Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Iκανοποιημένη η κυβέρνηση επικριτική η αντιπολίτευση

• «Η κρίση μάς δίνει την ευκαιρία και αυτή η συμφωνία μας δίνει το χρόνο να προχωρήσουμε σε όσα θέλουμε να αλλάξουμε στη χώρα» ανέφερε σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός

Σε συμφωνία που αποβλέπει στη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, με απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας κατά 50%, κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης.
Όπως επισημαίνεται στο ανακοινωθέν που υιοθέτησαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, ένα νέο πολυετές πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ ύψους 100 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, έως το 2014, πρόκειται να οριστικοποιηθεί έως το τέλος του 2011. Υπογραμμίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό θα συνοδεύεται από ενίσχυση των μηχανισμών για την παρακολούθηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Οι ηγέτες της ευρωζώνης καλούν ακόμη το ΔΝΤ να συνεχίσει να συμβάλει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΑ ΚΑΠΗ
Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι συνταξιούχοι

Προειδοποιούν με κατάληψη του υποκαταστήματος ΙΚΑ την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου

Σε κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης με την κατάληψη του υποκαταστήματος των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, προσανατολίζονται οι συνταξιούχοι του νομού διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε γιατρούς αλλά και για τα τεράστια προβλήματα που όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζουν καθημερινά με το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης λόγω του πλαφόν.
Όπως αναφέρουν η εφαρμογή του πλαφόν και ο περιορισμός του αριθμού των ραντεβού καθιστά σχεδόν αδύνατη την εξυπηρέτηση τους, αφού αυτό λήγει από τις πρώτες ημέρες του μήνα με αποτέλεσμα να μην βρίσκουν γιατρό που να τους εξετάσει ή να συνταγογραφήσει τα φάρμακά τους.


Συνέχεια...

ΜΕΙΩΣΗ ΚΥΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗΣ
Τι προβλέπει η μελέτη κατασκευής υφάλων στο ανατολικό παραλιακό μέτωπο

Στην επίλυση του προβλήματος της διάβρωσης, την προστασία και ανάπλαση της ακτογραμμής και τη μείωση του προσπίπτοντος κυματισμού στο ανατολικό παραλιακό μέτωπο, στοχεύει ο Δήμος Ρεθύμνου. Η δημοτική αρχή έχει παραλάβει την μελέτη που έχει εκπονήσει το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Έρευνας, το δημοτικό συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει την Α1 φάση του σχεδίου και στην ερχόμενη συνεδρίαση του θα κληθεί να παραλάβει και να εγκρίνει τις φάσεις Α2 και Α3 της προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ του Δήμου Ρεθύμνου και του ΙΤΕ.
Η Α2 φάση αφορά τη διαστασιολόγηση και τη χωροδιάταξη του τεχνικού έργου, όπως για παράδειγμα τα σημεία που θα τοποθετηθούν οι υποθαλάσσιοι ύφαλοι και το βάθος που θα έχουν.

Συνέχεια...

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Εναλλακτικός Τουρισμός» για τους επιχειρηματίες του κλάδου

Το πρόγραμμα «Εναλλακτικός Τουρισμός» που απευθύνεται σε επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον κλάδο παρουσιάστηκε χθες στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του επιμελητηρίου.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά στην υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού από υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και λειτουργούν εντός της ελληνικής επικράτειας.
Ο εναλλακτικός τουρισμός περιλαμβάνει το σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών, οι οποίες διακρίνονται ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προτιμήσεις και τα κίνητρα των τουριστών, απευθύνονται σε ένα εξειδικευμένο κοινό, τηρούν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και συμβάλλουν στην άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής ζήτησης.


Συνέχεια...

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΕ «ΠΡΟΤΥΠΟ» ΛΟΓΩ ΜΙΚΡΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ
Δύο κριτήρια έθεσαν εκτός λίστας το Πειραματικό Λύκειο

• «Μην αναζητάτε συνωμοσίες, η αξιολόγηση έγινε με διαφάνεια» απαντά ο Μανώλης Όθωνας,
• Διευκρινήσεις από τη Διοικούσα Επιτροπή ζήτησε η διεύθυνση του σχολείου
 
Δυο από τα συνολικά έξι κριτήρια αξιολόγησης του υπουργείου Παιδείας από τα οποία προέκυψε η τελική επιλογή των Πρότυπων Πειραματικών σχολείων, φαίνεται πως έθεσαν εκτός λίστας το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου. Πρόκειται για την εμπειρία του σχολείου από την πρακτική άσκηση των φοιτητών αλλά και την εμπειρία από την εκπόνηση σχεδίων αποτίμησης-αξιολόγησης και ανάπτυξης του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας. Η διεύθυνση του Πειραματικού Λυκείου ζήτησε χθες διευκρινήσεις από τη γραμματεία της Διοικούσας Επιτροπής Αξιολόγησης του υπουργείου, από όπου πήρε την απάντηση ότι το σχολείο συγκέντρωσε χαμηλή βαθμολογία στο κριτήριο της εμπειρίας από την πρακτική άσκηση των φοιτητών, καθώς τα στοιχεία του σχολείου δεν συμπίπτουν με εκείνα του πανεπιστημίου Κρήτης και θεωρούνται ελλιπή.

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
Ξεκινά το έργο ανάδειξης της εισόδου του ενετικού λιμανιού

Φωτισμός στον εσωτερικό πεζόδρομο των καταστημάτων

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι εργασίες ανάδειξης της εισόδου του ενετικού λιμένα του Ρεθύμνου. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 11.000 ευρώ, το οποίο θα γίνει με χρήματα του διαδημοτικού λιμενικού ταμείου. Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας μεγάλης ζαρντινιέρας και φύτευση φοινίκων και αποτελεί την τρίτη φάση της μελέτης Ρωμανού για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της πόλης.
Σε δύο εβδομάδες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, ενώ θέμα χρόνου είναι και η αξιολόγηση για ένταξη σε ειδικό μέτρο ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης της δεύτερης φάσης του έργου του βόρειου παραλιακού μετώπου, συνολικού προϋπολογισμού 1.370.000 ευρώ. Ειδικότερα, πρόκειται για το τμήμα που βρίσκεται μπροστά από τα καταστήματα. 


 Συνέχεια...

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Σχεδιασμός για την ανάπτυξη της υπαίθρου

• Πρόσκληση της Περιφέρειας για την υποβολή σχεδίων ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ
• Στόχος η βελτίωση της ελκυστικότητας των περιοχών της ενδοχώρας της Κρήτης και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης
 
Τη δυνατότητα υποβολής ολοκληρωμένων σχεδίων για την ανάπτυξη της υπαίθρου μελετούν οι δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν μέρος του ποσού των 40 εκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθεί συνολικά στην Κρήτη, με σκοπό τη βελτίωση της ελκυστικότητας των περιοχών της ενδοχώρας του νησιού, καθώς και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, μέσω της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους.
Μετά την πρόσκληση της Περιφέρειας στους δήμους της Κρήτης να υποβάλουν Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ), που θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους, χθες πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής με τους δικαιούχους, ώστε να μπει σε τροχιά υλοποίησης ο σχεδιασμός καθώς ως ημερομηνία υποβολής των σχεδίων έχει οριστεί η 30η Νοεμβρίου.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Εξετάζονται τρόποι για την αποτελεσματική λειτουργία του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ

Μετά την απόφαση της συγχώνευσης του Κέντρου Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου οι δύο διοικήσεις των ιδρυμάτων αναζητούν τρόπους αποτελεσματικής λειτουργίας τους προς όφελος των ασθενών του ΓΝΡ αλλά και των ατόμων που πρέπει να εξυπηρετούνται από το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ.
Ήδη χθες υπήρξε μια πρώτη συνάντηση του διοικητή του νοσοκομείου με τον πρόεδρο του ΚΕΚΥΚ
ΑΜΕΑ και τον πρόεδρο του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία, προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις και οι σκέψεις, ώστε η συγχώνευση της δομής για τα ΑΜΕΑ να είναι προς όφελος των εξυπηρετουμένων από αυτό, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτό, καθώς το Κέντρο Αποκατάστασης τόσο από πλευράς κτιριακής υποδομής όσο κυρίως λόγω της σημαντικής έλλειψης προσωπικού δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί.

Συνέχεια...

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

OΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Εκτός λίστας του υπουργείου το Πειραματικό Λύκειο

• Αντιδράσεις από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. «Η απόφαση είναι άδικη» δηλώνει η διεύθυνση του σχολείου
• Στα δεκαπέντε πρότυπα της χώρας το γυμνάσιο Ρεθύμνου
• Το Λύκειο Ηρακλείου θα συνδεθεί με το Πανεπιστήμιο
 
Την απένταξη του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τη μη προαγωγή του σε Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο, αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Αντίθετα, στα δεκαπέντε Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια της χώρας συμπεριλαμβάνεται και αυτό του Ρεθύμνου, καθώς ολοκληρώθηκε από τη διοικούσα επιτροπή η διαδικασία αξιολόγησης των υποψήφιων σχολικών μονάδων για το χαρακτηρισμό τους ως «Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία», από το σχολικό έτος 2011-12, και υπεγράφη από την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου η σχετική απόφαση.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Προσπάθειες ένταξης του υπόγειου πάρκινγκ στο πρόγραμμα Jessica

Συνεχείς προσπάθειες, προκειμένου να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Jessica το μεγάλο για το Ρέθυμνο έργο του υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων, καταβάλλει ο μητροπολιτικός δήμος του νομού, καθώς πρόκειται για ένα έργο βιώσιμο και ανταποδοτικό σύμφωνα με τον δήμαρχο Γ. Μαρινάκη, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του υπουργείου οικονομικών και της Διαχειριστικής Αρχής, με τους οποίους και συζήτησε την φιλοσοφία, τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου.
Η γραφειοκρατία «φρενάρει» την αξιοποίησή του, όπως επεσήμανε ο δήμαρχος στους εκπροσώπους τόσο της Διαχειριστικής Αρχής όσο και της Ευρώπης. Είναι φανερές άλλωστε οι αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας, καθώς από τότε που άνοιξε το πρόγραμμα Jessica έως και σήμερα δεν έχει γίνει μέσω αυτού κανένα έργο σε ολόκληρη τη χώρα.


Συνέχεια...

ΤΑ ΚΤΕΛ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Απειλούν να διακόψουν τη μεταφορά μαθητών από τη Δευτέρα

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η μεταφορά των μαθητών προς τα σχολικά τους συγκροτήματα, καθώς οι διοικήσεις των ΚΤΕΛ Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης αποφάσισαν να διακόψουν τη διαδικασία, αντιδρώντας στην καθυστέρηση της έγκρισης από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου της σύμβασης με την Alpha Bank, προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του προγράμματος.
Το δύο ΚΤΕΛ με κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, γεγονός που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή μετακίνηση των παιδιών στα σχολεία τους σε ολόκληρο το νησί, ένα κόστος που είναι αδύνατον να επωμιστούν οι γονείς των παιδιών, ενώ θεωρείται βέβαιο πως αν δεν δοθεί άμεσα λύση τότε πολλοί μαθητές δεν θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα.


Συνέχεια...

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΑΥΞΗΣΗ ΑΝΩ ΤΟΥ 10% ΣΕ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ - ΑΦΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Θετικός απολογισμός για τη φετινή τουριστική σεζόν

• Μείωση των τιμών και δελεαστικά τουριστικά πακέτα οδήγησαν στη θετική έκβαση της καλοκαιρινής περιόδου

Η καλύτερη τουριστική σεζόν των τελευταίων ετών ήταν η φετινή για το νομό Ρεθύμνου. Λίγες μέρες προτού κλείσουν και τα τελευταία ξενοδοχειακά συγκροτήματα που παραμένουν ανοιχτά, οι ξενοδόχοι κάνουν «ταμείο» για την καλοκαιρινή περίοδο που φεύγει, διαπιστώνοντας ότι κυμάνθηκε σε επίπεδα ανώτερα των προσδοκιών τους.
Μετά από τουλάχιστον τρεις σεζόν παρατεταμένης κάμψης, τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου γέμισαν φέτος από κόσμο και οι κατηγορίες αφίξεων, διανυκτερεύσεων και τζίρου «κλείνουν» με διψήφια ποσοστά ανόδου.

Συνέχεια...




 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ Ή ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ
Ερήμην της Περιφέρειας και των δήμων σχεδιάζεται το «μέλλον» της Κρήτης

• Ενημερωτική συνάντηση στο Αμάρι για τη δημιουργία αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων
• Επενδύσεις χωρίς όρια, ανεξέλεγκτος ο αριθμός αδειών και στους τέσσερις νομούς
 
Το ζήτημα των μεγάλων επενδύσεων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων που έχουν προγραμματιστεί, μέσω αδειών της ΡΑΕ, να γίνουν στο νομό Ρεθύμνου άνοιξε με πρωτοβουλία των πολιτιστικών συλλόγων Μέρωνα και Θρόνους Αμαρίου, οι οποίοι υπό την αιγίδα του δήμου τους πραγματοποίησαν το Σάββατο ενημερωτική ημερίδα στην Αγία Φωτεινή, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν οι επιπτώσεις, θετικές ή αρνητικές (ανάλογα με τους ομιλητές) στην οικονομία, στην υγεία, στη γεωργοκτηνοτροφία, στο περιβάλλον.
Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε το γεγονός της ανυπαρξίας ενεργειακού σχεδιασμού όχι μόνο στο Αμάρι, όπου έχουν δοθεί εννέα άδειες για δημιουργία αιολικών πάρκων, όχι μόνο στο νομό Ρεθύμνου αλλά σε ολόκληρη την Κρήτη.

ΤΕΛΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΓΕΡΑΚΑΡΗ-ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ταλαιπωρία οδηγών λόγω εργασιών στο τμήμα της οδού Β. Ουγκώ

Σε φάση ολοκλήρωσης η πλατεία Ιερολοχιτών

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των οδηγών που κινούνται στο κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου, αφού η εκτέλεση εργασιών στην πλατεία Ιερολοχιτών κρατά για δύο περίπου μήνες κλειστό τμήμα της οδού Βίκτωρος Ουκγό στη συμβολή του με τις οδούς Γερακάρη και της λεωφόρου Κουντουριώτη.
Αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται κυκλοφοριακό χάος ιδίως τις ώρες αιχμής, καθώς τόσο όσοι έρχονται από δυτικά και διασχίζουν την οδό Γερακάρη θα πρέπει να κάνουν το κύκλο και να κατευθυνθούν από την οδό Χορτάτζη (στην περιοχή Κολωνάκι) για να φτάσουν στη λεωφόρο Κουντουριώτη, ενώ ανάλογη διαδρομή ακολουθούν και εκείνοι που έρχονται από την πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης.


Συνέχεια...

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
Tαλαιπωρία δεκάδων ασφαλισμένων του ΙΚΑ στο Ρέθυμνο

• To «κλείσιμο» του πλαφόν από τις πρώτες μέρες κάθε μήνα καθιστά δυσεύρετες πέντε ιατρικές ειδικότητες
• Έντονες διαμαρτυρίες μισθωτών και συνταξιούχων
 
Ως «εφιάλτης» φαντάζει για δεκάδες ασφαλισμένους του ΙΚΑ στο Ρέθυμνο το μηνιαίο πλαφόν επισκέψεων που έχει οριστεί για τους συμβεβλημένους με το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων γιατρούς. Άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, που έχουν ανάγκη να υποβληθούν σε εξετάσεις ή να τους χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή, αναλώνουν το χρόνο τους στις ουρές του τοπικού υποκαταστήματος υγειονομικών υπηρεσιών και στα εξωτερικά συμβεβλημένα ιατρεία, περιμένοντας υπομονετικά τη σειρά τους προκειμένου να κλείσουν ραντεβού. Κι όταν τα καταφέρουν τελικά, συνήθως η ημερομηνία αφορά ραντεβού αρκετά καθυστερημένο χρονικά.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΗΞΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΚΕΝΑ ΣΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ
Μειώνεται το προσωπικό του νοσοκομείου

• Δεκαοχτώ άτομα αποχωρούν ως το τέλος του χρόνου και ακόμα έντεκα το Φεβρουάριο
• Αίτημα της διοίκησης στη ΔΥΠΕ για άμεση στελέχωση του νοσοκομείου

Με πολλά και σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού, θα έρθει αντιμέτωπο ως το τέλος του χρόνου το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, καθώς πέντε άτομα θα συνταξιοδοτηθούν, ενώ την ίδια περίοδο λήγουν οι συμβάσεις δεκατριών ατόμων ανάμεσά τους γιατροί και νοσηλευτές.
Επιπλέον, το Φεβρουάριο θα ολοκληρωθεί η εργασιακή σχέση των έντεκα ατόμων που είχαν προσληφθεί με την έναρξη της λειτουργίας της νέας πτέρυγας και όπως επισημαίνει ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου, το νοσηλευτικό ίδρυμα θα «απογυμνωθεί» από ανθρώπινο δυναμικό που είναι άκρως απαραίτητο για την αποτελεσματική λειτουργία του ιδρύματος και την ποιοτική εξυπηρέτηση των ασθενών.

ΑΝΕΡΓΟΙ, ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΙ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Στα ενεχυροδανειστήρια αναζητούν λύση στο οικονομικό τους αδιέξοδο

Ανέκαθεν χαμηλόμισθοι, μικροσυνταξιούχοι, μεροκαματιάρηδες, άνεργοι που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα, κατέφευγαν στα ενεχυροδανειστήρια και έναντι ενός ελαχίστου ποσού σε σχέση με την αξία αγοράς του, παρέδιδαν ένα πολύτιμο αντικείμενο, συνήθως κόσμημα, για να πληρώσουν κάποια οικονομική υποχρέωσή τους. Ήταν άνθρωποι που είτε δεν ήθελαν είτε δεν τους δινόταν η δυνατότητα από τη φορολογική τους δήλωση να καταφύγουν σε τραπεζικό δανεισμό.
Τα ενεχυροδανειστήρια σε αυτές τις περιπτώσεις επιτελούσαν τον «κοινωνικό τους ρόλο» και έβγαζαν από το αδιέξοδο ανθρώπους απελπισμένους. Πάντα με το αζημίωτο. Εξάλλου, η φύση των επιχειρήσεων αυτών, είναι τέτοια: Πουλάνε χρήματα σε άτομα που έχουν ανάγκη έναντι ενεχύρου. Δηλαδή μου δίνεις, σου δίνω και σε εξυπηρετώ. 


Συνέχεια...

ΞΕΚΙΝΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Πλησιάζει το ένα ευρώ η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

• Ομαλοποιήθηκε η τροφοδοσία καυσίμων στα πρατήρια του νομού

Ομαλοποιήθηκε από χθες η τροφοδοσία καυσίμων στα πρατήρια του νομού μετά τη λήξη της απεργίας των τελωνειακών που διήρκησε μια περίπου εβδομάδα και είχε ως αποτέλεσμα τα βενζινάδικα να έχουν στερέψει από αμόλυβδη τις δυο τελευταίες ημέρες, ενώ δεν είχε γίνει ούτε ο εφοδιασμός του πετρελαίου θέρμανσης, η διανομή του οποίου είχε προγραμματιστεί επισήμως για το περασμένο Σάββατο 15 Οκτωβρίου.
Χθες, στην πλειοψηφία τους τα πρατήρια είχαν εφοδιαστεί με αμόλυβδη, η ανώτατη τιμή της οποίας έφτανε το 1,80 ευρώ το λίτρο, ενώ η μέση τιμή στον νομό ήταν στο 1,74 ευρώ το λίτρο. Σήμερα ξεκινά η τροφοδοσία των καταστημάτων με πετρέλαίο θέρμανσης, η τιμή του οποίου εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 97-99 το λίτρο και θα ξεπεράσει το επόμενο διάστημα το ένα ευρώ εξαιτίας της σταδιακής εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.

 
Συνέχεια...

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ
Η γραφειοκρατία «φρενάρει» την ανέγερση σχολείων

• Υπόμνημα του δήμου Ρεθύμνου στο Υπουργείο Παιδείας για επίσπευση των διαδικασιών για τα γυμνάσια-λύκεια σε Σταυρωμένο και Ατσιπόπουλο

Οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση των τοπικών ρυμοτομικών σχεδίων από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν «φρενάρει» την ανέγερση νέων σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο.
Ο λόγος για σχολικά συγκροτήματα που προγραμματίζεται να κατασκευαστούν όχι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αλλά με χρήματα από το ΕΣΠΑ.
Η ανάγκη για σχολική στέγη είναι αυξημένη τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της έντονης οικιστικής ανάπτυξης του δήμου, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος για διπλοβάρδια στα γυμνάσια και τα λύκεια του Ρεθύμνου ήδη από την ερχόμενη σχολική χρονιά.


Συνέχεια...

ΜΕΧΡΙ ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΑΝΑΜΕΝΟΤΑΝ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ
Χωρίς καύσιμα τα περισσότερα πρατήρια του Ρεθύμνου

Συνεχίζονται οι ελλείψεις στην αγορά καυσίμων εξαιτίας της κινητοποίησης των τελωνειακών. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση για τη στάση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων, που αναμενόταν να συνεδριάσει στη διάρκεια της ημέρας, για το αν θα συνεχιστεί η απεργία ή όχι.
Οι πρατηριούχοι του νομού περίμεναν με αγωνία τις εξελίξεις, καθώς στο Ρέθυμνο τα περισσότερα πρατήρια δεν έχουν αποθέματα απλής αμόλυβδης βενζίνης και πετρελαίου κίνησης, αφού εδώ και μια εβδομάδα περίπου δεν έχουν εκτελωνιστεί καύσιμα.
Τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών αδειάζουν και αν δεν αλλάξει κάτι, από σήμερα θα αρχίσουν να εξαντλούνται τα καύσιμα και πολύς κόσμος θα αντιμετωπίσει προβλήματα στις μετακινήσεις του.

Συνέχεια...

ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 600 ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ
Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του 11ου Κρητολογικού Συνεδρίου

Οι εργασίες του 11ου Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου αρχίζουν σήμερα στο Ρέθυμνο. Στη διάρκεια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 600 εισηγήσεις, με τις οποίες ερευνητές και επιστήμονες από όλο τον κόσμο, θα παρουσιάσουν ό,τι νεότερο υπάρχει γύρω από την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης.
Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα και περιλαμβάνει τις ενότητες: Προϊστορικοί χρόνοι, Κλασικοί και Ρωμαϊκοί χρόνοι, Μεσαιωνικοί χρόνοι, Νεότεροι χρόνοι και σύγχρονη εποχή ενώ οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν στο «Σπίτι του Πολιτισμού», στο Ωδείο, στο Λαογραφικό Μουσείο, στην αίθουσα του Αγίου Φραγκίσκου και στην αίθουσα της Περιηγητικής Λέσχης.

Συνέχεια...

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
Διαμαρτυρία εκατοντάδων Ρεθεμνιωτών

• Εργαζόμενοι, φοιτητές, συνταξιούχοι, άνεργοι βγήκαν στους δρόμους
• Κατέβασαν ρολά τα εμπορικά καταστήματα

Εκατοντάδες πολίτες, εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες, φοιτητές, συνταξιούχοι και άνεργοι, συμμετείχαν στην πρωτοφανή για τα τοπικά δεδομένα, απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ρέθυμνο.
Υπολογίζεται πως περισσότερα από πέντε χιλιάδες άτομα, ανεξαρτήτως της κομματικής τους ταυτότητας, ακολούθησαν την πορεία διαμαρτυρίας από το Εργατικό Κέντρο μέχρι το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, φωνάζοντας συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής ενόψει της συζήτησης-ψήφισης στην ολομέλεια της βουλής του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για το νέο βαθμολόγιο-μισθολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία, τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις.

ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ
Εξαντλούνται τα καύσιμα στα πρατήρια του Ρεθύμνου

Ελλείψεις στην αγορά υγρών καυσίμων προκαλεί η συνεχιζόμενη απεργία των τελωνειακών, οι οποίοι κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους εξαιτίας του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει το μισθολόγιο-βαθμολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία. Στο Ρέθυμνο αρκετά πρατήρια δεν έχουν αποθέματα απλής αμόλυβδης βενζίνης από το βράδυ της περασμένης Τρίτης, καθώς δεν έχουν εκτελωνιστεί καύσιμα εδώ και πέντε ημέρες. Τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών έχουν ακόμα αποθέματα, όμως από αύριο Παρασκευή θα αρχίσουν να εξαντλούνται τα καύσιμα και πολύς κόσμος θα αντιμετωπίσει προβλήματα στις μετακινήσεις του.

Συνέχεια...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΧΑΜΕΝΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΩΡΩΝ
Μαθητές πέντε σχολείων του Ρεθύμνου δεν θα παρελάσουν

Πρόκειται για το 1ο λύκειο, 2ο λύκειο, Πειραματικό Λύκειο, ΕΠΑΛ και 2ο γυμνάσιο

Χωρίς τη συμμετοχή τεσσάρων λυκείων και ενός γυμνασίου θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για το 1ο λύκειο, το 2ο λύκειο, το Πειραματικό λύκειο, το ΕΠΑΛ και το 2ο γυμνάσιο, οι μαθητές των οποίων προχώρησαν σε πολυήμερη κατάληψη και επομένως «αποκλείονται» από την παρέλαση, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Η εγκύκλιος του υπουργείου που διαβιβάστηκε στα σχολεία και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρει ότι στις μαθητικές παρελάσεις δεν θα συμμετάσχουν όσα σχολεία βρίσκονταν σε κατάληψη περισσότερες από τέσσερις ημέρες, κάτι που σημαίνει ότι στο νομό Ρεθύμνου τα σχολεία είναι τα πέντε που προαναφέρθηκαν, καθώς τα υπόλοιπα έμειναν «κλειστά» για μικρότερο χρονικό διάστημα. 


Συνέχεια...

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΥΒΡΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ζητούμενο η χρηματοδότηση του έργου στο φράγμα

• Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΔΥΚ κατακύρωσε το διαγωνισμό και ενέκρινε ομόφωνα το σχέδιο της σύμβασης
• Περίπου ενάμιση χρόνο θα διαρκέσει η διαδικασία αδειοδότησης για την έναρξη των εργασιών

Η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου κατασκευής του υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο φράγμα Ποταμών αποτελεί το ζητούμενο, μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού στην εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ» και την έγκριση του σχεδίου της σύμβασης, από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΔΥΚ.
Το πρώτο σημαντικό βήμα για την ενεργειακή αξιοποίηση του φράγματος έγινε, ωστόσο η πρωτόγνωρη οικονομική συγκυρία που βιώνει η Ελλάδα περιορίζει τα «χαμόγελα» και την αισιοδοξία, καθώς από τότε που η ανάδοχος εταιρεία εξασφάλισε τις εγγυήσεις των τραπεζών, έχουν μεσολαβήσει αρκετοί μήνες και αυτή την ώρα δεν γίνεται ούτε καν λόγος για εξασφάλιση χρηματοδότησης της επένδυσης, που έχει συνολικό προϋπολογισμό 230 εκ. ευρώ.

ΣΥΝΕΛΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ
Εξαπάτησαν Ρεθυμνιώτη επιχειρηματία και του πήραν 50.000 ευρώ

• Του υποσχέθηκαν τριπλασιασμό του ποσού με «χημικό τρικ»

Μπορεί να φαντάζει απίστευτη ιστορία ή ανέκδοτο η υπόθεση που εξιχνίασε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής, ωστόσο είναι πέρα για πέρα αληθινή και συνέβη στο Ρέθυμνο, με θύμα επιχειρηματία που φαίνεται ότι πείσθηκε από δυο αλλοδαπούς αετονύχηδες όταν του είπαν ότι τα χρήματα του θα «γεννήσουν» και θα τριπλασιαστούν. Τους παρέδωσε ένα μεγάλο χρηματικό ποσόν προκειμένου να κάνουν το πείραμα της «επώασης», όμως ο επιχειρηματίας όταν άνοιξε τη συσκευασία του πολλαπλασιασμού βρήκε «άνθρακες» αντί ευρώ. Τα χρήματα του είχαν κάνει φτερά. Οι αλλοδαποί τα είχαν αρπάξει και είχαν πετάξει για την Αθήνα.

Συνέχεια...

ΜΠΑΡΑΖ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
«Παραλύει» δημόσιος και ιδιωτικός τομέας αύριο και μεθαύριο

Απεργούν σήμερα οι δημοσιογράφοι
 
Με απεργιακές κινητοποιήσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα απαντούν οι εργαζόμενοι στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών για το ενιαίο μισθολόγιο και την εφεδρεία. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει σαρανταοκτάωρη απεργία για αύριο και μεθαύριο και απευθύνουν κάλεσμα σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ανέργους για μαζική συμμετοχή προκειμένου να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα αντίδρασης απέναντι στα νέα οικονομικά μέτρα.
Ξεχωριστή συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν τα μέλη του Πανεργατικού Μετώπου Αγώνα τόσο την Τετάρτη όσο και την Πέμπτη στις 10:00 το πρωί έξω από το δημαρχείο της πόλης.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ για έργα του Δήμου Ρεθύμνου

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τέθηκαν χθες επί τάπητος ζητήματα που αφορούν έργα τα οποία πρόκειται να κατασκευαστούν στο Δήμο Ρεθύμνου. Στο γραφείο του ειδικού γραμματέα του υπουργείου, Ανδρέα Ανδρεαδάκη βρέθηκαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Ρεθύμνου, Μανώλης Όθωνας, η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης και ο διευθυντής της ΔΕΥΑΡ, Γιώργος Παπαδάκης, σε μια συνάντηση όπου εξετάστηκαν οι τρόποι υλοποίησης των έργων της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού και του αποχετευτικού δικτύου της Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου Φωκά, της ανάπλασης του βόρειου παραλιακού μετώπου, καθώς και του έργου που αφορά την ηλεκτρονική παρακολούθηση των διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΡ.

Συνέχεια...

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
Είκοσι επτά χιλιάδες άνεργοι στην Κρήτη


• Σε σταθερά επίπεδα το ποσοστό της ανεργίας τους τελευταίες μήνες
• Πάνω από 10.000 άτομα επιδοτούνται από τον Οργανισμό Απασχόλησης

Σε σταθερά επίπεδα κυμαίνεται το ποσοστό της ανεργίας στην Κρήτη. Από μήνα σε μήνα παρατηρούνται μικρές αυξομειώσεις στα νούμερα αν και εδώ και πολύ καιρό στους δείκτες της ανεργίας η Κρήτη εμφανίζεται να έχει περίπου 30.000 ανθρώπους που αναζητούν νέα απασχόληση, καθώς τους τελευταίους μήνες έχουν χάσει τη δουλειά τους και δυσκολεύονται να επανακάμψουν στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Σεπτέμβριο του 2011, ο αριθμός των ανέργων στην Κρήτη ανέρχεται συνολικά σε 27.266 άτομα, νούμερο που μεταφράζεται ποσοστιαία σε 3,92%.

Συνέχεια...
 

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΚΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
Νέο σχέδιο για την αποτελεσματική λειτουργία του νοσοκομείου

Η αναμόρφωση του οργανισμού προβλέπει 603 άτομα προσωπικό καθώς και δημιουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και νέων εργαστηρίων
 
Ενα νέο σχέδιο λειτουργίας του γενικού νοσοκομείου Ρεθύμνου έχει ετοιμάσει η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος και το οποίο έχει ήδη κατατεθεί προς έγκριση στη ΔΥΠΕ. Πρόκειται για μια αναμόρφωση του υπάρχοντος οργανισμού, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των νοσοκομείων και της αναδιάρθρωσης που έχει εξαγγείλει ο αρμόδιος υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί ως το τέλος του χρόνου.
Το πλάνο που επεξεργάστηκε η διοίκηση του νοσοκομείου με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία του ιδρύματος και την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των ασθενών αφορά επί της ουσίας σε μια μικρή αύξηση των υπάρχουσων κλινών από 190 σε 200 αλλά κυρίως περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων δομών, όπως είναι η μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, το παθολογοανατομικό και κυτταρολογικό εργαστήριο, ενώ στο σχέδιο του οργανισμού περιλαμβάνονται και οι μονάδες που ήδη λειτουργούν χωρίς να περιλαμβάνονται στον οργανισμό του 1986, δηλαδή το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΦΕΚ Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Στη ΔΕΥΑΡ η διαχείριση των δικτύων Νικηφόρου Φωκά και Λαππαίων


Στη ΔΕΥΑΡ ανήκει επισήμως η διαχείριση των δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης των Δημοτικών Ενοτήτων Νικηφόρου Φωκά και Λαππαίων, μετά τη δημοσίευση της απόφασης στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Έτσι, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρεθύμνου θα έχει στο εξής στις αρμοδιότητες της ζητήματα είσπραξης λογαριασμών νερού των δημοτών, συντήρησης και επισκευής των δικτύων.
Πρόκειται για την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που προβλεπόταν από τον «Καλλικράτη», καθώς αρχικά έγινε η συγχώνευση των ΔΕΥΑ των δήμων που συνενώθηκαν (Ρεθύμνου-Αρκαδίου) και έπειτα η σταδιακή μεταβίβαση στη νέα ενιαία επιχείρηση, των δικτύων των «Καποδιστριακών» Δήμων που δεν διέθεταν ΔΕΥΑ (Νικηφόρου Φωκά και Λαππαίων).


Συνέχεια...

ΝΑΙ ΣΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
Διεκδικούν βιβλία και καθηγητές

Πορεία διαμαρτυρίας χθες στο Ρέθυμνο

Πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν χθες οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων του Ρεθύμνου που τελούν υπό κατάληψη. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας, οι μαθητές διαδήλωσαν διεκδικώντας βιβλία και κάλυψη των κενών θέσεων των εκπαιδευτικών στα σχολεία τους.
Τα παιδιά του μουσικού σχολείου με λύρες και λαούτα έδωσαν έναν ξεχωριστό τόνο στο συλλαλητήριο, που ξεκίνησε στη μια το μεσημέρι από το δημαρχείο.
Οι μαθητές διέσχισαν την κεντρική λεωφόρο Κουντουριώτη, την Ηγουμένου Γαβριήλ και περνώντας από την πλατεία Δικαστηρίων έφτασαν έξω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας όπου παρέμειναν για αρκετή ώρα φωνάζοντας σχετικά συνθήματα.


Συνέχεια...

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΣΟΔΕΙΑ
Μείωση της παραγωγής ελαιολάδου στην Κρήτη

• Αναμένονται 60.000-65.000 τόνοι στους τέσσερις νομούς
• Έντονος προβληματισμός και απογοήτευση στους παραγωγούς

Αρνητικά είναι τα μηνύματα για τη φετινή σοδειά ελαιολάδου στην Κρήτη. Στους τέσσερις νομούς του νησιού εκτιμάται ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση στην παραγωγή, που δεν αποκλείεται να προσεγγίσει σε ποσοστά το 20%, ενδεχομένως και παραπάνω. Οι Κρητικοί παραγωγοί δηλώνουν έντονα προβληματισμένοι και δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν αποκλείουν την πιθανότητα να εγκαταλείψουν τα λιόφυτά τους, καθώς η μειωμένη ποσότητα λαδιού που αναμένουν σε συνδυασμό με τα μέτρια έως χαμηλά επίπεδα των τιμών αλλά και τα χρήματα που χρειάζεται να δαπανήσουν για τους εργάτες που θα μαζέψουν τις ελιές, τους οδηγεί σε αδιέξοδο.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Ν. ΦΩΚΑ
Λύση για τα «τυφλά» οικόπεδα δίδει το υπουργείο Περιβάλλοντος


Εγκρίθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης, η έναρξη της διαδικασίας για την κύρωση δρόμων στην δημοτική ενότητα Νικηφόρου Φωκά και ειδικότερα, στους οικισμούς Ατσιποπούλου, Πανοράματος, Βιολί Χαράκι, Πρινέ, Βεδέρων και Γερανίου με βάση το άρθρο 35 του Ν.3937/2011.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια απόφαση που με «πιλότο» το συγκεκριμένο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ), θα «λύσει» τα χέρια στους ιδιοκτήτες «τυφλών» οικοπέδων, οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να οικοδομήσουν, καθώς με την υπ’ αριθμόν 1828 απόφαση του ΣτΕ, που είχε εκδοθεί στα μέσα του 2008, κρίθηκαν ανίσχυρες οι διατάξεις του διατάγματος 181 του 1985, με τις οποίες τα «τυφλά» οικόπεδα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο, πλατεία, πεζόδρομο κλπ.) και να αποκτήσουν τις προϋποθέσεις για την έκδοση οικοδομικής άδειας. 


Συνέχεια...

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΙΣ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Το εργατικό δυναμικό του Ρεθύμνου ενώνει τις δυνάμεις του

Σε 48ωρη μετατράπηκε η απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Το εργατικό δυναμικό του Ρεθύμνου ενώνει τις δυνάμεις του ενόψει της πανεργατικής απεργίας που έχει προγραμματιστεί στις 19 Οκτωβρίου. Οι τοπικοί εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ κάθισαν χθες στο ίδιο τραπέζι στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στους επιχειρηματίες, στους εμπόρους, στους βιοτέχνες να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση και στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της επόμενης Τετάρτης.
Πάντως, χθες το απόγευμα η απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ μετατράπηκε σε 48ωρη, στις 19 και 20 Οκτωβρίου.
Εκ μέρους της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, Γιώργος Νικολιδάκης δήλωσε:


Συνέχεια...

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΕΚΡΟΣ
Ατύχημα ο θάνατος του 25χρονου(;)

• «Κατευθυνόμαστε κατά το πλείστο σε ατύχημα, πολύ λιγότερο σε αυτοχειρία και σχεδόν μηδενικά σε ανθρωποκτονία» αναφέρουν οι ιατροδικαστές
• Οι εργαστηριακές εξετάσεις θα δώσουν τεκμηριωμένη απάντηση
• Συνελήφθη ο 29χρονος τραυματίας για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών κατά του θανόντος
 
Την περίπτωση του ατυχήματος εξετάζουν ως πλέον πιθανή οι αστυνομικές αρχές για το θάνατο του 25χρονου από το Γεράνι που βρέθηκε νεκρός, χτυπημένος από σφαίρα, το βράδυ της Τρίτης στο οδόστρωμα, επί της οδού Καποδιστρίου, στην περιοχή της Καλλιθέας Ρεθύμνου. Οι ιατροδικαστές που διενήργησαν νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του άτυχου νεαρού, και συνέταξαν σχετική έκθεση την οποία παρέδωσαν στην Αστυνομία, μπορεί να μην αποκλείουν κατηγορηματικά την ανθρωποκτονία, ωστόσο κάνουν λόγο για σχεδόν μηδενική πιθανότητα μιας τέτοιας ενέργειας. Δεν αποκλείουν φυσικά ούτε την αυτοχειρία, δίνουν όμως και σε αυτό το ενδεχόμενο ελάχιστες πιθανότητες. 

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Νέο ωράριο μουσικής στα καταστήματα της παλιάς πόλης

Στην απόφαση να «νοικοκυρέψει» το ωράριο μουσικής στα καταστήματα της παλιάς πόλης, προχώρησε στη χθεσινή συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου. Τα καταστήματα που εντάσσονται στην «κίτρινη ζώνη», αυτά δηλαδή που δραστηριοποιούνται κοντά σε κατοικίες, θα εκπέμπουν μέχρι τις 12.30 τα μεσάνυχτα, ενώ τα κέντρα διασκέδασης που εντάσσονται στην «κόκκινη ζώνη» μέχρι τις 02.30 τα ξημερώματα.
Πρόκειται για μια κανονιστική απόφαση που αφορά αποκλειστικά τα καταστήματα της παλιάς πόλης, τα οποία έχουν άδεια μουσικής, διαθέτουν κλειστό χώρο και δεν ενοχλούν τους πολίτες και τους ενοίκους των γύρω κατοικιών. 


Συνέχεια...

ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΞΕΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟ 2010
Αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ 300 παραγωγοί στο νομό Ρεθύμνου

Σε 270.000 ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό

Τριακόσιοι δικαιούχοι παραγωγοί στο νομό Ρεθύμνου θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες τους. Ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων ανακοίνωσε χθες την καταβολή αποζημιώσεων για ζημιές που προξενήθηκαν στη φυτική παραγωγή από διάφορα ζημιογόνα αίτια (παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, ανεμοθύελλα κ.λπ.) τη χρονική περίοδο Οκτώβριος 2010-Δεκέμβριος 2010, γεγονός που προκαλεί την ικανοποίηση των αγροτών οι οποίοι είδαν τον κόπο τους να πηγαίνει στράφι, χωρίς να έχουν πληρωθεί εδώ και ένα χρόνο.
Στους 300 δικαιούχους του νομού Ρεθύμνου θα καταβληθεί συνολικό ποσό ύψους 270.000 ευρώ, το οποίο σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους αύριο Παρασκευή 14 Οκτωβρίου. 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Οικολογικά μηνύματα μέσα από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι

Περιβαλλοντικά μηνύματα για την προστασία του πλανήτη, την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, αλλά και την αναγκαιότητα ανακύκλωσης και μείωσης των απορριμμάτων, διδάχτηκαν χθες οι μαθητές των δημοτικών σχολείων του Ρεθύμνου που συμμετείχαν στο επιτραπέζιο παιγνίδι με την ονομασία Planet Book.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του δήμου Ρεθύμνου σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Κύτταρο Εναλλακτικής Αναζήτησης Νέων» (ΚΕΑΝ) που πραγματοποιήθηκε χθες στην πλατεία Μικρασιατών με την στήριξη της Vodafone και στόχο έχει την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών.


Συνέχεια...

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΕΡΩΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Νεκρός από σφαίρα 25χρονος από το Βαρσαμόνερο

• Το ενδεχόμενο αυτοπυροβολισμού εξέταζαν ως πιθανότερο οι αστυνομικές αρχές
• Μια 21χρονη υπήκοος Ρουμανίας το μήλον της έριδος μεταξύ δύο νεαρών

Το νήμα μιας υπόθεσης βαμμένης με αίμα προσπαθούν να ξετυλίξουν οι αστυνομικές αρχές. Ένας 25χρονος άνδρας από το Βαλσαμόνερο νεκρός, ένας 29χρονος από το Γεράνι τραυματισμένος με πυροβόλο όπλο στο χέρι και μια 21χρονη γυναίκα, υπήκοος Ρουμανίας, σοκαρισμένη προσπαθεί να δώσει στους αστυνομικούς εξηγήσεις και να φωτίσει το περιστατικό και τα γεγονότα που σημειώθηκαν στο διαμέρισμα που νοικιάζει, στο δεύτερο όροφο πολυκατοικίας επί της οδού Καποδιστρίου, στην περιοχή της Καλλιθέας. Επιπλέον, μέχρι τις πρωινές ώρες οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας περίμεναν το πόρισμα του ιατροδικαστή για να απαντήσει στο ερώτημα αν ο 25χρονος αυτοπυροβολήθηκε δίνοντας τέλος στη ζωή του ή επρόκειτο για δολοφονία αν και οι εκτιμήσεις των αξιωματικών οδηγούσαν στο συμπέρασμα για το πρώτο. 

ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΟΑΔΥΚ ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Συμφωνία για τον υβριδικό σταθμό στο Φράγμα Ποταμών

• Υπέρ της κατακύρωσης του διαγωνισμού στην «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ» το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης
• Εκπρόσωποι της ενδιαφερόμενης εταιρείας, νομικοί και τεχνικοί σύμβουλοι των δυο πλευρών θα είναι παρόντες στη συνεδρίαση

Στην τελική ευθεία μπήκε η ανάθεση του έργου κατασκευής του υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Φράγμα Ποταμών. Το ερχόμενο Σάββατο το πρωί θα συνεδριάσει στο Ρέθυμνο το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης, με δυο και μοναδικά θέματα: την κατακύρωση του διαγωνισμού στην εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ» και την έγκριση του σχεδίου σύμβασης.
Οι δυο πλευρές, μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις και συζητήσεις που διήρκεσαν μήνες, ώστε να αποσαφηνιστούν πλήρως ζητήματα τεχνικά, νομικά και οικονομικά, κατέληξαν σε πλήρη συμφωνία για το περιεχόμενο της σύμβασης στα μέσα Σεπτεμβρίου, και πλέον το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΔΥΚ να καλείται να εγκρίνει και τυπικά αυτή τη συμφωνία. 

Προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου της κρουαζιέρας

Το «μεγάλο στοίχημα» της κρουαζιέρας επιδιώκει να επιτύχει ο Δήμος Ρεθύμνου σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν η πόλη και η ενδοχώρα μια νέα δυναμική τα επόμενα χρόνια. Η άμεση ένταξη του Ρεθύμνου ως τόπου προορισμού στους τουριστικούς χάρτες των διεθνών εταιρειών που διοργανώνουν κρουαζιέρες στην Κρήτη αλλά και η υλοποίηση έργων υποδομής στο εμπορικό λιμάνι, που θα δημιουργήσουν συνθήκες υποδοχής κρουαζιερόπλοιων, αποτελούν κοινό στόχο τόσο του γραφείου τουρισμού όσο και του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου.
Ο σχεδιασμός σε επίπεδο μελετών και έργων, αλλά και οι επαφές με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κρουαζιέρας βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και στο πλαίσιο αυτό η υπεύθυνη σε θέματα τουρισμού δημοτική σύμβουλος, Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Μίνως Αλεφαντινός, συνοδευόμενοι από μια μικρή αποστολή Ρεθεμνιωτών, ξεναγήθηκαν χθες το πρωί στο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο Celebrity Constellation που είχε «δέσει» για μερικές ώρες στο λιμάνι της Σούδας, προσκεκλημένοι του ταξιδιωτικού οργανισμού Navigator Travel & Tourist Services, ο οποίος είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Celebrity Cruises σε Ελλάδα και Κύπρο.


Συνέχεια...

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Πάνω από εκατό καταστήματα έχουν «σφραγιστεί»

• Οριστικό «λουκέτο» σε 54 επιχειρήσεις για έλλειψη άδειας λειτουργίας και παραβίαση υγειονομικών διατάξεων
• Προσωρινή σφράγιση για ωράριο μουσικής, απουσία σήμανσης για κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους και κατάληψη κοινόχρηστου χώρου
 
Υπερβαίνουν τις εκατό οι ποινές σφράγισης καταστημάτων στα όρια του «Καλλικρατικού» Δήμου Ρεθύμνου, από τις αρχές του έτους. Η τήρηση της νομιμότητας στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος στην πόλη και στις δημοτικές ενότητες του μητροπολιτικού δήμου, αποτελεί προτεραιότητα τόσο για τη δημοτική αρχή όσο και για την ελληνική αστυνομία που πραγματοποιεί τους ελέγχους και βεβαιώνει τις παραβάσεις, με αποτέλεσμα τους πρώτους εννέα μήνες του 2011 να έχουν εκδοθεί 120 οριστικές αλλά και προσωρινές αποφάσεις σφράγισης, για παραπτώματα που αφορούν κυρίως έλλειψη άδειας λειτουργίας, παραβίαση ωραρίου μουσικής, απουσία σήμανσης για την απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους, αλλά και αυθαίρετη τροποποίηση της χρήσης των επιχειρήσεων.

ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
«Άφαντοι» 343 συνταξιούχοι του ΙΚΑ στο νομό Ρεθύμνου

Λίστα με 343 συνταξιούχους από το Ρέθυμνο οι οποίοι δεν έχουν απογραφεί, έδωσε η κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ στο τοπικό υποκατάστημα διοικητικών υπηρεσιών. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί των συγκεκριμένων δικαιούχων κύριας ή επικουρικής σύνταξης δεν θα πιστωθούν από το ΙΚΑ, καθώς έχει ξεκαθαριστεί από την περασμένη εβδομάδα πως στους συνταξιούχους που δεν απογράφηκαν, θα διακοπεί η καταβολή της σύνταξης.
Τα στελέχη του τμήματος συντάξεων του ΙΚΑ Ρεθύμνου ενημερώθηκαν χθες το πρωί από την κεντρική διοίκηση ότι από τους συνολικά 3.361 συνταξιούχους (κύριας ή και επικουρικής σύνταξης) του ιδρύματος στο νομό, 343 δεν εμφανίστηκαν στα τραπεζικά υποκαταστήματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απογραφής, επομένως στο εξής δεν θα εισπράττουν το μηνιαίο ποσό που αντιστοιχεί στη σύνταξη τους.


Συνέχεια...

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ
Εξήντα εννέα οι νεκροί στο οδικό δίκτυο του νησιού το 2011

Κοινές παρεμβάσεις προς την κεντρική πολιτεία και εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την μάστιγα των τροχαίων δυστυχημάτων

Εξήντα εννέα νεκρούς μετρά η Κρήτη το 2011, εκ των οποίων οι τριάντα εννέα έχουν χάσει τη ζωή τους στον βόρειο οδικό άξονα Κρήτης. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και αποδεικνύουν πως η αιματοχυσία στην άσφαλτο του νησιού δεν έχει τέλος. Το μέγεθος της τραγωδίας που συντελείται στους δρόμους της Κρήτης αποδεικνύει το γεγονός ότι αν και την τελευταία δεκαετία το 27,8% των νεκρών που θυσιάστηκαν στο μολώχ του ΒΟΑΚ μόνο για το 2011 το ποσοστό αυτό σκαρφαλώνει στο 40%.
Οι πρωτοβουλίες για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων από Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Χανιά συναντήθηκαν το πρωί του Σαββάτου στο δημαρχείο Ρεθύμνου, προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συντονιστούν προγραμματίζοντας σειρά δράσεων και παρεμβάσεων τόσο ως προς την κεντρική πολιτεία αλλά και πρωτοβουλίες που θα κινητοποιήσουν και θα ευαισθητοποιήσουν μικρούς και μεγάλους πάνω σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης των τροχαίων δυστυχημάτων.


Συνέχεια...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΣΤΡΑΤΙΔΑΚΗ
«Τα σπήλαια του Ρεθύμνου»-Ένας θησαυρός για τον υπόγειο πλούτο του νομού

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Γραφοτεχνική Κρήτης» το εικονογραφημένο εγχειρίδιο με την καταγραφή χιλίων και πλέον σπηλαίων
 
Στα άδυτα του υπόγειου πλούτου του νομού, στον πολύτιμο θησαυρό που περιέχουν τα σπήλαια του Ρεθύμνου, μας ξεναγεί με το νέο του βιβλίο ο Ρεθεμνιώτης εκπαιδευτικός Χάρης Στρατιδάκης. Μια επιστημονική έρευνα και καταγραφή στοιχείων και δεδομένων των χιλίων τριών σπηλαίων που διαθέτει η περιφερειακή ενότητα του νομού περιλαμβάνεται στην έκδοση του βιβλίου, αποτελώντας ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους μαθητές όσο και για τους επιστήμονες, καθώς φέρνει στο φως άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές μιας σειράς σπηλαίων. Είναι όμως και ένας οδηγός για όλους τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να γνωρίσουν και να επισκεφθούν το φυσικό πλούτο του τόπου μας.

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

ΔΙΑΣΩΘΗΚΑΝ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Πενήντα ανθρώπινες ζωές στη μέση της θάλασσας

• «Βλέπουμε μόνο θάλασσα, κινδυνεύουμε να πνιγούμε» ανέφερε άγνωστος στο κέντρο της Άμεσης Δράσης Χανίων
• Ανέφικτη η πρόσδεση του πλοίου που τους διέσωσε στο λιμάνι του Ρεθύμνου
• Στη 1 τα ξημερώματα αναχώρησε για το Ηράκλειο
 
Πενήντα μια ανθρώπινες ψυχές, που επέβαιναν σε ένα μικρό ξύλινο σκάφος, σώθηκαν στο παραπέντε όταν έμεινε ακυβέρνητο το πλοιάριο μεσοπέλαγα, ενώ βρισκόταν 40 μίλια βόρεια του Ρεθύμνου, σε διεθνή ζώνη υδάτων χθες το πρωί. Από κείνη την ώρα, μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση για τη διάσωση, την ασφαλή μεταφορά των επιβατών του στο λιμάνι του Ρεθύμνου και την παραλαβή τους από τις τοπικές αρμόδιες αρχές.

Συνέχεια...



 

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 3.361 ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Χωρίς σύνταξη κινδυνεύουν να μείνουν όσοι δεν απογράφηκαν

Με εντολή της κεντρικής διοίκησης θα συνεχιστεί η διαδικασία στο τοπικό υποκατάστημα του Ιδρύματος


Χωρίς σύνταξη κινδυνεύουν να μείνουν όσοι συνταξιούχοι του ΙΚΑ είναι δικαιούχοι κύριας ή και επικουρικής σύνταξης αλλά δεν απογράφηκαν. Τα αποτελέσματα της απογραφής που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου, δεν ικανοποιούν την κεντρική διοίκηση του Ιδρύματος, καθώς από τα στοιχεία διαπιστώθηκε ότι περίπου 110.000 συνταξιούχοι είναι «άφαντοι».
Στο υποκατάστημα των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ στο Ρέθυμνο έφτασε χθες νέα εντολή, σύμφωνα με την οποία το τμήμα συντάξεων θα συνεχίσει να δέχεται και τις επόμενες μέρες αιτήσεις απογραφής από ανθρώπους που αμέλησαν να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Συνέχεια...


ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
Στους δρόμους βγήκαν χθες οι μαθητές του Ρεθύμνου

Διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις σε βιβλία και καθηγητές


Στους δρόμους κατέβηκαν χθες οι μαθητές του Ρεθύμνου, συμμετέχοντας στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε καθηγητές και βιβλία. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, τα παιδιά με αφετηρία το δημαρχείο διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην κυβερνητική πολιτική για τα θέματα της παιδείας.Στο πλευρό των παιδιών ήταν γονείς και εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας, διαχώρισαν όμως τη θέση τους σε ότι αφορά τις καταλήψεις, σημειώνοντας πως «οι πραγματικές μάχες δίδονται σε ανοιχτά σχολεία».
Χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του, μαθητής της Γ’ γυμνασίου ανέφερε: «Βρισκόμαστε εδώ γιατί είναι αδιανόητο να συμβαίνει αυτό που γίνεται τη φετινή σχολική χρονιά. Δεν έχουμε βιβλία, δεν έχουμε δασκάλους και οι μαθητές όλων των σχολείων συγκεντρωθήκαμε για να διαμαρτυρηθούμε».

Συνέχεια...

 

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Προοπτική ένταξης της επέκτασης του βιολογικού Ρεθύμνου στο ΕΣΠΑ


• Στα θετικά η πρόσφατη δημοπράτηση του και η μη αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών
• Αισιοδοξία και για το αποχετευτικό της δημοτικής ενότητας Νικηφόρου Φωκά
 
Νέα προοπτική για το έργο επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Ρεθύμνου, δημιουργήθηκε μετά τη χθεσινή συνάντηση των αρμοδίων φορέων του νομού με τους υπευθύνους της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης. Πρόκειται για ένα έργο υψίστης σημασίας για τον μητροπολιτικό δήμο, το οποίο ωστόσο έχει περάσει από «σαράντα κύματα» και αυτή την ώρα επιχειρείται η απένταξή του από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η ταυτόχρονη ένταξη του στο ΕΣΠΑ.

Συνέχεια...