Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΨΗΛΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΓΑΛΛΟΥ
Στο Ρέθυμνο 1.615 νέοι φοιτητές

• Συνολικά 2.600 οι εισαχθέντες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης • Μειώθηκε ο αριθμός συγκριτικά με πέρυσι • Στις 19 Σεπτεμβρίου αρχίζει το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012

Στις πρώτες επιλογές των φοιτητών εξακολουθεί να βρίσκεται το Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο. Οι εννέα σχολές της πανεπιστημιούπολης Γάλλου ήταν και φέτος ψηλά στις προτιμήσεις των νέων φοιτητών, οι οποίοι ετοιμάζουν ήδη τις βαλίτσες τους για να εγκατασταθούν σε μια από τις πιο αγαπημένες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία.
Ο αριθμός των εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 ανέρχεται συνολικά σε 2.600 και είναι ελαφρώς μειωμένος συγκριτικά με πέρσι, που στις δεκαεπτά σχολές του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου, εισήχθησαν 2.850 άτομα. Στο Ρέθυμνο, πάντως, εξακολουθεί να βρίσκεται η πλειοψηφία των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σε απόλυτους αριθμούς, στις εννέα σχολές της πανεπιστημιούπολης Γάλλου θα εγγραφούν 1.615 φοιτητές (το 2010 ήταν 1.790), ενώ ο αριθμός αυτός πρόκειται να αυξηθεί μέσα στον Οκτώβριο, καθώς σε αυτούς θα προστεθούν οι φοιτητές ειδικών κατηγοριών όπως Κύπριοι, Ομογενείς, Μουσουλμάνοι.



Συνέχεια...

ΑΠΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ Σ. ΑΚΟΥΜΙΑΝΑΚΗ
Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους οι δυο, απαγόρευση εξόδου για τον τρίτο

Ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο, αφέθηκαν χθες μετά τις απολογίες τους, οι δυο γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ενώ ανακριτής και εισαγγελέας ομόφωνα αποφάσισαν να επιβάλλουν τον όρο απαγόρευσης εξόδου από την χώρα στον τρίτο, οι οποίοι κατηγορούνται για τον θάνατο της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη.
Η απολογία των τριών ήταν μαραθώνια, καθώς ξεκίνησε στις 10 το πρωί και η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 7 περίπου το βράδυ.
Διαδοχικά πέρασαν την πόρτα του ανακριτικού γραφείου, η ειδικευμένη γιατρός και οι δυο άνδρες ειδικευόμενοι γιατροί, ο ένας εκ των οποίων είχε υπηρεσία τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου στο ΤΕΠ όταν μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο η ανήλικη και σύμφωνα με την απολογία του, όπως και στην προανακριτική του κατάθεση, ήταν εκείνος που παρέλαβε και περιέθαλψε το κορίτσι τις πρώτες ώρες, σύμφωνα όμως με μάρτυρες δεν βρισκόταν στην βάρδιά του εκείνος αλλά κάποιος άλλος συνάδελφός του που έκανε στη θέση του την εφημερία. Ο δεύτερος, όπως και προανακριτικά και χθες επέμεινε ότι δεν ήταν στο ΤΕΠ εκείνο το ξημέρωμα και ότι οι μάρτυρες έχουν κάνει λάθος.


Συνέχεια...

ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
Εξετάζονται τρόποι για την επίλυση του κυκλοφοριακού στο Ατσιπόπουλο


Την αναγνωριστική μελέτη για το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Ατσιποπούλου, που περιλαμβάνει τη μονοδρόμηση του κεντρικού δρόμου και τη διάνοιξη της παρακαμπτηρίου από την ανατολική πλευρά, για την κάθοδο των διερχόμενων οδηγών από τους οικισμούς της δημοτικής ενότητας Ν. Φωκά στην πόλη, παρέδωσε χθες στη δημοτική αρχή Ρεθύμνου ο συγκοινωνιολόγος Τάσος Τίλης.
Ο κ. Τίλης, ετοίμασε όπως του ζητήθηκε, την αναγνωριστική μελέτη, η οποία επί της ουσίας διευκρινίζει το πλάτος του δρόμου σε όλο το μήκος, προκειμένου να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι διαβουλεύσεις για τις απαλλοτριώσεις και το πως θα αποπληρωθούν οι κάτοικοι της περιοχής, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις.


Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Θέση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ για 472

• Στο 68% το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων γενικών λυκείων • Πτώση ρεκόρ των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στα τεχνολογικά ιδρύματα

Την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά και Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας πανηγυρίζουν από χθες 472 μαθητές των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων του νομού Ρεθύμνου. Η ανακοίνωση των βάσεων από το υπουργείο Παιδείας, έγινε δεκτή με χαμόγελα ευτυχίας και ικανοποίησης, καθώς τα Ρεθεμνιωτόπουλα είδαν τους κόπους να ανταμείβονται και πλέον είναι έτοιμα να ανοίξουν τα φτερά τους προς τη νέα ζωή που τους περιμένει. Οι επιτυχόντες, πάντως, φέτος είναι λιγότεροι συγκριτικά με πέρσι αφού το 2010 από τα Γενικά Λύκεια πέρασαν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ 503 μαθητές ενώ φέτος 407. Μείωση καταγράφεται και στο ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων, το οποίο από 76.67% πέρσι, έπεσε φέτος στο 68%. Στα δυο Επαγγελματικά Λύκεια του νομού (Ρεθύμνου και Γαράζου), οι υποψήφιοι ήταν συνολικά 141 και οι επιτυχόντες 65.
Η επιτυχία δεν αφορά μονάχα τα λύκεια της πόλης, αλλά και εκείνα της ενδοχώρας του νομού. Από τα σχολεία του Ρεθύμνου, την πρωτιά κατέκτησε το 1ο Λύκειο όπου οι υποψήφιοι ήταν 143, πέτυχαν οι 107 και το ποσοστό διαμορφώθηκε σε 74.8%. 

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΚΑ ΟΙ ΥΠΕΡΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ
Ταλαιπωρία συνταξιούχων με το πλαφόν για τα ραντεβού

Διαμαρτυρίες για συμπλήρωση του από τις πρώτες μέρες του μήνα

Λύσεις στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι του νομού, ζητούν από τους αρμόδιους του ιδρύματος κοινωνικής ασφάλισης και του ΚΑΠΗ αντίστοιχα. Από τη μια η εξάντληση του πλαφόν ήδη από τις πρώτες ημέρες του μήνα και από την άλλη η έλλειψη ιατρικού προσωπικού στα ΚΑΠΗ του μητροπολιτικού δήμου, κάνουν την καθημερινότητά τους από δύσκολη ως αδύνατη, υποβάλλοντας τους συνταξιούχους σε τεράστια ταλαιπωρία.
Χθες ο πρόεδρος του σωματείου κάλεσε τους υπεύθυνους των δυο ιδρυμάτων εκθέτοντας τα ζητήματα που έχουν προκύψει και ζητώντας τους να λάβουν μέτρα, προκειμένου να διευκολύνουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.
Σύμφωνα με τον διευθυντή κ Μανόλη Τσουπάκη το πρόβλημα στο Ρέθυμνο είναι έντονο συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, σε ότι αφορά το πλαφόν, το οποίο εξαντλείται ήδη από την πρώτη ημέρα κάθε μήνα. 



Συνέχεια...

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΕΡΙΠΛΟΥ
Σούσα: Η παράσταση που τιμά την πόλη των τεχνών

Ο έμμετρος θεατρικός λόγος είναι μια πρόκληση για την ομάδα που επιλέγει να τον παρουσιάσει επί σκηνής. Ο ερμηνευτής πρέπει να ξεφύγει το σκόπελο της απλής απαγγελίας και ο σκηνοθέτης καλείται να κρατήσει το θεατή, επειδή δεν είναι εύκολο πάντα να υποκαταστήσει την έλλειψη στοιχείων συναρπαστικής πλοκής που χαρακτηρίζει αυτά τα έργα.
Έτσι τίθεται σε κίνδυνο μια προσπάθεια, που βασίζεται σε δημώδες θέμα και απειλείται ο μόχθος του δημιουργού που δίνει με τη στιχουργική του ικανότητα ένα καλό αποτέλεσμα. Ο Γιώργος Καλογεράκης θα πρέπει να θεωρείται τυχερός γιατί το έργο του «Σούσα» ανέλαβε να σκηνοθετήσει ο Θωμάς Καντιφές.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο σημαντικός μας αυτός αλλά τόσο σεμνός καλλιτέχνης μας έχει απογειώσει συναισθηματικά με τις δημιουργίες του. Από τον πιο απλό μύθο, μέχρι τα κορυφαία έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, μας έχει δώσει τη δική του καλλιτεχνική άποψη που σε οδηγεί σε πελάγη ονείρου. 


Συνέχεια...

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

ΔΕΚΑΔΕΣ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΕΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ
Σπεύδουν στη ΔΟΥ να ρυθμίσουν τα χρέη τους

• Αποφεύγουν τα αυστηρά μέτρα του υπουργείου Οικονομικών, μέσω της υπαγωγής τους στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση • Ανταποκρίνονται κυρίως μικροοφειλέτες που χρωστούν ποσά από 10.000 έως 20.000 ευρώ

Στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση εξόφλησης των χρεών τους προς το δημόσιο, σπεύδουν να υπαχθούν τον τελευταίο μήνα δεκάδες Ρεθεμνιώτες. Η λύση αυτή φαντάζει σαν «σανίδα σωτηρίας» για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς της ΔΟΥ, προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τα αυστηρά μέτρα που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Οικονομικών και αφορούν τόσο τους μεγαλοοφειλέτες όσο και τους μικροοφειλέτες. Πολλοί Ρεθεμνιώτες, των οποίων οι οφειλές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και δεν έχουν τακτοποιηθεί εντός τεσσάρων μηνών, έχουν περάσει τις τελευταίες μέρες το «κατώφλι» της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, επιθυμώντας να υπαχθούν στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση βάσει της οποίας δεν υποχρεούνται να πληρώσουν το σύνολο των δόσεων από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι σήμερα, αφού πλέον καταβάλουν μόνο μία δόση με την υποβολή της αίτησης. 

Συνέχεια...

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
Ανάδειξη και αναβάθμιση των οικισμών της δημοτικής ενότητας Αρκαδίου

Προθεσμία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου δίδει το υπουργείου στο δήμο για να ετοιμάσει ολοκληρωμένες μελέτες
 
Επτά οικισμοί της δημοτικής ενότητας Αρκαδίου διεκδικούν μερίδιο από την πίτα των 100 εκ. ευρώ που διατίθεται από το πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ)», συνέχεια του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», που σκοπό έχει την ανάδειξη και αναβάθμιση της υπαίθρου, δίδοντας ιδιαίτερη σημασία σε αξιοθέατα και αρχαιολογικούς χώρους, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Το έγγραφο του υπουργείου έφτασε στα τέλη Ιουλίου στο δήμο Ρεθύμνου, ο οποίος έχει ήδη κάνει δύο συναντήσεις με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε άμεσα να κινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες, να ενεργοποιηθούν και σε δύο μήνες να έχουν ετοιμάσει ολοκληρωμένες προτάσεις που θα κατατεθούν για έγκριση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.



ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΚΑΡΠΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΤΕΛ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
Προκήρυξη διαγωνισμού για όλα τα σχολικά δρομολόγια

Στη λύση της προκήρυξης διαγωνισμού για όλα τα σχολικά δρομολόγια κατέληξε τελικά ο δήμος Ρεθύμνου, σε ότι αφορά το μεταφορικό έργο των μαθητών, αρμοδιότητα που έχει περάσει από τις πρώην νομαρχίες στους δήμους ήδη από την 1η Ιουλίου με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών.
Οι δύο πλευρές δήμος και ΚΤΕΛ δεν τα βρήκαν, καθώς όπως δήλωσε ο αρμόδιος για τα θέματα παιδείας αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργαλής, οι άνθρωποι του ΚΤΕΛ δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα τους να τους παραδώσουν εγγράφως και αναλυτικά τα σχολικά δρομολόγια.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξε προχειρότητα αφού, όπως τόνισε, το ΚΤΕΛ παρέδωσε όλα τα δρομολόγια που εκτελεί στη διάρκεια του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να υπάρξει σύγχυση και έτσι αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διαδικασία του διαγωνισμού για όλες τις διαδρομές.

ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΛΑΒΟ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΚΕΠΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΕΡΑΝΙΟΥ
Πρώτο κουδούνι με εργασίες στα σχολεία

Σε χώρο του νηπιαγωγείου θα «φιλοξενηθούν» οι μαθητές του δημοτικού Γερανίου μέχρι να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις

Δέκα μέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι και οι εργασίες συντηρήσεων και παρεμβάσεων στα σχολικά συγκροτήματα του δήμου Ρεθύμνου δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει. Σημαντική καθυστέρηση υπήρξε εξαιτίας του άγονου διαγωνισμού, ο οποίος χρειάστηκε να επαναληφθεί για να αναδειχτεί εργολάβος, ο οποίος όμως δεν έχει υπογράψει τη σχετική σύμβαση.
Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές θα αναγκαστούν να προσέλθουν στις 12 Σεπτέμβριου σε σχολεία που θα θυμίζουν εργοτάξια, αφού τότε εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης-συντήρησης.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, εντοπίζεται στο δημοτικό σχολείο Γερανίου, όπου η ετοιμόρροπη σκεπή έχει κριθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη. Για το δήμο Ρεθύμνου η αποκατάσταση της αποτελεί προτεραιότητα, για αυτό και οι μηχανικοί της υπηρεσίας πιέζουν τον εργολάβο να ξεκινήσει δουλειά αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης, χωρίς δηλαδή να περιμένει της προθεσμίας που δικαιούται από το νόμο. 

ΣΠΙΘΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΝΤΑΡΕ, ΣΤΟ ΡΙΖΩΜΑ ΤΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ

Στο ρίζωμα του Ψηλορείτη μια νέα σπίθα πολιτισμού ξεπετάχτηκε τον Αύγουστο. Οι κάτοικοι του πανέμορφου παραδοσιακού χωριού Καλανταρέ- στη συντριπτική πλειοψηφία τους-αποχώρησαν από τον πολιτιστικό σύλλογο Πασαλιτών-Μελισσουργάκι-Καλαμάς και δημιούργησαν το δικό τους πολιτιστικό σύλλογο των απανταχού καλανταριανών. Οι λόγοι της αποχώρησης και της δημιουργίας νέου πολιτιστικού φορέα, ήταν η επιθυμία των καλανταριανών να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες του χωριού τους, η διαφορά αντίληψης που έχουν για τον πολιτισμό και την παράδοση…
Ολόκληρο τον Αύγουστο κράτησαν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στους κατοίκους στου χωριού, οι συνελεύσεις στη μικρή πλατεία του, τόσο μικρή όσο μια… μινιατούρα. 


Συνέχεια...

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΤΡΕΙΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Απολογούνται σήμερα στον ανακριτή

• Για το θάνατο της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη τους αποδίδεται κατηγορία για θανατηφόρα έκθεση

Την είσοδο του ανακριτικού γραφείου αναμένεται να περάσουν σήμερα τρεις γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνης, προκειμένου να απολογηθούν για την υπόθεση θανάτου της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη από δηλητηρίαση οινοπνεύματος την ημέρα του Πάσχα, μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος τους με την κατηγορία για θανατηφόρα έκθεση.
Οι τρεις γιατροί, ενώ ήταν μάρτυρες στην υπόθεση μετατράπηκαν σε κατηγορούμενους ύστερα από την μελέτη και την αξιολόγηση του υλικού της δικογραφίας από τον ανακριτή που διενεργεί την κύρια ανάκριση. Κατά την κρίση του, πλην των δυο νεαρών εναντίον των οποίων είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για θανατηφόρα έκθεση, προέκυψαν ενδείξεις για ευθύνες και των τριών νέων κατηγορουμένων για τον θάνατο της 16χρονης μαθήτριας, με αποτέλεσμα να διαβιβάσει εκ νέου το φάκελο της δικογραφίας στον εισαγγελέα Ρεθύμνου εκθέτοντάς του τα στοιχεία και ζητώντας του να ασκήσει συμπληρωματικές διώξεις, πράγμα που έγινε από τον κ. Στέφανο Ζαρκαντζιά.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
871.000 ευρώ για μελέτες έργων προστασίας και αναβάθμισης του λιμανιού

Με στόχο την αναβάθμιση του λιμανιού του Ρεθύμνου ως εμπορικό, επιβατηγό και χώρο υποδοχής κρουαζιερόπλοιων, η Περιφέρεια Κρήτης ενέγραψε στο τεχνικό της πρόγραμμα την Τετάρτη το ποσό των 871.703.24 ευρώ, για την εκπόνηση των σχετικών μελετών, όπως ήδη είχαν γράψει τα «Ρ.Ν.» στο φύλλο της Τρίτης.
Τα χρήματα δεσμεύτηκαν από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για το σκοπό αυτό, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ. Το θέμα μάλιστα αυτό συζήτησαν χθες η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή και ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης.
Πρόκειται για δύο μελέτες, η μια εκ των οποίων αφορά το σκέλος της προστασίας και αναβάθμισης του λιμανιού, ώστε αυτό να αναπτυχθεί ως εμπορικό και να θωρακιστεί παράλληλα από τα πλημμυρικά φαινόμενα και η δεύτερη αφορά το σκέλος της δημιουργίας μιας νέας σύγχρονης προβλήτας, ώστε να προσδένουν με ασφάλεια τα εμπορικά πλοία αλλά και τα κρουαζιερόπλοια, κάτι που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του αντίστοιχου τουρισμού, στον οποίο στοχεύει η δημοτική αρχή Ρεθύμνου. 


Συνέχεια...

ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
Καθυστέρηση στο έργο της πλατείας στην Καλλιθέα

• Θέμα νομιμότητας θέτει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης • Αναμένει απαντήσεις σε τρεις αιτήσεις που έχει καταθέσει σε Δήμο και Περιφέρεια αντίστοιχα αναφορικά με τα συμβόλαια του οικοπέδου
 
Σημαντική καθυστέρηση παρουσιάζει το έργο ανάπλασης στην πλατεία της Καλλιθέας, όπου έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει η λαϊκή της Πέμπτης, που μέχρι σήμερα παρανόμως γίνεται στο πάρκινγκ των Τεσσάρων Μαρτύρων.
Παρά το γεγονός ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει γίνει η δημοπράτηση του έργου και έχει αναδειχτεί ο εργολάβος, φαίνεται πως το ιδιοκτησιακό καθεστώς για το συγκεκριμένο οικόπεδο δεν έχει διευθετηθεί στο 100%, με αποτέλεσμα οι εργασίες να μην έχουν ακόμα ξεκινήσει.
Σύμφωνα μάλιστα με το δήμαρχο Ρεθύμνου, η τακτοποίηση του συγκεκριμένου ζητήματος είναι θέμα χρόνου, αφού, όπως ο ίδιος υποστήριξε, αναμένεται η δημοσίευση στο Φύλλο της Κυβέρνησης του χαρακτηρισμού της έκτασης ως κοινόχρηστος χώρος, προκειμένου στη συνέχεια ο εργολάβος να ξεκινήσει τις εργασίες.

 
 

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ-ΠΛΑΙΣΙΟ
Συναίνεση για την ανώτατη παιδεία

• Οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης τελεσφόρησαν μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά
 
Ιστορική συναίνεση των δυο μεγάλων κομμάτων της χώρας επετεύχθη χθες στη διάρκεια της συζήτησης για το νόμο-πλαίσιο στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας επιμένοντας εκ νέου να ικανοποιηθεί σε τρία σημεία: στην πλήρη κατάργηση του ασύλου, στην εκλογή πρυτάνεων από το σύνολο των πανεπιστημιακών και στη συμβολική συμμετοχή φοιτητών στην εκλογή πρυτάνεων.
Τελικά, οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης τελεσφόρησαν μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά. Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το έδαφος είχαν προετοιμάσει η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος. Χθες, στην τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου-Σαμαρά και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποδέχθηκε τη νέα πρόσκληση συναίνεσης. 

ΟΔΗΓΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ «ΚΑΡΦΩΘΗΚΕ» ΕΠΑΝΩ ΤΟΥ
Πτώση στύλου της ΔΕΗ στον κεντρικό δρόμο του Ατσιπόπουλου

• «Μια ανάσα» από τα σπίτια των κατοίκων τα καλώδια χαμηλής τάσεως • Δεν τραυματίστηκε κανένας
Ενα ασυνήθιστο περιστατικό που κρύβει, όμως, πολλούς κινδύνους σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στο Ατσιπόπουλο. Στύλος χαμηλής τάσεως της ΔΕΗ βρέθηκε στο έδαφος, όταν οδηγός αυτοκινήτου μικρού κυβισμού με κατεύθυνση προς το Ρέθυμνο, έχασε τον έλεγχο και «καρφώθηκε» επάνω του. Ο στύλος έπεσε καταμεσής του δρόμου μεταξύ των περιοχών Βιολί Χαράκι και Ατσιπόπουλου περίπου στις 15.30, χωρίς ευτυχώς από τη σύγκρουση να τραυματιστεί η κοπέλα που οδηγούσε το αυτοκίνητο, κάποιος ένοικος των γύρω σπιτιών ή περαστικός.
Στο σημείο έσπευσε άμεσα η Αστυνομία και ένα συνεργείο της ΔΕΗ, το οποίο περίπου στις 16.00 διέκοψε την παροχή ηλεκτροδότησης, ενώ στην περιοχή επικράτησε κομφούζιο καθώς διακόπηκε η κυκλοφορία στον κεντρικό δρόμο και τα αυτοκίνητα κινούνταν μέσω παράδρομου.

ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΚΟΜΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Προβληματισμός για τη μεταφορά των μαθητών

Μέχρι τις 31 Αυγούστου πρέπει να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός, που αφορά το μεταφορικό έργο από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο
 
Εν αναμονή της κοινοποίησης των δρομολογίων που θα εκτελέσει το ΚΤΕΛ τη φετινή σχολική περίοδο για τη μεταφορά των μαθητών, εξακολουθεί να βρίσκεται ο Δήμος Ρεθύμνου, προκειμένου μέχρι τις 31 Αυγούστου να προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού που θα αφορά το μεταφορικό έργο σε περιοχές που δεν θα καλύπτονται από το ΚΤΕΛ, τη χρονική περίοδο Ιανουάριος-Ιούνιος 2012.
Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, το ΚΤΕΛ θα αναλάβει ολόκληρο το μεταφορικό έργο βάσει της σύμβασης που είχε υπογραφεί με την πρώην Νομαρχία, ωστόσο από την 1η Ιανουαρίου 2012 η αρμοδιότητα μεταβιβάζεται στους Δήμους, οι οποίοι σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών μέχρι 31-8-11 να έχουν προκηρύξει διαγωνισμό για να καλυφθούν με τα απαραίτητα δρομολόγια οι περιοχές που δεν θα εξυπηρετούνται από το ΚΤΕΛ. 

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
Αναμένεται το «πράσινο φως» για το κτίριο κοινωνικής μέριμνας

Υπό αξιολόγηση η ένταξη του έργου ανάπλασης της Κουρμούλη στο ΕΣΠΑ
 
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έγκριση για την δημοπράτηση του έργου που αφορά την ανέγερση του κτιρίου κοινωνικής μέριμνας στην περιοχή του Μασταμπά και στην ανάπλαση του χώρου γύρω από το παλαιοντολογικό μουσείο.
Ο ολοκληρωμένος φάκελος με όλες τις μελέτες και τις εγκρίσεις παραδόθηκε τη Δευτέρα στη Διαχειριστική Αρχή της περιφέρειας Κρήτης, η οποία αναμένεται να δώσει τις επόμενες μέρες το «πράσινο φώς» για την προκήρυξη του διαγωνισμού ώστε οι εργασίες να ξεκινήσουν άμεσα. Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και έχει συνολικό προϋπολογισμό 6,5 εκ. ευρώ. Η υλοποίηση του έργου αυτού αναμένεται να δώσει νέα αναπτυξιακή ώθηση, αλλά και να αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της περιοχής.
Το παλαιοντολογικό μουσείο αποτελεί μια βασική πολιτιστική δομή της πόλης και το συγκεκριμένο έργο με την ανάπλαση της οδού Δημοκρατίας και Μαρκέλλου-έχει ως κύριο στόχο την ανάδειξή του και τη βελτίωση της προσπελασιμότητάς του.
 


ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΞΙ ΑΤΟΜΩΝ ΩΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η δημιουργία κινητής μονάδας ψυχικής υγείας

Η δημιουργία κινητής μονάδας ψυχικής υγείας στο Ρέθυμνο, εντάχθηκε από το ΕΣΠΑ, δίδοντας επί της ουσίας τη δυνατότητα σε ανθρώπους που κατοικούν στην ύπαιθρο να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Η μονάδα αυτή θα μπορεί να λειτουργήσει από την 1η Οκτωβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι το νοσοκομείο Ρεθύμνου θα προχωρήσει σε προσλήψεις έξι ατόμων επικουρικό προσωπικό για τα επόμενα δύο χρόνια, προσωπικό το οποίο θα πληρώνεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Η μονάδα αυτή θα συνεργάζεται με τα τέσσερα κέντρα υγείας του νομού (Σπήλι, Πέραμα, Ανώγεια, και Αγία Φωτεινή) και ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στις 250.000 ευρώ. Οι θέσεις του προσωπικού αφορούν σε παιδοψυχίατρο, παιδοψυχολόγο, λογοπαιδικό, κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο.
 

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ 2011
Στα ύψη η ανεργία στην Κρήτη

• Σε 27.508 ανέρχονται τα άτομα που αναζητούν εργασία στο νησί • Η αύξηση 3,95% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή στην Ελλάδα • Από ποιους τομείς προέρχονται οι 10.477 επιδοτούμενοι άνεργοι

Στα ύψη βρίσκεται η ανεργία στην Κρήτη, καθώς τους τελευταίους μήνες πολλοί εργαζόμενοι έχουν χάσει τη δουλειά τους και δυσκολεύονται να επανακάμψουν στην αγορά εργασίας. Τα νούμερα προκαλούν κατήφεια και προβληματισμό, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Ιούλιο του 2011, στην Κρήτη οι άνεργοι που αναζητούν εργασία ανέρχονται συνολικά σε 27.508 και είναι αυξημένοι κατά 3,95% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, οπότε καταγράφηκαν συνολικά 26.463 άνεργοι. Μάλιστα, η ποσοστιαία μεταβολή 3,95% που εμφανίζεται στην Περιφέρεια Κρήτης από τον Ιούνιο στον Ιούλιο του 2011, είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ όλων των περιφερειών της χώρας. Περισσότερο από όλους φαίνεται ότι έχουν πληγεί εργαζόμενοι που απασχολούνται στον κατασκευαστικό κλάδο, οικοδόμοι, εργατοτεχνίτες, άνθρωποι που προέρχονται από τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας αλλά και εποχικοί εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού, οι οποίοι έχουν μείνει χωρίς εργασία και καλούνται να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες έχοντας σαν μοναδικό μηνιαίο εισόδημα, το επίδομα ανεργίας.

ΣΕ ΑΝΑΒΡΑΣΜΟ Η ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
Έντονες αντιδράσεις πανεπιστημιακών για τις μεταρρυθμίσεις

 Προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις τον Σεπτέμβριο
 
Την ώρα που η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεκίνησε από χθες στη βουλή, οι πανεπιστημιακοί συνεχίζουν να αντιδρούν έντονα εκφράζοντας ενστάσεις και επιφυλάξεις ακόμα και για τις επουσιώδεις αλλαγές, όπως οι ίδιοι τις χαρακτηρίζουν, στις οποίες προχώρησε, έστω και την τελευταία στιγμή, η υπουργός παιδείας Α. Διαμαντοπούλου. Οι ακαδημαϊκοί προσανατολίζονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις τον Σεπτέμβριο, στη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου, την μορφή των οποίων θα καθορίσουν τις επόμενες ημέρες και μέχρι στιγμής τουλάχιστον φαίνεται πως έχουν συμμάχους στον αγώνα τους και τους πρυτάνεις.
Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν χθες οι ενιαίοι φορείς διδασκόντων του πανεπιστημίου Κρήτης, χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα για την τακτική της υπουργού Παιδείας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι χειρισμοί της είναι ανεύθυνοι, αφού όπως υποστηρίζουν δεν έχει ακόμα δοθεί στην δημοσιότητα το τελικό σχέδιο, όταν αυτό αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα.

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΕΝΔΟΫΠΗΡΕΣΙΑΚΟ
Προανάκριση και ΕΔΕ για το περιστατικό στα Ζωνιανά

• Μπαράζ ανακοινώσεων από συνδικαλιστές • Δεν υιοθετούν τις καταγγελίες Β. Ντούμα περί «κουκουλώματος» • Με αγωγή εναντίον του απαντά ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ
Μια χασισοφυτεία χαμένη για την Αστυνομία, ο προπηλακισμός και η επίθεση κατοίκων των Ζωνιανών κατά των αστυνομικών δυνάμεων αλλά και η χειροδικία ανώτερου αξιωματικού της ΕΛΑΣ κατά υφιστάμενού του που ερμηνεύεται με διαφορετικούς τρόπους, η αναφορά των αθηνοκεντρικών ΜΜΕ για μια ακόμα φορά στον Μυλοπόταμο, παρέμβαση της Δικαιοσύνης με προανάκριση και της ηγεσίας της αστυνομίας με διενέργεια ΕΔΕ για τα παραπάνω, συνθέτουν το απόσταγμα της αστυνομικής επιχείρησης που έγινε το πρωί του Σαββάτου στα Ζωνιανά Όρη προκειμένου να εκριζωθεί χασισοφυτεία που είχε εντοπιστεί τις προηγούμενες μέρες. Ελάχιστα γίνεται βέβαια λόγος στο αν -και γιατί- έγιναν λάθη με αποτέλεσμα η φυτεία, όταν έφτασαν οι αστυνομικοί, να έχει εκριζωθεί και να έχει παραδοθεί ο χώρος στην πυρά από τους ίδιους τους καλλιεργητές, προκειμένου να γλιτώσουν τη σοδειά τους και να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΑ «Ρ.Ν» ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Αγαπημένος προορισμός για τους Ουκρανούς η Κρήτη»

Η περαιτέρω διεύρυνση του τουριστικού ρεύματος από την Ουκρανία στην Ελλάδα και στην Κρήτη ειδικότερα, η ενίσχυση των εξαγωγών κρητικών προϊόντων στη συγκεκριμένη χώρα καθώς και η συνεργασία Ελλάδας-Ουκρανίας σε οικονομικό, επιχειρηματικό και επενδυτικό επίπεδο, αποτελούν τους βασικούς στόχους που θέτουν οι δυο χώρες για τα επόμενα χρόνια. Ο Έλληνας πρέσβης της Ουκρανίας κ. Γεώργιος Γεωργούντζος πέρασε ένα τριήμερο στο νησί μας τις προηγούμενες μέρες, φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο «Grecorel Creta Palace» του Ρεθύμνου από τον πρόεδρο του Ομίλου και επίτιμο πρόξενο της Ρωσίας στην Κρήτη κ. Νίκο Δασκαλαντωνάκη και εν μέσω επαφών και συζητήσεων που είχε με εκπροσώπους της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, μίλησε στα «Ρ.Ν» σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης. 

Συνέχεια...

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
26ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Μυλοποταμιτών στο Πέραμα

Με κύριο στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων της πρώην επαρχίας Μυλοποτάμου και την επίλυση ζητημάτων που αφορούν στην ανάπτυξη της περιοχής και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, πραγματοποιήθηκε το πρωί το Σαββάτου για 26η συνεχή χρονιά το συνέδριο των Μυλοποταμιτών.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης Μυλοποταμιτών που έχει γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια. Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο καινούριο δημοτικό σχολείο Περάματος ξεκίνησε με αγιασμό, παρουσία πλήθος κόσμου αρχών και φορέων του νησιού.
Σκοπός του συνεδρίου είναι να δοθεί ο λόγος στους κάτοικους της ορεινής περιοχής, ώστε να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της και να προωθηθούν σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων για την ανάπτυξη της περιοχής.
 

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Αυξημένες πληρότητες με φθηνά τουριστικά πακέτα

• Σχεδόν γεμάτα τα μεγάλα συγκροτήματα • Αρνητική η σεζόν για τα ξενοδοχεία μικρότερης κατηγορίας

Σε γενναίες εκπτώσεις και δελεαστικά πακέτα προχώρησαν οι ξενοδόχοι στα νότια του νομού Ρεθύμνου, ως μια ύστατη προσπάθεια να προσελκύσουν το δυνατόν περισσότερους τουρίστες σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο.
Οι πληρότητες στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα φτάνουν ακόμα και στο 90% τον Αύγουστο, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με τα μικρότερα ξενοδοχεία, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με μια από τις χειρότερες τουριστικές σεζόν των τελευταίων ετών. Στα νότια παράλια του νομού η κίνηση κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα, γεγονός που προκαλεί την ικανοποίηση των ξενοδόχων, οι οποίοι ωστόσο διαπιστώνουν ότι οι πολλές προσφορές δεν επιτρέπουν την αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεών τους.
Πλακιάς, Δαμνόνι, Ροδάκινο, Τριόπετρα και Άγιος Παύλος αποτελούν παραδοσιακά αγαπημένους προορισμούς για χιλιάδες επισκέπτες. Τα ξενοδοχεία είναι σχεδόν γεμάτα, αφού οι προσφορές και οι παρεχόμενες υπηρεσίες σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, αποτέλεσαν ισχυρό δέλεαρ για τους ξένους. 



Συνέχεια...

ΜΟΛΙΣ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΔΙΗΡΚΗΣΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Εγκαταλελειμμένα σε μια αποθήκη τα ποδήλατα του δήμου

Για κακή διαχείριση και έλλειψη οργάνωσης κάνουν λόγο οι δημοτικοί σύμβουλοι

Μόλις ένα χρόνο διήρκησε το πρόγραμμα «Ελεύθερο ποδήλατο» που ξεκίνησε να εφαρμόζει πιλοτικά ό δήμος Ρεθύμνου στο τέλος του 2007, εγκαταλείποντας πολύ σύντομα το εγχείρημα, με αποτέλεσμα και τα ογδόντα ποδήλατα που του είχαν προσφερθεί μέσω χορηγίας, να υποστούν φθορές και σήμερα να βρίσκονται κατεστραμμένα σε μια αποθήκη. Καμιά μέριμνα δεν υπήρξε από πλευράς δήμου σε σχέση με τη συντήρηση και επισκευή των ποδηλάτων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα οι πολίτες που τα δανείζονταν, είτε να μην τα επιστρέφουν στη βάση τους, είτε να τα εγκαταλείπουν, είτε ακόμα και να τα κλέβουν. Κανείς δεν ξέρει που βρίσκονται αυτά τα ποδήλατα σήμερα, πλην ορισμένων-που όπως κάποιες πληροφορίες αναφέρουν, «σαπίζουν» σε κάποια αποθήκη.
Πρόκειται για το πρόγραμμα «Ελεύθερο ποδήλατο» που ξεκίνησε να εφαρμόζεται προκειμένου να ενισχύσει την βιώσιμη κινητικότητα σε συνδυασμό με τους πρώτους ποδηλατοδρόμους στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης, τη λεωφόρο Κουντουριώτη και Μοάτσου που δημιουργήθηκαν στην πόλη.



Συνέχεια...

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΙΣ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Σε ρυθμούς προετοιμασίας τα σχολεία του Ρεθύμνου


Σε ρυθμούς προετοιμασίας ενόψει της νέας χρονιάς κινούνται ήδη τα σχολεία στο νομό Ρεθύμνου. Μετά την τοποθέτηση των νέων διευθυντών στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, οι εκπαιδευτικοί προετοιμάζονται για το πρώτο σχολικό «κουδούνι» στις 12 Σεπτεμβρίου. Ήδη χθες σε κάποια δημοτικά σχολεία της πόλης παραδόθηκαν τα βιβλία της περιόδου 2011-2012, τα οποία φυλάχτηκαν σε αποθήκες, προκειμένου να διανεμηθούν στους μαθητές τις πρώτες μέρες της νέας σχολικής χρονιάς. Παράλληλα, σε ορισμένα σχολικά συγκροτήματα έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες μικρής έκτασης που αφορούν διαμόρφωση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, όπως στο 3ο γυμνάσιο, όπου άλλαξε εντελώς όψη ο προαύλιος χώρος του.
Την ίδια ώρα, πάντως, σε εκκρεμότητα παραμένει η εκτέλεση του έργου επισκευής και συντήρησης των σχολείων του Δήμου Ρεθύμνου, με τα χρονικά περιθώρια να έχουν στενέψει ασφυκτικά και εργασίες όπως η αντικατάσταση της επικίνδυνης στέγης στο δημοτικό σχολείο Γερανίου, να μην έχουν προχωρήσει είκοσι μόλις μέρες πριν το πρώτο «κουδούνι» της χρονιάς. 
 

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
«Κουδούνι» με εργασίες στα σχολεία

• Μόλις χθες αναδείχθηκε ο ανάδοχος του έργου • Αντιδράσεις εκπαιδευτικών και γονέων • Πρώτη προτεραιότητα η αντικατάσταση της επικίνδυνης στέγης στο δημοτικό σχολείο Γερανίου

Σε οριακό χρονικό σημείο βρίσκεται η εκτέλεση του έργου της επισκευής και της συντήρησης των σχολικών μονάδων του Δήμου Ρεθύμνου, καθώς απομένουν περίπου είκοσι μέρες για την έναρξη της νέας χρονιάς και μόλις χθες αναδείχτηκε ο ανάδοχος εργολάβος. Μετά τον πρώτο διαγωνισμό που κηρύχτηκε άγονος στις αρχές Αυγούστου, χθες πραγματοποιήθηκε επαναληπτικός στην Τεχνική Υπηρεσία και το έργο ανατέθηκε στη μια από τις δυο εταιρείες που κατέθεσαν προσφορά.
Η σύμβαση ανάμεσα στις δυο πλευρές δεν αναμένεται να υπογραφεί πριν από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται χρονικό διάστημα πέντε ημερών για την ενδεχόμενη κατάθεση ενστάσεων, γεγονός που σημαίνει ότι οι εργασίες δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν από τις 29 Αυγούστου.
Κάτι που προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία, τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα όσο και στους γονείς των μικρών μαθητών, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι σε ελάχιστες μέρες θα αναγκαστούν να στείλουν τα παιδιά τους σε σχολικά συγκροτήματα, τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα.



Συνέχεια...

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Σε επιχειρήσεις εστίασης αποδίδει την ευθύνη η ΔΕΥΑΡ


Στη συμπεριφορά επιχειρηματιών εστίασης αποδίδει η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ το πρόβλημα θαλάσσιας ρύπανσης, που παρατηρείται κατά διαστήματα την καλοκαιρινή περίοδο στην παραλία του Ρεθύμνου, για την οποία «ενοχοποιείται» η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης.
Και μπορεί να φαίνεται, σύμφωνα με τους αρμόδιους, ότι η ρύπανση προέρχεται από την ΔΕΥΑΡ καθώς μέσω των δικών της αγωγών-και της ζημιάς που αυτοί υφίστανται-απολήγουν τα λύματα στην ακτή, ωστόσο υπεύθυνη δεν είναι η δημοτική επιχείρηση αλλά επαγγελματίες, οι οποίοι δεν διαχωρίζουν όπως οφείλουν τα λίπη της δραστηριότητας που αναπτύσσουν οι επιχειρήσεις τους από τα υπόλοιπα υγρά απόβλητα, εναποθέτοντας τα σε λιποσυλλέκτες, αλλά τα διοχετεύουν στους αγωγούς αποχέτευσης της ΔΕΥΑΡ με αποτέλεσμα το δίκτυο να υφίσταται κατά διαστήματα απόφραξη και να υπερχειλίζει.
 

ΤΕΤΡΑΕΤΗΣ Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥΣ
Τοποθετήθηκαν οι νέοι διευθυντές στα σχολεία του νομού

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής των νέων διευθυντών στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι επιλέχθηκαν μέσα από ένα νέο σύστημα κρίσεων που καθιέρωσε το υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Οι 34 δάσκαλοι-διευθυντές των δημοτικών σχολείων του νομού και οι 29 καθηγητές-διευθυντές των γυμνασίων και λυκείων καλούνται να αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα μέχρι τις 24 και 26 Αυγούστου αντίστοιχα, ενώ η θητεία τους θα είναι τετραετής και θα λήξει στις 31 Ιουλίου 2015.
Ο νέος νόμος του υπουργείου Παιδείας βασίζεται σε μια διαφορετική φιλοσοφία και για πρώτη φορά δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιστημονική και παιδαγωγική συγκρότηση των εκπαιδευτικών, καθώς και στη διοικητική και διδακτική εμπειρία τους και λιγότερο στη συνέντευξη, η «αξία» της οποίας περιορίστηκε σημαντικά. 
 

ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΧΘΕΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ
Κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική

«Έτοιμη η Ν.Δ. στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών» δήλωσε ο βουλευτής Αρκαδίας
 
Κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την οικονομική κυρίως πολιτική που ακολουθεί, άσκησε από το Ρέθυμνο όπου βρίσκεται από χθες ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της Ν.Δ. Ανδρέας Λυκουρέντζος. Ο βουλευτής Αρκαδίας είχε διαδοχικές επαφές με τοπικά στελέχη της ΝΟΔΕ, όπου συζήτησαν τα θέματα της επικαιρότητας, ενώ από την ατζέντα δεν έλειψε και η διαδικασία της συγκρότησης του ψηφοδελτίου με τον κ. Λυκουρέντζο να δηλώνει πως το κόμμα της Ν.Δ. είναι έτοιμο για τις εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν. Σήμερα ο κ. Λυκουρέντζος, συνοδευόμενος από τη βουλευτή του νομού Όλγα Κεφαλογιάννη θα επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ελεύθερνας, όπου πρόσφατα εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η δημιουργία αρχαιολογικού μουσείου.
Ο κ. Λυκουρέντζος τη χθεσινή ημέρα είχε επαφές με τοπικά στελέχη της Ν.Δ., ενώ συμμετείχε και στη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ, προκειμένου να ακούσει τόσο τα τοπικά προβλήματα, αλλά και να συζητηθούν κομματικά θέματα για όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της Ν.Δ., όπως είναι οι εκλογές των επιμελητηρίων που θα γίνουν τον φθινόπωρο, η πορεία του σχεδίου Καλλικράτης στο νομό, και η οργανωτική πολιτική. 

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

ΕΝΩ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΚΡΗΤΗ
Χωρίς βιολογικούς ο νομός Ρεθύμνου

• Σε ρέματα, ποταμούς, λίμνες και θάλασσα καταλήγουν τα λύματα • Στο ΣτΕ έχει κολλήσει η επέκταση του έργου του μητροπολιτικού δήμου

Ρεματιές, ποτάμια, χωράφια, λίμνες και θάλασσες είναι οι υποδοχείς των λυμάτων επιχειρήσεων και κατοικιών του νομού Ρεθύμνου. Τουριστικά θέρετρα, ορεινά χωριά, παραδοσιακοί οικισμοί σε όλο το νομό, βρέθηκαν την τελευταία δεκαετία απροετοίμαστα, χωρίς σχεδιασμό και μελέτες στο σκέλος που θα αντιμετωπίζουν την ρύπανση από τα λύματα, ώστε πέρα από τους ευνόητους λόγους υγιεινής και την προστασία του περιβάλλοντος να εξασφαλίζουν και θετικό αντίκτυπο στην κοινωνική, πολιτιστική και τουριστική εξέλιξη του νομού.


Συνέχεια...

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 7% Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι ξενοδόχοι

• Γύρισαν την πλάτη φέτος στις διακοπές οι Έλληνες • Έως και 25% μειωμένος ο εσωτερικός τουρισμός
 
Με θετικό πρόσημο σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία θα κλείσει η αυλαία της φετινής τουριστικής περιόδου, διαψεύδοντας και τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις. Στο 7% ανέρχεται το ποσοστό της αύξησης της τουριστικής κίνησης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι υπήρξε ανάλογη αύξηση και στο τζίρο των ξενοδόχων.
Οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα καταγράφτηκαν από τη Ρωσία και την Ουκρανία, ωστόσο στην πλειοψηφία τους οι τουρίστες που επέλεξαν το Ρέθυμνο φέτος για τις διακοπές τους ήταν Άγγλοι και Γερμανοί, ενώ για τους Έλληνες οι καλοκαιρινές διακοπές αυτήν τη χρονιά εξελίχθηκαν σε είδος πολυτελείας, αφού οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πτώση του εσωτερικού τουρισμού σε ποσοστό που μπορεί να ξεπερνά και το 25%.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
«Αδιάβατη» η λεωφόρος Σταμαθιουδάκη

Προσωρινή διακοπή των εργασιών ανάπλασης λόγω... θέρους θα συνεχιστούν μετά τις 22 Αυγούστου, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή
Eντονα παράπονα εκφράζουν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της λεωφόρου Σταμαθιουδάκη, για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η μια πλευρά του δρόμου, από το ύψος του κλειστού γυμναστηρίου έως τη διασταύρωση με την οδό Αποστολάκη. Το έργο ανάπλασης βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο οι εργασίες έχουν σταματήσει τις τελευταίες μέρες λόγω... θέρους και δεν προβλέπεται να ξεκινήσουν πριν τις 22 Αυγούστου, με αποτέλεσμα να επικρατεί καθημερινά το απόλυτο χάος στην περιοχή. Πεζοδρόμια δεν υπάρχουν πια για να περπατήσουν οι πεζοί, οι οποίοι με κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα, στριμώχνονται ανάμεσα σε αυτοκίνητα, λεωφορεία και μηχανάκια, προκειμένου να φτάσουν στο σούπερ μάρκετ για τα ψώνια τους, να πάνε στην εκκλησία, να μπουν στο σπίτι ή το κατάστημα τους. Παράλληλα, οι πεζοί συναντούν στο δρόμο τους διάφορα «εμπόδια» όπως μικρούς σωρούς άμμου, συρματοπλέγματα, λακκούβες και τρύπες στις οποίες πρόκειται να τοποθετηθούν φωτιστικά ή φυτά ενώ κατά μήκος της διαδρομής προς την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, οι άνθρωποι αναγκάζονταν χθες να περπατούν στο μέσον σχεδόν του δρόμου, καθώς ο χώρος του υπό κατασκευή πεζοδρομίου, είχε καταληφθεί από ένα επαγγελματικό μηχάνημα και ένα αυτοκίνητο ιδιώτη. 

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΣΤΙΣ 40 ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
Νέο ωράριο λειτουργίας στη δημόσια διοίκηση

• Ξεκίνησε τυπικά η εφαρμογή του και στο Ρέθυμνο • Καθυστέρησε η διαδικασία επιλογής «ζώνης εργασίας» από το προσωπικό • Από τις 09:00 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι οι συναλλαγές του κοινού • Μέχρι τις 14:30 στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες

Νέο ωράριο εργασίας ισχύει από χθες στο δημόσιο τομέα. Η εφαρμογή του τέθηκε σε ισχύ και στις δημόσιες υπηρεσίες του νομού Ρεθύμνου αν και σε ορισμένες από αυτές το νέο αυξημένο ωράριο είχε τυπικό χαρακτήρα, καθώς το προσωπικό δεν είχε φροντίσει εγκαίρως να ολοκληρώσει τη διαδικασία της επιλογής «ζώνης εργασίας». Η συγκεκριμένη υποχρέωση είχε καταληκτική ημερομηνία την 8η Αυγούστου, ωστόσο ακόμη και χθες, πρώτη μέρα εφαρμογής της νέας ρύθμισης, υπήρξαν αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι στο Ρέθυμνο που την τελευταία στιγμή δήλωσαν την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης από το χώρο εργασίας τους. Το προσωπικό κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα στις εξής «ζώνες εργασίας»: από 07:00 έως 15:00, από 07:30 έως 15:30, από 08:00 έως 16:00, από 08:30 έως 16:30, από 09:00 έως 17:50.


Συνέχεια...

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Μ. ΟΘΩΝΑ
Μέσα στο Σεπτέμβριο ορίζεται το Δ.Σ. της εταιρίας «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε»


Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για τον ορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΡΗΤΗ Α.Ε.», που θα αναλάβει την εκτέλεση του έργου αναβάθμισης και κατασκευής του εθνικού οδικού δικτύου του νησιού. Όπως ανακοίνωσε μιλώντας στα «Ρ.Ν» ο υφυπουργός προστασίας του πολίτη, αρχές Σεπτεμβρίου θα έχει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό υποδομών Γιάννη Ραγκούση, προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη σύσταση και τη στελέχωση της νέας εταιρίας.
Μέχρι στιγμής άγνωστος παραμένει ο ρόλος της περιφέρειας Κρήτης στο Δ.Σ. της εταιρίας, μετά και τις ενστάσεις που είχε εκφράσει δημοσίως ο περιφερειάρχης Κρήτης, ο οποίος επιμόνως ζητούσε το έργο να του ΒΟΑΚ να υλοποιηθεί από μηχανικούς της περιφέρειας. 


Συνέχεια...

ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟΥΣ ΛΥΜΑΤΩΝ
Ακατάλληλα για κολύμβηση πέντε σημεία σε ακτές του νομού

Οι δήμοι αρνούνται να τοποθετήσουν ειδική πινακίδα, παρά την απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου
 
Ακατάλληλα για κολύμβηση και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία είναι συγκεκριμένα σημεία σε πέντε ακτές του νομού Ρεθύμνου. Πρόκειται για τμήματα των ακτών στον Πλακιά, στο Μπαλί, στο Πάνορμο, στην Αγία Γαλήνη και στην τοποθεσία «Μύτη Γρύντα» του δήμου Ρεθύμνου, όπου θα έπρεπε να έχει ήδη τοποθετηθεί ειδική πινακίδα με την ένδειξη «νερά ακατάλληλα για κολύμβηση», καθώς είτε βρίσκονται κοντά σε λιμάνια, αγκυροβόλια πλοίων και μαρίνες είτε βρίσκονται σε απόσταση 200 μέτρων από σημεία που εκβάλλουν αγωγοί λυμάτων.
Παρόλα αυτά, οι εμπλεκόμενοι Δήμοι αρνούνται να συμμορφωθούν με την απόφαση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, που με έγγραφό της στα μέσα Ιουνίου, το οποίο υπέγραφε η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, ενημέρωνε τους ΟΤΑ για την κοινή υπουργική απόφαση και τα όσα προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

ΚΟΡΥΦΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
67 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων του 1944

Το κορυφαίο γεγονός της αντίστασης απέναντι στα γερμανικά στρατεύματα, το 3ο Ολοκαύτωμα των Ανωγείων, που κατέστρεψε το ορεινό χωριό του Μυλοποτάμου, τίμησαν 67 χρόνια μετά αρχές και φορείς του νησιού που παραβρέθηκαν το πρωί του Σαββάτου στα Ανώγεια. Τα δύο προηγούμενα ολοκαυτώματα, που έγιναν το 1822 και το 1867 ήταν από τους Τούρκους, βαρύ τίμημα για τη συμβολή των Ανωγειανών στις επαναστάσεις και το τρίτο από τους Ναζί.
Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, εψάλλη η δοξολογία στον ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο στην πλατεία Αρμί του χωριού. Σύσσωμη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου έδωσε το «παρόν» στις επετειακές εκδηλώσεις. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης ακούστηκαν αποσπάσματα του τραγουδιού της Ειρήνης Αναγνωστάκη που αφύπνισαν συνειδήσεις και ξύπνησαν μνήμες.

Συνέχεια...

ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
Στο εθνικό φορολογικό νομοσχέδιο θα επανεξεταστεί ο ΦΠΑ στην εστίαση

Συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις στην αγορά, από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από 13 σε 23%, σε σειρά προϊόντων και στις υπηρεσίες εστίασης. Ήδη η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού οικονομικών Ε. Βενιζέλου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής του φόρου, κάτι που όπως τόνισε θα τεθεί σε διάλογο στη διάρκεια της συζήτησης για το εθνικό φορολογικό νομοσχέδιο.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει έσοδα 300 εκατ. ευρώ για το 2011, από την αύξηση του ΦΠΑ, καθώς η απόφαση τίθεται σε ισχύ από την 1η Σεπτέμβριου, ενώ για το 2012 προσδοκά να εισπράξει 700 εκατ. ευρώ.
 


ΣΤΟ 1,758 ΛΕΠΤΑ ΤΟ ΛΙΤΡΟ ΧΘΕΣ Η ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι επισκέπτες για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ

Στο 1,758 λεπτά το λίτρο κυμάνθηκε χθες η μέση τιμή της αμόλυβδης στο νομό Ρεθύμνου, διατηρώντας μια από τις πρώτες θέσεις στους νομούς της χώρας με τα ακριβότερα καύσιμα. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών, τη χτεσινή ημέρα, την πρωτιά της ακρίβειας κατείχε ο νομός Λασιθίου όπου η μέση τιμή ήταν 1,798 το λίτρο και ακολουθούσε ο νομός Κεφαλληνίας με 1,784λεπτά.
Οι υψηλές τιμές έγιναν αντικείμενο συζήτησης και μετατράπηκαν σε παράπονα προς τους πρατηριούχους, ειδικά από τους επισκέπτες της υπόλοιπης χώρας που βρέθηκαν στο νησί για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και αντιλήφθηκαν πως χρειάστηκαν περισσότερα χρήματα για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους. Η ακριβή βενζίνη, όπως τόνισαν οι επισκέπτες, αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τους ίδιους που αν και αρχικά επιθυμούσαν να γνωρίσουν όλο το νησί, τελικά δεν θα το πράξουν αφού οικονομικά δεν «αντέχουν».
 

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Εκατομμύρια ευρώ τα χρέη ΟΑΔΥΚ-ΟΑΝΑΚ

• Μεγάλες οφειλές προς τρίτους, αδυναμία είσπραξης των εσόδων τους • Αναφορά Καρούντζου σε υψηλόμισθους εργαζόμενους • Μέχρι το Νοέμβριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες συγχώνευσης
 
Η συγχώνευση του ΟΑΔΥΚ και του ΟΑΝΑΚ και η δημιουργία ενός νέου, δυναμικού και βιώσιμου οργανισμού για την Κρήτη, αποτελεί μονόδρομο. Αυτό φαίνεται έγινε αντιληπτό από τους εμπλεκόμενους και των δυο μερών, μετά και την προ εξαμήνου και πλέον κυβερνητική απόφαση να προχωρήσει στην ενοποίησή τους, αφού πρώτα γίνει εκκαθάριση των δυο οργανισμών. Γι’ αυτό και χθες, σε συνεδρίαση που έγινε στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, γνωρίζοντας όλοι ότι είναι ειλλημμένη η απόφαση, δεν υπήρξαν αντιδράσεις καθώς ομόφωνα, ο περιφερειάρχης, οι αιρετοί και θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των Δ.Σ. των οργανισμών αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτούς ήταν θετικοί. Ωστόσο, έντονη ήταν η αντίδραση των τελευταίων στην προοπτική μείωσης των μισθών τους, όπως συμβαίνει σε όλο τον δημόσιο τομέα. 

ΕΝΟΨΕΙ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Κορυφώνεται η τουριστική κίνηση στο Ρέθυμνο

• Στο 95% οι πληρότητες των ξενοδοχείων • «Χαράς ευαγγέλια» και για τα καταστήματα εστίασης

Κορυφώνεται η τουριστική κίνηση στο νομό Ρεθύμνου ενόψει Δεκαπενταύγουστου σκορπώντας χαμόγελα ικανοποίησης στους εμπλεκόμενους του κλάδου, που έστω και για ένα τριήμερο, θα δουν τα καταστήματά τους να γεμίζουν από κόσμο. Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της πόλης φτάνουν το 95%, ενώ η παρουσία των αδειούχων του Αυγούστου στα σοκάκια της παλιάς πόλης είναι πλέον εμφανής.
Η περίοδος αυτή σίγουρα αποτελεί τονωτική ένεση για τους επαγγελματίες του τουρισμού όχι μόνο σε ότι αφορά τους ξένους επισκέπτες αλλά και τον εσωτερικό τουρισμό, αφού αυξημένη είναι η κίνηση και στα καταστήματα εστίασης και αναψυχής που τις ημέρες αυτές κυριολεκτικά «βουλιάζουν» από Έλληνες τουρίστες.



Συνέχεια...

ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Τσουχτερά πρόστιμα για τις αυθαίρετες κατασκευές στην παραλία

Αλλάζει όψη το παραλιακό μέτωπο
 
Σε χιλιάδες ευρώ ανέρχονται τα πρόστιμα που έχουν βεβαιώσει άνδρες του λιμεναρχείου σε επαγγελματίες της παραλιακής ζώνης Ελευθερίου Βενιζέλου, που εξακολουθούν να αγνοούν την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και λειτουργούν, χωρίς να έχουν την απαραίτητη από το λιμενικό ταμείο άδεια κατάληψης του κοινόχρηστου χώρου. Αν και η εικόνα στο παραλιακό μέτωπο σταδιακά αλλάζει με την πλειοψηφία των καταστηματαρχών να έχουν ήδη συμμορφωθεί και αρκετούς να έχουν υποβάλλει αιτήσεις για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών, εν τούτοις αρκετοί επαγγελματίες εμφανίζονται ανένδοτοι και συνεχίζουν να λειτουργούν παράνομα. 

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

ΔΥΟ ΠΝΙΓΜΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ
Παραλίες «αθωράκιστες» από ναυαγοσώστες

• Ένα 8χρονο παιδί και ένας 75χρονος έχασαν τη ζωή τους στο Μπαλί • Η αρμόδια τριμελής επιτροπή που συνεδρίασε τον Ιανουάριο έκρινε ότι οι παραλίες του δήμου Μυλοποτάμου δεν έχουν ανάγκη παρουσίας ναυαγοσωστών
 
Ο πνιγμός δυο ανθρώπων μέσα σε λίγες ώρες, ενός 8χρονου παιδιού από την Πολωνία χθες το πρωί και ενός 75χρονου από τη Ρωσία προχθές το απόγευμα, στην ίδια θαλάσσια περιοχή εγείρει ερωτηματικά για την οργάνωση των παραλιών μας και τις υποδομές πρόληψης που διαθέτουν, ώστε αφ ενός σε περίπτωση άσχημων καιρικών συνθηκών να αποτρέπεται η κολύμβηση και αφ ετέρου αν παραστεί ανάγκη και εμφανιστεί κίνδυνος πνιγμού λουομένου να υπάρχει άμεση επέμβαση βοήθειάς του.
Τα ερωτηματικά που δημιουργούνται είναι αφ’ ενός πως καταφέρνουν κάποιοι ΟΤΑ να μην εφαρμόζουν τους νόμους και να μην τοποθετούν ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες παραλίες τους και δεύτερον πως αυτές οι παραλίες βραβεύονται με την γαλάζια σημαία, καθώς η βράβευση προϋποθέτει υποχρεωτικά, την ύπαρξη ναυαγοσωστών.

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ στις πυρόπληκτες περιοχές

Σε δέκα ημέρες αναμένεται η πρόταση του Δασαρχείου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσία για την πυροπροστασία στα νότια του νομού

Συνεχίζεται η καταγραφή από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για τις απώλειες σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο στις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά της 29ης Ιουλίου, στα νότια του Ρεθύμνου. Κεντροχώρι, Πλατανές, Ακούμια, Πάνω-Κάτω Κρύα Βρύση, Ορνέ, Σαχτούρια, Μέλαμπες είναι τα χωριά που απείλησε η πύρινη λαίλαπα κατακαίγοντας συνολικά 25.000 στρέμματα αγροτοκτηνοτροφικής γης, κάνοντας κάρβουνο ουσιαστικά το εισόδημα των κατοίκων.
Οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών, μπορεί να ξεκίνησαν άμεσα, όμως κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε οι άνθρωποι αυτοί που έχασαν τις περιουσίες τους, τις ελιές τους και τις γεωργικές καλλιέργειες τους θα αποζημιωθούν.



Συνέχεια...

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΣΩΣΤΡΕΦΗ 43ΧΡΟΝΟΥ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΟΥ
Σοκάρει η δολοφονία της Ε. Πανταγάκη

• Δεν πρόλαβε να αποτρέψει τη δολοφονία της συζύγου του ο διοικητής ΤΑΕ Μεσαράς Τηλέμαχος Πανταγάκης • Εκτός κινδύνου ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ
 
Αφωνη έχει αφήσει την κοινή γνώμη το έγκλημα που τελέστηκε αργά τη νύχτα της Τρίτης στην πόλη του Ηρακλείου. Ως μανιακός δολοφόνος ένας 43χρονος κάρφωσε το μαχαίρι στην καρδιά της 45χρονης συζύγου του διοικητή του ΤΑΕ Μεσαράς, Τηλέμαχου Πανταγάκη, με αποτέλεσμα να βρει η γυναίκα ακαριαίο θάνατο, επέφερε τέσσερις μαχαιριές σε μια 35χρονη κοπέλα, ενώ με το μαχαίρι πάντα στο χέρι ο δράστης κυνήγησε και τον Τηλέμαχο Πανταγάκη, τον μαχαίρωσε επίσης τέσσερις φορές, στην κοιλιακή χώρα και τα χέρια επιφέροντάς του σοβαρά τραύματα.
Λίγα λεπτά χρειάστηκε ο δράστης για να μετατρέψει την πολυκατοικία στην οδό Χρυσοστόμου, όπου εκδήλωσε την μανιώδη κατάστασή του, σε λουτρό αίματος.

Συνέχεια...

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Έλεγχοι για νοθεία στο ελαιόλαδο στην τοπική αγορά

Στο Γενικό Χημείο Κρήτης εστάλησαν δείγματα για ανάλυση από σούπερ μάρκετ και συσκευαστήρια του νομού
 
Μετά το σάλο που έχει ξεσπάσει στην Κρήτη περί νοθείας στο ελαιόλαδο, ελέγχους στην τοπική αγορά πραγματοποιεί η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Ήδη έχουν ληφθεί δείγματα από σούπερ μάρκετ και συσκευαστήρια του νομού, τα οποία εστάλησαν για ανάλυση στο Περιφερειακό Γενικό Χημείο Κρήτης στο Ηράκλειο και αναμένονται τα αποτελέσματα που θα αποδείξουν τι είδους λάδι καταλήγει στο τραπέζι των καταναλωτών.  Οι έλεγχοι της τοπικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης έχουν προληπτικό χαρακτήρα και πραγματοποιούνται εξαιτίας της υπόθεσης «ελληνοποίησης» μεγάλης ποσότητας ελαιολάδου σε άλλους νομούς του νησιού, όπου σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το λάδι πωλείται στα ράφια καταστημάτων ως «κρητικό παρθένο ελαιόλαδο» αν και εισάγεται από χώρες του εξωτερικού.
 

ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Μελέτη για το κτίριο κοινωνικής μέριμνας

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του παλαιοντολογικού μουσείου με στόχο την ανάδειξή του
 
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για τη διευθέτηση των τελευταίων λεπτομερειών για την ολοκλήρωση του φακέλου, που αφορά στο έργο ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου του παλαιοντολογικού μουσείου Ρεθύμνου και του κτιρίου κοινωνικής μέριμνας στο Μασταμπά. Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο έχει ενταχθεί στο ολοκληρωμένο αστικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 6,5 εκ. ευρώ.
Ο φάκελος του έργου είναι σχεδόν έτοιμος και οι μελέτες ώριμες. Χτες ο αρμόδιος προγραμματισμού του δήμου Ρεθύμνου, αντιδήμαρχος Ματθαίος Τσιμπισκάκης, είχε συνάντηση με την προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής, κυρία Κασσωτάκη, την οποία και ενημέρωσε για την πορεία των μελετών και τις εγκρίσεις που έχουν ήδη ληφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Συνέχεια...

ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ Ο ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ Φ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Καμία ανοχή στα περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης

«Περιμένουμε τις έγγραφες εξηγήσεις της ΔΕΥΑΡ για τα δύο τελευταία περιστατικά που προκλήθηκαν από δικό της αγωγό για να αποφανθούμε σε ότι αφορά τα διοικητικά πρόστιμα ενώ οι δικογραφίες θα υποβληθούν στον εισαγγελέα που θα ασχοληθεί με το ποινικό μέρος της υπόθεσης»
 
Καθημερινά τείνουν να γίνουν τα περιστατικά της πρόκλησης ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή του Ρεθύμνου. Η λιμενική αρχή δεν φαίνεται διατεθειμένη σε καμία περίπτωση να ανεκτεί αυτή την κατάσταση, με αφορμή και το δεύτερο περιστατικό που καταγράφηκε μέσα σε ένα δεκαήμερο και προκλήθηκε από αγωγό της ΔΕΥΑΡ, όπως τουλάχιστον αποδίδεται από την λιμενική αρχή.
Οι περιπτώσεις αυτές έχουν θορυβήσει και τους πολίτες του Ρεθύμνου, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι βλέποντας τα περιστατικά ρύπανσης να σημειώνονται σε πλέον πολυσύχναστες παραλίες, όπως η προχθεσινή στην Άρη Βελουχιώτη, όπου απολαμβάνουν καθημερινά το μπάνιο τους δεκάδες ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες.