέα, προειδοποιώντας ότι σε πιθανή απουσία του γιατρού από το νοσοκομείο θα εφαρμόζει οικονομικές, πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις, έγινε η αιτία για να μετατραπεί χθες το πρωί το γραφείο του σε πεδίο οξείας αντιπαράθεσης, με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον του αλλά ακόμα και με εκσφενδόνιση αυγού εναντίον του από γιατρούς, οι οποίοι αποκαλώντας τον ανεπιθύμητο και επικίνδυνο, τον υποχρέωσαν να εγκαταλείψει άρον άρον τον χώρο μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Συνέχεια...

ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Τέλος της εβδομάδας οι προτάσεις για τις συγχωνεύσεις σχολείων

• Δεν αναμένονται πολλές αλλαγές στο «σχολικό χάρτη» του νομού
 
Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα κατατεθούν από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, οι προτάσεις για το νέο γύρο ιδρύσεων και συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων του νομού. Σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, έως τις 10 Φεβρουαρίου οι διευθυντές θα πρέπει να καταχωρήσουν στο σύστημα καταγραφής τις προτάσεις-εισηγήσεις τους για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητάς τους και επίσης να υποβάλλουν τις προτάσεις αυτές στα αρμόδια Δημοτικά Συμβούλια.
Αφού γνωμοδοτήσουν εγκαίρως τα Δημοτικά Συμβούλια, οι διευθυντές θα συγκεντρώσουν τις γνωμοδοτήσεις των Δ.Σ. και θα τις διαβιβάσουν μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου στο υπουργείο Παιδείας και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης.

ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους τα συνδικάτα ενάντια στα νέα μέτρα

Ετοιμάζουν πανρεθεμνιώτικη απεργία στις 14 Φεβρουαρίου

Με δυο διαφορετικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ απάντησαν χθες στα νέα μέτρα και στις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς και για απολύσεις στο δημόσιο τομέα.
Οι απεργοί που συγκεντρώθηκαν από τις 10:00 χθες το πρωί στο Εργατικό Κέντρο στο πλαίσιο της πανελλαδικής γενικής απεργίας και δηλώσαν την πλήρη αντίθεσή τους στις πολιτικές που μειώνουν τους μισθούς, κόβουν τις συντάξεις, διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικοποιούν την παιδεία, την υγεία και όλο τον πλούτο της χώρας. «Οι πολιτικές αυτές συμπυκνώνονται στην ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει» αναφέρουν χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους. 


Συνέχεια...

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ
Το Ρέθυμνο μετρά απώλειες 6,5% στον τουρισμό

• Παρά την αύξηση των διανυκτερεύσεων το 2011 κατά 7,9%, το πρόσημο είναι αρνητικό συγκριτικά με το 2008
• Αβεβαιότητα για την καλοκαιρινή σεζόν του 2012


Μετά από δυο χρόνια μεγάλης πτώσης, το 2011 ήρθε η ανάκαμψη για τον τουρισμό στο νομό Ρεθύμνου. Η περσινή σεζόν ήταν η πρώτη μετά το 2008 που τα ξενοδοχεία είδαν τις κλίνες τους να γεμίζουν από κόσμο και να παίρνουν σημαντική οικονομική «ανάσα», εν μέσω κρίσης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, το 2011 καταγράφηκε αύξηση στις διανυκτερεύσεις σε ποσοστό 7,9% έναντι του 2010, καθώς πέρσι οι διανυκτερεύσεις ανήλθαν συνολικά σε 1.479.566 ενώ πρόπερσι σε 1.371.278, στα 32 ξενοδοχεία που χρησιμοποιούνται ως δείγμα για την εξαγωγή των στατιστικών στοιχείων. 


Συνέχεια...

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
Μείωση των ενοικίων ζητούν οι εκμισθωτές των σχολικών κυλικείων

Μείωση των μισθωμάτων των ενοικίων των σχολικών κυλικείων της τάξεως του 40% διεκδικούν από τον δήμο Ρεθύμνου οι εκμεταλλευτές των χώρων, οι οποίοι όπως υποστηρίζουν αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν ακόμα και στα λειτουργικά τους έξοδα.
Όπως τονίζουν η κίνηση στα σχολικά κυλικεία έχει καταγράψει τον τελευταίο χρόνο σταδιακή πτώση που φτάνει ακόμα και το 60% και οι ίδιοι δεν μπορούν να καταβάλλουν τη δόση τους. Τα αιτήματά τους έχουν κατατεθεί στις σχολικές επιτροπές του δήμου ήδη από τον Νοέμβριο, ωστόσο δεν υπήρξε άμεση ανταπόκριση, αφού ο δήμος δεν είχε τη δυνατότητα βάσει νόμου να προχωρήσει σε σχετική μείωση. 


Συνέχεια...

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
Παρέμβαση ΣΕΔΗΚ για την αύξηση τυποποιημένου ελαιολάδου σε χώρους εστίασης

Καθοριστική για το Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης είναι η αύξηση της ποσότητας του τυποποιημένου ελαιολάδου που δίδεται στους χώρους μαζικής εστίασης, όπως είναι τα εστιατόρια, ο στρατός και τα νοσοκομεία, καθώς επίσης και η ταυτόχρονη αναγραφή στη συσκευασία της ακριβούς ποιότητάς του.
Σχετικό αίτημα κατέθεσε ο ΣΕΔΗΚ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητώντας να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική αναγραφή του είδους του ελαιολάδου στους καταλόγους των χώρων μαζικής εστίασης αλλά και να επανεξεταστεί το αίτημα για την αύξηση των ποσοτήτων ελαιολάδου σε πέντε και πλέον λίτρα, όταν αυτό αφορά την προμήθεια των χώρων μαζικής εστίασης. 


Συνέχεια...

ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΜΑΤΟ ΚΕΦΙ
Με κρητικές μαντινάδες η τελετή έναρξης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2012

Πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο κέφι, χορό, μουσική και ζωντάνια περιελάμβανε η φετινή τελετή έναρξης του ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού. Πιστοί στο ραντεβού τους μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές «άνοιξαν» το Τριώδιο, δίδοντας μια μικρή γεύση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει το επόμενο εικοσαήμερο με σειρά αποκριάτικων εκδηλώσεων και αποκορύφωμα τη μεγάλη παρέλαση της 26ης Φεβρουαρίου.
Με ρεκόρ συμμετοχών από 42 ομάδες, και 15.000 καρναβαλιστές η πόλη έχει ήδη φορέσει τα γιορτινά της και χορεύει σε ρυθμούς καρναβαλιού.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, κήρυξε την έναρξη των αποκριάτικων εκδηλώσεων, ενώ στο σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τους καρναβαλιστές και όλους τους χορηγούς που συμβάλλουν στη διεξαγωγή των εκδηλώσεων και χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων ανέφερε:


Συνέχεια...

ΡΕΚΟΡ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΟ 15ο ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ
«Οι δράκοι του σκότους» από το 7ο δημοτικό βρήκαν «Το Μυστικό της Ελπίδας»

Οκτακόσιοι περίπου μαθητές χωρισμένοι σε ενενήντα τρεις ομάδες ξεχύθηκαν το πρωί της Κυριακής στους δρόμους της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου αναζητώντας τον κρυμμένο θησαυρό.
Το «Μυστικό της Ελπίδας» ήταν ο τελικός στόχος που τα παιδιά κλήθηκαν να πιάσουν. Μέσα από είκοσι περίπου γρίφους έψαξαν, έμαθαν καινούριους δρόμους, μνημεία, πράγματα άγνωστα για τα ίδια σε ότι αφορά την πόλη και την ιστορία της.
Με σύμμαχο τον καλό καιρό έκαναν τη γνώση παιχνίδι και μέσα από τη συνεργασία, την ανταλλαγή απόψεων, αν και δυσκολεύτηκαν αρκετά, διασκέδασαν ωστόσο με την ψυχή τους.


Συνέχεια...

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ EUROSTAT ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΠΑΣΕΓΕΣ
Συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος

• Στο διάστημα 2006-2011 τα έσοδα των Ελλήνων αγροτών μειώθηκαν κατά 22,6%, ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 19%
• Στα ύψη το κόστος παραγωγής, σε «ελεύθερη πτώση» οι τιμές βασικών κηπευτικών προϊόντων


Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τον αγροτικό τομέα στη χώρα μας. Το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών συρρικνώνεται χρόνο με το χρόνο, την ώρα που στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αυξάνεται. Σε δύσκολους οικονομικά καιρούς που πολλοί νέοι άνθρωποι επιστρέφουν στην ύπαιθρο, οι συνθήκες διαβίωσης γίνονται όλο και δυσκολότερες, αφού την τελευταία πενταετία το πραγματικό αγροτικό εισόδημα έχει μειωθεί σημαντικά στη χώρα μας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που παρουσίασε χθες η ΓΣΕΕ, στο διάστημα 2006-2011 το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών μειώθηκε κατά 22,6%, ενώ στο ίδιο διάστημα, το αγροτικό εισόδημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξήθηκε κατά 19%.


Συνέχεια...

ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ
Στην τελική ευθεία οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση της μελέτης του λιμανιού

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση της μελέτης που αφορά στο έργο της προστασίας και αναβάθμισης του λιμανιού του Ρεθύμνου για την οποία έχει εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια Κρήτης μέσω ΕΣΠΑ κονδύλι συνολικού ύψους 871.000 ευρώ.
Τα τεύχη δημοπράτησης ολοκληρώνονται τις επόμενες κιόλας ημέρες, ενώ αναμένεται η έναρξη διαλόγου μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών Δήμου, Λιμενικού Ταμείου και Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και 28ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινή πρόταση που θα αφορά στο κομμάτι της όποιας δόμησης τελικά αναπτυχθεί στην περιοχή. Όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες για τα κτήρια, τότε θα κατατεθούν στην ΕΣΑΛ για να τεθούν οι όροι δόμησης, δεδομένου ότι το έργο θα γίνει κοντά σε μνημεία και στην πόλη και τα κτήρια οφείλουν να είναι εναρμονισμένα με το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον.


Συνέχεια...

ΑΠΟ ΜΙΚΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά του Ρεθύμνου

Μικτό κλιμάκιο που θα πραγματοποιεί συστηματικούς και στοχευμένους ελέγχους στην αγορά της πόλης του Ρεθύμνου αλλά και της ενδοχώρας του νομού, σκοπεύει να ενεργοποιήσει η Περιφερειακή Ενότητα. Η δράση του κλιμακίου πρόκειται να ξεκινήσει εντός του τρέχοντος μηνός, καθώς από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης υπάρχει ήδη σχεδιασμός για τους ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν.
Το μικτό κλιμάκιο θα αποτελείται από μέλη του τμήματος Εμπορίου, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και της Αστυνομίας. Στο «στόχαστρο» μπαίνουν οι εμπορικές επιχειρήσεις, τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής, οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και τα παρασκευαστήρια.


Συνέχεια...

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Οι αλλαγές που φέρνει ο νέος «Καλλικράτης»

• Επιχειρείται ο περιορισμός των δαπανών και η επίλυση προβλημάτων των Δήμων και των Περιφερειών
• Μειώνεται ο αριθμός των αντιδημάρχων στους πέντε Δήμους του νομού Ρεθύμνου
• Καταρτίζεται το πρόγραμμα «Α.Κ.Σ.Ι.Α.» για την ενίσχυση της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης


Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει τον «Καλλικράτη 2» για να περιοριστούν οι δαπάνες, οι ελλείψεις και τα προβλήματα των δήμων και των περιφερειών της χώρας. Το νομοσχέδιο για τα θέματα της τοπικής ανάπτυξης, της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης, που αφορά κυρίως οικονομικά και εργασιακά ζητήματα, τέθηκε σε διαβούλευση χθες από το υπουργείο και πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ.
Η πολιτική λιτότητας, η τήρηση του μνημονίου και η διαρκής προσπάθεια για περικοπή δαπανών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιφέρει μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων. Ρύθμιση η οποία θα φέρει αλλαγές στους πέντε δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.


Συνέχεια...

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΧΘΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΥΠΕ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΣΩΜΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Στο υπουργείο Υγείας τα αιτήματα για αναβάθμιση του νοσοκομείου Ρεθύμνου

Στο πλευρό της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα η περιφέρεια και οι δήμοι του νομού
 
Υπόμνημα στον υπουργό Υγείας με τα αιτήματα τις Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με το νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού όσο και σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, με τις υπογραφές σύσσωμης της αιρετής αυτοδιοίκησης και του διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας του νησιού, θα αποσταλεί τις επόμενες κιόλας ημέρες. Στο υπόμνημα αυτό θα εκφράζεται η αγωνία των πολιτών για αξιοπρεπείς και ποιοτικές υπηρεσίες περίθαλψης. Αυτή είναι η απόφαση της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, μετά από σχετική απόφαση της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα παρουσία πλήθους πολιτών.

Συνέχεια...

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΥΤΥ ΚΑΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΑΜΑΡΙ
Μονόδρομος για τη διαχείριση απορριμμάτων

• Σε θετικό κλίμα η χθεσινή συνάντηση στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου
• Σχέδιο δεκαετίας που δίνει το περιθώριο αναζήτησης οριστικής λύσης για το νομό, χαρακτηρίζεται η πρόταση της «Αμάρι Α.Ε.»



Μονόδρομος είναι για το νομό Ρεθύμνου η δημιουργία ΧΥΤΥ και εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Αμάρι. Η οριακή λειτουργία του σημερινού ΧΥΤΑ και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν προκύψει, καθιστούν επιβεβλημένη την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων του νομού.
Οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν τις τελευταίες μέρες για το περιεχόμενο της πρότασης της «Αμάρι Α.Ε.», φαίνεται πως κάμφθηκαν στη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας, όπου υπήρξε η κοινή διαπίστωση ότι ελλείψει άλλου σχεδίου, ο ΧΥΤΥ και το εργοστάσιο θα βελτιώσουν σημαντικά τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο μοναδικό χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων που υπάρχει στο νομό.

Συνέχεια...