Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

ΘΥΜΑ ΑΛΛΗΣ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Παραδομένο στις φλόγες το νότιο Ρέθυμνο

• Δύο μέτωπα φωτιάς ήταν σε εξέλιξη τη νύχτα στα Σαχτούρια • Κινδύνευσαν άνθρωποι και σπίτια
 
«Θύμα» καταστροφικής πυρκαγιάς για μια ακόμα φορά μέσα στον ίδιο μήνα και για πολλοστή τα τελευταία χρόνια, έπεσε και πάλι το νότιο Ρέθυμνο. Πυρκαγιά που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οφείλεται σε ανθρώπινη ενέργεια, ακούσια ή εκούσια.
Μια τεράστια έκταση, χιλιάδων στρεμμάτων, παραδόθηκε στις φλόγες και έγινε στάχτη στο δήμο Αγίου Βασιλείου μέσα σε λίγες ώρες, ενώ η φωτιά συνεχίζει να καίει ακόμα, από το βράδυ της Πέμπτης όταν ταυτόχρονα εκδηλώθηκαν οι δυο πρώτες πύρινες εστίες σε αγροτική τοποθεσία του χωριού Πλατανές και γρήγορα πήραν ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω του δύσβατου της περιοχής, καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα εύκολης πρόσβασης των πυροσβεστών.

Συνέχεια...

ΣΥΝΩΣΤΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΕΛΕΓΚΤΗ ΙΑΤΡΟΥ
Ουρές ταλαιπωρίας για τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ

Ουρές οργής και ταλαιπωρίας σχηματίστηκαν χθες στο νοσοκομείο Ρεθύμνου από τους ασφαλισμένους του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισµένων του Δηµοσίου (ΟΠΑΔ). Η έλλειψη ελεγκτή ιατρού από τις 18 Ιουλίου, λόγω λήξεως της σύμβασης του με τον Οργανισμό, έχει προκαλέσει έντονα προβλήματα όσον αφορά την έγκριση των παραπεμπτικών που εκδίδουν οι ιδιώτες γιατροί, για τους ασθενείς-ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ.
Κατά τη διάρκεια αυτών των δυο εβδομάδων, οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται στο νοσοκομείο Ρεθύμνου από γιατρό που εκτελεί προσωρινά χρέη ελεγκτή για λογαριασμό του ΟΠΑΔ, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υπουργείο Υγείας, που κοινοποιήθηκε στις ΔΥΠΕ της χώρας και αναφέρει πως όταν υπάρχει κενό στη συγκεκριμένη θέση, τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας θα πρέπει να ορίζουν ελεγκτή γιατρό για να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι του δημοσίου.

Συνέχεια...



Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
«Καμπάνα» για την κατασκευή αντλιοστασίων στην παραλία της Σκαλέτας

• Σε αδιέξοδο το αποχετευτικό έργο της περιοχής Αρκαδίου • Εκτός δικτύου εκατοντάδες κατοικίες και επιχειρήσεις στην πλέον τουριστική ζώνη του νομού


Πρόστιμο 145.000 ευρώ εισηγούνται οι επιθεωρητές περιβάλλοντος στην Περιφέρεια για να το επιβάλλει με την σειρά της στο δήμο Ρεθύμνου καλώντας τον να πληρώσει τα «σπασμένα» υπηρεσιών της ίδιας της Περιφέρειας και της πρώην δημοτικής αρχής Αρκαδίου.
Πρόκειται για πρόστιμο που αφορά παραβάσεις της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και ειδικότερα την κατασκευή αντλιοστασίων εντός της παραλίας ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα, στο δήμο Αρκαδίου και συγκεκριμένα στην περιοχή της Σκαλέτας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, αφ’ ενός την «σοβαρή υποβάθμιση του τόπου αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα και πρόκληση βλάβης σε ιδιαίτερα προστατευόμενο είδος» και αφ ετέρου την πρόκληση σοβαρών αλλοιώσεων του αιγιαλού και της παραλίας.

Συνέχεια...

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΙΣ ΟΔΟΥΣ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΕΡΑΚΑΡΗ
Κλείνουν τα καταστήματα... λόγω έργων

Ευθύνες στη δημοτική αρχή επιρρίπτουν οι επαγγελματίες, μιλώντας στα «Ρ.Ν.»
 
Έρημοι δρόμοι στο κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου, είναι οι οδοί Δημακοπούλου και Γερακάρη. Οι εργασίες ανάπλασης που πραγματοποιούνται από τις αρχές του έτους, έχουν φέρει σε απόγνωση επιχειρηματίες και κατοίκους τη περιοχής, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα ζουν με τη σκόνη, τις λακκούβες και τα συνεργεία που εργάζονται για το έργο.
Καταστήματα στην οδό Δημακοπούλου έχουν βάλει λουκέτο... λόγω έργων ενώ πολλά από όσα συνεχίζουν να λειτουργούν, τις πιο πολλές μέρες της εβδομάδας δεν κάνουν ούτε σεφτέ. Ο περίπατος ή η κίνηση των οχημάτων από την οδό Δημακοπούλου αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της οδού Γερακάρη είναι αδύνατη, καθώς η περιοχή έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο, χωρίς κανένας να γνωρίζει πότε θα επανέλθει σε φυσιολογική κατάσταση.

Συνέχεια...

Μεγάλη φωτιά απειλούσε τα μεσάνυχτα το χωριό Πλατανές


Μεγάλη φωτιά ήταν σε εξέλιξη τα μεσάνυχτα στο χωριό Πλατανές του Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου.
Η φωτιά απειλούσε τα σπίτια της περιοχής ενώ ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούσαν για την αντιμετώπισή της.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 22:30 περίπου το βράδυ σε ορεινή περιοχή στον Πλατανέ και γρήγορα πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Συνέχεια...

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ανοίγει τις πύλες της σήμερα η έκθεση «Αγρο-Τουριστική Συνεργασία»


Ανοίγει τις πύλες της σήμερα το απόγευμα στις 18.00, στην παραλία του Ρεθύμνου (χώρος Λαβύρινθου) η 1η έκθεση για τη διασύνδεση πρωτογενούς τομέα και τουρισμού «Αγρο-Τουριστική Συνεργασία 2011». Η έκθεση διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 31 Ιουλίου.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, το απόγευμα στις 19.30 θα πραγματοποιηθεί στο Λύκειο Ελληνίδων ενημερωτική ημερίδα με θέμα «η τοπική ανάπτυξη μέσα από την προώθηση της κρητικής διατροφής και την διασύνδεση πρωτογενούς τομέα και τουρισμού».

Συνέχεια...

ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΞΕΔΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΚΑΙ Η ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Προσπάθειες να «ζωντανέψει» το σπήλαιο Γερανίου

• Στο Ρέθυμνο χθες ο προϊστάμενος της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Ν. Ελλάδος του ΥΠΠΟ, Ε. Καμπούρογλου • Στόχος το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και ο χώρος να καταστεί επισκέψιμος
 
Αυτοψία στο χώρο του σπηλαίου Γερανίου πραγματοποίησε χθες το πρωί ο προϊστάμενος του γεωλογικού τμήματος της εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος του υπουργείου Πολιτισμού Ευάγγελος Καμπούρογλου. Ο ίδιος που γνωρίζει καλά το σπήλαιο που περιλαμβάνει μεγάλου αρχαιολογικού και παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος ευρήματα, από το 1982, είχε συντάξει έκθεση με σκοπό να προχωρήσουν οι διαδικασίες και ο χώρος να καταστεί επισκέψιμος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προμελέτες που έχουν γίνει είναι σε πολύ καλό δρόμο και υπάρχει πλέον συμφωνία με το αρμόδιο υπουργείο, ώστε αυτές να συμπληρωθούν με τις απαραίτητες παρεμβάσεις, που θα ανάψουν ουσιαστικά το πράσινο φως για την επισκεψιμότητα του συγκεκριμένου σπηλαίου.

Συνέχεια...

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥΜΗΝΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
Ρύθμιση του ωραρίου μουσικής στην παλιά πόλη

Στις 00:30 σταματά η μουσική για τα καφέ, εστιατόρια και στις 2:00 το πρωί για τα ομοειδή με τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης καταστήματα που βρίσκονται στην «κόκκινη» ζώνη
 
Μετά από πολύμηνη διαβούλευση και εν μέσω διαφωνιών τα μέλη της επιτροπής ποιότητας ζωής κατέληξαν χθες στην απόφαση που αφορά στην παράταση του ωραρίου μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της παλιάς πόλης.
Με πέντε ψήφους υπέρ και δυο κατά υπερψηφίστηκε η πρόταση της δημοτικής κοινότητας Ρεθύμνου, σύμφωνα με την οποία τα καταστήματα που βρίσκονται στην κίτρινη ζώνη (Βερνάδου, πλατεία Ριμόντι, Τίτου Πετυχάκη, Παλαιολόγου, Ξανθουδίδου και τα γύρω στενά) θα υποχρεούνται να σταματούν την μουσική στις 24.30 τη νύχτα, ενώ τα ομοειδή με τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης καταστήματα που βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη (στο ενετικό λιμάνι και την οδό Μελισσινού), οφείλουν να σταματούν την μουσική στις δυο το πρωί.Η απόφαση αυτή θα τεθεί προς τελική έγκριση σε ψηφοφορία στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου στη συνεχεία να τεθεί σε ισχύ. Στόχος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής εξαρχής ήταν να υπάρξει μια κανονιστική διάταξη για τα καταστήματα της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, ώστε να μπει ένα φρένο στην αναρχία και την αταξία που επικρατεί μέχρι σήμερα, με σκοπό να μην παρενοχλούνται οι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου.

Συνέχεια...

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΤΑ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΗΝ 1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
«Εφιάλτης» για δεκάδες Ρεθεμνιώτες τα χρέη στην Εφορία

• «Σανίδα σωτηρίας», για όσους οφείλουν ποσά άνω των 5.000 ευρώ, η νέα βελτιωμένη ρύθμιση εξόφλησης των χρεών τους προς το δημόσιο


Την υπαγωγή τους στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση εξόφλησης των χρεών τους προς το δημόσιο εξετάζουν δεκάδες Ρεθεμνιώτες που χρωστούν στη ΔΟΥ, ως «σανίδα σωτηρίας» για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τα αυστηρά μέτρα που τίθενται σε ισχύ από την 1η Αυγούστου και τα οποία προβλέπουν αυτόφωρο και φυλάκιση, για όσους οφείλουν ποσά άνω των 5.000 ευρώ.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από το υπουργείο Οικονομικών, στις αρχές της εβδομάδας εστάλη εγκύκλιος με τις οδηγίες προς τις ΔΟΥ της χώρας, ώστε οι έφοροι να ενημερώσουν άμεσα, με ειδοποιητήρια, τηλεφωνικά ή με άλλον τρόπο, τους οφειλέτες του δημοσίου, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Η συγκεκριμένη εντολή, ωστόσο, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΟΥ Ρεθύμνου, δεν έχει ακόμα φτάσει στην τοπική οικονομική υπηρεσία αν και απομένουν μόλις λίγες ημέρες πριν τεθεί σε ισχύ το δίλημμα που βάζει στους οφειλέτες το υπουργείο: «ή μπαίνετε στην ειδική ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών ή αυτόφωρο».

Συνέχεια...

ΔΥΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΘΡΗΝΕΙ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Νεκροί στην άσφαλτο ένας 22χρονος και ένας 73χρονος

Ένα 22χρονο παλικάρι από την Λαμπινή Αγίου Βασιλείου και ένας 73χρονος άνδρας από την Κάλυβο Μυλοποτάμου έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο σε δυο θανατηφόρα ατυχήματα που σημειώθηκαν χθες στο Σφακάκι Ρεθύμνου και την Κάλυβο Μυλοποτάμου αντίστοιχα, μέσα σε διάστημα λίγων ωρών.
Το πρώτο θανατηφόρο τροχαίο που έκοψε το νήμα της ζωής του 22χρονου, σημειώθηκε ένα τέταρτο πριν τις πέντε τα ξημερώματα στο 68ο χλμ. της Παλαιάς Εθνικής οδού Ηρακλείου Ρεθύμνου στο ύψος του Σφακακίου, ενώ ο ίδιος με δυο φίλους του φαίνεται να επέστρεφαν στα σπίτια τους.
Το δεύτερο, σημειώθηκε τέσσερις ώρες περίπου αργότερα, σε αγροτικό δρόμο στα Καλυβιανά Όρη, όταν το αγροτικό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο 73χρονος, έπεσε σε γκρεμό ύψους πενήντα περίπου μέτρων με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο.

Συνέχεια...

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ
«Όχι άλλη καθυστέρηση στα έργα του ΒΟΑΚ»

Ιδιαίτερα αυστηρή κριτική ασκεί ο περιφερειακός συνδυασμός «Μάχη για την Κρήτη», στον περιφερειάρχη αλλά και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την καθυστέρηση λειτουργίας της εταιρείας υποδομών «Κρήτη Α.Ε.» και τις εσωκομματικές διαφωνίες που σημειώνονται τελευταία, με αποτέλεσμα να παραμένει ο ΒΟΑΚ σε άθλια κατάσταση την ώρα που η λίστα των νεκρών αυξάνεται καθημερινά.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του ο συνδυασμός αναφέρει:
«Το παιγνίδι «της γάτας και του ποντικιού» που παίζουν στην κυβέρνηση με τη σύσταση ή όχι της πολυδιαφημιζόμενης εταιρείας «Κρήτης Α.Ε.» που προαναγγέλθηκε από το σημερινό περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρνατουτάκη, όταν αυτός ήταν υφυπουργός, πρέπει να σταματήσει.

Συνέχεια...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Θετική γνωμοδότηση για την κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στη Σκαλέτα

Θετικά γνωμοδότησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης για την κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στη Σκαλέτα, χωρητικότητας 76 σκαφών διαφόρων μεγεθών.
Πρόκειται για ένα έργο σε τουριστική περιοχή του δήμου Ρεθύμνου, το οποίο εφόσον υλοποιηθεί, θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά αναπτυξιακά έργα για την Κρήτη. Επίσης, τα μέλη της επιτροπής που συνεδρίασαν υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή, εισηγήθηκαν υπέρ του έργου βελτίωσης του οδικού άξονα Παχιάς Άμμου-Ιεράπετρας που περιλαμβάνει 14,2 χιλιόμετρα κλειστού αυτοκινητόδρομου και τρεις ανισόπεδους κόμβους. Ακόμα, θετικά γνωμοδότησαν για τη δημιουργία ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ρεύματος ισχύος 38 MW στη θέση Αθερινόλακκος του δήμου Σητείας από την εταιρεία ηλιοθερμικής ενέργειας «NUR-MOH AE».

Συνέχεια...

ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΑΣΙΝΗ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Ξεκίνησαν από τον Πρινέ οι αναπλάσεις στους οικισμούς του Νικηφόρου Φωκά

Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης στη δημοτική ενότητα του Νικηφόρου Φωκά από τον οικισμό του Πρινέ. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, το οποίο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα «Πράσινη Ανάπτυξη» και είχε προλάβει να δημοπρατηθεί μέσω αυτού.
Ο εργολάβος εγκαταστάθηκε τις προηγούμενες ημέρες και τα συνεργεία έπιασαν δουλειά, προκειμένου να αναβαθμίσουν αισθητικά και λειτουργικά την περιοχή με αναπλάσεις πλατειών, φωτισμούς, καθίσματα(παγκάκια), βελτιώνοντας σημαντικά και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων των παραδοσιακών οικισμών.
Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί εκτός από τον Πρινέ ακόμα πέντε οικισμοί της περιοχής. Ειδικότερα πρόκειται για τους οικισμούς Σαϊτούρων, Γωνιάς, Γερανίου, Αγίου Κωνσταντίνου και Ρούστικων. Ο εργολάβος, πάντως, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και εκτός απροόπτου θα έχει ολοκληρώσει τις εργασίες και στους έξι οικισμούς μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Συνέχεια...

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ
Η ιστορία της τσικουδιάς από τον Α. Σμαραγδή

«Η ρακή είναι η ίδια η Κρήτη, μια μεγάλη αγκαλιά»
 
«Η τσικουδιά είναι το πνεύμα, είναι ο άνθρωπος, είναι η φιλοξενία είναι ή ίδια η Κρήτη, μια μεγάλη αγκαλιά» με τα λόγια αυτά ο γνωστός φωτογράφος Ανδρέας Σμαραγδής δίδει την ερμηνεία του προϊόντος που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Κρήτη.
Ο ίδιος ήταν χθες κεντρικός ομιλητής στην διάρκεια των εκδηλώσεων για την γιορτή του κρασιού στον δημοτικό κήπο της πόλης, όπου αποσταγματοποιοί παρουσίασαν τις τσικουδιές τους.
«Γύρω από το καζάνι υπάρχει το ενδιαφέρον, είναι η μυσταγωγία. Σαν κρητικός τα παιδικά μου χρόνια είχα μόνο μια εικόνα στο μυαλό μου. Ότι κάποιος θα με σταματήσει για να με κεράσει μια ρακή, σήμερα μια τσικουδιά. Είχα μνήμες ότι όταν ένας κρητικός θέλει να σε καλωσορίσει σου προσφέρει μια τσικουδιά, άρα είναι μια αγκαλιά. Αυτές είναι οι μνήμες μου και θέλησα να τιμήσω το προϊόν αυτό που για μένα είναι πνεύμα. Για αυτό και το κατέθεσα μέσα από ένα λεύκωμα, μια έκθεση που παρουσιάζει την ιστορία της απόσταξης. Χρειάζονται αιώνες για να μιλήσει κανείς για την ιστορία, τη ζωντανή ιστορία της τσικουδιάς» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στα «Ρ.Ν.» για τις μνήμες από τα παιδικά του χρόνια, τις οποίες κατάφερε να τις μεταδώσει μέσα από το φωτογραφικό λεύκωμα στο οποίο ξεδιπλώνεται η ιστορία της.

Συνέχεια...

Xλωροκούκια με σταφυλινάκους και χερομουριδάσταχα (Ξυδόχορτα)
Κρητική διατροφή Άρθρο του Π. Καπελώνη

Μερικές ημέρες πριν σε αναζήτηση τόπου φαγητού παρατηρούσα τα διαφημιστικά διαφόρων εστιατορίων. Είδα λοιπόν ότι θα μπορούσα να γευτώ «σνίτσελ βιενουά», «σατομπριάν», «κανελόνια ριγκατόνι» και διάφορα άλλα.
Αναζήτησα και μερικά άλλα εξωτικά τα οποία μ’ έχουν μάθει να τρώγω (η γιαγιά μου, η μάνα μου!) όπως ελάφι με κολιέ σπόρους ροδιού, ή έστω σάλτσα βατόμουρου ή ακόμα φασιανό με κονιάκ αλλά δεν στάθηκα τυχερός.
Έτσι στη συνέχεια άλλαξα άποψη και είπα να δοκιμάσω τοπικά παραδοσιακά. Αναζήτησα λοιπόν αυτά που είχα στ’ αλήθεια από μικρός συνηθίσει.
Αρνάκι με πατάτες στο φούρνο, αρνάκι με αγκινάρες ντόπιες αυγολέμονο, κουνέλι με μακαρόνια, χοχλιούς με χόντρο ή ξυνόχοντρο (δεν θυμάμαι και πολύ καλά…) μυζηθρόπιτες με το μέλι, φρέσκα κουκιά με σταφυλινάκους και μάραθο, και …και …και

Συνέχεια...

ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΑ
Οδοντίατροι και γιατροί αντιδρούν στο «άνοιγμα» των επαγγελμάτων τους


Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα οδοντιατρεία όλης της χώρας. Οι οδοντίατροι διαφωνούν με την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους και τη δυνατότητα που δίδεται σε ιδιώτες μη οδοντιάτρους να κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών της ιατρικής επιχείρησης (καταργείται ο περιορισμός 51%-49%). «Το βράδυ της Τετάρτης 20/7 προστέθηκε κρυφίως και εν αγνοία μας, παρά το γεγονός ότι βρισκόμασταν σε διάλογο, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, τροπολογία με την οποία καταργείται η παράγραφος 21 άρθρο 66 του Ν. 3984/2011 «περί μεταμοσχεύσεων». Η ενέργεια αυτή, είναι καταδικαστέα και δείχνει την ασυνέπεια της πολιτείας σε δεσμεύσεις και νόμους τους οποίους μέχρι προχθές υποστήριζε», δηλώνουν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ.κ. Αθ. Κατσίκης και Παν. Βίγλας. Με την εν λόγω παράγραφο, εξηγούν, τα επαγγέλματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας είχαν εξαιρεθεί της απελευθέρωσης τουλάχιστον μέχρι στις 15 Σεπτεμβρίου 2011. «Εάν ψηφιστεί η επίμαχη τροπολογία», προσθέτουν, «η παράγραφος 21 του άρθρου 66 του Ν. 3894/2011 καταργείται από τότε που ίσχυσε, δηλαδή αναδρομικά από 1ης Ιουλίου 2011».

Συνέχεια...

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Εντατικοί έλεγχοι σε πρατήρια του νομού

• Στο «στόχαστρο» αντλίες και ποιότητα καυσίμων, μετά από καταγγελίες πολιτών • Αρνητικά τα πρώτα δείγματα που εστάλησαν για ανάλυση στο Χημείο του Κράτους
 
Συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι σε πρατήρια υγρών καυσίμων από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Στο «στόχαστρο» βρίσκονται οι αντλίες των πρατηρίων, καθώς και η ποιότητα των καυσίμων που διαθέτουν προς πώληση, καθώς αυξάνονται διαρκώς οι καταγγελίες πολιτών που αναφέρονται σε πρατήρια που κερδίζουν εις βάρος των καταναλωτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Διεύθυνση Ανάπτυξης φτάνουν σχεδόν καθημερινά παράπονα για νοθευμένα καύσιμα σε συγκεκριμένα πρατήρια του νομού αλλά και για «πειραγμένες» αντλίες. Οι περισσότερες από τις καταγγελίες αυτές, ωστόσο, έχουν ήδη ελεγχθεί, καθώς κλιμάκιο της αρμόδιας Διεύθυνσης έχει συγκεντρώσει δείγματα καυσίμου από περίπου δεκαπέντε πρατήρια του νομού, ορισμένα εκ των οποίων εστάλησαν στο Χημείο του Κράτους για ανάλυση.

Συνέχεια...

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΩΔΕΙΟΥ
Μελετώντας τις προκλήσεις της γυναικείας ταυτότητας

• Η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη παρουσίασε το βιβλίο της για τις αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία • Αρχές και φορείς από όλη την Κρήτη και πλήθος Ρεθεμνιωτών τίμησαν με την παρουσία τους τη βιβλιοπαρουσίαση
 
Την πόλη του Ρεθύμνου επέλεξε για να παρουσιάσει τη διδακτορική διατριβή της, η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Το βιβλίο με θέμα «Μελετώντας τις προκλήσεις της γυναικείας ταυτότητας-Αναζητήσεις στη μινωική κοινωνία», παρουσιάστηκε αρχικά το Δεκέμβριο του 2010 στην αγγλική του έκδοση στην έδρα της Unesco το Παρίσι, με αφορμή τον εορτασμό των 65 χρόνων λειτουργίας του οργανισμού. Το Ωδείο του Ρεθύμνου πλημμύρισε χθες από αρχές, φορείς και πολίτες του νησιού που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση για την παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου που μέσα από 260 σελίδες με τις ανάλογες εικονογραφήσεις δίδει το στίγμα των γυναικών της εποχής εκείνης.

Συνέχεια...

ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ
Κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους

Αίσθηση προκάλεσε το χθεσινό δημοσίευμά μας που αναφερόταν στη μεταφορά ενός 12χρονου αγοριού στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου βρισκόμενο σε κατάσταση μέθης. Γιατροί και αστυνομία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών από ανήλικους είτε σε χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας, όπως καφετέριες, μπαρ, κλαμπ είτε στη διάρκεια κοινωνικών εκδηλώσεων όπως γάμους, βαφτίσια, πανηγύρια κλπ.
Οι αστυνομικοί έλεγχοι όσο συχνοί κι αν είναι, που το τελευταίο διάστημα είναι περισσότερο εντατικοί απ’ όσο στο παρελθόν, δεν είναι δυνατόν να εξαλείψουν το φαινόμενο εφ’ όσον τα ανήλικα παιδιά δεν έχουν και δεν συνειδητοποιούν τον πραγματικά σοβαρό κίνδυνο που διατρέχει η υγεία τους ή και η ίδια η ζωή τους από την κατανάλωση οινοπνεύματος.

Συνέχεια...

ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Προς εκτόνωση η ένταση ταξί-κυβέρνησης

Πυρά κατά Ραγκούση από κυβερνητικούς βουλευτές
 
Σημάδια εκτόνωσης της έντασης στις σχέσεις υπουργείου Υποδομών και των ιδιοκτητών ταξί, φαίνονται τις τελευταίες ώρες, με αφορμή τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, στη συνεδρίαση του οποίου έδωσε διευκρινίσεις ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Ραγκούσης, όταν, την ίδια ώρα, πραγματοποιούσαν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή ιδιοκτήτες ταξί από όλη την Ελλάδα.
Ο Γιάννης Ραγκούσης εμφανίστηκε ανοιχτός στο διάλογο με τους ιδιοκτήτες ταξί ενώ παράλληλα επιτέθηκε στη ΝΔ για τη στάση που τηρεί στο θέμα αυτό. «Είμαστε στη διαδικασία συγκέντρωσης και επεξεργασίας των προτάσεων των ενδιαφερόμενων φορέων. Είμαστε έτοιμοι και σύντομα θα κάνουμε οργανωμένο διάλογο με όλους. Περιμένω και τις δικές σας προτάσεις», ανέφερε κατά την ομιλία του στον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του κόμματος.
Σχετικά με τη διαφωνία με τον προκάτοχό του, Δημήτρη Ρέππα, ο υπουργός Υποδομών ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα προσωπικό πρόβλημα και ότι είναι φίλοι.

Συνέχεια...

Συνάντηση βουλευτών-καθηγητών ΤΕΙ Κρήτης για το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση
Συζήτηση στο ΤΕΙ Κρήτης για το σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο ΤΕΙ Κρήτης, η προγραμματισμένη συνάντηση των βουλευτών της Κρήτης και συνεργατών τους, με το συμβούλιο του ιδρύματος και με εκπροσώπηση του συλλόγου των καθηγητών του. Τη συνάντηση απασχόλησε το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας που, όπως είναι γνωστό, έχει εισαχθεί για συζήτηση στη Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Στα πλαίσια της συνάντησης αναπτύχθηκαν στους Βουλευτές και στους εκπροσώπους τους οι ιδιαίτερα σοβαρές ενστάσεις της συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ σε σχέση με το σχέδιο νόμου, καθώς και της Ομοσπονδίας Συλλόγων των Καθηγητών των ΤΕΙ της Χώρας.

Συνέχεια...

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
Σχέδιο νόμου για το νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών

Σε δημόσια διαβούλευση (στο opengov.gr), που θα ολοκληρωθεί στις 8 Αυγούστου, τέθηκε το νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που έλαβε «πράσινο φως» από το υπουργικό Συμβούλιο.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, με το σχέδιο νόμου επιδιώκεται ο πλήρης διαχωρισμός αρμοδιοτήτων και λειτουργίας των αρχών αδειοδότησης, δηλαδή των πολεοδομιών, που μετονομάζονται σε «Υπηρεσίες Δόμησης» (ΥΔΟΜ) και θα λειτουργούν υπό την εποπτεία των δήμων, από τις αρχές ελέγχου, που είναι οι «Ελεγκτές Δόμησης» και θα λειτουργούν υπό την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ.

Συνέχεια...

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΩΡΗ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ελεύθεροι οι δυο νεαροί για το θάνατο της Στέλλας Ακουμιανάκη

• Σεβόμαστε κάθε δικαστική κρίση, δηλώνει η οικογένεια της ανήλικης • Η πραγματογνωμοσύνη του διορισμένου από τη δικαιοσύνη ιατροδικαστή, θα καθορίσει το σκέλος τυχόν ποινικών ευθυνών των γιατρών
 
Ελεύθεροι, αφέθηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή Ρεθύμνου, που διήρκησε τέσσερις περίπου ώρες, οι δυο νεαροί, ο 17χρονος και ο 23χρονος, που κατηγορούνται για το θάνατο της 16χρονης μαθήτριας Στέλλας Ακουμιανάκη, που έχασε την ζωή της ανήμερα του Πάσχα από δηλητηρίαση οινοπνεύματος ύστερα από κατανάλωση αλκοόλ από κοινού με τους δυο παραπάνω κατηγορούμενους.
Ανακριτής και εισαγγελέας, αφού συσκέφθηκαν για 45 λεπτά, ομόφωνα κατέληξαν στην απόφαση της μη προσωρινής κράτησης των δυο κατηγορουμένων αλλά να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Ειδικότερα, στον 17χρονο επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από την χώρα και χρηματική εγγύηση 12.000 ευρώ. Παράλληλα, διατάχθηκε η ανάθεση της επιμέλειάς του σε επιμελητή ανηλίκων, ο οποίος θα πρέπει να συντάξει έκθεση και για την συμπεριφορά του κατηγορούμενου. Στον 23χρονο, επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της εμφάνισης του στο Α.Τ. Ρεθύμνου κάθε 1η και 15η εκάστου μηνός, καθώς και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Χρηματική εγγύηση δεν του επιβλήθηκε, όπως στον 17χρονο.

Εισήχθη στη ΜΕΘ, του έγινε πλύση στομάχου
12χρονο παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μεθυσμένο

Ένα παιδί μόλις 12 χρόνων, μεταφέρθηκε το Σάββατο τα ξημερώματα στο Κέντρο Υγείας Περάματος, σε άσχημη κατάσταση λόγω κατανάλωσης αλκοόλ. Η εφημερεύουσα ιατρός, μόλις διαπίστωσε ότι είχε μπροστά της ένα τόσο μικρό παιδί σε κατάσταση μέθης, άμεσα κάλεσε ασθενοφόρο και το συνόδευσε στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου για να του παρασχεθούν οι ενδεδειγμένες ιατρικές πράξεις.
Το 12χρονο αγόρι εισήχθη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, του έγινε πλύση στομάχου και παρέμεινε νοσηλευόμενο έως ότου συνήλθε πλήρως.

Συνέχεια...

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Κερδίζει τις εντυπώσεις η γιορτή κρασιού και παραδοσιακών προϊόντων

Πλούσιο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, για μικρούς και μεγάλους
 
Κερδίζει τις εντυπώσεις η ανανεωμένη γιορτή κρασιού και παραδοσιακών προϊόντων, που ξεκίνησε το Σάββατο και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη 28 Ιουλίου. Περισσότεροι από 3.500 Ρεθεμνιώτες και επισκέπτες, που πραγματοποιούν τις διακοπές τους στην πόλη μας, επισκέφθηκαν τον δημοτικό κήπο τις τρεις πρώτες ημέρες της διοργάνωσης και απόλαυσαν ένα πλούσιο σε εκδηλώσεις πρόγραμμα με μεγάλο πρωταγωνιστή, όπως κάθε χρόνο, το κρασί.
Το κοινό έχει τη δυνατότητα να δει την αντίστοιχη έκθεση και να γευτεί εμφιαλωμένο κρητικό κρασί, με την παρουσία των παραγωγών και μελών των Δικτύων Οινοπαραγωγών Ηρακλείου και Χανίων-Ρεθύμνης, που παρουσιάζουν τις νεότερες εξελίξεις στον κρητικό αμπελώνα. Παράλληλα, ο κόσμος επισκέπτεται το παραδοσιακό παντοπωλείο και τα «περίπτερα» των εκθετών και των παραγωγών, όπου συναντά παραδοσιακά προϊόντα όπως, ελιές, παξιμάδι, λάδι, χόνδρος, χυλοπίτες, τυρί, μέλι, διάφορα βότανα και μυρωδικά, γλυκά κουταλιού και άλλα.

Συνέχεια...

ΜΕ ΝΕΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΥΨΟΥΣ 180.000 ΕΥΡΩ
Παρεμβάσεις και συντηρήσεις σχολικών μονάδων

Με επιπλέον 180.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του δήμου Ρεθύμνης θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις σε σχολικά συγκροτήματα του μητροπολιτικού δήμου, μετά τα προβλήματα και τις ανάγκες που κατέγραψαν οι διευθυντές των σχολείων και οι οποίες επιβεβαιώθηκαν από τους μηχανικούς της τεχνικής υπηρεσίας που έκαναν αυτοψία στους χώρους.
Οι 100.000 ευρώ που είχαν αρχικά προβλεφθεί για την συντήρηση τεσσάρων σχολικών μονάδων δεν επαρκούν και για το λόγο αυτό θα γίνει σχετική τροποποίηση του προϋπολογισμού, ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης και σε άλλα συγκροτήματα στα οποία έχουν καταγραφεί προβλήματα.
Ο δήμος Ρεθύμνου προσπαθεί να επισπεύσει τις διαδικασίες που απαιτούνται για διαγωνισμό και την ανάθεση του έργου, ώστε οι εργασίες αυτές να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς και να είναι όλα έτοιμα τον Σεπτέμβριο για να υποδεχτούν τους μαθητές.

Συνέχεια...

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΙΚΤΟ ΟΡΚΩΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Ισόβια στον 27χρονο για την ανθρωποκτονία του Μ. Κάββαλου

• Δικαστές και ένορκοι δεν δέχτηκαν ότι ο πατέρας εκτέλεσε το θύμα • Σε 11 χρόνια δίκασαν τον 50χρονο, αφέθηκε ελεύθερος με τον όρο να απομακρυνθεί από το νομό Ρεθύμνου
 
Αργά το απόγευμα του Σαββάτου έπεσαν στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων οι τίτλοι τέλους της εκδίκασης σε πρώτο βαθμό της υπόθεσης δολοφονίας του 60χρονου κτηνοτρόφου Μιχάλη Κάββαλου από τα Ζωνιανά, που τελέστηκε στα Ζωνιανά Όρη στις 6 Απριλίου του 2010, με δράστες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έναν 50χρονο συγχωριανό του και τον 27χρονο γιο του.
Η απόφαση του Δικαστηρίου προκάλεσε έκπληξη στους δυο κατηγορούμενους και τους συνηγόρους τους, καθώς η εσχάτη των ποινών επιβλήθηκε όχι στον πατέρα που είχε ομολογήσει και είχε πάρει πάνω του την δολοφονία αλλά στον 27χρονο γιο του, τον οποίο με κάθε τρόπο ήθελε να απεμπλέξει από αυτήν την υπόθεση.
Δικαστές και ένορκοι ύστερα από δέκα τουλάχιστον συνεδριάσεις ακροαματικής διαδικασίας κατέληξαν στην κρίση ότι τον 60χρονο κτηνοτρόφο είχε σκοτώσει ο γιος και συνεργός ήταν ο πατέρας. Ανατροπή χαρακτήρισαν παράγοντες της δίκης την εξέλιξη αυτή όπως και το γεγονός ότι το Δικαστήριο «ακύρωσε» τρόπον τινά την ιατροδικαστική έκθεση, η οποία ανέφερε ότι το θύμα είχε πυροβοληθεί με κυνηγετικό όπλο. Κατά την κρίση δικαστών και ενόρκων, ο 27χρονος σκότωσε τον συγχωριανό του με πολεμικό τυφέκιο και όχι με το κυνηγετικό που ο 50χρονος πατέρας, τρεις μέρες μετά την ανθρωποκτονία, όταν παραδόθηκε, παρέδωσε στις αστυνομικές αρχές λέγοντας ότι μ’ αυτό είχε τελέσει την πράξη του. Ωστόσο από τις βαλιστικές εξετάσεις των καλύκων που βρέθηκαν κατά την αυτοψία στον τόπο του εγκλήματος, είχε διαπιστωθεί ότι το θύμα είχε βληθεί από δυο διαφορετικά όπλα.

Συνέχεια...

ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ
Αυξήθηκε ο πληθυσμός της Κρήτης

Κατά 3.224 αυξήθηκαν οι κάτοικοι στο νομό Ρεθύμνου, βάσει των προσωρινών αποτελεσμάτων της απογραφής 2011
 
Η Κρήτη είναι μια από τις τρεις Περιφέρειες της χώρας, στις οποίες αυξήθηκε ο πληθυσμός τα τελευταία δέκα χρόνια. Βάσει των προσωρινών αποτελεσμάτων της απογραφής έτους 2011, το σύνολο του πληθυσμού στο νησί ανέρχεται σε 621.340, νούμερο αυξημένο κατά 20.000 περίπου συγκριτικά με το 2001, οπότε είχαν απογραφεί 601.131 κάτοικοι.
Από τα πρώτα αποτελέσματα της απογραφής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι ο μισός πληθυσμός της Κρήτης βρίσκεται στο Ηράκλειο, το οποίο εμφανίζεται να έχει 304.270 μόνιμους κατοίκους. Επίσης, στο νησί κατοικούν περισσότερες γυναίκες συγκριτικά με τους άντρες, 312.580 με ποσοστό 50,3% και 308.760 με ποσοστό 49,7%, αντίστοιχα.

Συνέχεια...

ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΕΛΑΒΕ Ο ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ ΤΑΣΟΣ ΤΙΛΗΣ
Λύσεις αναζητά το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Ατσιποπούλου

Εξετάζεται η μονοδρόμηση της αγοράς και η αξιοποίηση της ανατολικής παρακαμπτήριου ως κάθοδο


Η μονοδρόμηση του κεντρικού δρόμου του Ατσιποπούλου και η εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας των Ι.Χ. για την κάθοδο προς την πόλη από την παρακαμπτήριο στα ανατολικά του οικισμού, τέθηκαν υπ’ όψιν του συγκοινωνιολόγου του δήμου Ρεθύμνης Τάσου Τίλη, ο οποίος και ανέλαβε να προχωρήσει στην εκπόνηση μιας αναγνωριστικής μελέτης ώστε να διαπιστώσει αν αυτό το σχέδιο θα είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό.
Ο Τάσος Τίλης μαζί με τους δύο αντιδημάρχους τον κ. Ηλιάκη και τον κ. Γεωργαλή με  πρωτοβουλία του αρμόδιου για θέματα προγραμματισμού κ. Τσιμπισκάκη, βρέθηκε στην περιοχή του Ατσιποπούλου την περασμένη Πέμπτη, κάνοντας αυτοψία στο χώρο μαζί με τους εκπροσώπους της δημοτικής κοινότητας της περιοχής, προκειμένου να ακούσουν την γνώμη και την άποψη του ειδικού για το σχέδιο που περιλαμβάνει και μια ανάπλαση του οικισμού στα πρότυπα των αναπλάσεων της πόλης του Ρεθύμνου, που θα δώσει νέα όψη λειτουργικά και αισθητικά στην ολοένα και αναπτυσσόμενη περιοχή του Ατσιποπούλου.

Συνέχεια...

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλούς


• Στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου θα εκτελεστούν όλα τα πρωτόκολλα • Και ο παράνομος δρόμος της Τριόπετρας στη λίστα

Ολα τα αυθαίρετα κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί σε αιγιαλίτιδες ζώνες και παραλίες του νησιού, θα κατεδαφιστούν. Αποτελεί βούληση και απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, συνεργεία της οποίας θα εκτελέσουν τις εργασίες κατεδάφισης. Εξάλλου, είναι υποχρέωση των υπηρεσιών της, καθώς έχει την αρμοδιότητα, να εκτελέσει όλα τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν εκδοθεί και παραμένουν ανεκτέλεστα. Τελεσίδικες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έχουν αγνοηθεί από δήμους, τα όρια των οποίων αφορούν παράνομα κτίσματα, έχουν προκαλέσει παρέμβαση των κατά τόπους εισαγγελέων, οι οποίοι έχουν στείλει έγγραφα στον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ζητώντας του να πράξει τα δέοντα, δηλαδή να εφαρμόσει το νόμο.
Έτσι, ο Α. Καρούντζος κατέστησε σαφές χθες πως όλα τα παράνομα κτίσματα θα κατεδαφιστούν. Οι εισαγγελικές παρεμβάσεις πέραν των κτισμάτων, αφορούν και δρόμους που έχουν διανοιχτεί παράνομα σε παραλιακές ζώνες. Ζητείται η άμεση αποκατάσταση των περιοχών αυτών, δηλαδή η εκσκαφή και απομάκρυνση του μπετόν, όπου υπάρχει ώστε να επανέλθουν τα τσιμεντοστρωμένα τμήματα των ακτών στη φυσική τους κατάσταση.

Συνέχεια...

ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Προστασία από τους κινδύνους που κρύβει το ίντερνετ

Τα chat rooms αποτελούν την κερκόπορτα του ηλεκτρονικού εγκλήματος
 
Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας εκατομμυρίων πολιτών σε όλο τον κόσμο. Το ίντερνετ έχει μπει στη ζωή μικρών και μεγάλων και αποτελεί πλέον το μέσον στο οποίο καταφεύγουν όλες οι ηλικιακές ομάδες για να ενημερωθούν, να διασκεδάσουν, να αντλήσουν ή να ανταλλάξουν πληροφορίες, να αποκτήσουν γνώσεις, να επικοινωνήσουν. Αποτελεί το σύγχρονο μέσον εκείνο που χρησιμοποιείται με τόση συχνότητα και για τόσες πολλές ώρες όσο κανένα άλλο. Το ίντερνετ έχει σίγουρα αλλάξει τον χαρακτήρα και τον τρόπο επικοινωνίας εκατομμυρίων ανθρώπων, μηδέ εξαιρουμένων των Ελλήνων. Τα θετικά του είναι ανεκτίμητα, ωστόσο υπάρχει και η αρνητική πλευρά του, την οποία οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν.
Το «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο κρύβει κινδύνους από τους οποίους ο χρήστης μπορεί να προστατευθεί, αρκεί να είναι ενημερωμένος γι’ αυτούς. Η ασφαλής πλοήγηση είναι ότι ο ΚΟΚ για τους οδηγούς που αν δεν τον γνωρίζουν είναι ανά πάσα στιγμή εν δυνάμει θύματα της ασφάλτου. Όσο οι χρήστες του ίντερνετ αυξάνονται, και αυξάνονται καθημερινά, τόσο αυξάνονται και οι περιπτώσεις ηλεκτρονικών εγκλημάτων.

Συνέχεια...

ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΣΥΜΦΟΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Προβληματισμός για τη συνέχιση της λειτουργίας του δημόσιου ΚΤΕΟ

• Αμφίβολο αν θα διατεθεί το ποσό που απαιτείται για την εξασφάλιση πιστοποίησης ISO • Εικόνα εγκατάλειψης στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων Ρεθύμνου
 
Αβέβαιη είναι η συνέχιση της λειτουργίας του Δημόσιου Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων Ρεθύμνου. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης προβληματίζεται σε σχέση με το μέλλον των δημοσίων ΚΤΕΟ του νησιού και σε πρόσφατη συνεδρίασή της συζητήθηκε η σημερινή κατάσταση που επικρατεί σε αυτά. Στη χειρότερη μοίρα φαίνεται να βρίσκεται το ΚΤΕΟ Ρεθύμνου, το οποίο παρουσιάζει σημάδια εγκατάλειψης, διαθέτει εξοπλισμό πολλών ετών και κτιριακές υποδομές που απαιτούν αναβάθμιση ενώ οι επισκέψεις για τεχνικό έλεγχο από πλευράς των οδηγών είναι ελάχιστες και τα παράπονα των πολιτών που, όπως υποστηρίζουν, δεν εξυπηρετούνται, πυκνώνουν. Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας, τα οχήματα που υποβάλλονται σε έλεγχο από το τοπικό Κέντρο Ελέγχου είναι πολύ λίγα σε σχέση με το κόστος που απαιτείται για τη συντήρηση και τη λειτουργία του. Στελέχη της Περιφέρειας χαρακτηρίζουν το ΚΤΕΟ Ρεθύμνου ασύμφορο οικονομικά και προκρίνουν τη λύση του «λουκέτο», με δεδομένο από τον Ιούνιο του 2012 όλα τα ΚΤΕΟ θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες (αυστηρές) προδιαγραφές, προκειμένου να εξασφαλίσουν ειδική πιστοποίηση ISO, που θα επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Συνέχεια...

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΔΥΟ ΑΚΟΜΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ
Θέλησε να προστατέψει το φίλο του και το πλήρωσε με τη ζωή του

Ενώπιον του εισαγγελέα Ρεθύμνου οδηγήθηκαν αργά χθες το βράδυ ο 18χρονος που κατηγορείται για ανθρωποκτονία σε βάρος του 27χρονου ομοεθνή του, καθώς και δύο ακόμα άνδρες από το από το Πακιστάν κατηγορούμενοι για συνέργια σε ανθρωποκτονία.
Δράστης και θύμα φαίνεται να μην είχαν επί της ουσίας σοβαρές προσωπικές διαφορές, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την προανάκριση που διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, ωστόσο ο 27χρονος άνδρας φαίνεται πως πλήρωσε με την ίδια του τη ζωή την προσπάθειά του, να γλιτώσει ένα φίλο του, τον οποίο ήθελε να εκδικηθεί ο 18χρονος φερόμενος ως δράστης.
Ειδικότερα, ο 18χρονος νεαρός πριν ένα χρόνο είχε απασχολήσει την αστυνομία του Ρεθύμνου, καθώς είχε καταγγείλει τον ξυλοδαρμό και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του από έναν ομοεθνή του.

Συνέχεια...

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥ
Δεν επιθυμεί τη λειτουργία της «ΚΡΗΤΗ Α.Ε.» ο περιφερειάρχης

• Άλλαξαν τα δεδομένα μέσα σε ένα χρόνο, υποστηρίζει, αιτιολογώντας την αλλαγή στάσης του • Μ. Όθωνας: «Η ολοκλήρωση της σύστασης της εταιρείας έχει συντελεστεί, είναι κυβερνητική απόφαση δημοσιευμένη στο ΦΕΚ»
 
Η χθεσινή απάντηση του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, στο πρόβλημα και τις διαμαρτυρίες που προκάλεσε η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων ΥΠΕΧΩΔΕ, προς τους συναρμόδιους υπουργούς με την οποία τους ζητούν να ανακληθεί η απόφαση ίδρυσης της εταιρείας υποδομών «Κρήτη Α.Ε.» κάνοντας αναφορά στον ίδιο επισημαίνοντας ότι είναι αντίθετος με την λειτουργία της, έδειξε πως συμφωνεί με το αίτημα των συνδικαλιστών, αφού ούτε ξαφνιάστηκε ούτε υπερασπίστηκε τη λειτουργία της.
Αντίθετα, η άποψή του, την οποία εξέφραζε μέχρι πρότινος μόνο παρασκηνιακά κι ας υποστήριξε το αντίθετο σε δηλώσεις του χθες, έγινε προφανής: δεν συμφωνεί με την ύπαρξη της «Κρήτη Α.Ε.» και ότι αντ’ αυτής τα έργα αναβάθμισης του ΒΟΑΚ πρέπει να γίνουν από τους μηχανικούς της Περιφέρειας, προφασιζόμενος την άσκημη οικονομική κατάσταση της χώρας που, όπως είπε, δεν επιτρέπει τη χρηματοδότηση της νεοϊδρυθείσας δομής. Αυτό αιτιάθηκε και για την αλλαγή στάσης του μέσα σε ένα χρόνο.

Συνέχεια...

ΤΟΝ ΜΑΧΑΙΡΩΣΕ ΟΜΟΕΘΝΗΣ ΤΟΥ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
Έγκλημα στο Σφακάκι με θύμα 27χρονο αλλοδαπό

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το θύμα είχε δώσει ραντεβού με έναν 18χρονο ομοεθνή του με τον οποίο φέρεται να είχαν οικονομικές διαφορές. Οι δύο άντρες λογομάχησαν αρχικά και στη συνέχεια πιάστηκαν στα χέρια στη μέση του δρόμου, ώσπου ο 18χρονος σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον μαχαίρωσε στην ωμοπλάτη.
Έγκλημα με θύμα έναν 27χρονο αλλοδαπό άνδρα  σημειώθηκε χθες λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ στο Σφακάκι του δήμου Ρεθύμνου.
Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από ομοεθνείς του και άλλους πολίτες που ζουν στην περιοχή και συνελήφθη λίγο αργότερα από τους αστυνομικούς που έφτασαν στο σημείο.Το θύμα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, όμως μια ώρα αργότερα παρά τις προσπάθειες των γιατρών δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή, αφού το τραύμα που είχε από μαχαίρι έπληξε τα ζωτικά του όργανα (συκώτι).

Συνέχεια...

ΣΤΟΧΟΣ ΕΜΠΡΗΣΤΩΝ Η ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ;
Ανησυχία από τις δυο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο διήμερο

Υποψίες για οργανωμένο σχέδιο, καταγγελίες για παράνομη βόσκηση στο χώρο του βελανιδόδασους


Εάν δεν είχε γίνει άμεσα αντιληπτή η εστία φωτιάς που εκδηλώθηκε χθες στις 2 περίπου το μεσημέρι, στην δασική έκταση του Γάλλου, ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου και δεν είχαν ειδοποιήσει κάτοικοι της περιοχής την Πυροσβεστική Υπηρεσία να σπεύσει να την περιορίσει και να την σβήσει, με δεδομένο ότι φυσούσαν ισχυροί άνεμοι, η φωτιά θα είχε επεκταθεί και θα είχε καταστρέψει το μοναδικού φυσικού κάλλους βελανιδόδασος με την σπάνια χλωρίδα και πανίδα, ενώ θεωρείται βέβαιον ότι θα είχαν κινδυνεύσει και οι εγκαταστάσεις του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.
Όμως και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχθές στις 6.30 το απόγευμα στην ίδια περιοχή, σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από την χθεσινή, πάλι σε έκταση ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου, περιορίστηκε πολύ έγκαιρα αποτρέποντας διαφαινόμενη καταστροφή.

Συνέχεια...

ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Η ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Αναδεικνύεται η είσοδος του Eνετικού λιμανιού

Κατεδαφίστηκαν πέργκολες καταστήματος

Το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και θα υλοποιηθεί η τρίτη φάση της μελέτης Ρωμανού στο παραλιακό μέτωπο της πόλης του Ρεθύμνου αναβαθμίζοντας και αναδεικνύοντας ως κεντρική είσοδο του ενετικού λιμανιού την δυτική του πλευρά. Εκεί το διαδημοτικό λιμενικό ταμείο που θα υλοποιήσει το έργο αυτό με ιδίους πόρους, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στις 11.000 ευρώ και θα δημιουργήσει μια πλατεία, μια ζαρντινιέρα που θα είναι ένας ελεύθερος χώρος για τους επισκέπτες, που θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν την θέα του ενετικού φάρου και ολόκληρου του πολιτιστικού μνημείο της περιοχής.
Το έργο αυτό άλλωστε θα συμπληρωθεί και με την μικρή αλλά ουσιαστικής κλίμακας ανάπλασης που σχεδιάζεται στο ενετικό λιμάνι σε συνεργασία με τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
 

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΥΠΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΧΟ ΕΤΑΙΡΙΑ
Νέο σύστημα μηχανοργάνωσης στο Γ.Ν.Ρ.

Σε μια εβδομάδα υπογράφεται η σύμβαση για το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα υγείας

Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας της Κρήτης απασχόλησε την πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην ΔΥΠΕ παρουσία των οκτώ διοικητών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του νησιού και της αναδόχου εταιρίας, με σκοπό να καταλήξουν στους όρους της σύμβασης που θα υπογραφεί στο τέλος του μήνα, ώστε να μπορέσει το ηλεκτρονικό αυτό πρόγραμμα να λειτουργήσει αποτελεσματικά, όπως προβλέπεται και από το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας. Το νέο αυτό ηλεκτρονικό σύστημα θα κωδικοποιεί και θα καταγράφει όλες τις ενέργειες που γίνονται στα νοσοκομεία από τον τρόπο των πληρωμών μέχρι και τον τρόπο είσπραξης των νοσηλίων.
Στόχος του υπουργείο είναι στις αρχές Οκτωβρίου να εφαρμοστεί ο καινοτόμος αυτός τρόπος που θα δίδει την δυνατότητα ανά πάσα ώρα και στιγμή να ενημερώνεται το υπουργείο αλλά και η ΔΥΠΕ για τις κινήσεις κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος.

Συνέχεια...

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Μεθοδεύεται η κατάργηση της «Κρήτης Α.Ε.»

• Ανάκληση της απόφασης ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ • Υποστηρίζουν ότι ήταν αντίθετος με τη δημιουργία της ο περιφερειάρχης Σ. Αρναουτάκης


Έκπληκτοι είναι οι φορείς και οι πολίτες της Κρήτης από τη χθεσινή επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., προς τους υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών και Περιφερειακής Ανάπτυξης, με την οποία ζητούν να ανακληθεί η απόφαση δημιουργίας της εταιρείας «Υποδομές Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.».
Επικαλούμενη το δημόσιο συμφέρον, η Π.Ο.Σ.Ε. Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., την αναποτελεσματικότητα τέτοιων εταιρειών και το υψηλό κόστος λειτουργίας τους, θεωρώντας ότι τα έργα στον Βόρειο Οδικό Άξονα μπορούν να τα κάνουν οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και οι υπάλληλοί τους, διατυπώνει το αίτημά της ζητώντας ουσιαστικά να ακυρωθεί μια εξαγγελία του ίδιου του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προς το λαό της Κρήτης. Η κίνηση αυτή της Ομοσπονδίας, λίγες μόλις ημέρες μετά τον ανασχηματισμό και την αλλαγή των υπουργών, δεν μπορεί παρά να δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.
Και πολύ περισσότερο που τα μέλη της, δηλώνουν έκπληκτα από την απόφαση δημιουργίας της «Κρήτη Α.Ε.», ως να μην είχαν πέσει στην αντίληψή τους τα σχεδόν καθημερινά δημοσιεύματα του τύπου επί 1,5 χρόνο τώρα, στα οποία γινόταν αναφορά για το θέμα και μέσω των οποίων εζητείτο η υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού, προκειμένου να κατασκευαστούν τα έργα αναβάθμισης του ΒΟΑΚ ή ως να τους είχε κάποιος υποσχεθεί ότι τελικά δεν θα ιδρυθεί η εταιρεία.

  
Συνέχεια...

«ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΕΙ» ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ Ο Β’ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
Αναζητείται λύση στο κτιριακό πρόβλημα των δημοτικών βρεφονηπιακών

Στο κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα ο β’ βρεφονηπιακός σταθμός στην Καλλιθέα (περιοχή Ορφανοτροφείου), θα μεταφερθεί ο Β’ δημοτικός παιδικός σταθμός, ο οποίος εδώ και περίπου 20 χρόνια εδρεύει στην οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη (κοντά στο νοσοκομείο).
Στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού, της εξοικονόμησης χρημάτων αλλά και της αναζήτησης λύσεων εξαιτίας της ακαταλληλότητας ορισμένων κτιριακών εγκαταστάσεων που στεγάζουν τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Ρεθύμνου, το διοικητικό συμβούλιο του νομικού προσώπου εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, σε μια προσπάθεια να συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά όλα τα τμήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις πρώτες αποφάσεις αφορά τη συστέγαση του β’ παιδικού και του β’ βρεφονηπιακού σταθμού από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αφού αφενός το κτίριο στο οποίο στεγάζεται ο σταθμός είναι παλιό και αφετέρου καταβάλλεται μηνιαίως ένα πολύ σημαντικό ποσό για την ενοικίασή του.

Συνέχεια...

ΣΥΓΧΩΝΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Καταργήθηκε το στρατολογικό γραφείο Ρεθύμνου

Καταργείται το στρατολογικό γραφείο Ρεθύμνου και συγχωνεύεται στη νέα Στρατολογική Υπηρεσία Κρήτης (Σ.Υ. Κρήτης), με έδρα το Ηράκλειο. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχωράει εντός του 2011, στη συγχώνευση των στρατολογικών γραφείων της χώρας και στην αντικατάστασή τους από νέες Στρατολογικές Υπηρεσίες σε κάθε μια από τις 13 περιφέρειες της χώρας.
Το στρατολογικό γραφείο Ρεθύμνου, όπως είχαν γράψει τα «Ρ.Ν» από τις 5 Απριλίου 2011, συμπεριλαμβάνεται σε αυτά των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται και θα εξυπηρετεί το κοινό του νομού μέχρι την Παρασκευή 12 Αυγούστου, στην παρούσα έδρα του.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Ανχη Δημήτριο Φώτη, το τοπικό στρατολογικό γραφείο θα παραμείνει κλειστό από τις 16 έως τις 19 Αυγούστου, λόγω εργασιών μεταστέγασής του στο Ηράκλειο, όπου θα εξυπηρετεί στο εξής το κοινό ως τμήμα της Στρατολογικής Υπηρεσίας Κρήτης, από τη Δευτέρα 22 Αυγούστου.

Συνέχεια...

ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
Φωτισμός και λειτουργική αναβάθμιση του πεζόδρομου στο παραλιακό μέτωπο

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι από το Λιμεναρχείο
 
Αισθητή πλέον είναι η διαφορά της εικόνας στο παραλιακό μέτωπο του Ρεθύμνου από το ύψος του Λυκείου Ελληνίδων μέχρι και την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη. Το ξήλωμα των αυθαίρετων κατασκευών αναδεικνύει πλέον την ομορφιά της θάλασσας αλλά και το έργο ανάπλασης που έχει εκτελεστεί στην περιοχή.
Οι επαγγελματίες ο ένας μετά τον άλλο συμμορφώνονται με την απόφαση του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου ενώ πυρετωδώς δουλεύουν κάθε εβδομάδα και τα συνεργεία δήμου και λιμενικού ταμείου που συνδράμουν το έργο της κατεδάφισης.
Ο στόχος τώρα του λιμενικού ταμείου είναι να αναδειχτεί και να αναβαθμιστεί αισθητικά και λειτουργικά ο εσωτερικός πεζόδρομος που βρίσκεται μπροστά από τα καταστήματα. Ήδη τόσο ανατολικά όσο και δυτικά του παραλιακού μετώπου η απομάκρυνση των στεγάστρων έχει αλλάξει όψη στον μέχρι πρότινος παραμελημένο πεζόδρομο, ο οποίος τώρα πρέπει να τύχει της ανάλογης μέριμνας από το δημοτικό λιμενικό ταμείο σε ότι αφορά τουλάχιστον τον φωτισμό του.

Συνέχεια...

Έκλεψαν υπολογιστές από το πανεπιστήμιο


«Φτερά» έκαναν ηλεκτρονικές συσκευές από το τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου.
Άγνωστοι μέχρι και αυτή την ώρα δράστες, όπως καταγγέλθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας, από εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, παραβίασαν την εξωτερική είσοδο του τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης και εισέβαλλαν σε αυτό αποσπώντας ηλεκτρονικές κυρίως συσκευές.
Ειδικότερα, αφαίρεσαν: τέσσερις φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τρεις ψηφιακές κάμερες, τρία δημοσιογραφικά μαγνητόφωνα, τρεις προβολείς δεδομένων και πέντε συσκευές αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων (USB), συνολικής αξίας δέκα χιλιάδων επτακοσίων είκοσι ευρώ, κατά δήλωσή του. Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου.

Συνέχεια...

Πνιγμός 83χρονου στον Κουμπέ


Την τελευταία του πνοή στην θαλάσσια περιοχή του Κουμπέ άφησε χθες στις 18.30 το απόγευμα ένας 83χρονος άνδρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, 83χρονος κάτοικος Αθηνών που παραθέριζε στο Ρέθυμνο, ενώ κολυμπούσε έχασε τις αισθήσεις τους.
Ένας λουόμενος που τον αντιλήφθηκε έσπευσε να τον βοηθήσει και τον ανέσυρε στην ξηρά, ήταν όμως ήδη αργά. Ασθενοφόρο ειδοποιήθηκε και έφτασε στην περιοχή προκειμένου να μεταφέρει τον 83χρονο στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν απλά το θάνατό του.


Συνέχεια...




Κάηκαν δεκαπέντε στρέμματα έκτασης στου Γάλλου


Δεκαπέντε στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης έγιναν στάχτη στην περιοχή του Γάλλου από φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά 18.30 χθες το απόγευμα.
Άμεσα στο σημείο έσπευσαν επτά οχήματα με δεκαπέντε πυροσβέστες που πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού για να κατασβέσουν τα ξερά κλαδιά που είχαν παραδοθεί στις φλόγες. Από τη φωτιά δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές ή κατοικίες, ενώ η πυροσβεστική δύναμη παρέμεινε στο σημείο μέχρι το πρωί. Τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες από τις οποίες προκλήθηκε διερευνά το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου.

Συνέχεια...

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΕΧΑΣΑΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ
Περιμένουν χρόνια τις αποζημιώσεις λόγω πυρκαγιών

• Καταστράφηκε ολοσχερώς το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο στη Δρύμισκο το 2008 αλλά οι κάτοικοι δεν πήραν ούτε ευρώ
 
Η πρόσφατη πυρκαγιά σε Σαχτουριανή και Μελαμπιανή Γιαλιά που αποτέφρωσε χιλιάδες στρέμματα γης καταστρέφοντας περιουσίες των κατοίκων της περιοχής, δεν έφερε απόγνωση μόνο στους ίδιους αλλά οργή και αγανάκτηση σε κατοίκους μιας άλλης, κοντινής περιοχής, των οποίων οι περιουσίες είχαν καταστραφεί ολοσχερώς, ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση παρά τις υποσχέσεις που είχαν λάβει και τις αιτήσεις αποζημίωσης που είχαν υποβάλλει στον ΕΛΓΑ κατόπιν υπόδειξης των αρμόδιων φορέων.

ΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΑ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Συνεχίζεται η απεργία των ιδιοκτητών ταξί

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι αντιδρούν στο άνοιγμα του επαγγέλματός τους. Στο Ρέθυμνο δόθηκε παράταση της απεργίας για ένα ακόμη 24ωρο, γεγονός που σημαίνει ότι τα οχήματα θα παραμείνουν στις πιάτσες με δεμένα χειρόφρενα, έως το πρωί της Πέμπτης.
Σε αντίθεση με το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Αττικής (ΣΑΤΑ) που κήρυξε χθες το απόγευμα επ αόριστον απεργία, οι ιδιοκτήτες ταξί στο Ρέθυμνο αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους για μια ακόμα ημέρα και σήμερα το πρωί, στις 09.00, θα συνεδριάσουν εκ νέου για να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Συνέχεια...

Ο ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΒΟΛΟΔΥΜΥΡ ΣΚΟΥΡΩΦ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΑ «Ρ.Ν.»
«Στόχος η ανάπτυξη της συνεργασίας Κρήτης-Ουκρανίας και η αύξηση του τουρισμού»


Την πρώτη του εθιμοτυπική επίσκεψη στην Κρήτη πραγματοποίησε ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα. Ο κ. Βολοδυμύρ Σκουρώφ, έμεινε επί ένα τριήμερο στο Ρέθυμνο και είχε σειρά επαφών με τους φορείς του νησιού, έχοντας στην ατζέντα των συζητήσεων θέματα που σχετίζονται με την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ουκρανία, σε τομείς όπως η ενέργεια, το εμπόριο, ο τουριστικός και ο αγροτικός.
Τα «Ρ.Ν.» συνάντησαν τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα, στο ξενοδοχείο όπου διέμενε στα Μισίρια Ρεθύμνου και είχαν μαζί του μια εφ όλης της ύλης συζήτηση, από την οποία προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τις σχέσεις των δυο χωρών, για την εικόνα που έχουν οι Ουκρανοί για την Κρήτη και το Ρέθυμνο, για την αύξηση Ουκρανών τουριστών τα τελευταία χρόνια στο νησί μας αλλά και τις τάσεις φυγής που έχουν αρκετοί μετανάστες, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Μια οικονομική κρίση, την οποία ο κ. Σκουρώφ θεωρεί πως η Ελλάδα θα ξεπεράσει. Σε άπταιστα ελληνικά, δηλώνει πως στενοχωριέται για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός και χαρακτηρίζει «άδικα» τα μέτρα που περιλαμβάνουν περικοπές σε μισθούς και επιδόματα για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους... 





ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ανήλικοι και αλκοόλ

Η προστασία των ανηλίκων από το αλκοόλ, η ενημέρωση των γονέων τους και των ίδιων για το σημαντικό αυτό πρόβλημα, εξακολουθεί να βρίσκεται στις προτεραιότητες Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων της πόλης, οι οποίοι είχαν αναλάβει σχετική πρωτοβουλία κάνοντας καμπάνια ενημέρωσης στην εκπαιδευτική κοινότητα με τη διοργάνωση ημερίδων και άλλων δράσεων. Την πρωτοβουλία τους αυτή είχαν κορυφώσει από τον περασμένο Απρίλιο, μετά το τραγικό συμβάν του θανάτου 16χρονης μαθήτριας από δηλητηρίαση οινοπνεύματος.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Προστασία και διαχείριση της παράκτιας ζώνης του Ρεθύμνου

Πρωτοποριακή μέθοδος παρακολούθησης του ενάλιου πλούτου
 
Βασισμένη στη καινοτομία και την έρευνα είναι η ολοκληρωμένη πρόταση του δήμου Ρεθύμνου, που αφορά συνολικά στην προστασία και την διαχείριση των υδάτινων πόρων και των παράκτιων περιοχών του, από το ύψος του Γεροπόταμου μέχρι και την Επισκοπή, δηλαδή μια απόσταση 35 χλμ.
Πρόκειται για μια μελέτη την οποία επεξεργάζεται ο αρμόδιος προγραμματισμού αντιδήμαρχος Ματθαίος Τσιμπισκάκης εδώ και καιρό σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ενάλιος πλούτος, αλλά παράλληλα να μπει και μια τάξη στην αναρχία που επικρατεί μέσα από το χωροταξικό διαχωρισμό των ζωνών. Η μελέτη είναι σχεδόν έτοιμη και το μόνο που μένει είναι η υποβολή της πρότασης, η οποία εγκρίθηκε χθες από το δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου αυτή να τύχει χρηματοδότησης είτε από το πρόγραμμα «Life» είτε από κάποιο άλλο.Η συγκεκριμένη πρόταση αφορά στην θαλάσσια περιοχή, την καταγραφή και προστασία θαλάσσιας βιοποικιλότητας, την καταγραφή παράκτιας ζώνης, την διάβρωση των ακτών, τις χωροταξικές και πολεοδομικές τάσεις, καθορίζοντας ζώνες απόλυτης προστασίας, ζώνες οικιστικής ανάπτυξης και ζώνες τουριστικής ανάπτυξης, καθώς επίσης και παρακολούθηση των υδάτων που εκβάλλουν στη θάλασσα αλλά και της ρύπανσης των θαλάσσιων περιοχών. «Αισιοδοξούμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο το παράκτιο μέτωπό μας και να ανοίξουμε ένα νέο παράθυρο εξωστρέφειας στην Ευρώπη, από όπου το Ρέθυμνο να μπορεί να αναδειχθεί πρωτοπόρος σε τέτοιες εφαρμογές, να μεταδώσει γνώσεις και τεχνολογία και σε άλλες περιοχές που θέλουν να εφαρμόσουν τέτοιες πολιτικές.

Συνέχεια...