Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ
Αυστηρά κριτήρια για τις συνενώσεις των σχολείων

• Νέες αντιδράσεις από Αμάρι και Μυλοπόταμο για τα γυμνάσια Κράνας και Συβρίτου
• Στο υπουργείο Παιδείας στις 24 Φεβρουαρίου γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων


Με αυστηρά παιδαγωγικά κριτήρια θα γίνει ο δεύτερος γύρος συγχωνεύσεων στα σχολεία, σύμφωνα με εγκύκλιο που διαβιβάστηκε χθες στις σχολικές μονάδες. Στο νομό Ρεθύμνου, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει επανέλθει η πρόταση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για συνένωση των γυμνασίων Συβρίτου και Κράνας, στα οποία φοιτά μικρός αριθμός μαθητών, με αποτέλεσμα να κρίνονται από τους αρμοδίους ως σχολικές μονάδες μη βιώσιμες και χωρίς ιδιαίτερη δυναμική.
Και στις δυο περιπτώσεις, πάντως, έχουν εκφραστεί αντιδράσεις από τη δημοτική αρχή Αμαρίου και Μυλοποτάμου, από την τοπική κοινωνία και τους γονείς, που είναι αντίθετοι στην κατάργηση των συγκεκριμένων σχολείων. Οι λόγοι των αντιδράσεων επικεντρώνονται στη γεωγραφική ιδιαιτερότητα των δύο περιοχών, που καθιστούν δύσκολη την μετακίνηση των μαθητών σε σχολεία κοντινών χωριών.


Συνέχεια...

ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ
Κακοκαιρία χωρίς προβλήματα στο νομό Ρεθύμνου

Σε ετοιμότητα Περιφέρεια και Δήμοι

Έντονες βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στο νομό Ρεθύμνου, το τελευταίο διήμερο. Παρά το κύμα κακοκαιρίας, στην πόλη και στην ενδοχώρα δεν έχουν παρουσιαστεί ιδιαίτερα προβλήματα, η διέλευση στο οδικό δίκτυο γίνεται κανονικά, ενώ μικροζημιές έχουν σημειωθεί σε διάφορες περιοχές εξαιτίας των ανέμων και της βροχής.
Χθες το μεσημέρι, περίπου στις 15.00, σημειώθηκε κατολίσθηση σε τμήμα του δρόμου στη Δημοτική Ενότητα Νικηφόρου Φωκά, μεταξύ των χωριών Κάστελλος και Βαρσαμόνερο. Σύμφωνα με το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, για μια ώρα περίπου η κυκλοφορία γινόταν με δυσκολία, ενώ στο σημείο έσπευσε άμεσα η αστυνομία καθώς και ειδικό μηχάνημα, το οποίο καθάρισε τον δρόμο από τις πέτρες. 


Συνέχεια...

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Η οδύσσεια του νεοέλληνα» στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι

• Σαράντα δύο ομάδες, τριάντα άρματα και δεκαπέντε χιλιάδες καρναβαλιστές
• Συντονισμός φορέων και υπηρεσιών για την ασφαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης


Σε αποκριάτικους ρυθμούς κινείται η πόλη του Ρεθύμνου η οποία είναι έτοιμη για τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων, που ξεκινούν από αύριο και κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου.
Η «Οδύσσεια του νεοέλληνα» είναι η θεματική του φετινού καρναβαλιού όπου επτά ομάδες θα παρουσιάσουν με κωμικό και σκωπτικό τρόπο τον μύθο, σύμφωνα με τον οποίο ο μέσος Έλληνας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά περίοδο για την χώρα αναζητά τη δική του Ιθάκη.
Σαράντα δύο ομάδες εκ των οποίων εννέα θα συμμετέχουν για πρώτη φορά και 15.000 καρναβαλιστές θα λάβουν μέρος στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου που θα ξεκινήσει στις 2:00 το μεσημέρι από τον κόμβο Θεοτοκοπούλου και θα ολοκληρωθεί στις 7:00 το απόγευμα με την καύση του βασιλιά καρνάβαλου.


Συνέχεια...

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Συνενώνονται οι συνεταιριστικές οργανώσεις

• Θετικό κλίμα και συναίνεση από τις ΕΑΣ Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια

Ένας ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός θα δημιουργηθεί στο Ρέθυμνο. Οι τέσσερις συνεταιριστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σήμερα στο νομό πρόκειται να ενοποιηθούν τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης και όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την αναμόρφωση των συνεταιρισμών της χώρας.
Σε τοπικό επίπεδο, η διαβούλευση ξεκίνησε χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Κρήτης και την παρουσία εκπροσώπων των συνεταιρισμών του νομού.


Συνέχεια...

ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΥΠΕ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΤΣΗΣ
«Η τοπική κοινωνία πρέπει να εμπιστευτεί το νοσοκομείο»

Αναφέρθηκε σε παροχή ποιοτικών και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας από το ανθρώπινο δυναμικό

Το νοσοκομείο Ρεθύμνου θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όλους τους ασθενείς που καταφεύγουν σε αυτό, διεμήνυσε από το Ρέθυμνό όπου βρέθηκε χθες ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας του νησιού Πανίκος Καρατσής, στέλνοντας ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στην τοπική κοινωνία για την ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος, διαψεύδοντας την περιρρέουσα φημολογία περί λουκέτου ή υποβάθμισης του.
Ο κ. Καρατσής είχε πολύωρη συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου, τον διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας, εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου αλλά και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ιδρύματος, τους οποίους ενημέρωσε για την δρομολόγηση των προβλημάτων που υπάρχουν ξεκαθαρίζοντας εξαρχής πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου όσο και της ΔΥΠΕ Κρήτης παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες τόσο για το ανθρώπινο δυναμικό όσο και για τον ασθενή πληθυσμό.


Συνέχεια...

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΝΕΡΟΥ ETHΣΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Δύο εκατ. κυβικά χάνονται από το δίκτυο της ΔΕΥΑΡ

• Εξασφαλίστηκε η προμήθεια συστήματος τηλεμετρίας από το ΕΠΠΕΡΑΑ, προϋπολογισμού 1.580.000 ευρώ
• Μετά την εγκατάστασή του εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διαρροής


Μεγάλες ποσότητες νερού χάνονται από το δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΡ. Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί εδώ και πολλά χρόνια όμως ακόμα δεν έχει αντιμετωπιστεί, με αποτέλεσμα το πολυτιμότερο αγαθό να σπαταλείται, χωρίς η επιχείρηση να είναι σε θέση να το ελέγξει. Προκειμένου να επιλυθεί αυτό το σοβαρό ζήτημα, η ΔΕΥΑΡ θα εγκαταστήσει ένα νέο και σύγχρονο σύστημα ελέγχου των διαρροών, αφού ένα χρόνιο αίτημα πρόκειται εν τέλει να γίνει πραγματικότητα.
Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη, εντάχθηκε το πρόγραμμα «προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης του δήμου Ρεθύμνου», όπως ενημερώθηκε επισήμως η διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης αποχέτευσης Ρεθύμνου, με έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος. 


Συνέχεια...

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΒ
Εικοσιπέντε νέα ασθενοφόρα στην Κρήτη

• H Περιφέρεια εξασφάλισε κονδύλι 1.750.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ
• Αντικαθίστανται όλα τα σαραβαλιασμένα οχήματα

Λύση στα προβλήματα του ΕΚΑΒ Κρήτης επιχειρεί να δώσει η Περιφέρεια, με την προμήθεια 25 νέων ασθενοφόρων. Τα παλαιά οχήματα, με τα φθαρμένα ελαστικά και τα «παροπλισμένα» εξαιτίας της έλλειψης ανταλλακτικών, πρόκειται να αντικατασταθούν με νέα σύγχρονα ασθενοφόρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η παροχή άμεσης ιατρικής βοήθειας και η μεταφορά ασθενών στα Κέντρα Υγείας και στα νοσοκομεία του νησιού.
Οι βασικές ανάγκες στο ΕΚΑΒ Κρήτης χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που οι εργαζόμενοι έχουν κρούσει των κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι πολλοί ασθενείς μένουν αβοήθητοι, καθώς τα ασθενοφόρα είναι χαλασμένα και δεν είναι εφικτή η πρόσβασή τους σε αρκετές περιοχές του νησιού.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Θετική αξιολόγηση για το έργο ανάπλασης του βόρειου παραλιακού μετώπου


Σε καλό δρόμο βρίσκεται η διαδικασία ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της δεύτερης φάσης του έργου ανάπλασης του βόρειου παραλιακού μετώπου, από το Δελφίνι έως το Ενετικό Λιμάνι. Ο υπουργός Τουρισμού-Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος αξιολόγησε θετικά τον φάκελο και υπέγραψε το σχετικό έγγραφο, ώστε το έργο να κριθεί στη συνέχεια από την Επιτροπή Αξιολόγησης. Εφόσον η Επιτροπή ανάψει το «πράσινο φως» τότε το έργο θα ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του υπουργείου Τουρισμού-Πολιτισμού.
Για τη συγκεκριμένη εξέλιξη ενημέρωσε χθες τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος ανέφερε: «Υπάρχει θετική αξιολόγηση από τον υπουργό κ. Παύλο Γερουλάνο για τη δεύτερη φάση της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου.

Συνέχεια...

ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ
Κινητοποίηση για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο νομό

Αποφασισμένη να αντιδράσει και να διεκδικήσει με κάθε τρόπο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας τόσο στο νοσοκομείο όσο και στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας εμφανίστηκε χθες η τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της συντονιστικής επιτροπής αγώνα, εκφράζοντας την αγωνία της για την υποβάθμιση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος αλλά και για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασφαλισμένοι μετά την ενοποίηση των ταμείων στον ΕΟΠΥΥ.
Οι πολίτες παρακολούθησαν την ενημερωτική συζήτηση όπου αναλυτικά παρουσιάστηκαν τα προβλήματα με τις ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού αλλά και την κατάσταση που υπάρχει με τον τρόπο λειτουργίας του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας τόσο από την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ, τον Ιατρικό Σύλλογο, τον προεδρο της ΟΕΒΕΝΡ, τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου και τον πρόεδρο των συνταξιούχων.


Συνέχεια...

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ
Ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση του σπηλαίου Γερανίου

• Χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ θα διεκδικήσει ο δήμος Ρεθύμνου


Θετικές εξελίξεις δρομολογούνται για το σπήλαιο Γερανίου, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ο πλήρης φάκελος της μελέτης του έργου που αφορά στην ανάδειξη και τουριστική αξιοποίησή του για να μπορέσει στη συνέχεια αυτός το Μάιο να κατατεθεί προς ένταξη στο ΕΣΠΑ.
Με την καθοριστική συμβολή του προϊστάμενου του γεωλογικού τμήματος της εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος του υπουργείου Πολιτισμού Ευάγγελου Καμπούρογλου, οι μελέτες προετοιμάστηκαν με κάθε σχολαστικότητα και σύμφωνα με τις υποδείξεις του αρμόδιου υπουργείου, έτσι ώστε να μπορεί το έργο να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και να υλοποιηθεί το δυνατόν συντομότερα.

Συνέχεια...
 

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΤΗΡΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
Αβεβαιότητα για τη νέα τουριστική σεζόν

• Αμφίρροπη και δύσκολη χρονιά χαρακτηρίζουν το 2012 οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου
• Η ανάκαμψη των χωρών της βόρειας Αφρικής, θα στερήσει σημαντικό αριθμό τουριστών από την Ελλάδα



Αβεβαιότητα επικρατεί για την τουριστική σεζόν του 2012. Η νέα καλοκαιρινή περίοδος εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολη για τον ελληνικό τουρισμό και οι φορείς του κλάδου τηρούν στάση αναμονής, αποφεύγοντας να προβούν σε οποιαδήποτε πρόβλεψη. Άνθρωποι του τουριστικού κλάδου στο Ρέθυμνο επισημαίνουν ότι το 2012 θα είναι μια από τις πιο αμφίρροπες σεζόν των τελευταίων ετών και τονίζουν ότι ξεκάθαρη εικόνα αναμένεται να υπάρξει περίπου στα μέσα Μαρτίου.
Παράλληλα, εκτιμάται πως τη χρονιά που διανύουμε θα επανακάμψει το τουριστικό ρεύμα προς τις χώρες της βόρειας Αφρικής, κάτι που αν επαληθευτεί θα στερήσει σημαντικό αριθμό τουριστών από την Ελλάδα.

Συνέχεια...

ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ
Κύμα κακοκαιρίας στο Ρέθυμνο

Σε ετοιμότητα η υπηρεσία πολιτικής προστασίας-Δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής σοβαρά προβλήματα

Έντονες βροχοπτώσεις, χαμηλές θερμοκρασίες και λίγα χιόνια στα ορεινά ήταν το σκηνικό του καιρού χθες στον νομό Ρέθυμνο, χωρίς ωστόσο να έχουν καταγραφεί προβλήματα.
Το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τα τελευταία εικοσιτετράωρα το νησί σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις θα διαρκέσει μέχρι και την Πέμπτη και έχει θέσει σε συναγερμό τους αρμόδιους της Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας και δήμων, οι οποίοι βρίσκονται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων συμβάντων.


Συνέχεια...

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ 8.000 ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ
Ουρές για το επίδομα ανεργίας

• Χίλια εκατό άτομα εξυπηρετήθηκαν χθες από το υποκατάστημα ΟΑΕΔ Ρεθύμνου
• Μεγάλη αύξηση της ανεργίας στο νομό την τελευταία διετία

Χωρίς δουλειά και με μοναδικό εισόδημα το μηνιαίο επίδομα ανεργίας πορεύονται εκατοντάδες Ρεθεμνιώτες, οι οποίοι βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας τους τελευταίους μήνες και προσπαθούν να επανακάμψουν στην επαγγελματική τους ζωή κάτω υπό αντίξοες οικονομικά συνθήκες.
Ο αριθμός των ανέργων που συγκεντρώνεται στον ΟΑΕΔ Ρεθύμνου έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και η χθεσινή ήταν μια από τις πολλές μέρες που επικράτησε το αδιαχώρητο, καθώς εξυπηρετήθηκαν συνολικά 1.100 άτομα.

Συνέχεια...

ΝΕΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Μειώνονται τα κονδύλια για τις εφημερίες των γιατρών

Προβληματισμός επικρατεί για τις περικοπές των κονδυλίων που δίδονται για τις εφημερίες, μετά την κατανομή που έγινε από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας που θα ισχύσουν από τον επόμενο μήνα.
Το οικονομικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα δύσκολο και τα περιθώρια στενά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ασφυκτική κατάσταση για τα νοσοκομεία της Κρήτης.
Στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην ΔΥΠΕ στο Ηράκλειο παρουσία των διοικητών και των διευθυντών ιατρικής υπηρεσίας των νοσοκομείων του νησιού, ανακοινώθηκε η πρότασή της για τις εφημερίες ανά νοσοκομείο, με το νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού Ρεθύμνου να υφίσταται μια περικοπή της τάξεως του 20%, δηλαδή από 300.000 που δίδονταν μηνιαίως, το ποσό σύμφωνα με την πρόταση της ΔΥΠΕ διαμορφώνεται στις 240.000 ευρώ.


Συνέχεια...

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ
Πρόωρες εκπτώσεις στην αγορά

• Με προσφορές και φθηνότερα προϊόντα προσπαθούν να δελεάσουν τους καταναλωτές τα τοπικά καταστήματα
• Αισθητά μειωμένη η εμπορική κίνηση

Δελεαστικές προσφορές και μεγάλες εκπτώσεις προσφέρουν στους καταναλωτές του Ρεθύμνου τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα της πόλης, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τις πωλήσεις τους και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες τις οικονομικές κρίσης.
Προτού ξεκινήσει η χειμερινή εκπτωτική περίοδος, οι εμπορικές επιχειρήσεις έριξαν κατά πολύ τις τιμές τους με πολύ υψηλά για την εποχή ποσοστά, τα οποία ξεκινούν από το 20%-30% και σε αρκετές περιπτώσεις φτάνουν το 50%-60%. Σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους όπως η οδός Αρκαδίου, η οδός Εθνικής Αντιστάσεως, η λεωφόρος Κουντουριώτη υπάρχουν καταστήματα με είδη ένδυσης και υπόδησης κυρίως, που πωλούν τα εμπορεύματά τους στη μισή τιμή, ωστόσο οι καταναλωτές, ελλείψει χρημάτων, εξακολουθούν να πραγματοποιούν συντηρητικές αγορές.

ΤΕΛΗ ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΚΟΣΙ ΑΤΟΜΩΝ
Ανησυχία για τη λειτουργία του νοσοκομείου

• Μένει με ελάχιστο προσωπικό για ενάμιση μήνα καθώς λήγουν οι συμβάσεις έντεκα ατόμων
• Σε μείωση του αριθμού των ατόμων ανά βάρδια προσανατολίζεται η διοίκηση

Έντονος ειναι ο προβληματισμός και η ανησυχία για τη λειτουργία του νοσοκομείου Ρεθύμνου τον επόμενο μήνα, στις αρχές του οποίου αποχωρούν τα έντεκα άτομα επικουρικού προσωπικού, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν.
Αν και έχουν προβλεφθεί οι προσλήψεις συνολικά είκοσι ατόμων, δεκαπέντε επικουρικού προσωπικού και πέντε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εν τούτοις η τοποθέτησή τους αναμένεται κατά πληροφορίες να γίνει το νωρίτερο στα μέσα με τέλη Μαρτίου, γεγονός που σημαίνει ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού θα «παραλύσει» για ενάμιση περίπου μήνα.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονη αναστάτωση στη διοίκηση του νοσοκομείο, η οποία αναζητά τρόπους για να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί λόγω της έλλειψης προσωπικού, ενώ το πιθανότερο σενάριο ειναι να μειωθούν αναγκαστικά οι βάρδιες των υπάρχοντων νοσηλευτών ή ακόμα στη χειρότερη περίπτωση να μπει και λουκέτο σε κάποιο τμήμα, αφού η αποδυνάμωση δημιουργεί μια κυριολεκτικά ασφυκτική κατάσταση στη λειτουργία του ιδρύματος.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΖΗΤΗΣΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΣΥ
Ντ. Μπακογιάννη «Εκλογές μετά τη δανειακή σύμβαση»

• Περιοδεία της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας στο Ρέθυμνο

Ενότητα και συστράτευση για την εξασφάλιση της δανειακής σύμβασης ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα είναι αυτό που χρειάζεται για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο και η οικονομία να ανακάμψει τόνισε χθες από το Ρέθυμνο όπου βρέθηκε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.
Η κ. Μπακογιάννη ξεκαθάρισε πως η προσοχή όλων πρέπει να είναι επικεντρωμένη στο τρίμηνο που διανύουμε, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η δανειακή σύμβαση μέσα από κατάθεση προτάσεων στηριζόμενων στην ανάπτυξη απέναντι στους συνομιλητές μας σημειώνοντας πως αυτό πρέπει να γίνει με σύνεση σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Η ΔΗΣΥ την Τετάρτη θα παρουσιάσει τις προτάσεις της, ενώ η πρόεδρος του κόμματος τόνισε πως ενόψει των διαπραγματεύσεων πρέπει να μπουν στην άκρη μικροκομματισμοί και συμφέροντα λέγοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: 


Συνέχεια...

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Προϋπολογισμός 105 εκ. ευρώ στο Δήμο Ρεθύμνου

• Στα 94 εκατ. ευρώ οι λειτουργικές και επενδυτικές δαπάνες του 2012
• Στα 66 εκατ. ευρώ το Τεχνικό Πρόγραμμα

Στα 105 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα και τα έξοδα του Δήμου Ρεθύμνου για το έτος 2012. Το τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στη χθεσινή συνεδρίαση και πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που βασίζεται στο αυξημένο τεχνικό πρόγραμμα (προϋπολογισμού 66 εκατομμυρίων ευρώ), χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες μειώσεις εσόδων από κρατικούς πόρους, ενώ εξαιτίας της ρευστής οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, έγινε συντηρητική πρόβλεψη εσόδων. Παράλληλα, στο σχέδιο εμπεριέχονται δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, καθώς κι ένα κονδύλι 130.000 ευρώ, το οποίο θα δαπανηθεί για τις ανάγκες απόρων, όπως επεσήμανε η δημοτική αρχή.

Συνέχεια...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Κατατέθηκε στη Διαχειριστική Αρχή ο φάκελος του ΚΕΜΕ

Αναμένεται η αξιολόγησή του για να προχωρήσει η ένταξή του στο ΕΣΠΑ


Στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης βρίσκεται ο πλήρης φάκελος της μελέτης του έργου του Κέντρου Ερευνών και Μελετών στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου που διεκδικεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Η τεχνική υπηρεσία του πανεπιστημίου προχώρησε εγκαίρως τις διαδικασίες που απαιτούνταν, προκειμένου να μην υπάρχουν κενά στο φάκελο και να μπορέσει το έργο να υλοποιηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια.
Το επόμενο δεκαπενθήμερο η πρυτανεία του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος περιμένει την απάντηση της Διαχειριστικής Αρχής που θα εξετάσει το φάκελο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν χρήζει βελτιώσεων ή κάποιων διορθώσεων προκειμένου στη συνέχεια να λάβει το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση.

Συνέχεια...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΗΡΙΟΥ
Αναγκαίες οι απαλλοτριώσεις εκτάσεων στο Ατσιπόπουλο

• Ξεκινούν οι διαβουλεύσεις με τους κατοίκους της περιοχής 


Το θέμα των απαλλοτριώσεων λιγοστών εκτάσεων καλείται να διευθετήσει η δημοτική αρχή Ρεθύμνου εξασφαλίζοντας τη συναίνεση πέντε περίπου ιδιοκτητών, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει τη διαδικασία της μελέτης για τη δημιουργία της παρακαμπτηρίου στο Ατσιπόπουλο που θα εξυπηρετήσει την κάθοδο των οχημάτων από τα χωριά του δήμου Νικηφόρου Φωκά, ενώ ο κεντρικός δρόμος θα χρησιμοποιείται μονάχα για την άνοδο των Ι.Χ, ενώ θα αναπλαστεί στα πρότυπα των κεντρικών δρόμων της πόλης.
Ήδη ο μελετητής του δήμου Τάσος Τίλης, έχει καταθέσει τα σχέδια της μελέτης στη δημοτική αρχή, που συγκεκριμενοποιεί τις διαστάσεις του δρόμου που απαιτείται και τις οικοπεδικές εκτάσεις που χρειάζεται να απαλλοτριωθούν, ώστε να μπορέσει το έργο να υλοποιηθεί.

Συνέχεια...

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΛΓΑ
Επιστροφή 424 εκ. ευρώ ζητά η Ε.Ε.

• Στη λίστα δεκάδες ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, που αποζημιώθηκαν την περίοδο 2008-2009

Παραγωγοί της Κρήτης συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τις παράνομες ενισχύσεις που δόθηκαν σε αγρότες όλης της χώρας, ως αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους πριν από τρία χρόνια. Η μη νόμιμη πληρωμή ενός τεράστιου ποσού έγινε αντιληπτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζητεί την επιστροφή 424,8 εκατ. ευρώ και μάλιστα εντόκως, για κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν μέσω του ΕΛΓΑ, την περίοδο 2008-2009.
Ειδικότερα, στις αρχές του 2009 έγιναν πληρωμές ύψους 415 εκατ. ευρώ σε αγρότες μέσω του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Χατζηγάκη και υφυπουργού Οικονομικών Ν. Λέγκα.


Συνέχεια...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΧΩΡΟΥ Ή ΣΥΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ
Αναζητούν χώρο για να στεγαστεί το 2ο ΕΠΑΛ

Σύσκεψη χθες με τους εμπλεκόμενους στην τεχνική εκπαίδευση φορείς


Η λειτουργία ενός δεύτερου επαγγελματικού λυκείου στο Ρέθυμνο αποτελεί μονόδρομο για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση των μαθητών για την τεχνική εκπαίδευση. Ήδη φέτος αρκετές αιτήσεις δεν έγιναν δεκτές, ενώ τα προγνωστικά δείχνουν ότι στο εξής ολοένα και περισσότεροι θα επιλέγουν για την εκπαίδευσή τους τα επαγγελματικά λύκεια, τη στιγμή μάλιστα που η μια και μοναδική σχολική μονάδα στο μητροπολιτικό δήμο έχει κορεστεί και δεν μπορεί να δεχτεί άλλους μαθητές.
Ήδη το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου έχει εγκρίνει την ίδρυση 2ου ΕΠΑΛ και σχετικό αίτημα έχει αποσταλεί στο υπουργείο Παιδείας, ωστόσο η στέγασή του αποτελεί μέχρι στιγμής αίνιγμα.
Και αυτό γιατί από την μια η δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει στη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε έξοδα και από την άλλη η κατασκευή νέου σχολείου αποτελεί μακροπρόθεσμο στόχο.

Συνέχεια...

ΓΙΑ ΤΙΣ 240 ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ
Με επιδόματα στους γονείς η μεταφορά των μαθητών

• Το Μάρτιο αναλαμβάνει τη διαχείριση του έργου ο δήμος

Μπορεί να δόθηκε προσωρινή λύση στο θέμα που αφορά τη μεταφορά των μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες, μετά την παράταση της σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και των ΚΤΕΛ μέχρι κα το τέλος Φεβρουαρίου, ωστόσο φαίνεται πως η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία η αρμοδιότητα της διαχείρισης του θέματος αυτού θα γίνεται από τους δήμους της χώρας, έχει αρκετά κενά.
Ο δήμος Ρεθύμνου δηλώνει έτοιμος να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του εναρμονιζόμενος με τα νέα δεδομένα, ωστόσο η μη εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιώτες, στο διαγωνισμό που προκηρύχτηκε για τις «άγονες» γραμμές, εκείνες δηλαδή που δεν εξυπηρετούνται από τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, έχει ως αποτέλεσμα η δημοτική επιτροπή παιδείας να καταλήγει στη λύση των κουπονιών.


Συνέχεια...

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Καταθέτουν πινακίδες στην Εφορία

• Σύμφωνα με στελέχη της Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου, περίπου 2.000 άτομα «παροπλίζουν» τα αυτοκίνητά τους
• «Ουρές» σχηματίζονται καθημερινά στην τοπική Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία

Κατά δεκάδες σπεύδουν οι Ρεθεμνιώτες στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία προκειμένου να παραδώσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους για να γλιτώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Ακόμα και χθες, πρώτη εργάσιμη ημέρα του νέου έτους, στη Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου σχηματίστηκαν ουρές νωρίς το πρωί από φορολογούμενους, οι οποίοι αποφάσισαν να «παροπλίσουν» τα αυτοκίνητά τους για να αποφύγουν την καταβολή του χρηματικού ποσού που αντιστοιχεί στα τέλη κυκλοφορίας του 2012.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της τοπικής Δ.Ο.Υ., μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί περίπου 2.000 πινακίδες ιδιωτικών αυτοκινήτων και έπεται συνέχεια, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει παράταση έως τις 13 Ιανουαρίου για την προμήθεια των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας. 

ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ ΟΙ ΔΥΟ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Προφυλακίστηκε ο 45χρονος με τα οκτώ κιλά χασίς

Σήμερα θα απολογηθεί ο 34χρονος Αλβανός

Προφυλακιστέος, με ομόφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, κρίθηκε χθες μετά την απολογία του ο 45χρονος Έλληνας στο σπίτι του οποίου, στον Πλατανιά Ρεθύμνου, βρέθηκαν την Παρασκευή το βράδυ, οκτώ κιλά ακατέργαστης κάνναβης, 31 ναρκωτικά χάπια ecstasy και μια εύχρηστη ζυγαριά ακριβείας.
Σήμερα πρόκειται να εμφανιστεί στο ανακριτικό γραφείο για να απολογηθεί και ο 34χρονος Αλβανός, που επίσης συνελήφθη την Παρασκευή το βράδυ για την ίδια υπόθεση.
Εναντίον και των δυο ο εισαγγελέας Ρεθύμνου είχε ασκήσει το Σάββατο ποινική δίωξη για αγορά από κοινού, μεταφορά και κατοχή μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών, αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα.


Συνέχεια...

ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
Απόβλητα ελαιουργείου στη θαλάσσια περιοχή Πλατανιά

Εκτεταμένη ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή από τον Πλατανιά έως την παραλία της πόλης του Ρεθύμνου, σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο, παραμονή της πρωτοχρονιάς. Το μεσημέρι της 31ης Δεκεμβρίου οι λιμενικές αρχές ειδοποιήθηκαν για το συμβάν και μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν, διαπίστωσαν ότι η ρύπανση οφειλόταν σε ελαιοκομικά απόβλητα που προέρχονταν από ελαιουργείο του Ρεθύμνου. Οι κατσίγαροι δημιούργησαν μια πολύ μεγάλης έκτασης σκουρόχρωμη κοιλίδα, που γινόταν αντιληπτή δια γυμνού οφθαλμού τόσο από πολίτες που ζουν στον Πλατανιά και στα Μισίρια όσο και από κατοίκους και περαστικούς από την περιοχή που βρίσκεται στο τέρμα του ανατολικού μετώπου της παραλίας Ρεθύμνου.

Συνέχεια...